Végre van egy reményteljes szerzetesi sörfőzdénk idehaza, még ha félig-meddig ez is gebines formában működik: ugyan a főzde az apátság területén fekszik (a templom, sőt a kripta tövében egy pincében), de a ciszterek mellett az indulótőke kb. felét (a Heinekent otthagyó) magánvállalkozók adták össze, és a sörmester is civil, világi személy (Kovács Krisztián).
Látva a vállalkozás nagyságát és profizmusát, végre nem azon kell aggódnunk, megéri-e a következő idényt, mint a már befuccsolt (?) pannonhalmi, vagy a tényleg csak nevében apátsági bakonybéli főzde, hanem annak szurkolunk, hogy megmaradjon a söröknek ez minősége, és hogy a következő idénysörök is legalább így teljesítsenek.
És mindjárt elsőre három jóféle, tulajdonképpen hibátlan söröket főztek. (Erről a hibátlanságról, lévén kekec sörbloggerek vagyunk, szót kell ejtenünk: jómagam, különösen a negyven fokban, nem találtam semmi kivetnivalót a lágerben, de a melegben éppen mellettem szuszogott az asztalnál a sörszcéna egyik Nesztora, aki bizony morgott valamit a pilseni sörük kissé rosszféle keserűségéről, de ilyesmire kizárólag hosszas, méla csócsálgatás során juthat egy ínyenc, a jámbor nagyérdemű zöme mit sem fog ebből érezni.)
A búza is abszolút korrekt, méltó kihívója az egyre erősebb magyar mezőnynek (lásd legújabban a Napkincset), mindössze némi lisztes utóízt éreztem benne, anélkül, hogy ezt a jellegét a hibái közt említeném. Belga sörük is "alap", sztenderd, ha úgy tetszik, nem lóg ki belőle semmi, a típus alapjegyeit mutatja, de aztán semmi több. Mondhatni, megszületett vele a hazai belga ivósör, már ha létezik ilyen kategória, ráadásul még alkoholban sem olyan erős, mint testvérei.
Díszpakk
Sixtus apát csapol
...és kóstol
Jól fut majd a szekér
A ciszterek és féltestvéreik, a trappisták no meg a sör kapcsolatáról, a hazai ciszterek történetéről jó hosszan lehetne mesélni, most ennyire volt erőnk, én már az esti borkóstolóra készülök (ÁRULÓ!), a hivatásosak meg úgyis leírták a kötelezőket (lásd a poszt alján).
A derűs életszemléletből mindig jó példát mutató Sixtus atyának és az apátságnak sok sikert kívánunk a vállalkozáshoz, különösen, hogy rendjük iskolát és öregek otthonát tart fenn. (És kívánjuk mindkettő intézmény lakóinak, hogy néha a menzára is kerüljön a házi temékekből!)
Nem csak a sör kultúra : a gyönyörű apátság egyéb látnivalóiból:
Sörplakát kiállítás is nyílt a sörpremier apropóján:
Aki még nem olvasta volna a kollégákat:
Folyékonykenyér.blog: Isteni együttműködes
(aki még tud linket, írjon!)
...és akinek még belefér a naptárába, ne hagyja ki most szombaton: a Bakonyi betyárnapokon kóstolás és főzdelátogatás!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2015.08.13. 12:20:26
kocsma.blog.hu/2015/08/06/zirci_apatsagi_manufaktura
Kortyondiak 2015.08.13. 21:20:40
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.09.09. 18:43:07
Zirci Apátsági Pils. Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, antioxidáns, aszkorbinsav, komló