Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Sörök a diszkontból

pohar.JPG

A sörblogírással töltött évek alatt kifejlődött bennem két olyan kóstolási késztetés, ami nem igazán értelmezhető abban a fajta csúcs felé törő, maximalista keretben, ami egy tisztességes sörrajongót jellemez, és aminek teljesítéséhez az ember kritikákat, értékelőoldalakat böngész, szaküzletbe megy, majd leül, és másfél óra alatt elkortyolgat egy évjáratos barley wine-t. Ami persze remek dolog, szóval senki ne értsen félre, a cikk hátralévő részében egyáltalán nem az lesz a szándékom, hogy az iménti modellt szapuljam, hiszen más módja nagyon eleve nincs annak, hogy az ember széles látókört szerezzen, etalonszerű élményeket gyűjtsön, és így tovább.

Ettől még azonban Időnként – és minél gyakrabban/régebben iszom jó söröket, annál sűrűbben – kísértést érzek arra is, hogy sejthetően rossz, de legalábbis érdektelen söröket igyak, csak a játék kedvéért, vagy legalábbis valamiféle önfelmentésként, azt bizonyítandó, hogy nem szakadtam el az ország derékhadát alkotó sörivók valóságától. Emellett (és ez a második az említett két késztetés közül) megmaradt bennem az értelmetlen, vakromantikus hit is, hogy ha az ember kellő elszántsággal kóstolgat olyan, korábban számára ismeretlen söröket, amik nem ígérnek túl sok jót, előbb-utóbb rámosolyog a szerencse, és találni fog egy igazi Csiszolatlan Gyémántot.

Most egy olyan kóstolásról szeretnék írni, amiben ugyan megvoltak a csírái az utóbbi motivációnak is, azért előre is sejthető volt róla, hogy drámai felfedezéseket nem fog hozni: a két sajátmárkás német diszkontlánc, a Lidl és az Aldi söreinek végigkóstolásáról. Azoknak, akik a közelében laknak az említetteknek, valószínűleg már sok éve nem meglepetés a kínálatuk, nekem mindenesetre jó ideig sikeresen kimaradtak az életemből, és mivel sejthető volt róluk, hogy kellően életszagú tételek lehetnek, régóta viszketett a tenyerem a pótlásukra.

Természetesen túl sokat egyik kóstolt tételről sincs értelme írni, így elsősorban két képpel akarom átadni a teszt élményeit, amin maguk a sörök, illetve a hozzájuk rendelt pontszám látható. Ezek a pontszámok úgy álltak elő, hogy két, leginkább hétköznapi sörfogyasztóként leírható barátommal közösen végigkóstoltuk a két bolt sajátmárkás söreit, azokat mindenki pontozta egy hasraütésszerű ötös skálán, majd vettük a három értékelés számtani átlagát. A pontozás értelme egyfelől az volt, hogy valamilyen alibikeretet építsünk a kóstoláshoz, másfelől pedig az, hogy ha már úgyis végigkóstoljuk a két bolt skáláját, abból valamilyen módon esetleg a kedves olvasóközönség is profitálhasson. Például azzal, hogy mi az, amit semmi esetre se vegyen meg.

lidl.jpg

#1 - Lidl

aldi.jpg

#2 - Aldi

Ami a felületes szemlélőnek is feltűnhet: értékelhető sör összesen egy szerepelt a vizsgált tizenhatból. A lidlös Argus Maestic, egyike annak a pár darabnak, amire fel van tüntetve, hol készült, persze nem véletlenül, hiszen a cseh Protivín főzi. Még egy földrajzi eredetvédelmi pecsétet is visel a címkéjén, mint Valódi Cseh Sör. Sok meglepetés persze ebben sincs, Impavidus kolléga már másfél éve megállapította az elsőségét. A többi Lidl-sör egyébként jellemzően lengyel, a łomzai Van Purtól, és nem túl jók. Fő erényük, hogy inkább semmilyenek, mint rosszak (kivéve a pasztőrözetlen Argust, mert az igencsak hervasztó).

Érdekesebb, hogy az Aldi sörei egyöntetűen borzasztónak bizonyultak, és csak azért nem mondható homogénnek a kínálata, mert a hatban akad egy-két kiemelkedően gyötrelmes példány is. A Ratebeer szerint az ausztriai Fritz Egger gyártja a többségüket, és sokat elmond a színvonalukról, hogy a Borsodinál gyártott Greifen (ami talán nem is sajátmárkás, így tulajdonképpen tévedésből került a tesztbe) csak a második legrosszabb lett a boltból.

A végkövetkeztetés igencsak egyszerű: az Aldiban ne vegyünk sört, a Lidlben pedig csak Argus Maesticet, mert ha van akár egy kevéske kóstolási tapasztalatunk is, a többit felesleges. Ha mástól kapjuk, a Grafenwalder Pilst még akár meg is lehet fontolni, hogy kinyissuk, egyébiránt a legegyszerűbb egyből tovább is adni őket. Ha az eredeti motivációkat nézzük, abszolút szerencsém volt, ebben a tizenhat üveg sörben, főleg az aldisokban, bőven volt annyi életszag, hogy utána hónapokig csak 90+ pontosakat akarjak inni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr237325066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2015.04.14. 11:54:11

csodálatos ez a csak "BEER" feliratos izé az elején :D

És hogy ne legyünk vérkomolyak, új szólás születik, a “rajzoljon téged körbe a Doszpot Péter”-mondás mintájára, ennek nyomán hogy "egyébiránt a legegyszerűbb egyből tovább is adni őket":
"- Ajándékozzon neked sört a a KK!"

rambo13 2015.04.14. 13:17:06

ó ez remek poszt, bár tényleg lehetett tudni a végét... amúgy a lidl-nek van egy sajátmárkás , szintén grafenwalder márka alatt futó búzája is, ami kb azt tudja búzában, mint a tesója pilsben.
a lidlben régen volt egy perlenbacher névre keresztelt termékcsalád is, ami egészen iható volt pár éve sajnos kivonták, de tegnap ugyan ezen címke alatt kihoztak egy schwarzbiert és egy festbiert.
www.lidl.hu/hu/ajanlatok.htm?id=504
(illetve a könig pilsenert, de ez nem sajátmárkás cucc, viszont tűrhető)

alehunter 2015.04.14. 20:59:38

@rambo13: lehet, hogy én látom rosszul a képen, de mintha a grafenwalder búza is rajta lenne (balról az 5., 2.33 ponttal). egyébként a perlenbacher tényleg egészen tűrhető volt, kíváncsi vagyok erre a két "újdonságra"...bár mintha a festbier már lett volna az oktoberfest idején.
a bejegyzés konklúziójával meg teljesen egyetértek. amikor olyan tömeges vendégség van nálunk, hogy brewdoggal nem finanszírozható, akkor jobbára marad a maestic

rambo13 2015.04.14. 21:37:17

@alehunter: jogos, csak régebben, mintha más lett volna a csomagolása...

alehunter 2015.04.14. 22:10:20

@rambo13: jaja, mintha ugyanez az aranyszín doboz lett volna talán világoskék kerettel a pils zöldese helyett

berg182 2015.04.15. 08:55:47

Bezzeg a cseheknél árulnak 4-5 féle maesticet is, félbarnát, barnát, 14-es világosat, meg talán van még egy erősebb. Feldobtam már kétszer a labdát a lidlnek de érdemben nem válaszolnak, pedig jó kis hasznuk lehetne rajta, kint úgy 80 Ft az a maestic ami itthon 190.

kgbr 2015.04.15. 11:05:23

Ne vicceljetek, az az üveges pasztőrözetlen Argus az egyik legfinomabb sör, amit kis hazánkban kapni lehet... legalábbis 300 Ft alatt tuti.

alehunter 2015.04.15. 22:09:56

@berg182: ebben azért benne van az is, hogy egyrészt nálunk nem nagyon lenne rá kereslet (hiába a maestic a polcon, a többség a drágábban árult sopronit, meg borsodit ragadja föl, ha meg nem azt, akkor a legolcsóbbat) az árban pedig vastagon ott van azért, hogy a cseheknél nem megy a fele ár az államkasszába mindenféle adó címén

alehunter 2015.04.15. 22:10:45

@kgbr: engem egyáltalán nem varázsolt el

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2015.04.16. 09:28:34

hát, engem meg ez az Argus Maestic nem varázsolt el, ez egy büdös moslék kérem, majd jól meghagymázom a hermelinemet, hogy meg bírjam inni mellé... aki olcsón akar sörszerűt inni, az vegye az erős 9-es Argust, na az legalább költséghatékony... Brr.Ennyit a témáról.

exodusAttack 2015.04.16. 14:10:04

@alehunter: Mondjuk amikor tavaly augusztusban a Lobkowicz-csoport 6-7 sörét árulták a Lidlben, elég gyorsan elkapkodták, amikor mentem már csak Páter meg Schwarzenberg maradt. Szerintem lenne rá kereslet állandó jelleggel is.

-kk- 2015.04.16. 14:24:06

@exodusAttack: ...amíg 200 forintért (mínusz üveg) adják, addig egészen biztosan :)

exodusAttack 2015.04.16. 14:31:19

@-kk-: Még valamivel többet is adnék érte, a magyarországi boltok nem igen bővelkednek az olcsó ivósörökben.

Beer Ninja 2015.04.16. 15:00:31

Lidl mellett lakom... Szóval a Majestic szerintem jó, meg nagyon ritkán az üveges szűretlent is kapni Argusból, az is jó még. A többi pocsék, az Aldi sörei mosléknak jók. A Prince régebben iható volt, amíg üvegpalackban adták.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.04.17. 07:50:53

@exodusAttack: Nagyon igaz! Én pl kimazsoláztam az Uhersky Brod-okat, mert sztem messze az volt a legjobb - bár pár Lidlben, azért még 1 hét múlva is volt minden... Persze csak amíg oda nem értem :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2015.04.17. 09:23:42

-Argus Maestic: 1 (gyerekek, ez büdös is!)
-dobozos Perlenbacher Festbier: 2
-üveges pasztőrözetlen Argus: 3

Beer Ninja 2015.04.17. 15:52:38

Továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy az Argus Majestic a maga ár(stb.) kategóriájában majdnem jó. Ritkán kerül nagy tételben a Lidl-be, és aztán hónapokig melegszik a fényes polcokon. Én mindig a friss tételekre csapok le, és még sokáig nem állt nálam 1 sör sem, szóval elhiszem, hogy ki lehet fogni büdöset is.
Amúgy a mostani akciós König Pilsner (a Perlenbacher utóda?) is majdnem jó nálam.

Beer Ninja 2015.04.17. 15:54:50

König Pilsnerből is olyat vettem, ami még 1 hónapja sincs az aludobozban. Dobozfetisiszta vagyok, mindig a legfrissebbet veszem, fél évesnél öregebbet pedig elvből soha (esélytelen, hogy jó legyen, de üvegesnél is).

-kk- 2015.04.17. 16:02:03

@dr. dodó: Pávelen kívül senki nem vitatja szerintem a Maestic kedvező ár-érték arányát :) de most gyorsan el is megyek a Lidlbe, és bevásárolok a korábbi kommentekben elhangzott, számomra ismeretlen tételekből.

rambo13 2015.04.17. 16:20:45

@dr. dodó: nem, nem a perlenbacher utódja, meglepő módon nem is sajátmárkás tétel
www.ratebeer.com/beer/konig-pilsener-germany/4026/

berg182 2015.04.17. 18:40:30

@dr. dodó: Ha a szűretlen Argus Pšeničné cseh sörre gondolsz, az nekem nagyon műízű, túl mesterkélt a citrus ízvilága.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.04.18. 07:59:50

@dr. dodó: @berg182: Az argus Maestic abszolúte vállalható darab 170-190 Ft-ért sokkal jobb választás, mint a bőcsi Staropramen vagy a diacetiltől bűzlő dobozos ákciós Urquell. A Kozelről nem is beszélve.
A Psenicne búzának önmagában elég jellegtelen, de remek koktél alapanyag és 170 Ft-ért akciózva kellemes frissítő, bár a Pennyben kapható Augsteiner az sokkal jobb.
A dobozokat a könyvedben is megírtad már (Tetra Pakkal együtt - :D )

Gérard Duchemin 2015.04.20. 14:39:17

@dr. dodó: "Amúgy a mostani akciós König Pilsner (a Perlenbacher utóda?) is majdnem jó nálam. "
Michael Jackson bevette az 500 legjobb közé

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.04.20. 21:27:06

@Gérard Duchemin: egy teljesen vállalható német pils, ebben a melegben kifejezetten kellemes. A diacetiles dobozos pilzeninél meg sokkal jobb is

Beer Ninja 2015.04.21. 18:05:26

Jaja. :) A mostani König Pilsner ráadásul abszolút friss főzet, 189-ért szerintem igen megérős.
Friss sörre fel!! :)

rambo13 2015.04.21. 19:49:21

@dr. dodó: április 30-tól visszatér a perlenbacher is!!!!
199 lesz és 8-as csomagban lesz kapható

-kk- 2015.04.21. 20:07:39

@rambo13: kanyarítottam is egy alapos, pótlólagos értékelést a két Perlenbacherhez:

komlokutato.tumblr.com/post/117013369810/rovidke-kis-kiegeszites

A barnából egyébként konkrétan az utolsó darabot hoztam el a Móricz Zs. körtéti Lidlből, úgyhogy nagyon szerencsésnek érezhettem magam.

Beer Ninja 2015.04.22. 16:08:31

@-kk-: Szerencsésnek érezhetted magad, amíg meg nem kóstoltad. :) Én barnát nem ittam, a fesztivál változat khm felejthető. Én az eredetit szerettem.

Amúgy barnát nem is találtam 1 Lidl-ben sem, úgyhogy ilyen téren tényleg szerencsés voltál. :D

Egyébként az milyen már, hogy a Lidl-t túrjuk a túlárazott - és gyakran a legjobb szándékkal is maximum ihatónak nevezhető - magyar sörök helyett?

www.origo.hu/tafelspicc/ital/20150418-azon-dolgozom-hogy-csapolt-sort-igyunk.html

-kk- 2015.04.22. 16:59:48

@dr. dodó: az elég bajnok döntés lesz, ha a Borsodi tényleg elkezdi importálni a Staropramen Granátot! A Nefiltrovanýért mondjuk nem lenne kár, de hát annyi baj legyen.

komlo.blog.hu/2011/10/28/staropramen_nefiltrovany

komlo.blog.hu/2008/12/22/staropramen_granat

(2008-as cikk, jó sok baromság van benne)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.04.22. 22:39:25

@dr. dodó: így lesz a sörfőzőből mundérvédő hivatalnok - ennyi bullshitet összehazudni egy politikusnak is a becsületére válna

berg182 2015.04.23. 19:00:37

@-kk-: Már több mint 1 hónapja van Granát, szerintem marad is, 189-ért egész jó vásár.

berg182 2015.04.24. 22:19:22

A teljes cseh argus maestic família, a legdrágább is alig 100 Ft, elég beszédes.

letak.lidl.cz/bfa4b068-9caf-4a42-b8ec-102b0efb03ff/#/30

Viszont egy lappal visszább van egy különlegesség, bevállalnám a fekete konrad ale-t...

Beer Ninja 2015.04.27. 15:16:43

OFF: végre újítani próbálnak Zsombón is. Megjelent a meggyes sörük (nahát, mekkora merészség) - ami szerintem nem jó, mert szimplán túl keserű. Nem tudom, hogy mi okozhatja? Pedig akár jó is lehetnem, nem édes, nem túl gyenge, de mégsem az igazi.

Ami merészebb, hogy most a május 1-jei majálison (Szeged) verik csapra első füstös sörüket (rauchbier). Nagyon várom, hátha, hátha! Végre történik pozitív sörfejlemény itt, a szegletben is! :D

-kk- 2015.04.27. 23:25:55

@dr. dodó: ez a rauchbier elég izgalmasan hangzik, nekem nagy kedvencem a műfaj!

-kk- 2015.04.28. 12:53:14

@pif: én pl. az Intersparban vettem

Gérard Duchemin 2015.05.05. 10:20:21

@dr. dodó: "Egyébként az milyen már, hogy a Lidl-t túrjuk a túlárazott - és gyakran a legjobb szándékkal is maximum ihatónak nevezhető - magyar sörök helyett?"

Egyébként az olyan, hogy a magyar az egy ócska, szar népség. Én leírhatom ezt, mert magam is magyar vagyok.

Gérard Duchemin 2015.05.05. 10:56:12

@-kk-: Már úgy érted, hogy ennek az argusnak a gránátját vetted az intersparban? És melyikben?

Gérard Duchemin 2015.05.05. 11:02:50

@dr. dodó: Hú ez nagyon jó hír. Képzeld 18-án megyek Szegedre a melóhellyel. Valahol beszerezhető ott ez a füstös?

rowi 2015.05.05. 11:06:01

granátot már 3 hete is láttam a sparban. egyébként lidlben és aldiban inkább borokat kell venni, de azokat is csak alapos utánajárással, ellenben ha utánanéz az ember, akkor ki lehet fogni egészen bajnok tételeket is

Gérard Duchemin 2015.05.05. 11:06:21

@-kk-: Igen, már behozza a gránátot, a barnát és a szűretlent a Borsodi. Én arról álmodok, hogy ezek a szar sörgyárak felhagynak a sör gyártásával (úgyis csak szart termelnek), és inkább behozzák a cseh középszerűeket. Azok a hazaihoz képest bajnokok.

Gérard Duchemin 2015.05.05. 11:07:26

@rowi: Igen, ott borokat kell inkább vennei, apró hiba, hogy én a borokat nem tudom beletölteni a gyomromba, mert kijönnek. :-)

rowi 2015.05.05. 11:07:33

@pif: én láttam már stro granátot a mammutban lévőben

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.05.05. 15:31:06

@rowi: köszi! tehát a rózsadombiakat nyitottnak és fizetőképesnek tartják a Gránátra :)

-kk- 2015.05.05. 15:37:59

@pif: hát a 199 plusz üveges árral biztosan :)

Gérard Duchemin 2015.05.05. 15:42:25

@-kk-: Bocsi, de melyik intersparban vetted az argus granatot?

-kk- 2015.05.05. 15:47:38

@Gérard Duchemin: Düsi, ne értetlenkedj :) nincs semmiféle Argus Granát, az Intersparben meg főleg nem, hiszen Argus csak Lidlőkben van, az ő saját márkájuk. Természetesen a Staropramen Granátról volt szó, amit az Alleeban vettem.

Gérard Duchemin 2015.05.05. 16:26:18

Ja? Az más. Az akkor nem nagy szám. Azt hittem az argus-é, mert itt be volt linkelve valami cseh lap. Akkor az argusból csak a szokásos szűkített választék van. Pedig már megörültem.

Beer Ninja 2015.05.05. 18:27:54

@Gérard Duchemin: Összesen 700 litert főztek belőle, én nem tudok róla, hogy hol lehet csapon kóstolni. :( Szerintem fesztiválokon próbálják majd elsózni, amikor jöttök éppen bor- és sörfesztivál lesz. A Klauzál téren állnak majd a sörös bódék, talán esetleg arrafelé...

Beer Ninja 2015.05.08. 17:22:09

Végre vettem Staropramen Granat-ot meg Unfiltered-et is! Most csak 189 Ft a CBA príma üzletekben. :) Remélem, jók is...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2015.05.14. 08:59:52

Kedves fijjuk!
Perlenbakker újfent kapható a Lidliban!

Gérard Duchemin 2015.05.14. 12:22:23

@Pável: Normál perlenbacher majd' mindig van ott. Ez egy spéci változat?

Gérard Duchemin 2015.05.14. 12:23:20

@dr. dodó: A granat nagyon jó. Az unfiltered inkább érdekes, mint jó.

rambo13 2015.05.14. 15:38:12

@Gérard Duchemin: tévedés, már jóideje kivonták a forgalomból és most a grill szezon alkalmával hozák vissza május elején, 8-as pakkban, 1600ért
szorolap.lidl.hu/5ff6921a-de43-47ac-ae3f-00db8d872a29/index.html#/24

bontottcsirke 2016.07.29. 12:41:27

Nagyon helyes az értékelés, ebből a mezőnyből csak a Maestic iható. Az aldi sörei teljesen ihatatlanok még szakavatatlan "szájjal" is, nemhogy Permonok és Rothbeer-ek tudatában. Az aldi söreiről inkább valami vegyszer jut eszembe, ami komolyan marja a gyomrot.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása