Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Az Ország Söre – szakmaibb szemmel – megakóstolásos sörkörkép

A napokban zajlott le a Beerselection által meghirdetett Ország Söre „verseny”, és Takács Péterrel (komlódíler, gerillafőző – Hatodik Íz) arra gondoltunk, mi lenne, ha kisebb csinnadrattával, de mi is tartanánk egy szakmaibb alapokon nyugvó gyorsfelmérést, mit tudnak a főzdék által adott, általuk legjobbnak gondolt magyar sörök. Egy másik „hányásos” blognál, aki sörfőzdei pénzből finanszírozta az igénytelen mód való beb@szását, remélem, hogy ez a poszt mindnyájunk számára, akiknek a sör nem csupán a lerészegedés egy eszközét jelenti, hasznosabb lesz.

Az Ország Söre szavazásról csak annyit, hogy pár helyen kicsit felemás volt a fogadtatása. Egy ilyen ad hoc válogatás és az „Ország Söre”-cím nem feltétlen fedik egymást, de az tagadhatatlan, hogy a kis és nagyobb főzdéknek és a webáruháznak, meg a beerporn.hu-nak is remek reklámot biztosított a kampány. Így, ha sikerül a helyén kezelni a dolgot, akkor bizonyos szempontból gondolhatjuk pozitívnak is a megmérettetést. De hogy a versenyen toronymagasan elől végzett két sör közül bármelyik is az ország legjobb söre volna, azt sajnos nem hiszem. Ettől függetlenül gratulálunk a Magyar Vándornak, és a Szent András főzdének. Így a cím önmagában – a plecsnin, amit ki lehet tenni majd a címkékre, és kampány alatti marketingen kívül – semmitmondó a szélesebb nagyközönségnek. Egy higgadt főzdetulajdonos is arra koncentrál az ilyen jellegű kampányok keretében, hogy megmozgassa a főzde rajongótáborát és a végén megköszönje a híveknek a szavazatokat, és nem szabadít rá néhány e-mailcímes robotprogramot a szavazóprogramra, hogy megugorjon a népszerűség... De félre a rosszmájúskodást, a véleményem az, hogy inkább pozitív a hatás, mert a sör ismét megmozgatott sok embert, és kisközösségek, régiók, mint a magasan vezető két főzde környéke – Szarvas és Békésszentandrás – összefogtak, hogy a sör miatt mutassák meg lokálpatrióta érzelmeiket. Ahogy az Igazi Csíki Sör is összehozta a magyarságot, úgy ez a verseny is adott a sör által egy kis plusz összetartozás-érzést.

img_8430.JPG

Most vissza a földre, és nézzük meg, a mi házi versenyünk hogyan állt össze és mi volt a cél. Megkerestünk sok magyar főzdét – nem tudtunk mindenkit és nem is lehetett ez célunk –, hogy értékelnénk a legjobbnak tartott söreiket: Takács Péter, Kontár Komlókutató kolléga és sörfőző-vendégnek meghívtuk Závodszky Gergőt a Mad Scientisttől, aki a sörfőzésben otthon van és bíztunk benne, hogy szakmailag olyan pluszt tud mondani, amit mi, egyszerű sörbloggerek, nem tudnánk olyan plasztikusan körbeírni. Nem vakkóstolásról volt szó, minden sörnél leolvastuk a tudnivalókat, és aszerint értékeltük a sört a bevált 100-as pontozási rendszerben, ahogy tavaly a brettes kóstolón illetve a Kabinet-szortiment kóstolásán már ez megtörtént. Röviden:

  • 70 pont alatt: nem értékelhető, hibás.
  • 70-80: technikailag nem hibás, de a stílustól részben eltérő, vagy semmi különös sör.
  • 80-90: szép, technikailag jó, országos szinten értékes sör.
  • 90-95: elsőrangú sör, kiemelkedő és izgalmas.
  • 96-100: igazi különlegesség, világszínvonalú, fantasztikus sör.

Péter kis plusz csavarként hozott néhány szlovák craft „belövősört”, amiket igyekeztünk elhelyezni a sorban. Köszönjük szépen a beküldő főzdék felajánlásait, valamint a János Étteremnek és Szombati Károly tulajdonosnak, hogy helyszínt és kellemes környezetet biztosított a kis csapatnak.

Mellékelem a Gergő által összerakott táblázatot, amelyhez néhány megjegyzés tartozik. Míg KK és Péter már rutinos kóstolók és sörbírálók, addig Gergő ebben kezdő volt, és ez látszik a kezdeti pontszámain, amik aztán a harmadik sörtől már a helyükre kerülnek. Néhány sört nem pontozott le mindenki, ennek egyrészt az az oka, hogy voltak, amiket némelyikünk hibásnak talált; illetve az etyekiek 3 sörét csak Zsolt és én kóstoltuk meg, mert így is majdnem 6 órát töltöttünk a kóstolóval... Érdemes megnézni a kóstolósorrendet, mert tanulságos lehet szakmailag. És most már akkor a lényeg:

 Innen letölthető a teljes pontozási táblázat, és összehasonlításként az elérhető Untapped ill. Ratebeer értékelések - jó böngészgetést, alább meg a kommentek.

1. APA-k és társaik. A Wywar Porch Punker igazi jó belövő darab volt, talán egy kicsit túltolt komlózással, ami miatt kapott egy kis levonást. Az „Ország Söre”, a Magyar Vándor (persze ez nem APA, de ide fért be), sajnos szétesett volt, és a malátázás meg a komlózás sem állt össze egy ízzé, amit a pasztőrözés is rontott. A Horizont APA a jó kategóriában landolt, Péter pontozta följebb (87), mert értékelte az egyszerű, de szép tiszta vonalvezetését az ízekben. A Legenda Hableány is a jó sörök között szerepelt, míg a Trilly-Trillyt én hibásnak éreztem, így nem adtam rá pontot. Az Etyeki Bitter Ale, bár még mindig nem elég kisimult, nálam már javuló tendenciát mutat a tavaszihoz képest. KK-nál épphogy megütötte a mércét, mert élesztősnek és éretlennek találta, pedig – amit én is értékeltem benne – a sok komlózsonglőr mellett Etyeken egy szép angolos malátás ale-vonalat (élvonal tocc!) kaptak el evvel a sörrel is, amit KK is kiemelt a kritika mellett. Az Etyeki Pils még mindig nem az igazi egy cseh darabhoz képest, de már nagyon sokat fejlődött tavasz óta.

img_8431.JPG

2. IPA-k minden mennyiségben. A Hedon Credo egy jó közepessel zárt mindenkinél, egy kicsit borult a komló és a sötétebb maláták miatt az egyensúly, KK-nál kevés kátrányosság és savanykás illat miatt kapott levonást. A Mad Scientist új söre, a Smooth Hoperator a jó sörök (80-90) közt végzett, csak pont a készítő, Gergő húzta kicsit le, mert valami számára nem odavalót érzett. Jött a „gyémántdiplomás” Flying Rabbit, amit KK és én is a jóba beférőnek tekintettünk, és Péter azt is értékelte a pontokban, hogy egy vállaltan jó, középarányos, „sztereotíp” IPA-t készítettek a nagyközönségnek, és azt tökéletesen kivitelezték. A nagy klasszikus Távoli Galaxissal sem volt gond, sőt, de olyan jó lenne, ha Róth Zoli tudna hidegkomlózni, mert ez a sör sokkal feljebb tornászhatná magát a ranglétrán. Így van benne némi kompromisszum, ami KK és az én pontjaimban szintén látszik. A Hop Top Green Zone egy nagyszerű sör, és ez látszik is az általános jó pontszámon. Citromfüves, kellemesen citrusos és jól adagolt gyantás keserű, nagyon szép kerekség. A felsőbb kategóriából nálam egy leheletnyi diacetiles illat (erre nagyon érzékeny vagyok), KK-nál az enyhén égett kortyzárás szorította ki. A Mad Scientist Jam 72 még erre is rátett egy lapáttal, remek egyensúlyok, jó test és keserűség, csodás pirosgyümölcsös (szamóca-, eper-, vörösáfonya-) illattal a többieknél és nálam is hódított. A magyar sörök közül egyedüliként érte el a 90 pontos határt, és méltán megirigyelhetné bármelyik főzde szerte a világon. Ez Gergőnek is tetszett és a saját sörét a 2-3. helyre holtversenyben behozta. KK-nak viszont egy kicsit sok volt, de ő sörblogger létére allergiás a komlóra és rögvest prüszköl, ha egy sörben a közepesnél nagyobb adag komló főtt. Kicsit kilógott a kóstolósorból Bors Laci (Győrzámoly) két csodás csomagolású söre, a hét főbűnből kettő, a harag és a bujaság. A Seven Sins Lust egy Red IPA, a Wrath egy Black IPA. Mindkettő cseppet sem szokványos, drága és igényes pezsgőspalackban, és parafa dugóval, aminél az avatott szemű Péter olyan +300 Ft-nyi anyagárat sejdített csak a csomagolásnál. A Lust (bujaság) sör gyönyörű vonalvezetésű, nem olyan „baltával faragott” a vörössége, mint az Ország Söre-versenyt majdhogynem megnyerő, erősen túlértékelt szarvasi vörös IPA-nak. És mindezt 5%-os testből mesterien hozza. A Wrath (harag) még több pontot kaphatott volna, ha stoutként aposztrofálják. Black IPA-nak túl sok benne a pörkölt jelleg, ezért nem kaphatott több pontot, de ha dry stoutnak isszuk, 90 pont körüli lenne...

img_8432.JPG

3. DIPA-k. A Wywar Ricardo mint kategóriabelövő szintén szuper választás volt. Nekem az este top söre volt tuttifruttis, málnafagyis aromái és málnalikőrös íze miatt. Megadta az alaphangot, így a Hop Top Double Check nem ért föl hozzá, ami bár KK-nál elöl végzett, a többiek nem találták olyan izgalmasnak, bár szép, korrekt darab, külön kiemelve a barackos, virágos – KK-nál még vörösboros is – jegyeket. Óriás várakozás előzte meg a Balkezes Greyjoyt, ami a legutóbbi kóstolásnál nálam világszínvonalú sörkategóriába lépett, de ez a főzet – sejtésünk szerint talán egy kicsit kilógott még a bergamot, nem volt annyira összesimulva – most „csak” a jó felső határát súrolta.

4. Belgák. A Lanius egy felvidéki sörfőzde, belga tripelje egyáltalán nem jött be, fenolos, enhyén acetonos ízei nem voltak szépek – kivéve Péternek. A Monyo Belgian Trip a maga 10%-os alkoholjával, amikor először kóstoltam, még fiatalka volt, aztán nyáron egy újabb kóstolóra szépen összeérett, és akkor nagyon a szívemhez nőtt. Ezért is volt nagy csalódás, nem csupán nekem, hogy ez a palack még egy nyers arcát mutatta ennek a remek sörnek. A Hopfanatic (de kár, hogy ez a jelenlegi utolsó széria sörük) Solid Pleasure-je egy mazsolaágyon érlelt tripel, amiben muskotályosan jön a szőlő és meg is van toldva az édesség malátával. Kis hordósság, oxidáció, sherrys jegyek, de nagyon halványan savanykásság (induló ecetesség?) is megjelenik. A Mad Scientist nemrég bemutatott quadrupelje, az NZQ-1100, ami a Kraft-feszt idején nagyon friss volt még tartályból, a bemutatásra beérett, szép puncsos, barackos illatokkal, desszertboros lecsengéssel, remek egyensúllyal. Nagyszerű sör lett, kimagaslott a kategórián belül, és még érni fog.

5. Feketeség, fűszeresség, teltség. A Szent András Black Rose egy jó kis sötét duplabak, és a kóstolásnál sem tapasztaltunk mást. Azért nem kapott több pontot, mert egyöntetűen azt állapítottuk meg, hogy nagyon friss a főzet, KK ezért le is húzta – a többiek nem voltak ennyire szigorúak, mert hibája nem volt. A Hop Top a Braustar-bronzérmes sörét, a Midnight Express-t is elküldte, és nem csak a német zsűri, de a mi csapatunk is elismerően fogadta. Szép, elegáns, könnyed, de ugyanakkor árad belőle a kávé, a csoki és a friss meggyes-ribizlis gyümölcsösség, remek sör. A Rothbeer még több hónapja készült Wee Heavy-je a kezdetekhez képest finomodott, sokkal kellemesebb, diósabb a malátája, azonban a kategóriának egy picit vékonyka, nem olyan súlyosan édeskés, telt, mint várnánk, és egy kicsit ez is nyersnek tűnt. A Monyo két zászlóshajója következett, először az egy évig tartályban csücsülő Franky Four Fingers, ami ugyan nem fekete, hanem 13%-os Barley Wine, de ebben a blokkban kóstoltuk, és hát nagy csalódás volt. „Hordós illatok, túlérettség, szúrós buborékok, diósság” vagy „akácmézillat, tökéletesen nyers, nem igazán lehet értelmezni” – ilyesfajta feljegyzések készültek a pontozólapra. A Boris the Blade, a R.I.S. már jobban teljesített, de még ezt is kicsit nyersnek értékelte a csapat, igaz, a jó kategóriát már megütötte. Nem úgy a másik nagy csalódásunk, a Hedon R.I.S.-e, a Katalin cárnő, amit Péter inkább nem pontozott, de a többiek sem voltak túl lelkesek, hogy finom legyek. Pedig ez egy jó kis sörként élt az emlékeimben, és KK is igen elismerően írt róla, úgyhogy még nagyobb volt a csalódás. „Égett, paprikás illat, kávé”, „keserű, tompa, savanyú” voltak a jelzők a lapokon. A Fóti Sörfőzde zászlóshajója a Romanov viszont annak ellenére, hogy picit fiatal még – november 21-én került 8 hónap tartályos érlelés után palackba – szépen kezd kerekedni, de még van benne bőven potenciál, 3-4 hónap múlva érdemes rárabolni. A Hedon Napalm egy kicsit visszaesett a főzdefeszti debütálás óta, vékonyabb test és kicsit butább a chili, de még megüti a mércét. A Monyo Black Alligator is: egyik személyes kedvencem, valahogy sokkal jobb szokott lenni, szerettem volna többet adni neki, mert szerintem inkább a 85-90 pont felé kéne végeznie, de ez így sikerült.

A pontszámok a mellékelt fájlban visszanézhetőek. Tapasztalatok: nagy csalódások a Szent András Magyar Vándor és a Hedon Katalin Cárnő voltak, amik azért a Black Rose-zal illetve a Napalmmal javítottak. A Legenda sörei kissé beleszürkültek a középmezőnybe, pedig a Hableány, ha jól sikerül, egy remek APA, de annak is ingadozik a palackos minősége. A fótiak, illetve a Kraft-sörfőzdék közül a Horizont és a Monyo hozza a stabil minőséget (a Frankyt és a Borist most nem számítva), és a Balkezes Greyjoy még így nem 100%-os formában is nagyszerű sör. A Rothbeer-nek jót tenne, ha tudná hidegkomlózni a főzeteit, az amúgy is jó Távoli Galaxis szintet léphetne. A Hop Top és a Mad Scientist egyértelműen a legstabilabb minőséget szállító sörfőzdék, és a Jam 72, illetve a Green Zone és a Midnight Express (valamint KK szerint a Smooth Hoperator) kiemelkednek a jelenlegi mezőnyből. Különdíj jár Bors Laci két „főbűnös” sörének, amelyek a külcsín és a belbecs tekintetében szintén nagyon pozitív élményt adtak.

Még egyszer köszönjük a főzdéknek a söröket, mi – más blogokkal ellentétben – igyekeztünk a söröket és  készítőiket megtisztelni azzal, hogy nem cigiztünk, rövideztünk a teszt közben, hanem fogyasztói szemmel leírtuk a véleményünket. Tanulságos volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr6812006740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gloriousstream 2016.12.14. 20:08:17

A Roth sörök konkrétan hidekomlózatlanok? Én eddig azt hittem, hogy csak kioxidálódtak belőlük a komló illatok mire hozzám kerültek de ezek szerint bele sem kerültek?

gloriousstream 2016.12.14. 20:13:21

@gloriousstream: Amúgy lekirályabb hazai sörteszt amit olvastam de lehet csak elfogult vagyok mert majdnem ugyanígy pontoztam volna én is :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.12.14. 21:02:57

@gloriousstream: Köszönjük a csapat nevében a bókot. :)

hallójárat 2016.12.28. 13:07:32

@gloriousstream: látom megint csak a hízelgés jut el a blogger agyig.. Igen, a Roth sörök nincsenek hidegkomlózva, valamilyen okból kifolyólag a rozsnyói Kaltenecker főzde nem preferálja az eljárást

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.12.28. 19:21:39

@hallójárat: nem értem a felháborodást - ez egy költői kérdés volt, merthogy benne van a cikkben, hogy nem - ezen kapta fel a kommentelő a fejét. Szövegértés és körültekintés egyes...

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása