Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Indul a bakszezon - "kézműves" osztrák baksörök

A dolgok közepe helyett egy kis confessio-s kitérő. Az elmúlt évben már sokadszor hasít belém az érzés, hogy a hazai sörszcéna átlépett egy dimenziókapun, legalábbis itt Budapest környékén. Túl járunk már azon, hogy heteket várunk egy-egy izgalmas főzetre, eseményre. Minden héten fesztivál, sörbemutató és újabb trendi vagy annak szánt helyek nyílnak, amik nem kis mértékben a mainstream vonaltól eltérő sörökre alapoznak.

582.JPG

A sör falunapon, romkocsmában, falatozóban, cukrászdában és még a Márton-napi borfesztiválon is hívószóvá avanzsált. Blogként már nem tudunk fizikailag minden új főzetet, minden világraszóló sört megkóstolni - még a Fenékig több tagú stábja se. Egyszerűen túlnőtt rajtunk az elüzletiesedő "sörforradalom". Egy sörblognak, ha egyfajta gasztro-kultúrmisszióként is felfogjuk a blogírást, változott a feladata. Lehetne minden elfogyasztott sörről kartoték-szerű kis kóstolójegyzetet írni, de arra ott az Untapped, vagy a ratebeer. Ez valahogy sohasem vonzott igazán. Tarthatnék már én is 4-5000 kóstolásnál, de sem kedvem, sem türelmem nincs ehhez. A sört nem lehet mindig küldetéstudattal inni. Sőt, önmagért inni sokkal kellemesebb, és néha ez indítja be a fantáziát, költészetet, ami a sörből jön. Nem az alkoholszázalékból, mert a sör (és a bor) nem alkohol. Amikor már a Dreher gyár a hidegkomlózott lágert, a Heineken a karamell-malátás barna sört, a Borsodi a cseh komlókat reklámozza, akkor már a köztudatba is egy magasabb szintű tudás van a sörről. Akár a 90-es években a bornál, amikor bejött a barrique, elkezdett a sörivó társadalom egy nyitottabb (sznob?) része megismerkedni a sörökkel. A sör "barrique"-ja az IPA. Egy jól értesült, magát valamire is tartó sörivó már IPA-t kér, érzi a citrusos illatot, néhányan az alfasavat is sejtik. Ennek a tábornak már mással lehet újat mondani. Nagyobb összefüggéseket, kultúr-párhuzamokat és történeti távlatot kell keresni, hogy elmélyíthessük a sörkultúrát. Árpa Jankó Sertepertéje vagy mostanság Zsombibácsi Mesehabbal blogja ezeket a tereket kezdi kitölteni. Én meg igyekszem ezt egy kis gasztronómiával nyakon önteni.

Ha ősz, akkor jön a testes sörök ideje, a könnyű világos helyébe a nehezebb és sötétebb sörök lépnek. A láger sörök világában ez a baksörök szférája. Most kihagyom persze a történetet meg a Bock-etimológiát, mindenki utánanézhet a wikin. És hiába gondolják sokan a Dreher Bak miatt, de neeem!!!, a baksör nem csak sötét, hanem lehet világos is, sőt. Az igazi bak-kultúrkörben Németországban, Ausztriában az ősz beálltával megjelennek a testes sörök, a világos és sötét bak, duplabak sörök, Weizenbock-ok, és az egész robusztus jégbakok. Ausztriában tavaly 9 regionális családi sörfőzde (magyar viszonylatban ezek már komoly üzemnek számítanának) összeállt - mikor lesz vajon ilyen közös marketing Magyarországon? - és létrejött a Culturbrauen, akik több válogatás közül egy baksöröst is kínálnak a nagyérdeműnek. Ezt a Billaban, Sparban, Metroban a dobozon jó osztrákos, gemütlich marketingszósszal nyakon öntve árulják a népnek, akik megízlelgethetik a baksörök sokféleségét és lokálpatrióta lelkesedéssel ajnározhatják vagy éppen ócsmázhatják a tiroli vagy éppen a stájer főzde bakját. A kilences merítésből több sörnek szentelhetnék külön posztot, de most beérem egy kis kedvcsinálóval. (Labancföldre látogatók figyelmébe ajánlanám, hogy már kijött az új Craft-Bier Box és a Craft-Bier Box Winter Edition is.)

Akkor hát lássuk: A legkevésbé karakteres darabok a Mohren Bockbier, egy elég egysíkú sör, amit - ez mindegyikükre elmondható - azért nálunk boldogan inna a köz. A Freistädter Black Bock sem túl nagy élmény, talán ez a leggyengébb, nyomokban kakós ízek, de főleg festőmalátás kesernyésség, kis alkoholos vizesség, malátacukor, ám semmi földindító fíling.

Az Eggenberg Urbock 23-at már korábban is kóstoltam és nekem továbbra sem jön be ez a folyékony rágógumival keresztezett sör, ami negédes és bumfordi, mint egy alpesi tehenészlány. Egyszerűen összeragad tőle az ember szája. Kis single malt Whiskyvel - épp egy Aberlour 10 volt otthon - azonban meglepően kellemes párost alkot.

A Hirter Festbock szépen ötvözi a zöldségesen markáns és muskotályosan üde virágos német komlós, malátás ízvonalat. Ez a "legsörebb" sör, bár a salzburgi lépcsős főzde a Stiglbock (ami nem a 9-es tagja) darabjai ebben a kategóriában jóval szebbek. Csakúgy, mint a Murauer Bock Beat, ami már egy kis mézeskalácsos utóízzel is megfejeli a fentieket. És erre dob rá még egy kis almáspités mézes illatot és ízt a Schremser Weihnachtsbräu, ami - nomen est omen - tényleg mutatja az ünnepi sütis világ teljes arzenálját.

590.JPG

A Zwettler Momentum, egy sötét duplabak már az izgalmasabb darabok sorát kezdi. Black IPA-s citrusos illatok, és a jellegzetes pörkölt aromák mellett egy abszolút nem édeskés, citromfüves, citrusosan telt malátaízzel nyit. Aztán már zöldségesebb, hagyományosabb a komló, és melegedve kicsit ellaposodik a kezdeti tűzijáték, de a cukrosságnak továbbra sincs nyoma, hanem egy balti porteres unikumos vonal mellett egy vörösborosan tanninos zárással csengeti le a kortyot.

586.JPG

A 2014-es bécsi Craft Bier Festen az egyik sarokban egy kilences multicsapon ott voltak a Kulturbrau-főzdék, és már ott is megcsodáltuk a salzburgi Trumer pilzenijét. Ezt megcsinálták kicsit izmosabb, Imperial Pils formában is, ahol a 6,8% alkoholos malátaédes mellett bevetették a komlós nehézfegyverzetet. A Cascade muskotályos szőlőözönje, a Simcoe virágos rétje mellé a Hallertauer Mittelfrüh utánozhatatlan tavaszi zöldséges, friss illatai nyomulnak előre. malátás édes és szép komlókeserű áll egymás mellett, és alkot jó harmóniát. Melegedve a muskotály illan, és jön egy száraz pils édeskés felhangokkal. Nagyon izgalmas darab, rendkívül natúr, letisztult illatokkal, ízekkel, élménynek olyan, akár egy szépen megmunkált tenyérnyi bronzplasztika a Kunsthistorisches Museum etruszk gyűjteményéből.

584.JPG

A legszebb, legkomplexebb darab - szerintem - a Zillertal Weissbockja, egy izmos 7,8%-os búza duplabak, ami a szokásos banán, szegfűszeg, kandírozott ananászos irány mellett egy nem várt vörös áfonya, vaníliás krémmel bolondított szedres pite illatokat szállít. A kellemes fanyarság végig megmarad az édes maláta mögött, utóízén a szegfűszeg mellé egy kis pikáns szegfűbors érkezik, és melegedve egy angol ale körtés-birses illatait majd szilvás, ringlós vonalat is mutat. A kedvenc Hopfenweisse-mat nem nyomta le a csúcsról, de igen jól szerepelt és emlékezetes is maradt.

Hát itt állnak a sógorok. Nálunk meg - az egyébként remek - Gösser Bock kivezetése után marad a hiperekben a Dreher sötét baksöre, és most már egy ideje a békésszentandrási Fekete és Black Rose, ami azért igencsak versenyképes. Így hirtelen végiggondolva, Miskolc mellől a Gyertyános Kazamatája, Budapestről a Legenda Vier Sterne, Fótról a Hammurapi, Csepelről a Rizmajer Búza(bak) szállhat be ebbe a versenybe, és azt kell mondjam, nem is rossz esélyekkel. Csak míg az osztrák jóember a MIlka csoki és az OMO mosópor mellé egy ilyen Bock-Packungot is unottan a kosarába helyezhet a vidéki sarki közértben, itthon ez nem elérhető egyszerre, hanem még a magam fajta bennfentesnek is össze kell mazsoláznia, ha éppen egyesével kapható egyáltalán. Van még mit tanulnunk sörkultúrából és marketingből...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr127959180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2015.10.20. 13:33:19

Nem szeretnék vitatkozni, de szerintem a bak a tavasz söre:
serteperte.blog.hu/2015/03/01/a_tavasz_sore
Abban természetesen igazad van, hogy a tél a testesebb sörök ideje...

Ogreface 2015.10.20. 14:33:09

A duplabakoknak biztos, hogy február és március között van az idénye, hiszen akkor tartják Németország szerte a hagyományos Starkbierfesteket is, amikből pár főszereplő:
▪ Salvator - Paulaner-Brauerei
▪ Trimphator – Löwenbräu / Spaten-Brauerei, Munich
▪ Maximator – Augustiner-Brauerei, Munich
▪ Unimator – Unionsbräu Haidhausen, Munich
▪ Delicator – Hofbräuhaus, Munich
▪ Aviator – Airbräu, Munich Airport
▪ Multiplikator – Edelweißbrauerei, Odelzhausen
▪ Spekulator – Weissbräu Jodlbauer, Rotthalmünster
▪ Kulminator – EKU Actienbrauerei, Kulmbach
▪ Bambergator – Brauerei Fäßla, Bamberg
▪ Celebrator – Franz Inselkammer, Aying
▪ Rhönator – Rother-Bräu, Rothenberg ob der Tauber
▪ Suffikator – Bürgerbräu Röhm &Söhne, Bad Reichenhall
▪ Speziator – Brauerei S. Riegele
▪ Rariator – Münzbräu, Günzurg
▪ Honorator – Ingobräu, Ingolstadt
▪ Bavariator – Mülerbräu, Pfaffenhofen

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.10.20. 14:42:36

@Árpa Jankó: Sztem a Herbstbock, Weihnachtsbock, Winterbock, Frühlingsbock és Maibock-elnevezések nem véletlen alakultak ki. De részben igazad van, és egyetértek, ebben hűvös borongósban én kívánom a testes söröket, kevésbé a világos könnyűeket.
@Ogreface: Nem is beszélve a -us végű Duplabakokról

rambo13 2015.10.21. 12:01:22

nagyszerű és hasznos poszt, némi kiegészítéssel:
a culturbrauer sztem régebbi, minimum 2011-es. Tavaly én már azt hittem,h behalt a kezdeményezés, de öröm látni, h kijöttek újabb dolgtokkal. nekem anno a marzen boxból jutott pár tétel,azt is tök jóvolt végig kóstolni.
nagyon letisztult egy két darab,kevésbé "dinamikusak" de baromira egynsúlyban vannak és nagyon nagyon természetesek az ízek. Egyszer érdemes lenne ellátogatni a Waldviertelbe, ami egy gyönyörű hely, nagy komló ültetvényekkel és itt található a Zwettler, és a Schremser sörfőzdéje is.
www.waldviertel.at/bier-hopfen

Bud Taste 2015.10.22. 19:09:19

@rambo13: Hát igen, a Waldviertel...
Már reklámoztad régebben is, megérne egy kirándulást bőven.
A Schremser Bio roggenje már önmagában is elég érv lenne az útra, a többi már csak hab a tortán, nem beszélve egy kis Cesky Krumlovi Eggenberg és budejovicei krauzenolt Budvar kóstolásra a főzde főtéri pincekocsmájában, ahol olyan jó a Nívás topinka, mint sehol máshol! A szállás és a kaja cseh oldalon sokkal olcsóbb, egy hétszemélyes kocsival kimenve (akár az enyémmel is) beleférne a sofőr (barátnő) is. Én voltam már hetedmagammal kocsival Krumlovban úgy, hogy hazafelé befért 3-4 rekesz sör is, igaz kicsit kényelmetlenül utaztunk, de vmit vmiért.
Skippynél olcsón meg lehetne szállni Krumlovban, a Vltavára néző erkélyen jókat lehetne sörözni.
www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Hostel-Skippy/Cesky-Krumlov/17761?sc_sau=sfab&sc_pos=4

Bud Taste 2015.10.22. 19:38:07

@pif: "itthon ez nem elérhető egyszerre, hanem még a magam fajta bennfentesnek is össze kell mazsoláznia, ha éppen egyesével kapható egyáltalán. Van még mit tanulnunk sörkultúrából és marketingből..."

Nagyon jó ötlet, össze kellene szedni 6 baksört és egy hatos kartonban limitált szériában kiadni.
10 éve a Dreher próbált betörni az amcsi piacra a Dreher bakkal, Michael Jackson is promotálta egy kicsit (lehet, hogy régebben volt mint 10 év?) Akkor nagyon tetszett az ottani piacra szánt elnevezés a "Bak pack" szerintem meg kéne győzni a Drehert, hogy készíttessen egy "bak pack" six packet amiben a Dreher Bakból lenne 2 üveg, a maradék négy pedig kisüzemi Bak lenne.A fogyasztók felé jó üzenet lenne a Bak "crafty" image-ének építése (a Dreher Hidegkomlós sötét párja) a másik négy kisüzeminek pedig egy lehetőség a márkaépítésre a SABmiller büdzséjéből. Szerintem pozitív üzenet lenne...
Rá tudnád beszélni a Schillingert?

rambo13 2015.10.22. 23:37:06

@Bud Taste: jaja régi mániám, de eddig nem sikerült időt szakítani rá. komlódílerknek is ajánlott, a zwettleri Perle állítólag nagyon tuti...
a szüleim pont múlt héten jöttek haza egy Krumlov és Budejovice túráról irigykedtem is rendesen. a képeik és a beszámolóik alapján nem nehéz szállást találni, gyakorlatilag minden ház egyben panzió is...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.10.23. 15:00:39

@Bud Taste: 2 éve gondolkodom vmi ilyesmin, de én nem biztos, hogy a Dreherrel kezdeném a társulást, bár az tény, hogy náluk komolyabb megjelenés lenne várható. Attilának az egyes gyárak marketingjéhez nem sok köze van.
@rambo13: Krumlov és a Waldviertel mellett akkor már egy kis Engelszell-látogatás is bele kéne férjen... Schremser, Hofstättner stb.

Bud Taste 2015.10.23. 15:36:53

@pif: Pont azért ő, mert az egyes gyárak marketing osztályaihoz nincs köze.Mivel a marketingesek sörismerete a nullához közeli, kizárt, hogy ilyenre nyitottak lennének, csak globális látásmóddal lehetne keresztülverni ezt a multiknál, semmiképpen nem a lokális marketingen keresztül.

Feljebb írtam, hogy a Schremser Bio Roggen már önmagában is megérne egy kirándulást, a Hofstettner Kastanienhonig sörére pedig nagyon kíváncsi vagyok. Markus Thaller a Hofstaettner főzőmestere segített nekem a Linden Street hársfavirágmézes sör receptjében, jó lenne személyesen köszönetet mondani érte...

rambo13 2015.10.23. 16:53:09

@Bud Taste: A schremsernek van (volt?) magyar nagyker forgalmazója, sokáig a beerodalomban is állandóan volt készleten, ha jól látom most már nincs. Meg kellene kérdezni az Izsó Petiéket, h mi lett vele. Lehet, h kivonta a nagyker, a Braufactummal is ez történt: kb egy évig volt elérhető azóta semmi. túl drága volt, nem tudták eladni.

rambo13 2015.10.23. 16:56:34

@Bud Taste: egészen pontosan a Parador forgalmazta.mmint a schremsert

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása