Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Sörévértékelő 2016

Lassan ismét durrognak a petárdák és a pezsgős dugók, úgyhogy itt az idő, hogy én is - most már mondhatom, szokás szerint - visszatekintsek az elmúlt sörévre. Külön ajánlom ezt az írást a Monyó csapatának, akik a sörös szcéna részvevőit levélben keresték meg, hogy írják le véleményüket az idei folyamatokról.

017.JPG 

Az év beharangozó posztjában, a kihívás évének neveztem 2016-ot, és - sajnos és szerencsére - sok szempontból bejött az előrejelzés. A fogyasztók inkább profitálhattak a rengeteg új sörös hely és a számtalan - akár heti 4-5 - sörös "prömierből", bár ez a tény inkább a más szempontból is vízfej Budapesten volt igazán érezhető. Az év legszomorúbb híre, hogy nyáron a Hopfanatic Pub, majd ősz végén a Hopfanatic Sörfőzde is bezárta kapuját.

hopfanatic1.jpg

Mindenképpen egy nagyon komoly átrendeződés indult meg a piacon, ami jövő évre fog csúcsosodni és akkor sajnos előre láthatóan további főzdebezárások is bekövetkezhetnek. Az továbbra is nyilvánvaló, hogy a "sörforradalomnak" nevezett eseménysorozatba a kezdetben bekapcsolódott főzdék mellett sok olyan nagyon komoly befektetéssel rendelkező főzde alapult az évben, akik új minőségi alapokra helyezhetik a kisüzemi söripart, és óriási versenyt generálhatnak a gombamód szaporodó helyeken. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete és az új, modernebb felfogású vezetés (Gyenge Zsolt, elnökkel ez élén) az idei - kétévente megrendezésre kerülő - miskolci sörversennyel és a májusi, óbudai, saját szervezésű sörfesztivállal megmutatta, hogy ki tud lépni az egyre inkább üzleti vonal mentén szerveződő Főzdefeszt árnyékából, ami az elmúlt évben kevésbé tudott megújulni, bár még mindig elvitathatatlanul a legismertebb és legnépszerűbb sörfesztivál az országban. Az M47 Ipari Parkban létesült, nagyrészt idei alapítású főzdék augusztusban megmutatták, hogy a sokat kritizált sörminőséget van esély egy új hívószó, a "KRAFT" mentén újragondolni,  - önként vállalt - magasabb minőségi elvárások szerint, ami új lökést adhat az általam nagyon fontosnak tartott éttermi szcénában és fine diningban való tartós sörös jelenléthez. Hogy még a Kraft-tagfőzdék háza táján is van mit reszelgetni a minőségen, arra azért a novemberi sörtesztünk rávilágított.

kraftlogo_1.jpg

A nagy sörgyárak sem maradtak el a kicsik mögött. A jól bevélt cseh sörös adukártyák (Staropramen, Pilsner Urquell, Krusovice) mellett hagyományosan - az idei utolsó - Budavári Sörfesztivál sajtótájékoztatója keretében hirdették meg "programjukat", a Borsodi a - kicsit old school, de bevált - sörgasztronómiára helyezte a kampánya mondanivalóját, a Heineken a Soproni A.P.A. belengetésével, a Dreher a friss komlós Kozellel és már szinte hagyományosan a Dreherfeszten, a szűkebb fesztiválközönségnek, mint éles tesztelőknek felvezetett lehetséges innovációkkal igyekezett becsatlakozni a sörös divathullámba. A "három nagyhoz" köthető Magyar Sörgyártók Szövetsége, melynek a Carlsberg is pártoló tagja egyrészt folytatta a "Sör mi több" sikeres eseménysorozatát idén is, és a Magyarország Sörkorcsolyája és a éttermi sörhéttel és tematikus blogajánlóival igyekszik a sörfogyasztás gasztronómiai kultúráját is megalapozni-elmélyíteni. Schillinger Attila elnök pedig folytatta a 2015-ben megkezdett párbeszédet és nyitást a kisebbek felé, hogy a meglévő piaci érdekek és éles verseny ellenére sör mentén valamennyire közös platformra hozza a a kisüzemeket a multikkal.

harv3.JPG

A régebbi alapítású kis sörfőzdék számára két út marad továbbra is. Vagy megmaradnak helyi igényeket kiszolgáló kisebb családi jellegű vállalkozásnak, vagy komoly befektetésekkel, beruházásokkal szintet lépve kiépítenek egy olyan regionális-országos disztribúciós, vevő- és rajongóbázist, amelyre hosszabb távon alapozhatják a vállalkozásukat. Idén először látványosan és széles körben megjelentek az országos hipermarketekben is a kisüzemi sörök, ami már Nyugat-Európában megszokott volt korábban is.

És akkor a már megszokott Sörbúvár LEG-ek a 2016-os évre.

- Az év legjobb sörfőzdéje versenyben a Mad Scientist és a Hop Top közül végül - nem kis részben a European Beer Star versenyen elért nemzetközi elismerésért - a Hop Top Sörfőzdét hoztuk ki  győztesen.

hoptopszami.jpg

- Az év sörözője is erős versenyt hozott. A Hopfanatic Pub helyén a újranyitott söröző, a békésszentandrási főzde és Marosvári László nevével fémjelzett Ogre Bácsi hihetetlen népszerűségével szemben a Krak'n Town elképesztő steampunk dizájnja és alig pár hónap alatt kialakult sörbemutatós kulthely státusza volt a mérleg két serpenyőjében. Itt most egy kicsit a közönség is beleszólt a döntésbe, mert az Ogre Bácsi-s poszt pár hét alatt - a blogkattintás-számlálók létezése óta - a legnagyobb nézettséget generálta a blogon, és végül emiatt az Ogre Bácsi lett a győztes.

ogreimg_7585_1.JPG

- Az év magyar söre a Sörbúváron a Mad Scientist Jam 72 előtt egy orrhosszal célba érkező Balkezes Greyjoy volt, ami egy világszínvonalú főzet, melyet egy De Molen sörrel szemben is bizonyított.

greyjoyimg_7940_1.JPG

- A Sörbúvár kedvenc külföldi söre a Carlsberg-féle Grimbergenes "tanulmányi kiránduláson" a Cantillon Sörfőzdében kóstolt Lambic d'Haute Densité, (a képen az Iris)

233_masolata.JPG

- Az év sörfesztiválja a hangulatos Óbudai Kisüzemi Sörfeszt elől az előremutató trendek miatt a díjat elhozó augusztusi Kraft-Sörfeszt volt.

obuda1foto_2.JPG

Idei különdíjasaink közül az első a sörök népszerűsítésében élenjáró orgánum, a Beerporn.hu, akik mindenhol jelen vannak, és új lendületet is adtak a sörök sajtómegjelenésének.

036_1.JPG

Második különdíjasunk a Fenékig-blog csapatához köthető Mikkeller Running Club Budapest, akik a futást összekötötték a sör szeretetével és megmutatták, hogy nem kötelező kelléke a sörhas (ami ugye nem is létezik) a sörkedvelőknek . Harmadik különdíjunk Gyenge Zsoltnak és az általa vezetett Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének és valamennyi tagfőzdének jár, mert év-évre megmutatják, hogy a dollármilliós befektetőcsoportok mellett léteznek olyan vállalkozások, akiknek a hitvallása a sör, és akik erre tették fel az életüket és egzisztenciájukat is.

obuda1foto_4_1.JPG

Gratulálok a nyerteseknek, és köszönöm a sörbarátoknak a sok megosztást, kommentet, a sörfőzdéknek a bizalmat és a kóstolósöröket, meg sokunknak a közös élményeket!

Sörhabban gazdag boldog új évet kívánok mindenkinek! Jövőre is teli pohárral folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr2912078219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alehunter 2016.12.28. 22:01:30

a hopfanatic bezárása nem tud fájni (az okokat leírtam a megfelelő bejegyzésnél), a főzdefeszt immár 2 éve nem szól másról, mint pofátlanul a pénzről - idén már ki se mentem rá ősszel (ez az első alkalom a legelső óta...), a 'KRAFT' mentén újragondolt társaságtól eddig minőségi problémás sört nem ittam, bár csúcsokat se döntöttek nálam, a 'Kisüzemi' csipet csapat felhörrenése a 'Kraft' kapcsán még csak azt se mondanám, hogy nevetséges, jóval inkább csak megmosolyogtató, hiszen egy olyan szemétdombon tűnő kakaskodásnak tűnik, ahol a nagy kutyáknak (értsd amerikai, belga, dán, holland, belga, kanadai, svéd, de már-már olasz, spanyol ésatöbbi)vakkantania sem kell, mégis egyértelműen ők az urak...
és mindemellett: az idei az első évem, ahol a magyar söröket szándékoltan szorítottam a messzi háttérbe és őszintén szólva egy csöppet nem bánom ezt a döntésemet - egy szó mint száz: nálam apránként elmenetelt szinte az egész magyar 'sörscéna' odáig, hogy nagy ívben szarjak mind a titánjaira, mind pedig a nagy öregjeire - és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem én vesztettem többet :-)
mindezek mellett is boldog új évet és sok sikereket mindenkinek!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.12.29. 17:15:30

@alehunter: Értem, és el is fogadom sok szempontból. Én azért még mindig inkább a pozitív oldalt nézem. Boldog új évet! :)

alehunter 2017.01.06. 23:30:07

@pif: én meg csak egyszerűen jó sört szeretnék inni, mindegy ki főzi és hol, felőlem akár Burkina Fasoban is készülhet, a magyarsága, kisüzemisége, kraftsága nálam nem hozzáadott érték :-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.01.07. 08:51:00

@alehunter: önmagában az hogy magyar, az semmiképpen, de ha személyesen ismered a sörfőzőt, akkor az már hozzáad a sörhöz, és nálam ez - nemcsak sörben, hanem borban is - nagyon fontos. Ha vmi személytelen, akkor is lehet jó, sőt, de egész másképp iszom pl Beavertownt vagy Thornbridge-et is, amióta a két sörfőzővel beszélgettem egy jót a bécsi Craftfesten. Úgy hiszem - legalábbis a "nagy teszt" alapján- , hogy jelenleg a Hop Top és a Mad Scientist és a Horizont, akiknek a söreiből fenntartás nélkül bármelyiket le lehet emelni egy polcról.

alehunter 2017.01.08. 22:40:38

@pif: épp ma volt pechem egy CP-550-hez...robust porter?!?! még a feleségem is azt mondta rá, hogy egy gyenge porter felöntve ásványvízzel...szóval én egészen biztosan nem fogom többet leemelgetni sehol semmilyen polcról...robust porter...nehéz ezt feldolgozni!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.01.09. 17:16:09

@alehunter: ez a kávés Mad Scientist Porter - eddig csak csapról ittam - nem egetverő, de vékonynak nem találtam

alehunter 2017.01.13. 23:25:42

@pif: igen, ez a "kávés porter"-ük, valóban - pont mint amikor elfelejtek kávépárnát cserélni a senseoban :-)
néha megtörténik, hogy elfelejtek kávépárnát cserélni a senseo masinában, mikor lefőzöm életem párja kávéját és olyankor pont azt a véleményt fogalmazza meg, mint mikor ebbe belekóstolt :-)))
szóval ez egy olyan "robust porter", ami egy átlagos, nem kifejezetten sörgourmet női fogyasztó esetén is azt az érzetet kelti, hogy valami fos, amit ráadásul még fel is vizeztek...akkor most már csak az a kérdés, hogy az én feleségem tette túlzottan magasra a lécet az eddigi tapasztalatai alapján, vagy te engeded ebben az egyedi esetben túlzottan le...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.01.16. 08:59:09

@alehunter: azt én sem nem tudom, ez a robust hogy keveredett oda, sztem is csak kávés porter, pont a brown felső határa 5,5% - ezt a rossz kávésságot nem éreztem - a Nautilus Belge kávés-meggyesnél pl. sokkal bántóbb volt a kávé. Ennél sztem nem volt ízben kitüremkedő baja. Nekem inkább a szénsavja volt kellemetlen, szúrósabb volt a kelleténél.

alehunter 2017.01.17. 21:41:23

@pif: nem is úgy értettem, hogy rossz kávéssága van, hanem, hogy az egész sör valami híg, vizes kávéra emlékeztet.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2017.01.18. 06:25:04

@alehunter: a csapról kóstoltnál nekem ez jött le "Egy kellemesen vajas kekszes, sütis malátájú sör, ami igazi délutáni, üldégélős kávézgatós darab, szép, hosszú kávés ízvilággal. Ha kávéimádó volnék, akkor biztos még többre értékelném ezt a sört, de teapárti vagyok, a kávé nekem túl kis mennyiség, bögre, pohár, korsó a méretem. Így azonban még a kávét is meg tudnám szeretni, mert harmonikus mód van belerejtve a sörbe, egyik komponens sem harsog ki, nekem - de ez már csak egyéni kívánságműsor - egy kis csokisság és egy leheletnyi észteresség még jól jönne, ám nem voltam csalódott,"

rambo13 2017.01.18. 09:54:10

@pif: @alehunter: csak kérdés: nem lehet, h két külön batchről van szó? ha megnézitek az untappden ott kettő sör van ezen a néven: a sima mega béta batch. Az MS nél gyakori h a hibákat visszajelzések alapján igyekeznek kijavítani, finomítanak a recepten, enek eredménye a béta-batch. Sajna nem tudom, h ezt a helyek, illetve a címkék mennyire transzparensen kommunikálják.

alehunter 2017.01.19. 19:57:01

@rambo13: előfordulhat, hogy nem azonos batch-ekből fogyasztottunk. nekem már nincs meg az üveg, úgyhogy még ha rajta van is a batch szám, azt ellenőrizni nem tudom; mindenesetre: ha ilyen mértékű batch-to-batch variability áll fönn, akkor ez a sör minőségbiztosítási szempontból problémás...ha ez a helyzet, az még rosszabbá teszi a dolgot...

rambo13 2017.01.19. 21:25:36

@alehunter: mint írtam a beta batch lényege pont az h a korábbi hibákat kijavítsák.
tehát ha felteszük, h a korábbi volt a rosszabb és te azt ittad és tudatos receptúra váltás eredménye, h pif-é jobb volt, akkor sztem éppen hogy jó a helyzet. persze ha fordítva akkor viszont télleg baj van...

alehunter 2017.01.19. 22:42:51

@rambo13: ha ugyanazon név alatt két különféle sör kerül eladásra (amit egyébként őszintén kétlek - finomhangolást el tudok képzelni, de drasztikus különbséget már nehezebben...), akkor bármit is gondolunk a változás irányáról, az nagyon nem ok. még akkor sem, ha azt feltételeznénk, hogy nem az általam 2 hete vett üveges az újabb, hanem a másik, hiszen akkor az első batch úgy került piacra, hogy az még értékelhetetlen volt...

rambo13 2017.01.20. 09:46:28

@alehunter:
"ha ugyanazon név alatt két különféle sör kerül eladásra (amit egyébként őszintén kétlek "

hát sajnos kis hazánkban pedig ez már így megy. sajnos. de ez nem csak magyar sajátosság, a Brewd Dog Punk IPA-nak indulás óta összesen 3 változata volt, sztem érezni is lehet a minőség romlását.

"a facebookon az írja a mad a beta batchről: β batch infók:
Elkezdtek kimenni sok sörből a β, azaz a második főzetek. Erről néhány szót írnánk. Az első két főzet során még tökéletesítünk egy főzetet, és a saját tapasztalataink, valamint a visszajelzések alapján csiszolgatjuk a söröket, idomítjuk a főzőházi rendszerhez.
Az alfákat megjelölgettük untappden, és azokat, amik közül jön a következő finomítás, átírtuk
...
CP-550 β:
Kicsit testesebb, és dupla adag keksz maláta."

az, h ez mikor jött ki először nem tudom, azt tőlük kell megkérdezni. A címkézésről van is egy diskurzus alatta.

rambo13 2017.01.20. 10:02:54

@rambo13: mmint arról h miért nem sikerült ezt mindenhol egyértelművé tenni.

alehunter 2017.01.21. 22:55:48

@rambo13: engem ez a változtatás a brewdog esetén sem nyűgözött le - enyhén szólva sem! különösen csalódást keltő volt az üveges után pár évvel egy brewdog bar-ban csapról inni egy szart ugyanazon név alatt. szóval nálam ez nem mentség - lehet ezt fokozni, de erre az értelmes válasz fogyasztói oldalról csak az lehet, hogy ha a Heinleinen meg bírja oldani, hogy mindig ugyanazt kapjam, ha egy Heinekent veszek, akkor a minimum elvárás, hogy ezt a magukat jóval magasabbra tevő, kraft/craft/kézműves/kisüzemi ésattöbbi becenév alatt főzők is hozzák.

a CP-550 kapcsán meg: ha neked van feléjük kérdésed, tedd fel nyugodtan, én úgy gondolom, hogy nekem semmi kérdésem nem kell legyen sem a batch-ek, sem egyebek kapcsán - az én dolgom saját magam felé, hogy megkóstolva, amit az üvegbe toltak és amihez a nevüket adták levonjam a megfelelő konklúziókat: egy kávézaccos vizes szar.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása