Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Pilsner Urquell új köntösben - tankolhattok

Tegnap a Dreher kőbányai fellegvárába invitáltak, ahol - azt gondoltam legalábbis a meghívó alapján - bemutatni szándékoznak a Pilsner Urquell néhány új innovációjú csomagolását, és elmagyarázzák a helyes csapolás fortélyait. Vagyis egy kellemes, ám nem túl izgalmas másfél órát terveztem eltölteni. Ehhez képest kicsit lepottyant az állam, amikor egy használaton kívüli csarnokban 80-100 "sorstársammal" egyetemben szembeötlött egy óriás kivetítő, felbukkant nem kevés reklámcucc, új dobozok, söralátétek, aztán feltűnt Robert Cooper, Dreher vezérigazgató és Robert Lobovsky a Pilsner Urquell 1,5 éve a budavári feszten megismert "nagykövete", no meg ráadásként két csillogó-villogó 250 literes sörtank-installáció, amiből pasztőrözetlen Pilsner folyt a helyes kis reklámkorsókba. Az avatatlan szemlélődőnek is feltűnt volna, hogy fontos a konszernnek ez a rendezvény.

A sört kortyolgatva meghallgattuk a Pilsner nemzetközi márkaigazgatójának az előadását, melyből kiderült, hogy a világ ma nem a csillogó luxusra, hanem a kézműves, emberközeli, megfoghatóan igazi és szerethető termékekre vágynak, amelyekben van tradíció, és elérhetőek mindenki számára. Tehát - figyelünk a logikai gondolatmenet ügyes csapásaira - a kézműves sör (craft beer) nem elérhető mindenkinek, más márkás nagyüzemi sörök meg nem hordozzák azt a magas minőségű (bel)tartalmat, amire a népek vágynak, ám itt van nekünk a Pilsner Urquell, ami szerencsésen képviseli mindezt. Megtudtuk továbbá, hogy a sörszeretők népes társadalma kétféle emberre osztható, a kevés számú KÉKekre, azaz olyan véleményformáló újságírókra bloggerekre, (itt próbáltam önelégülten vigyorogni), akik elviszik AZ üzenetet, formálják a sörközvéleményt, és a népesebb PIROSakra, akik követik őket.

Evvel még önmagában nem győzött meg az előadás, bár - mi tagadás - valóban igen jól néznek ki az új retro-dizájnos dobozok és alátétek (Sörcikkgyűjtők már most felfokozva várhatják, mikor jelenik meg a boltokban, sörözőkben). Ami itt igazán izgalmas az a jelenleg 4 darab sörtankos egység, ami fesztiválokon (a Gellértben az Indoor-on már találkozhattak is vele a népek) és kiválasztott sörözőkben lesz elérhető, ahol a normál KEG helyett ez a komolyabb - nem pasztőrözött - mennyiség is elfogy, aminek tényleg olyan krémes a habja, mint amit csak filmen, pl. a Sörgyári capriccio-ban is látni, és tényleg olyan kifogástalan az íze is, amit a dobozos / palackos pasztőrözött Pilsner azért nem tud teljességgel utánozni, mert idézve a gyáriakat:

A tanksör mindössze néhány órával a főzés és lehűtés után speciális tartályokba kerül és a gyárból egyenesen a fogyasztási helyre érkezik. A hűtési és szállítási eljárásnak köszönhetően gyakorlatilag olyan élményben lehet részük a fogyasztóknak, mintha közvetlenül a gyárban kóstolnák az elkészült italt. A pasztörizálatlan sör íze friss, tiszta és harmonikusabb, hiszen semmilyen hőkezelést nem kapott.  Frissessége révén érintetlenül tartalmazza mindazokat az íz, illat anyagokat, amelyek az erjedés során keletkeztek a sörben.

A cseh sörmesterek célja az első arany pilseni sör életben tartása... Ezért is hozták létre a pasztörizálatlan tanksör rendszert, hogy olyan élményben lehessen részünk, mintha közvetlenül a gyárban kóstolnánk az elkészült italt. A különleges csapolási technikákkal pedig fokozni tudjuk a sörfogyasztás élményét. A „Hladinka” csapolás során a korsót 45 fokos szögben tartva habot képzünk az alján és az alá töltjük a sört, megőrizve a sör minden aromáját. A „Na dvakrát” csapoláskor a sört egyenesen a korsóba töltjük, és a végén képzünk rá habot, így tovább meg tudjuk őrizni a szénsavasságát, míg a „Mlíko” technika alkalmazásakor a csapot némileg megnyitva habot képzünk a sörből, ezáltal egy kellemesen keserű, krémes italt kapva.

A fahordós élményt - az nemcsak pasztőrözetlen, hanem szűretlen is - nem éri utol a tanksör, de mindenképpen, egyértelműen leszögezhetem, lényegesen jobb, mint az eddig megszokott normál csapolt Pilsner. Abban azért - minden beszólogatós finom iróniát őszintén félretéve - sörbarátként egyformák vagyunk, hogy egy ilyen tanksört mindenki üdvözült mosollyal kortyolgatna az idők végezetéig, így érdemes lesz figyelni, hol bukkan föl a pilsneres tank, a két időszak között meg boldogíthatjuk magunkat a szép dobozokkal, üvegekkel és - "nagy duzzogva" - el is fogyaszthatjuk, a - ezt szintén most tanultam - "golden sunset color", azaz az "aranyló naplemente színében" (imádom a marketinges képalkotást!) játszó Pilsner Urquellt, ami mindenkinek a fejében összenőtt egy kicsit a cseh sör és még jobban a pilzeni fogalmával.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr98434606

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lokal U Caipla 2016.12.04. 01:46:13

Cím: Csehország, Brno, Kozí 115/3Látogatás: 2015. december 30. 19:55-23:45 A kocsma a betyárosan luxus életérzéshez maga is hozzátesz, mert olyat ezeddig sehol nem láttam, hogy a pucér női fotókkal kidekorált mosdókban a folyékony szappan mellé Nive...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2016.03.02. 14:41:52

végre egy értelmezhető lépés!

(bár ez a kék-piros szöveg pont olyan, mintha egy Ezüst Delfin-fokozatra hajtó MLM-ügynök mondta volna)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.03.02. 15:13:49

@-kk-: az ehhez való viszonyom azért a kendőzetlen irónia remélem, kellően finoman árnyalja :)

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.03.02. 15:18:47

A 2 db 250 literes mobiltankról a helyszínen még kiderült, hogy főként rendezvényeken lehet a jövőben találkozni velük, és eseti jelleggel néhány kiemelt vendéglátóhelyen. És hogy hogy kerül bele a sör? Van rajta egy kis csavaros ajtó - mint egy tengeralattjáróé -, abba egy sörös zsákot raknak, amit CO2-vel hajtanak ki belőle. Láttam már ilyen technikával működő hordókat kézműves sörözőkben, főleg brit tájékról valókat, szóval nem kell a hordókat mosni - hallelujah higiénia -, csak a zsákokat megfelelő körülmények között frissiben szállítani, majd 500 korsó után cserélni. Így elmondva kicsit kiábrándító, de ha a sört megkóstolod, eszedbe se jut kötekedni, de még az emlegetett kézműves úri huncutságok után se vágysz sóvárogva.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.03.02. 15:29:23

"így érdemes lesz figyelni, hol bukkan föl a pilsneres tank"

És erre lesz valami sztenderd kommunikációs csatorna, ahol ezeket a "felbukkanásokat" lehet követni, vagy ez a vakszerencsén fog múlni?

(Igazából titkon abban reménykedtem, hogy lesz legalább egy "márkasöröző", ahol mindig tankos pilzeni lesz, de úgy látszik, ezt a szintet még nem érdemeltük ki...)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.03.02. 15:37:33

@promontor: Nem nagyon hangzott el erről semmi - de én erősen reménykedem, hogy az Akácfa-tankos Ászok és a Stex-tankos Dreher mintájára lesz vmi Pilsneres hely is

-kk- 2016.03.02. 17:22:10

@pif: persze, ez a márkaigazgató urat minősíti :)

Bud Taste 2016.03.04. 08:33:25

@apuska: A ZIPs már évek óta használja ezeket a tankokat a Fôzdefeszten.
A cseheknél, mielôtt elterjedtek volna ezek a tankok, csak pár kocsmában volt érdemes Prazdrojt inni, a legjobb mindig a Tigrisben volt.Mióta elterjedt ez a rendszer nincs igazán különbség, ezért a mainstream Prazdroj helyett már inkább iszom ott is a craft söröket

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.03.04. 09:25:22

Időközben megkóstoltam egy dobozost a kapott Pilsnerből - és hát egészen más, mint az itthoni, aztán kicsit jobban megnéztem, nem is cseh, hanem amerikai piacra gyártották

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.03.04. 09:26:30

@Bud Taste: Hát ezért volt olyan ismerős, csak azt tudtam, hogy láttam már vhol ilyet :)

Serkoptató 2016.03.04. 09:40:48

Ez azért egy kompromisszumoktól nem mentes mobil eszköz, a cseh kocsmákban nem ezt, hanem a fixen telepített, eredeti verziót használják immár kb. 15 éve.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.03.05. 18:32:29

Ez fasza, de a többi több tízezer hekto importált Urquell-lel mi lesz? Ott nem terveznek minőségbiztosítást? Bocsánat, de ez így csak parasztvakítás.

kcksnrkcksnr 2016.03.06. 18:15:00

Főzés után órákkal hogy kerülhet a hordóba? Ezek hetekig erjednek nem?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.03.08. 15:22:10

@Árpa Jankó: Tervezek egy amerikai-magyar (a dobozos, amit kaptam, az amerikai piacra menő cucc) Pilsner tesztet - beszállsz, ha össze tudjuk rakni?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2016.03.11. 09:06:03

@kcksnrkcksnr: ez a kérdés merült fel bennem is, a lagert nem kellene lagerezni?

rambo13 2016.03.11. 13:31:20

@lilakutyak: a közéemény szerint nem hogy nem lagerezik, de nem is erjesztik a sört, vagyis komlózott hideg cefre kerül a tankba:) ami persze nettó hülyeség, csak valahogy a frissesség hangsúlyozásában kicsit túltolták a bicajt a marketingesek.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása