Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (56) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (32) balkezes (6) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (3) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (47) belga (40) berlin (1) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (11) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewdog (2) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (39) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (9) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (55) csíki (6) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (30) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (8) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (30) hbh (1) hedon (2) heineken (13) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (8) hordó (9) horizont (22) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (62) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (245) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (22) korzika (1) kősör (1) kozel (10) kraft (41) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (18) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (15) mad scientist (2) magy (1) magyar (275) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) meggyes (2) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (32) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (14) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (3) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (18) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (5) rétság (1) rigó (1) rízmajer (25) rodenbach grand cru (1) román (2) rotburger (3) róthzoli (10) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (2) soltvadkert (1) soproni (13) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (14) sörfőzés (3) sörgasztro (1) sörgyár (2) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (16) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (8) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (28) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (28) sour (4) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (34) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (2) USA (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (1) zipsbrew (12) zirc (2) Címkefelhő

Touch of the Craft Beer? - Dreher Hidegkomlós 2.0

2016.03.23. 17:03 :: IPAfai Pap

Még tavaly látogattunk el többen a Dreher Sörgyárba, hogy megszemlélhessük a csilivili komlóágyút, - ami a Pirx kapitány kalandjainak díszletébe is beleillene - melyben a "mezei" Dreher Classic sört fizeti be a gyár egy kis vidámparki körforgásra, hogy menő aromakomlóval gazdagodjon egy adag, és a komlósodott gazdag keveréket megfelelő arányban visszaelegyítse a sima Dreherhez, így kapva a Dreher Hidegkomlóst. A dolog annyira bejött a gyárnak, - és több helyről visszahallottam, hogy átlagsör-fogyasztó földi halandó barátaimnak is ízlik - hogy a decemberben kifutott első adag Hidegkomlósból most új tételt főztek a szezon elején.

dreeherhidegkomlos2.JPG

A doboz dizájnja kifejezetten jó lett, megtartotta a komlós növényi elemeket, de modern vonalakkal és megjelenéssel újított, valamint az elsőnél való titkolózás után most már ráírták, hogy milyen komló került bele a hidegkomlózás során.

Az első verziónál - nagy valószínűséggel (ezt nem erősítette meg senki a gyárból, de azért több mint gyanús) - használt jellegzetes és nagyon népszerű Citra helyett a másodiknál a Calypso-t (lánykori nevén Hopsteiner 03129) használják a hidegkomlózásnál. Ez még önmagában nem egy olyan nagy lelki törés, mert a Calypsoval főznek olyan nevek mint pl. a Stone, ráadásul viszonylag új nemesítés, amit a piacra dobott a Hopsteiner. Azonban a Citra-nak a lehengerlő citrusos illata és viszonylag karakteres intenzív keserűje, ami az egyes számú hidegkomlós-verzióban megragadta az impulzívabb átlagfogyasztókat már a múlté.

A Calypso ugyan karakteresen gyümölcsös, ám nem olyan fergetegesen citrusos és intenzív az illata, mint a Citrának - (az 1,6-2,5 mg-os illóolaj-tartalom áll szemben a 2,2-2,8 mg-mal, - és az alfasav-tartalma (12-14) ugyan még egy kicsit nagyobb is, mint a Citrának (11-13) mégse olyan karakteresen gyantás az olajok kisebb mennyisége miatt. Tehát a Calypso nem olyan egyértelműen tetten érhető komló főleg - ez csupán az én megérzésem, nem tudom semmivel sem alátámasztani - ha egy jól bejáratott előállítási vonalon kikísérletezték, mi az leggazdaságosabban belerakható mennyiség, amit még a fogyasztó is megérez, de a leginkább költséghatékony is. Ebben azért egy ilyen gyárnak vannak tapasztalatai.

És akkor folytatva a sörösblogger-hipotézisek sorát, felmerül a jogos kérdés, miiért választhatták mégis ezt a komlót a Citra helyett a Drehernél? Az első indok - ehhez azért nem kell olyan nagy fenoménnek lenni - nagyon prózai, hisz a Citra annyira népszerű az utóbbi időben, hogy manapság hiánycikk, vagy a korábbinál akár három-négyszeres áron lehet csak hozzájutni, ami a nagybani sörgyártásnál csupa negatív érv. A másik - és itt szintén csak apró sörpiaci rezdülésekre szenzitívebb idegrendszerem mentén találgatok - vélhetően létezik egy fogyasztói közvélemény-kutatás a Hidegkomlósról, és ennek tapasztalatai alapján finomított a recepten a gyári kupaktanács, hogy nagyobb vásárlói halmazra fókuszálhasson az új főzet. Harmadik mellékszál, hogy elirigyelték a Duvel Triple Hop évente megújuló komlózását és jövőre majd ismét új komlóval főzik le a Hidegkomlóst a szezonra, ezért van az idein már a komlófajta is feltüntetve.

dreeherhidegkomlos1.JPG

És a sörfilozófiai zsákutcák után jöjjön a vegytiszta, empirikus sörkóstolás.

Az új Dreher Hidegkomlósnak talán még szebb is a habja mint az előző verziónak, egy ilyen hab alatt azonban egy jóféle narancsszín IPA-t várnánk, ehelyett egy fakó szalmasárga folyadék tekint vissza a pohárból. Az illatában már csak nyoma van a korábbi harsogó citrusosságának, egy közepes jelzésű gyümölcsösség (kis trópusi mix, alma, körte) és a megszokott enyhe fanyar nagyüzemi sörös zöldalmás illatok támadnak. Az ízben a várt, intenzívebb gyantás keserű helyett egy jóval lágeresebb keserű vegyül egy kis jelzés értékű alfasavval (szerintem kevesebb komlót használtak egy főzet hidegkomlózásánál - a gyári csapat felvilágosított, hogy több a komló benne, mint a korábbi verzióban) és a szokásos vékony lágerekre (a Dreher is már csak 4,5% alkoholtartalmú) jellemző enyhe savanykás utóízzel.

A Dreher Hidegkomlós még mindig egy jó irányba mutató innováció, és továbbra is egyedi a magyar nagyüzemi piacon, de a kezdeti nagy lépés után ezt a verziót egy kis megalkuvásnak érzem, ám továbbra is a reménykeltő kategóriába sorolom, mert még ebben a "butább" verzióban is eljuttat olyan sörélményt az átlagfogyasztóhoz, amivel eddig nem találkozott.

11 komment

Címkék: magyar komló dreher

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr558440434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.03.23. 18:55:41

Így. Forró nyári éjszakákon, az éjjel-nappali polcán a dobozosok közt matatva még mindig szól mellette érv a többi nagyüzemi láger ellenében. Mert nem lehet mindig kézművest vagy Bakot inni. :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.03.23. 21:28:34

És milyen egyedi külső-t kapott a doboz, jó, hogy ilyen kreatív designerük van Kőbányán, ugye... ;-)

Persze hasonló "egyediségű" cimkével egynémely honi kézmúves főzde is "büszkélkedhet"...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.03.23. 23:58:55

@apuska: én is ezt mondom, a sima Drehert pláne az Aranyásót nem iszom meg, de ezt szóda vagy fröccs helyett igen

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.03.24. 08:10:03

Nekem még be van tárazva pár lejárt szavatosságú tavalyi, ha sikerül belefutnom ebbe, akkor összekóstolom.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.03.24. 08:10:50

@lilakutyak: Most visszaolvasva olyan érzésem van, mintha ezt már egyszer megírtam volna, fácsén? Na, mindegy, két évtizednyi ivás azér nyomot hagy az emberen :)

GézaBá 2016.03.24. 10:38:04

A Pilsner Urquelle-nél keserűbb sört keresek (világos sört).

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.03.24. 22:44:23

@lilakutyak: írd meg! Sztem úgyse romlik meg a régi

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.03.24. 22:46:50

@GézaBá: igyál IPA-t - ha meg szeretnél valamit, adj neki formát

Serkoptató 2016.04.30. 08:18:23

@rambo13: a dreher mondjuk a kutyát sem érdekli, de azt azért nehéz elképzelni, hogy a PU-t csak úgy lepasszolják.