Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Kis Komlóhatározó IV. - Amerikai komlók 2. - Hophead-mennyország

Az USA minden kétséget kizáróan a kézműves-sörforradalom óhazája, és így itt kerültek/nek leginkább az új komlótörzsek a kereskedelmi piacra. Németország, Anglia és a kisebb komlótermelő államok csak az amerikaiak nyomában kullognak, és a hülli komlókutató központ legújabb komlóit is mind az amerikai sztárkomlókhoz mérik. Az USA a komló-etalon. Most is rengeteg új komló-alfaj nemesítése van folyamatban, igazán az a kérdés, hogy a piaci igények (ellenálló-képesség és termelési hatékonyság) és a hájpolt gyártók sörei milyen irányba terelik a nemesítést. Éppen ezért nem is térhetek itt ki az összes komlófajtára, de a legfontosabbakról természetesen ejtek pár szót. A jelenlegi helyzetben - craft főzdeboom az USA-ban - egyre erősödő komlóhiány van/várható egy-két éven át, amíg a termelők és a nagy komlókereskedő cégek hatékonyan nem követik a megnövekedett igényeket.

azacca1_1.JPG

I. Keserűkomlók - Az első igazán magas alfasav-tartalmú amerikai komlók őse a már korábban megismert Brewers Gold. Ezeket a komlókat 1968-ban nemesítették szabad beporzással Idahoban, és a 70-es évek végére, 80-as évek elejére kerültek kereskedelmi forgalomba. Az Eroica harapósabb, fűszeresebb, a testvére a Galena kicsit lágyabb, citrusos, fekete ribiszkés aromájú komlók, leginkább amerikai ale-k keserűkomlói. A Galenaból nemesítve 1994-ben a Chelan ill. 2006-ban egy még ellenállóbb Super Galena nevű alfajokat is forgalomba hozták. A Yakima Chief Ranch új keserűkomlója a Satus is a Galenatól származik. A Columbus a 3C (Cascade-Columbus-Centennial) ikonikus komlók egyike. Borsosan fűszeres és enyhén citrusos. A Tomahawk (ami tulajdonképpen a kereskedelmi márkaneve) és a Zeus komlókkal együtt CTZ-komlóknak is hívják, mert annyira hasonló a karakterük, és sokszor ezen a néven is kapható a pellet. Az USA mezőgazdasági minisztériuma, az USDA nemesítő programja keretében nemesítették, és 1983-ban engedték kereskedelmi forgalomba a Barley Wine-okba ideális lágyan keserű Nugget-et és a citrusosan fűszeres Olympic komlókat. A 80-as években különösen a házi és kisüzemi főzdékben vált rendkívül népszerűvé az 1985-ben forgalomba hozott, fenyőgyantás, fűszeres, grapefruitos Chinook, amit sokszor aromakomlónak is használnak. Ritkán használt keserűkomló az 1974-ben az USDA által piacra dobott Comet, amelyről azt tartják, hogy hasonló karaktere van, mint az amerikai vadkomlóknak, így néhány, tradicionális (a 70-es éveket idézve persze) stílusban dolgozó főzdénél kedvelt.

137.JPG

Az amerikai komlónemesítők persze nem álltak meg a 10-15%-os alfasavtartalomnál. A 2000-es évek elején piacra léptek azokkal a szuper-alfa komlókkal, melyek a magas alfasav-tartalom mellett ellenállóak a fertőzésekkel (pl. lisztharmat) szemben. Ilyen az Apollo, amely egy Washington államban vadon termett komló nemesített változata és az akár 20%-os alfasav mellett az illó-olajtartalma is magas. Hasonló szuper-alfa komló a Bravo (Hopsteiner Breeding Co. 0146). A gyümölcsös, citrusos, gyógyfüves illatokat produkáló Warrior (YCR 5) az IPA-k keserűkomlója, csakúgy mint a törpekomló, a Summit. Az ellenálló-képesség mellett másik nagyon fontos tulajdonsága az új komlófajoknak, hogy tárolás alatt mennyire őrzik meg a tulajdonságaikat. A John I. Haas Inc egyik ilyen szuper-alfa mintakomlója, amit a Nuggetből nemesítettek a Millenium, főleg Stoutokba ajánlják, mert a magas alfasav mellett lágyabb a keserűje. Az 2010-től kapható El Dorado az intenzív keserű mellett trópusi gyümölcsillatú illó olajokat tartalmaz. 2002-ben az oregoni egyetemen nemesítették a német Magnumból a szintén árpaborokban használt lágy illatú Newport-ot,

II. Aromakomlók - Az USA-ban a meginduló nemesítések másik vonala az európai nemeskomlók helyettesítésére irányult. Már a Casacade-nál is láthattuk, hogy a Hallertauer Mittelfrüh helyettesét igyekeztek megtalálni, hiszen a legnagyobb mennyiségben eladott amerikai lágerekbe ez az aroma kellett leginkább. ilyen komló a Crystal, ami kicsit fűszeresebb, és hasonlóan "féltestvérükhöz", az 1983-ban nemesített és a 90-es években piacra dobott Liberty, Mount Hood és Ultra is ellenállóbbak a német komlónál. Ilyen komló még az 1982-es Vanguard, a  Santiam vagy a San Juan Ruby Red,  Az angolos Golding-Fuggles vonalat szintén képviselik új nemesítések, mint a Sonnet-Golding, a Glacier, a Greenburg, a kicsit magasabb alfasav-tartalmú Mount Rainier,  vagy a viszonylag korán, 1976-ban nemesített, gyümölcsösebb Willamette. Ilyen - viszonylag új, 2013-as - komló még a Hallertauer Perle és a Northern Brewer-t is az ősei között tudó Triple Pearl.

sörökamöszjöprof1.JPG

Azonban evvel párhuzamosan, a kézműves sörfőzés óriási térnyerésével (az USA-ban jelenleg a teljes sörpiac kb. 14%-a kerül ki a craft beer szegmensből - persze ez csak olyan amerikai mértékkel craft, hiszen a Brewers Association tagja lehet olyan főzde is, aki 6 millió hektót állít elő évente, ami csaknem a teljes magyar nagyüzemi sörgyártás éves termelési adata) mindinkább előtérbe kerültek az olyan új komlófajták, melyek speciális termesztői (ellenálló-képesség, jól tárolhatóak) illetve főzői és piaci igényeket (aromakomponensek, illó olajok, komplexitás) elégítenek ki. A Cascade nyomán az egyik legismertebb, viszonylag korai (1974, de piacra csak 1990-ben került) nemesítés a Centennial, amit Super Cascade-nek is hívnak, mert még intenzívebb citrusos aromája és ízei vannak. A Cascade további változata az Ahtanum (Yakima Chief Ranch - YCR1; 1869-ben ebben a völgyben - Ahtanum Valley - az alapították az első komlóültetvényt Washington államban), vagy a magasabb alfasav-tartalmú Amarillo (Virgil Gamache Farm - VGXP01) is ebbe a vonalba illik bele. A leginkább népszerű jelenleg a tavaszi mezőn szedett virágcsokrot is idéző YCR 14 más néven Simcoe és a még ezen a népszerűségen is túltevő YCR 394, vagyis polgári nevén a Citra, ami nagyon kellemes citromfüves aromákkal a pale ale-ektől az IPA-kig mindenhol nagyon szépen domborít. A konkurencia sem alszik a Hop Breeding Company is előrukkolt azokkal a magas alfasav tartalmú, de sizntén magas illó olajokkal rendelkező nemesítésekkel, amelyek IPA-knál mutatják legszebb arcukat. A HBC 366 (15-ös alfasav), a trópusi gyümölcsorgiát (papaya, citrom, lime) és fűszereket (zöldbors) idéző Equinox és a valamivel lágyabb HBC 369, a kicsit gyantásabb, földesebb Mosaic is nagyon kedvelt a főzdék és a hophead sörfanok körében.

Hosszasan sorolhatnám még a komlófajtákat, de mindenre nem lehet egy ilyen posztban kitérni. Néhány egészen friss, éppen piacra dobott komlót - melyek közül sok törpekomló, a könnyebb betakarítás végett - azért meg kell említenem. Az idei Duvel Triple Hop a fantázianév nélküli HBC 291-el készül, mely borsos, virágos, gyümölcsös karaktert ad a sörnek. De említhetjük az American Dwarf Hop Association új márkáit, a Bakancslista-sorozatban is már kóstolhatott, szintén trópusi gyümölcsözönnel és fenyőgyantával "támadó" Azacca-t vagy a banános, füves, narancsos aromájú Jarrylo-t. A Stone is prezentált nem oly rég egy új komlóval főzött IPA-t, a melyet a gyümölcsös, almás-körtés Calypsoval főztek. Az USA komlótermelőinek 2014-es konferenciáján mutatták be a Firestone Walker, a Bell's és a Sierra Nevada-s Tom Nielsen közreműködésével a dinnyés, trópusi gyümölcsös, kókuszos Cashmere-t, az erősen citrusos, grapefruitos Tahoma-t, a hasonló, de ennél kicsit földesebb karakterű Triple Pearl-t és a Cluster-nek a tradicionális amerikai komlónak és egy szlovén vadkomlónak a keresztezését, a Yakima Gold-ot, mely a jól ismert nemeskomlós jegyekhez (Spalt, Saaz, Tettnanger) hasonló aromájú bónuszkomló is lehet a közeljövőben.

Szerencsére ma már a különlegesebb komlók is elérhetőek a kíváncsi, kísérletező kedvű homebrewerek és craft főzdék számára így tovább színesedhet a honi paletta is új versenyfőzetekkel, melyek a hamarosan közelgő V. Házi Sörfőző Versenyen és/vagy a hazai kézműves sörpiacon bizonyíthatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr237091337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása