Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Dreherfeszt 2016

Két éve tartott először sörfesztivált a Dreher a saját gyárában, meg is írtam ugyanitt, a Sörbúváron. Az eseményt akár sikeresnek is elkönyvelhetjük, hiszen akkor jelent meg a hidegkomlós Dreher, ami ugyan nem az a kimondott spanyolviasz, de azért értékelendő próbálkozás a magyar nagyüzemi viszonyok között. Tavaly ki kellett hagyjam a második Dreherfesztet, de most megragadtam az alkalmat és kimentem a harmadikra, nem utolsósorban azért, mert egy csomó olyan alkalmi sört hirdetett meg a Dreher a rendezvény leírásában, ami akár izgalmas újdonság is lehet, talán még olyan is, ami idővel rendszeres termékké érik.

kezdokep.jpg

Hadd idézzek a vonatkozó Facebook-oldalról:


Dreher Amerikai Komlós

Fedezd fel a hidegkomlós eljárással, Columbus komló hozzáadásával készült Amerikai Komlós Dreher határozott keserűségét, erős aromáját!

Dreher Floral

Illatában és ízében egyaránt élvezhetjük a bodzavirág egyedi, édeskés és a komló kesernyés aromáit, mely együtt egy tökéletesen harmonikus ízvilágot alkot, kedvezve a különleges sörök kedvelőinek.

Dreher Red

A Dreher Red 6%-os alkoholtartalmú, enyhén gyümölcsös ízű sör. Ígéretes karamellás aromája kellemesen telt ízzel párosul, vöröses-barna színe, valamint krémszínű habkorona teszi látványossá. Csak arra vár, hogy Te is felfedezd!

Dreher Legend

A Dreher Legend igazi kihívás, melyet testessége, tömör és sötét krémszínű habja, karakteres illata tesz különlegessé. Kiválóan harmonizál benne a fahordós érlelést idéző füstösség az erőteljesen kesernyés, pörkölt karamellás ízvilággal. Egy komoly sör, komoly sörivóknak. Ínyenceknek kötelező!

Ezekből a leírásokból egészen sokféle dologra lehet asszociálni: az Amerikai Komlós lehet valamilyen igazán harapós hidegkomlózott lager (ne adj'Isten ale) is; a Red leírása kifejezetten olyan, mintha egy félbarna ale-re szabták volna, a Legendé pedig már csak abszolút feketeöves sörkocka elképzelésekkel érezhető át.

artabla.jpg

Persze mindeközben az ember tisztában van vele, hogy a nagyüzemek, kiváltképp Magyarországon, teljesen másképp működnek, mint ahogy azt a sörszerető gondolkozás diktálná – különlegességeket például nem saját jogon, hanem az egyéb termékek másodhasznosításaként állítanak elő. Ez mostanra abszolút következetes trenddé vált: a Dreher Classic hidegkomlós beoltásával keletkezik a Dreher Hidegkomlós; vagy például a sima Soproni alaplevének külön élesztőzésével és komlózásával keletkezik a Soproni A.P.A. Mindez hatványozottan jelentkezik a Dreherfeszt-féle alkalmi kitelepüléseken: két éve például – a már sokszor említett hidegkomlós verzión kívül – egy szűretlen-pasztőrözetlen sima Dreher, egy nitrogénnel csapolt Dreher Bak, illetve egy rigó szolgáltatta az újdonságot. Mind olyan sörök, amikhez nem kellett az alapszortimenthez külön főzőüstöt beizzítani; jellemzően még erjesztőtartályt sem.

Szóval a lelkem mélyén tudtam, a glamúros leírások dacára azért attól nem kell félnem, hogy egetrengető újdonságokkal rukkol elő a Dreher a fesztiválján. Bár tény, abban reménykedtem egy kicsit, hogy készítenek valamilyen ale-t – hiszen ezt a Soproni is meglépte az A.P.A esetében.

poharak.jpg

A tesztelt csapolt sörök: Red, Legend, Floral és Amerikai Komlós Tanksör.

Talán nem lep meg senkit, ha előre ellövöm a poént és elárulom, hogy tévedtem: nincs olyan sör a Dreherfeszten, ami ne állna szoros rokonságban valamilyen létező termékkel. Ettől még van köztük kellemes példány, így azt nem állítanám, hogy felesleges kimenni, mindenesetre nem árt az óvatosság. Lássuk, milyen kóstolójegyzetek születtek a négy sörújdonságról:

Dreher Red

Valóban vörös, de a kézhez kapás pillanatától fogva úgy illatban, mint ízben kifejezetten gyanús, hogy szimplán a lime-os-málnás Dreher 24 alkoholos változata. Egy ideig úgy tűnik, mint ha a söralap valamivel karamellesebb lenne a Kőbányán megszokott világos sörökhöz képest, de ez múló ábrándnak bizonyul csak. Nem kifejezetten rossz, de teljesen értelmetlen.

Dreher Legend

Amíg hideg, meglepően porterszerűen hat, kisszemű szénsavval és krémes szájérzettel, alapvetően száraz, pörköltmaláta-hangsúlyos, de azért nem pörkölt árpás ízzel. Sűrű, átlátszatlan, nem rigó, de azért eléggé hasonlít a Bakra. Kicsit egyszerű, mogyorós, enyhén idézi a Lausitzer Porter földes geilségét is, de sokkal jobb annál. Ahogy melegszik egyre Bak-szerűbb viszont, kis karamalzos sörléízzel, mintha nem hagyták volna teljesen leerjedni. Ez az a sör a fesztivál kínálatából, amiről nem érezzük azt, hogy nagy biztonsággal meg tudjuk érteni: talán szűretlen-pasztőrözetlen Dreher Bak lehet. Az elméletet erősíti, hogy a Dreher-márkának négy tagja van (ha az alkoholmenteseket nem számítjuk), és ezek közül a teljesen értelmetlen Nyári Komlóson kívül a máskülönben viszonylag fejlett gasztronómiai értékekkel bíró Bak az, ami egyáltalán nincs jelen a fesztiválon. És ha azért nincs jelen, mert Legend néven szűretlenül csapolják, az kétségkívül tetszetős magyarázat. Annyi bizonyos, hogy a reklámszövegben szereplő fahordó azért erősen nagyívű állítás.

Dreher Floral

Itt nincs rejtély, a gyári leírás sem köntörfalaz sokat: szimplán bodzaaromás Dreher. Kicsit fűszeres, kicsit olyan az íze, mint a zöldteákat utánzó üdítőké. Viszont az ízesítés nem olvad össze a Dreher-alappal, teljesen különálló ízként van jelen. Nagyjából annyira van létjogosultsága, mint a Rednek, fantázia nélküli sörüdítő.

Dreher Amerikai Komlós

Ez volt a nagy reménységem, a sör Kőbányáról, ami valami Igazán Karaktereset mutat. Ebben nincs nagy titok, de nem is a genezise miatt érdekes: nyilván Columbus került a híres komlóágyúba, amit a két évvel ezelőtti Hidegkomlós sikerén felbuzdulva szerzett be a Dreher. A kérdés inkább az, mennyire áll összhangban a végeredmény a várakozásainkkal: és hát a válasz az, hogy semennyire sem. Az Amerikai Komlós nem sokkal különbözik a Classictól, elég homeopátiás [olvasd: költséghatékony] lehetett a hidegkomlózás. A standard Hidegkomlósnál még talán semlegesebb is, de lusta voltam és nem hasonlítottam össze élesben. (Talán az Amerikai Komlós fanyarabb). Igaz, ez alkalommal már a tanksör-bárnál rendeltem, ahol a három világos Dreher-variációból árulnak dedikáltan szűretlen-pasztőrözletlen kiadásokat. A többletélesztő ki is érződött a söröm karakterén, sőt ha hagyuk sokáig melegedni, és elég alaposan figyelünk, még az a hidegen adagolt komló is ott van, csak épp valószínűleg az alapsör nem alkalmas arra, hogy teret engedjen az – eleve szűkmarkúnak ható – hidegkomlózásnak.

tank.jpg

Egyszóval a releváció elmaradt, a mostani fesztiválon nem jelent meg olyan sör, amiről egyértelműen várnám, hogy kiskereskedelmi forgalomba kerüljön. Ettől még változatlanul igaz, épp, mint az elmúlt két évben, hogy a sörgyárban rendezett fesztivál egy mókás koncepció, ami jól működik, és a Legend néven árult Bak-inkarnációt még fogyasztani is abszolút érdemes. A fesztivál egyébként szombat éjszakáig tart, belépős, a sörök pedig egyenáron ötszáz forintba kerülnek, kicsit túlhűtve és műanyag pohárban. Lehet jelentkezni gyárlátogatásra, van sok koncert, és a nagyszínpad mögötti mosdóknál sokkal kevesebben vannak, mint a fesztivál közepe táján álló toitoi-szigetnél.

A Dreherfeszten, a szervezők felajánlásával élve, sajtójeggyel és kóstolókuponokkal vettem részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr2011654728

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: III. Dreher Sörgyárfesztivál 2016.08.30. 08:47:15

Helyszín: Dreher SörgyárakIdőpont: 2016. augusztus 26-27. A DreherFeszt a felfedezés útját járja, hisz egyedülálló esemény az elmúlt évekből: a zenei és az „underground sörfesztivál” ötvözete egy különleges helyszínen, a sörgyár területén. Idén már...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.08.27. 15:55:46

A szervezők felajánlásával élve most én is fogom magam, kinézek és egy jót mulatok, mert programban olyat hoznak, amit egy más sörfesztivál sem!

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása