Lassan úgy lógnak egymásba a budapesti sörmajálisok, mint strandjainkon a nyaralók lába a másik szájába, csak nézőpont kérdése, hogy elégedetlenkedünk-e vagy örvendezünk a lehetőségek felett.
A sajttájon plakát és díjnyertes magyar világbajnok sörcsapoló hirdette a tökéletes csapolás kilenc lépését. Két okból választanám inkább Pai Mei mester ugyan halálos, de csak öt elemes mozdulatsorát: egyrészt hamarabb túlesem rajta, másrészt az csak exkluzívabb lenne már - továbbá fájdalommentes, mint az előttünk a már láthatóan koszos öblítővízben büszkén kimosott fesztiválkorsóban kilenc látványos lépésben feladott Stella. (Miközben tényleg nem akartam leszólni a bajnoki címet elnyert hölgy elhivatottságát). Fesztiválszervezésben, standard sörökben - és közízlésben - határ a csillagos ég, csak éppen ez a csillag itt mifelénk mindig a Stella lesz.
Ez csúszott a legjobban
...és akkor még a zsírmentes sörről nem is beszéltünk - vagy mi is akart lenni ez a söralátét.
Fotózni mondjuk a Stella jó volt, vetődtek is rá a sajtófotósok, mint a gyöngytyúk a parasztturhára, de csak a legamatőrebbek itták ki, én két korty után kitettem napozni. Igaz, jobb híján a vérbeli alkoholisták és vén sajtórókák is csak a hidegkomlózott Dréherrel kellett hogy beérjék. (Ó az a szép emlékű tavalyi Pilsner-hordócsapolás!)
Ide tartozik a fesztivál egyik fennen hirdetett, a hidegkomlózásra utaló, és marketingszövegekben remekül elsüthető szövege a „komlóágyúról” (jövőre talán jön a maláta-katyusa), a címben ígért pofongép magyarázata pedig ennyi - idézet a sajtóanyagból:
"A Heineken Bud Spencer menüvel készül, amely a pofon gyáros kedvenc ételéből, hagymás babból és egy korsó Arany Fácánból áll."
De ha már, akkor miért nem hívjuk díszvendégnek Piedónét? Egymagában még mindig jobban kitölti a színpadot, mint a Neoton!
ezeket ettük: sajttál a sajttájon [szóviccben ezzel most 1:1, Pif!],
a lányokat a szemünkkel és a kefét. (Na jó, rántotta is volt az örökké éhes médiamunkásoknak.)
A tomboló nyári melegben megtartott sörfesztek legnagyobb abszurduma, hogy a leginkább ideillő sörtípusból, a jóféle lágerből, abból is mindannyiunk (ugye?!) kedvencéből, a szűretlen pilseniből csupán pár hordó lesz, azt is csak esténként verik csapra, minden órában egyet-egyet... Miközben díszvendégek a belgák, ahonnan nekem is vannak kedvenceim, de ki hörpöl szívesen kánikulában erős, édes sört? (Egy jó sörfesztiválnak elég lenne csak pilsenit tartania, legalábbis megérdemelne már az ország egy ilyen kísérletet...)
A sajtótájékoztatón, a szokásos lózungok mellett, helyet kapott egy kis népművelés is. Kollégánk, Pif, mint sörgasztronómus különböző sajtokat és söröket kóstoltatott össze a nagyérdeművel. A párosítások elvileg kitűnőek voltak, még ha csak alapfokon is kínálták a sör és gasztronómia nászát -, de az egész logisztikai kudarcba fulladt: a három párosból az első még mutatott némi szinkronicitást, de utána összeomlott a csinos, ám annál tájékozatlanabb hoszteszlányok vékony vállán nyugvó rendszer és vagy sör jött, vagy sajt, de inkább már egyik sem.
...és a Stella még mindig ragyog a napon!
Mindeközben gondűző játékot játszottunk Düsi kollégával: mivel nagyon titkolták, mit is iszunk, próbáltuk azt kitalálni, s talán mindannyiszor sikerrel is, mihez is ehetnénk most a sajtfalatokat? Mindenesetre aki figyelt a hangosításra, az legalább verbálisan magáévá tehette az üzenetet: mit mivel és mikor a legjobb. Aki lemaradt, az követheti a gyanúsan csak (!) sörmultik által szponzorált, még nagyon-nagyon esetlen, de nagyon nagy jóindulattal szépreményűnek nevezhető Sörmitöbb gasztronómiai kezdeményezéseit a jövőben (- és egy távoli galaxisban, ezt nem bírtuk kihagyni, hehehe).
(egy a hivatalos képanyagból, via facebook.com/budavarisorfesztival)
S hogy mi lesz a fesztiválon szem-szájnak (és fülnek) ingere? Unalomig tele a prospektusszövegekkel a net, mi már csak annyit jegyeznék meg - beszéljenek a fotóink -, hogy aki wátdöfákkolna a Neoton kriptaszökevényei láttán (Nagy Feró még csak-csak, ő díszcsótány), annak üzenjük, mindig lehet még lejjebb: például szerintünk jövőre Kozsóból is lehet még díszvendég! Addig is, aki akar, húzzon le egy langyos Borsodit Erdős Péter popcézár emlékére!
Szerkesztőségünk várhatóan jelentékeny része este hatkor - vagy minden következő órában - "ügyeletet" tart a Dréher előtt(i szűretlen csapolásnál), na meg a kézműves kisipari házi kisüzemi kedvenceinknél (itt az itallap), addig is mindenkinek hűs söröket és árnyékot! Kommenteket a fesztiválról köszönettel fogadunk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
rambo13 2015.06.11. 14:39:54
"Mindeközben gondűző játékot játszottunk Düsi kollégával"
(ha nem is teljesen, de)elástátok a csatabárdot?
Ogreface 2015.06.11. 15:50:45
Tocc!
Serkoptató 2015.06.11. 18:29:11
Az is látszik, hogy a kis sörfőzdék egyre nagyobb számban tartják magukat távol az eseménytől, ami érthető is, hiszen a közönség nem sörözni, hanem a koncertekre jön.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.06.12. 18:34:48
@Serkoptató: a 33 fok nem ideális, de a kivilágított palota szerintem bjutibjuti. A is főzdék sztem már végképp nem bírják a Főzdefeszt és a Budavári tarifáit ilyen rövid időn belül. A "nagyoknak" (a kézművesek közül) már nem kell reklám, azért nem mennek, a kicsik meg nem bírják.
Gérard Duchemin 2015.06.15. 11:10:31
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.06.15. 16:24:24
rambo13 2015.06.16. 07:49:20
dehogynem volt, csak nem magyar:)