Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Nógrádban tör előre a sörforradalom páncélvonata

Köszöntjük Katona Csaba (sör)történészt a blogunkban, aki ezzel az élménybeszámolóval debütál nálunk! A sörbúvárok csapata

Kevés nagyobb öröme van sörszerető embernek, mint helyben, a főzdében kóstolni. Más az íze a sörnek is, aminek részben megvan a gyakorlati oka, de meglehet, a hangulat is hat az ízlelőbimbókra: látni a szentélyt, ahol készül a nedű, beszívni az illatot, megsimítani az eszközöket. A kulisszák mögé nézni, ahol nincs fent a smink. Aki viszont fogadja a főzdéjében a vendégeit, az úgy jár el, mintha vendéget - szóismétlés invitálna az otthonába. Főzdét látogatni: bizalmi kérdés. A meghívó részéről főleg. Hát e bizalomból most bőséggel jutott Rétságon a közelmúltban. Azért épp Rétságon, mert nem is olyan régen új és erős játékos tűnt fel a kisüzemi sörfőzdék mezőnyében: a Nógrád megyei illetőségű FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE A belépő hatásos volt, ami fontos, mert ahhoz, hogy valaki úgy nyisson ajtót a törésvonalakkal barázdált sörös piacra, hogy arra felkapják a fejüket az érdeklődők, a jó sör mellett valami többlet is kell. Valami más. Valami egyedi. Olyasmi sajátosság, ami árulkodik a főzde filozófiájáról, küldetéséről. Kell egy „történet”. Egy gondolat, aminek talaján állva a sör több lesz puszta terméknél.

16467043_10211661691798130_413087034_n.jpgA 327-139-es mozdony, az egyik sör névadója, mellette a főzőmester édesapja
(Hava István fotója)


Valami ilyesmi járhatott Hava István, a FŰTŐHÁZ állomásfőnöke, akarom mondani vezetője fejében is. Mert amint nem éppen hétköznapi neve is sugallja, a rétsági sörfőzde nem mellékszereplőnek érkezett. Mint kiderült, a tulajdonos édesapja egykor mozdonyvezetőként dolgozott, az emléke iránti tisztelet és a gyerekkori emlékek ötvözete sugallta az ötletet, hogy az arculat, a háttér a mozdonyok világán alapuljon. Ki ne akart volna gyerekként mozdonyt vezetni? Csühögős gőzöst nevezetese?  És felnőttként sört főzni? A férfiszívet telibe találja az ötlet (s a hölgyek sem járnak rosszul, mert "csajos" sör is akad a szortimentben). Rétságon így épült fel a kis családi vállalkozás bázisán a Sörváróterem. Az a hely, ahol egyfelől működik maga a főzde, másfelől meg lehet vásárolni – kóstolást követően natürlich – a söröket is. S hogy a bizalom, az otthonosság teljes legyen, a váróteremből az üvegfalon át lehet betekinteni a főzdére, a „boszorkánykonyhára”, a titkok házába, ahol az italok készülnek. Az ilyesmi növeli a vásároló bizalmát, növeli a kedvét, ti. az, ha látja a folyamatot. Márpedig látja, mert a látogatók egymásnak adják a kilincset. Befelé még üres a kezük. Kifelé meg már nem.

dsc_1464.jpg(innentől, ha külön nincsenek jelölve, a további képek közül a profik Bölöny Józsié ,
a homályosak Pávelé - akárcsak a képaláírások)

Ennek jegyében szervezett a tavalyi év végén, afféle sajátos előkarácsonyi ajándék gyanánt sörkóstoló túrát Rétságra a FŰTŐHÁZ a szerencséseknek. Az érdeklődő fogyasztót (esetünkben együttműködő partnert, barátot, sörbloggert, újságírót) szó szerint házhoz vitték, méghozzá igen stílusosan, hogy már a felütés is emlékezetes legyen. Az túl szép lett volna, hogy mindjárt vonattal vágunk neki a túrának, így került egy kis csavar a történetbe.

busz.jpg

dsc_1458.jpg

Ha nem is gőzmozdonnyal, de privát busszal, méghozzá egy sokakban nosztalgikus érzést ébresztő kék Ikarus 55-össel robogtunk kifelé a fővárosból, a Hősök teréről indulva. A busz már az indulás előtt kellő feltűnést kelt, sokan próbálnak csatlakozni különféle trükkökkel. Egy idősebb amerikai házaspár szinte könnyezik a gyönyörűségtől, szelfik készülnek az Ikarus-szal a háttérben, miközben néhányan önkéntes művelődésszervezőkként felvilágosítjuk a két derék amerikait, hogy ez bizony nem szovjet busz, hanem valóságos hungarikum. Amikor pedig megtudják, hogy sört kóstolni megyünk, végképp elolvadnak. Történeti pillanat. Most ők cserélnének velünk. De nem tudnak, így mi, szerencsés kiválasztottak vágunk neki az útnak Rétságig. A buszon aztán nagyon gyorsan afféle osztálykirándulós hangulat formálódik, a csoportok egyre hangosabbak. Akik nem ismerik egymást, azok is gyorsan cimborául szegődnek, egyre többször hallani a "sör" szót, meg a nagy vidámságba néhány olyan is becsúszik, amit nem feltétlen idézünk írásban. A jó hangulatot, a várakozást pedig fokozza a buszt fűtő kályha illata.

dsc_1460.jpga farmotor is illatozott - Merza úr döntött: fázik vagy megfullad

A több mint egy óra úgy illan el, mintha pár perc lenne, az öreg jármű biztonsággal áll meg Rétságon a FŰTŐHÁZ-nál, mintha csak ismerné a járást. Az elgémberedett tagok nyújtóztatnak, de a szemek már fürkészően tekintenek előre: a busz utasait, a tulajdonos, Hava István fogadja. Nem csak úgy, hanem harci díszben, talpig vagyis hát a cég piros, logóval díszített egyendzsekijébe bújva. S hogy ne egyedül alkossa a fogadóbizottságot, segítséget hívott, mégpedig hatékony segítséget: a Bánki Pálinkaház itókáit. E kiváló pálinkák azt szolgálták, hogy a busztól a főzde ajtajáig vezető "hosszú", egyes vélemények szerint majd húsz métert kitevő úton nehogy megfázzanak a ködös hidegben a vendégek. Az egészség megőrzése érdekében utolsó cseppig elfogyasztott pálinkák ízlelését követően lépünk be még jobban megvidámodva a profin dekorált Sörváróterembe, ahol Mónika, a család régi barátja várja mosolyogva a betérőket. Közben István fia, Dani - mégiscsak a 21. században vagyunk, a mozgóképi kultúra meghatározó - videón örökíti meg a nagy örömködést (ebből később profi videóklip születik). Mint megtudjuk, hármukon kívül István felesége, Nóri alkotja még a kis csapatot. Íme, a fantasztikus négyes: ennél családibb már nem is lehet egy vállalkozás.

sorvaroterem_f.jpg
<< egy kép a facebookról, és egy élőkép a stábbal >>

16409222_10211661691878132_1231539698_o.jpg
Vendégváró kortyok, innentől sínen voltunk

dsc_1470.jpg

Retro váróterembelső:

16388700_10211661691958134_892717128_o.jpg

dsc_1463.jpg

16389332_10211661691678127_1017085583_o.jpg

dsc_1465.jpg

A teremben lekerülnek a kabátok, sálak, sapkák, kesztyűk. A fejek kíváncsian kémlelnek körbe: itt minden a vasút és a sör sajátos „házasságára” utal, kellő mennyiségű nosztalgiával megspékelve. Régi bőröndökben az üveg sörök, mindegyik sörfajtának saját bőrönd dukál. A falon különféle viselkedési normákra figyelmeztető óvilági táblák, mit és hol szabad, illetve nem szabad. Tradicionális az üzenőfal is: táblára ragasztott, kézzel írt cetlik hirdetik a vendégek véleményét, ki-ki leírhatja, mit gondol. Nem virtuálisan, valóságosan. Le is írják, öröm olvasni a dicsérő véleményeket. A helyezkedő tömegben a férfi vendégeknek különösen szívdobogtató egy speciális látványelem: egy veterán motor adja azt a pluszt, amitől még inkább emelkedik az adrenalin. Akad, aki legott nekivágna vele az őszi nógrádi tájnak, de győz a józan belátás. Inni jöttünk, nem vezetni. De a klasszikus angol motor - Royal Enfield - nagy csábítás. Mint megtudjuk, ez  egy konkrétan Indiában gyártott darab, de visszaalakítva eredeti, 1974-es Angliában gyártott modellé. István ügyel a részletekre, még a gumi is az akkori Dunlop P70-es mintázat, az összes kezelőszervet is Angliából hozatta. Honnan tudjuk ezt? Onnan, hogy István magához ragadja a szót. Emelvény kell keresnie, hogy kimagasodjon a tömegből, de van itt rutin, már a pálinkakóstolást is így vezényelte le az épület előtt.

16389310_10211661691918133_72380986_o.jpgAkit a mozdony füstje sör illata megcsapott: Hava István főzdemester

Mi derül ki a szenvedélyesen formált szavaiból? Hogy a cél kiváló minőségű, karakteres, prémiumkategóriás sörök készítése. Ezt, mint megtudjuk, válogatott import alapanyagok biztosítják, a technológia és a receptek minősége mellett. S persze a sörfőzői szakértelem. A söröket illetően a fő csapásirány egyértelmű: István nem vacakol az érvekkel. Elmondja, hogy saját ízlése diktálja az ütemet, hiszen szívvel csak olyat tud csinálni, ami közel áll hozzá. Így kizárólag felső erjesztésű söröket készítenek. A sodró lendületű szavak híven közvetítik, hogy amit csinál, nem „csak” munka számára, annál több. Szenvedély és kihívás is, ezt mutatják a jól eltalált dizájn elemei is. Az igényesség átüt: a kiválasztott betűtípus, a formák, a színek, minden összhangban. Határozott elképzelés, profi kivitelezés. Láthatóan nem sajnálták sem az időt, sem a pénzt, hogy felismerhető karaktere legyen a főzdének a külsőségekben is. Az eddigi visszhangok alapján nem is hiába.

Ezzel együtt a sör olyan, mint a szerelem: jobb a gyakorlatban, mint beszélni róla. A jó nép nem csak István szavait akarja inni. Bezúdulunk a főzdébe, jön a fénypont, amit mindenki várt. Mindjárt helyben, tankról lehet kóstolni. Rendes sörivónak ez a terep.  paradicsom, hovatovább az elíziumi mezők. István brillírozik a házigazda szerepében: személyesen csapolja az italokat türelemmel, mindenkinek. Jelenleg négy sör alkotja a teljes kínálatot, mindegyik egy-egy mozdony után kapta a nevét, ugyan, mi másról kapta volna? A vendégek pedig egyre-másra adják oda poharaikat. Minden sörhöz új pohár dukál, ne keveredjenek az ízek. Apróság? Igen. De hát hol is rejlik az ördög? Azaz rejlene? Mert itt nem kap teret. A sör annál inkább, dús habkoronával.

dsc_1462.jpg

16389394_10211661691838131_1646915906_o.jpg

dsc_1469.jpg

4es_pakk_face.jpg(facebook.com/futohazsorfozde/photos)

A vágányokra elsőként a V43 SZILI mozdonya áll be. Ötféle malátából készített kiváló Summer Ale mutatkozik be határozottan, a háromféle komló ellenére selymesen csúszó sör 4,5% alkoholtartalommal, 10,7° Balling-fokkal. Remek kezdés, kívánja a folytatást.

Másodikként a vezérbika, az M61 NOHAB gördül a sínekre. Az American India Pale Ale-ek családját gyarapítja (s nehéz itt nem arra gondolni, hogy az előtérben álló öreg motor éppúgy az indiai-angol vonalat hozza, mint e sör eredete). Itt is stimmel az ötfajta maláta/ háromféle komló standard, nem is okoz csalódást. 6,5% alkoholtartalom mellé 18,4° Balling-fok társul, kezdjük is érezni az erejét.

Újabb mozdonyunk a 327-139, nevéhez méltóan egy nem éppen gyenge stoutot ízlelünk. Itt a maláták száma nőtt (hét) a korábbiakhoz mérten, a komlóké viszont csökkent (kettő). A nem is barna, hanem "mozdonyosan" fekete ital erejét szintén lehetetlen nem érzékelni: 6,7% alkohol az alkoholtartalma, míg 15,6° Balling-fokkal számolhatunk emellett. Harmadik versenyzőnk emlékezetes nyomot hagy mindenkiben.

Végül a legfrissebb termék foglalja el helyét a síneken, az M63 BULLDOG, ami egy ütős Belgian Golden Strong. A neve ellenére könnyűnek ható sör ez a vörös szépség, de idővel éreztetni kezdi ez is az erejét. Nem véletlen, hogy a neve is egy bivalyerős mozdonytól származik. 8,5 %-os alkoholtartalom és 19,2° Balling-fok teszik végképp karakteressé a roppant zamatos seritalt.

16466122_10211661691638126_1268927683_o.jpgsör, sör, sörnyitó

A tankok bírják az ostromot, többen repetáznak. Külön öröm jut a szemnek is: a főzde után még intimebb területre látogatunk, a palackozó, a címkéző is megnyílik előttünk. Kézműves? Igen, ez tényleg az. S miközben cihelődünk, mert vár még ránk némi meglepetés, arról ejtünk szót, hogy a kortyokban fogyasztott sör milyen szép csíkokat hagy maga után a pohár falán. Ahogy azt illik.

dsc_1457.jpg

Hirtelen sötétedett ránk - retro belső lámpák az Ikaruszban

dsc_1478.jpg

Ha nem is bizonytalan, de mérsékelten összeszedett léptekkel tapodják a lábak a buszhoz vezető utat, s azt sem lehetne éppen állítani, hogy túl halkak lennénk. Sokan azt hiszik, itt ér véget a túra, de nem. A tankról kóstolást további performansz követi. A ködből ismét előbukkanó Ikarus 55-ös, amely mind többünket a Harry Potter-sorozat Kóbor Grimbuszára emlékeztet, ismét nekivág az útnak. A kerekek a közeli Alsópetény irányába szelik az utat. Főzde után kastély, nevezetesen a Prónay-kastély vár reánk. Éles váltás, kétségtelen, de a sör készítésének helyszíne után a méltó fogyasztásé következik.

A klasszikus arisztokrata környezetben a hely vezetője, Tömösvári Szilvia igazgató asszony vár mindenkit kedves mosollyal és meleg szavakkal. Előzékenyen mutatja be az ódon, de modern felújításokkal teljes kastély összetett szolgáltatásait, a szemészettől a hétvégi pihenési lehetőségig. Minthogy magam is részt vállaltam a szervezésben, néhány szót ejtek a sörökről, azok történetéről, de láthatóan a história iránti elkötelezett érdeklődést háttérbe szorítja egy más jellegű. Hiszen itt a második kóstoló, immár az érett, palackozott termékek kerülnek terítékre, kiegészülve a gasztronómia csodáival, mert bizony a sok kóstolás az étvágyat is meghozza. Itt az összefogás újabb példájával találkozunk. A Maszlik Családi Gazdaság sajtjai és a Nógrádi Vadaspark húskészítményei bravúrosan jól illenek a rétsági sörökhöz, lám, a bánki pálinkákkal kiegészülve máris egyfajta "nógrádi csomag" az, ami az ide látogatókra vár. A hely ízei, mindez parádés környezetben. Az ötlet nem a semmiből pattan elő, mint Hava István elárulja, tervbe is van véve, hogy így együtt komplett nógrádi kóstolóval, összefogásban várják a vendégeket.

16409379_10211661691718128_633828015_o.jpg

A vidám kóstolás és szabad kastélybejárás tovább oldja a hangulatot, a komoly emberek elszabadult gyerekcsapatként szóródnak szét. Szabad utat kapunk: van, aki a fotelekben ülve cseverészik, mások állva kóstolgatnak, sőt akad, aki a biliárdasztalt közelíti meg és próbálkozik a játékkal. Sikerrel? Mindegy, nem ez a fontos. Ám időnk lejáróban, elszáll a nap. Egy négyes karácsonyi sörcsomag-ajándék még megkoronázza az eddigieket, s hogy ki lehessen ereszteni a fáradt gőzt, még egyszer beköszönünk a Sörváróterembe. S ezzel vége: figyelem, figyelem, az Alsópetény-Rétság-Budapest járat azonnal indul. Ha vidám volt Rétságra az út, még inkább az visszafelé. Tapasztalat? Irány Nógrád. A Sörváróterem ne várjon hiába. A fogyasztók pedig már csak egyvalamire kíváncsiak: mi lesz a főzde következő söre? Mert, s legyen ez a vörös farok a történet végén, valami készül. Nem Hunniában, ahogy Ady Endre írta, hanem Rétságon. Várom. Várjuk.

dsc_1476.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr5512170766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Inni, vagy nem inni 2017.02.06. 09:48:05

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Olyan hírdömpinggel indult a hét, hogy a Heti sajtó teljessége a tét, egy dolog a gyűjtés, másik az olvasás, inni meg ki fog, ha a monitorba meredsz folyton folyvást? Hétszentség'17/5 2017. 01....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2017.01.31. 17:50:48

igazán kedves dolgok az alkalmi események élménybeszámolói, de a hétköznapi látogatások esetén nem az pillanatnyilag a helyzet, hogy a Sörváróteremben csak elvitelre, üvegesen lehet sört venni?

kavics50 2017.01.31. 18:41:16

@-kk-: De igen, hisz az nem egy kocsma de, hogy tudja a Kedves Vendég, hogy mit vásárol esetenként 1-1 ingyenes kóstolás beleférhet...

-kk- 2017.02.01. 10:32:21

@kavics50: Ez is szép gesztus, de ahogy a cikk is fogalmazott: "rendes sörivónak ez a terep, paradicsom, hovatovább az elíziumi mezők" [mármint a friss sör]. Persze világos, hogy kocsmát nyitni és üzemeltetni jóval nagyobb lépcső, mint az üveges értékesítést megoldani, de attól még igaz, hogy alapvetően a friss, helyben kóstolt csapolt sör élménye az, amiért érdemes elmenni egy sörfőzdéhez - üvegesért inkább csak a környékbelieknek, hiszen az máshol is pont ugyanolyan lesz.

András Ocsenás 2017.02.03. 22:16:01

Az M63-asnak GYÍK volt a beceneve.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2017.02.08. 15:11:08

@-kk-: azért mert Csabát khm túlszerették, még ne hidd el a túlzásait :)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása