Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Nagyjából tízezer leütés két önkormányzati sörfőzdéről

kozos_logo.jpg

Többé-kevésbé magától értetődőnek tűnik, hogy a kézművessör-főzés olyan foglalatosság, amit piaci alapon szokás művelni: például egy-két-több lelkes házi sörfőző keres egy-két-több érdeklődő befektetőt, akit nem zavar, ha csak hosszabb időtávon látja viszont a pénzét, és építenek egy főzdét. Esetleg fordítva: egy-két-több pénzember szeretne valamilyen látványos, szexi projektbe (is) pénzt tenni, ezért indítanak egy főzdét és keresnek hozzá szakembert. Meg persze ezek számos kombinációi, sőt bizonyára teljesen más modellek is léteznek – de annyi közös bennük, hogy magánszereplők mozgatják azokat.

Pontosabban ez volt a helyzet egészen a legutóbbi időkig, ameddig néhány város rá nem eszmélt, hogy vannak olyan uniós források, amikben az „attrakció- és látványosságfejlesztés” hívószava alatt akár sörfőzde is építhető. Már legalábbis úgy, ha valamilyen szélesebb körű turisztikai koncepció részeként valósul meg. A vonatkozó pályázati kiírás 2012-ben jelent meg, és míg a legtöbb nyertes önkormányzat (vagy vállalkozás) fürdőket, sportlehetőségeket, kastélyokat, zarándokutakat és hasonlókat álmodott meg, addig két város, Szolnok és Hatvan a sörfőzést is zászlajukra tűzték. Pontosabban Szolnok önkormányzata kifejezetten sörközpontú fejlesztésként építette meg a Söráriumot, az „Interaktív sör- és gasztronómiai pincemúzeum” című pályázattal; míg Hatvan egy átfogóbb projekt részeként épített főzdét, „Hatvan barokk belvárosa (Kossuth tér) turisztikai attrakcióinak és szolgáltatásainak fejlesztése” néven. Ez utóbbi részeként felújították a város főterét, illetve egy múzeumi épületet, mely utóbbiban egyebek mellett egy kis sörfőzde is épült.

Sokat lehetne polemizálni azon, hogy egy önkormányzatnak dolga-e például sört főzni, de mivel erről inkább elméleti, mintsem tapasztalati alapú véleményem van, inkább csak leírom, milyen volt meglátogatni a két intézményt. Haladjunk kronologikusan – ugyan mindkét főzdénél egy napon jártam, november 12. ocsmányul esős szombatján, de Hatvanba érkeztem elsőként.

1. Hatvan

Itt bizonyos szempontból organikus fejlődés eredményeként nyílt főzde: adott volt a Hatvany Lajos Múzeum, ami 1996-ban beköltözött a volt Grassalkovich-féle sörfőzőházba (ahol értelemszerűen rég nem főztek már sört), bármiféle különösebb hátsó szándék nélkül. De amikor aktuálissá vált a fent már említett, 2014 őszén elkészült uniós projekt tervezése, addigra – a korábbi funkció feltámasztásaként – már egy aprócska főzde építése is része lett a munkának, nem csak a múzeum megújítása.

Ez az egyszeri látogató számára egy nagyjából hatvan négyzetméteres, vizuális kultúrájában barokk, szecessziós és hetvenes évekbeli presszómodern elemeket ötvöző kávézóként jelenik meg, ami valójában söröző. Az eladótér mellett, a kulturális lapulevél részeként egy „kiállítás” is készült: lényegében egy folyosó, amin néhány hatvani sörfőzőemlék, kiállított alapanyagok, különféle magyar sörcímkék, illetve a gyártás folyamatát kifejtő molinók láthatók. Jóval autentikusabb látványt jelent, hogy maga a főzde is átjárható: az épület udvara (és az ottani kis teraszszerű sörözőexklávé) azon keresztül közelíthető meg. Így aztán Hatvanban nem igényel különösebb konspirációt az üzemlátogatás: a két főzőüst és a négy darab öthektós erjesztőtartály mind a vonulási útvonalban sorakozik, teljes a transzparencia.

hatvan_fozde.jpgFőzőüstök a Hatvany Serfőzdében

Bár pályázati tanácsadó legyen a talpán, aki az uniós kiírásokban eligazodik, de bizonyára az elszámolási megkötések eredménye a bizarr megoldás, hogy az itallapon nem sörök szerepelnek, hanem 350 forintos „sörmúzeumi látogatójegy”, amihez sör, ásványvíz, üdítő vagy kávé választható kísérőül. Ha pedig valaki három látogatójegyet is vesz, akkor az egész szortimenttel végezhet: ez egy világos, egy fekete és egy búzasörből áll, amelyek az egzaktabb sörkategóriák kedvelői számára leginkább pilsként, stoutként és bajor búzasörként értelmezhetők. Az utóbbi nyomán, bizonyára a sörmúzeumi küldetés kora kétezres évekre való megörökítése jegyében, még egy tálka rizs is ki van készítve a kétféle maláta (mint snack) mellé az asztalokon.

hatvan_itallap.jpgItallap a Hatvany Serfőzdében

A söröket a hedonos-monyós Németh Antal főzi, így a receptekkel biztosan nincs probléma. A forgalommal már talán inkább: a sörök láthatóan lassan fogynak, a máskülönben kifejezetten ígéretes, ropogósan komlós pilseni például már egyértelműen elindult az ecetsavas befertőződés útján. A stout kellemes, de érdektelen, visszafogott karakterű sörnek bizonyult, míg a búza kissé szétesetten jelent meg – talán szintén túl volt már az optimális élettartamán.

Nyilván nem a szombat dél a legoptimálisabb időpont a tesztelésre, de az apró, presszóhangulatú eladótér, a fáradt sörök és a teljes intézmény sterilsége arra utal, eddig nem kifejezetten sikerült a Hatvany Sörfőzdének beilleszkednie a helyi fogyasztás mikrovilágába. Pedig hát egy több, mint kétéves főzdéről/sörözőről van szó.

hatvan_tartaly.jpgErjesztőtartályok a Hatvany Serfőzdében

2. Szolnok

Nevében a – végül 2016 nyarán megnyílt – szolnoki Sörárium sem főzde vagy kocsma, hanem „interaktív sörmúzeum”. Ugyanakkor jóval nagyobb kaliberű intézmény, mint hatvani párja: itt nem a fél város megújítására kaptak ötszázmillió forintot, hanem csakis a Sörárium intézményére. Így aztán Szolnokon valódi attrakcióorgia épült: a söröző-éttermen kívül látványfőzde, sörtörténeti kiállítás, eszköztörténeti kiállítás, különféle interaktív eszközök, plakátkiállítás, panoptikum és gyerekfoglalkoztató is helyet kapott a pincében. Igaz, a jelentős részük fizetős, így hétvégén 1200 forint körbenézni a felsoroltakon – ami egyfelől érthető, hiszen egy uniós fejlesztéshez nem árt megtérülést is tervezni, másfelől viszont nem evidens, hogy valós tömegigényekre tarthat-e számot egy fizetős sörtörténeti pincekiállítás. A bevételgenerálási vágy egyébként további, a sima belépőjegyeknél jóval ambiciózusabb tételeket is életre hívott a Söráriumban: 35 500 forintért egyéves VIP sörrészvényt, 135 000 forintért pedig egyéves sörlovagrendi tagságot is válthat akár, akit igazán megigézett a helyszín.

sorarium_kartya.jpgBelépőkártya a szolnoki Söráriumban

Maga a Sörárium valóban impresszív helyszín: a városháza alatt fekszik, dizájnja már a bejárattól koheresen képviseli az arculat steampunk eleganciáját. A pincébe vezető lépcső alján elsőként egy jegypénztár fogad, ahol az étterem-söröző látogatása esetén kapunk egy nullaforintos mágneskártyát, amivel átmehetünk a beléptetőkapun, majd leadhatjuk a holminkat a ruhatárba, végül pedig egy munkatárs elvezet a katakombákon át az étteremig. Ezen a ponton talán nem kell extrém nihilistának lenni ahhoz, hogy már-már komikusnak érezzük a Sörárium túlkomolyságát – cserébe innentől különösebb meglepetések nem érnek, az étterem-söröző már egészen hétköznapi módon működik. A pincérek étlapot hoznak, abban nemhogy szolnoki, de budapesti viszonylatban is legalább középmezőnyös árak vannak, a sört pedig a sarokban lévő – továbbra is steampunk dizájnú – pult mögül hozzák ki.

sorarium_belter.jpgA szolnoki Sörárium étterem-sörözője

A látogatásom idején épp négyféle sört csapoltak: egy Zounok és egy Zagyva nevű, egyaránt hatszázalékos világos lagert, a 4,8%-os Szőke Tisza pilst és a 6,6%-os Szolnoki Olaj barna bakot. Ezek közül a három világos sör nem volt különösebben impresszív, a Zagyvában még viszonylag markáns, amolyan brettanomyceses fajta fanyarságot is felfedezni véltem; egyúttal mindegyikük jóval észteresebb is volt, mint az egy lagertől elvárható lenne. A Szolnoki Olaj ellenben kifejezetten kellemes meglepetés volt, a nap hét söre közül az egyértelmű nyertes: harapható, kissé édes, de némi sós-karamelles, grillázsos komplexitással ellensúlyozott barna sör, sokkal inkább baltiporter-, mintsem barnabak-hangulattal. Csak épp kevesebb alkohollal, mint a Źywiec etalonpéldánya.

sorarium_itallap.jpgItallap a szolnoki Söráriumban

A látványfőzde megtekintése ugyebár fizetős tétel, így ettől – kellő spúrsággal felvértezve – eltekintettem. A Söráriumnak saját sörmestere van, akit a csapos elmondása szerint a Heinekentől csábítottak át ide (ami tekintve, hogy a Heineken-tulajdon martfűi sörgyár húsz kilométerre van Szolnoktól, igazából nem nagy meglepetés). A sörök 480/780 forintos egyenárban vannak poharanként, illetve korsónként, továbbá elvitelre is lehet sört venni, jóllehet nem a legszofisztikáltabb módon: kérésre literes, áttetsző PET-palackba csapolják a választott sört, olyan széles szájú fajtába, mint amiket általában a kisebb tejüzemek szoktak használni. Alapértelmezés szerint mindegyik sörnek van saját, felcímkézett palackja, bár nekem pont Zounok jutott az elvitt Szolnoki Olajhoz – de a legjobb rész, a „Gyártja: Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt.” felirat úgyis közös bennük.

sorarium_palack.jpgSöröspalack a szolnoki Söráriumban

Szintézis

Ez a két kis villámlátogatás nem győzött meg kifejezetten arról, hogy a magyar kisüzemi sörfőzés jövőjének az önkormányzati főzdeprojektek lennének a letéteményeseik. Elsősorban azért, mert ezeknél a beruházásoknál láthatóan relatív kis hangsúly jut a konkrét sörfőzésre, a terveket nyilvánvalóan főként turisztikai szakemberek és ambiciózus helyi politikusok koalíciója állítja inkább össze. Ettől még persze lehetnének igazi sörgasztronómiai állócsillagok is az így nyíló üzemek, sőt még az sem kizárt, hogy előbb-utóbb azzá válnak, de egy más prioritású és felkészültségű menedzsment alatt erre azért nem olyan nagy az esély. Hatvanban a szakértelem rendelkezésre áll, de még az egészen szerény üzemkapacitás is nagynak tűnik a helyi igényekhez és a város valós turisztikai potenciáljához képest – Szolnokon pedig az űrtechnikás beütésű, kézzelfoghatóan óriási fenntartási költségű keretek és zászlóshajó-ambíciók mellett a sörkínálat valahogy egészen sokadlagos kérdésnek látszik tűnni. Nem véletlenül létezik a szervezeti kultúra mint fogalom: más emberek, más logika és más működés kell egy sörfőzdéhez, mint egy múzeumhoz vagy egy főépítészi irodához.

A legviccesebb mégis az, mennyire nem épülnek be a köztudatba ezek a főzdék: noha magyar kisüzemi viszonylatban számottevő összegekből épültek (főleg a Sörárium), nincsenek jelen sörös rendezvényeken, nem viszik a söreiket viszonteladóhoz (igaz, Hatvanban nem is palackoznak), aktivitásuk inkább helyi rendezvényekre korlátozódik. Amikor pedig a Sörárium, nagyívű koncepciójának megfelelően, lendületesebben próbál nyitni az országos publikum felé, akkor jó érzékkel úgy hirdetnek házisörfőző-versenyt, hogy az pár héttel kövesse a már 2012 óta zajló „nagy” versenyt, lényegében garantálva, hogy ne maradjon idő újabb sörök lefőzésére a két alkalom között.

Persze ez még csak az első két efféle üzem Magyarországon, amiket biztos, hogy az elkövetkező években fog még egynéhány követni – és ha szerencsénk van, idővel kikristályosodik, milyen irányban érdemes elindulni a hasonló önkormányzati sörfőző ambíciókkal. Válhatnak ambiciózus, egyedi üzemekké, amik élen járnak régi receptek és tradíciók feltámasztásában; esetleg olyan elszigetelt, de professzionális műhelyekké, amik tökélyre fejlesztenek egy-egy stílust. Vagy be is zárhatnak, amint véget ér az ötéves uniós fenntartási időszak – de remélhetőleg ez lesz a legritkább eset.

sorarium_pohar.jpgEgy pohár Szőke Tisza és egy pohár Zounok a szolnoki Söráriumban

Hatvany Serfőzde – 3000 Hatvan, Kossuth tér 12.

Sörárium – 5000 Szolnok, Kossuth tér 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr8611961227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása