Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (56) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (32) balkezes (6) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (3) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (47) belga (40) berlin (1) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (11) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewdog (2) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (39) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (9) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (55) csíki (6) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (30) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (8) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (30) hbh (1) hedon (2) heineken (13) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (8) hordó (9) horizont (22) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (62) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (245) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (22) korzika (1) kősör (1) kozel (10) kraft (41) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (18) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (15) mad scientist (2) magy (1) magyar (275) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) meggyes (2) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (32) münchen (3) nelson sauvin (1) német (35) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (14) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (3) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (18) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (5) rétság (1) rigó (1) rízmajer (25) rodenbach grand cru (1) román (2) rotburger (3) róthzoli (10) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (2) soltvadkert (1) soproni (13) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (14) sörfőzés (3) sörgasztro (1) sörgyár (2) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (16) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (8) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (28) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (28) sour (4) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (34) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (2) USA (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (1) zipsbrew (12) zirc (2) Címkefelhő

Pivo and MORE (or less) - új sörös étterem Budapesten

2015.03.24. 11:19 :: IPAfai Pap

Már pár hete láttam a FB-n jellegzetes nyitás előtti beharangozó posztokat egy új helyről a Dohány utcában, ami avval hirdeti magát, hogy a sör mellé komolyra hangolt ételeket vonultat fel és harmóniába is hozza velük. Mivel ezen a blogon jó pár cikk pontosan arról szól, hogy divatot kell teremteni a jó söröknek, és ezt a csúcsgasztrót felvonultató  éttermek felől lehet beindítani, nagyon kíváncsian vártam, hogy valóban sikerült-e azt a bizonyos pluszt megragadni a pénteken, március 13-án nyitó Dohány utcai étteremnek, vagy a sör itt is csak egy mostanában hájpolt kellék lesz.

pivomore1.JPG

A marketingesek persze még mindig nem ismerik kellőképp a söröket, de már megszoktam, hogy ugyanazok a felismerhető, és szakmai szemmel elnéző mosolyokra ingerlő sajtóanyagos fordulatok köszönnek vissza. Így a hangzatosan kusza szóvirágok helyett fölvázolom, hogy látatlanban én mit várnék egy "fine dining" sörös helytől:

  • Széles sörválaszték - legalább 6-8 csapolt és minimum 30-50 üveges kisüzemi sör; ezen felül vájtfülűeknek és sznoboknak néhány drága ritkaság - pl Tactical Nuclear Pinguin (egy sörös étteremben a csárda '72-es Tokaji Aszújának vagy a belvárosi étterem Dom Perignon-ának megfelelője részeg ám gazdag vendégek részére)
  • Rafinált sörkorcsolyák
  • Sör-étel ajánlások - minden étlapon szereplő étel mellé valamilyen ajánlás a tartott sörök közül (urambocsá' sörsommelier, aki ezeket ajánlani is tudja a vendégeknek)
  • Ebédmenü 2-3 pohárka 1 decis sörkóstolóval
  • Sörvacsorák

pivomore2.JPG

Persze érkezésünk után hamar kiderült, hogy a sörök hasonló dizájnelemek az étteremben, mint a jégből szobort korsó-installáció. Csapon egy vyskovi - erősen diacetiles jellegtelen, "asztali" - cseh sör mellett - amit én gyorsan lecserélnék egy Bernardra vagy egy Pepinre, a Paulaner müncheni világosa és világos búzája, a Salvator és a teljesen fölösleges John Bull Lager (minek ide egy angol láger, abban a csehek vagy a németek sokkal jobbak, egy Bitter kéne, vagy egy Golden Ale). A sörlapon nem szerepel csak 3 italnagyker, a Parador, a Liquid Gold és a Belgaco sörei. A csúcsdarab a bemutatón az Estrella Damm és Ferran Adria Michelin-csillagos, molekuláris gasztroguru közös söre az Inedit, ami - minden Ferran Adria iránt érzett tiszteletünk ellenére - tudhatóan jellegtelen. (a cél az volt, hogy minden fogás mellé jól passzoló sör készüljön - tehát sermmilyen lett). A legszebb darab a kínálatból a Rochefort 10 és az Orval lennének, de 2014 decemberi főzetek, és tudható, hogy egy Orwalt legalább 1-2 évre a pincébe kell tenni, hogy megmutassa igazi szépségét, nyersen 1-2 hónappal a főzés után legjobb esetben is enyhe meggy-illatú szikvíznek hat. A szekrényben ugyan lapul egy belga palackozású konyakos hordóban érlelt scotch ale, de ez is olyan installáció, mint egy régi tokaji, 3 palack van belőle az étteremnek. Nuclear Pinguin vagy legalább egy szép De Molen R.I.S. a kanyarban sem látszik.

A felszolgált falatkák - baconba tekert datolya, gyömbéres csokitrüffel - finomak voltak, de a konyha arcából nem sokat mutattak, így arról nem tudok nyilatkozni. A sörös felhozatalt nézve azonban egyelőre nem vagyok meggyőződve, hogy a sör és az ételek igazán össze lesznek csiszolva. Belga sörös étterem pedig már van kettő (plusz egy) is a budai oldalon, mindegyik a Belgaco holdudvarához tartozik, és ezekben jól értenek hozzá, hogy a belga sör világát összehozzák a flamand és francia konyhával.

pivomore3.JPG

A kézműves magyar sörökben csak a Távoli Galaxis és a Fóti Zwickl (a külföldieknek legyen magyar sör a kínálatban felkiáltással) árválkodik a sörlapon, pedig kis munkával össze lehetne rakni egy jó üveges és csapolt magyar szekciót, amivel megtölthetnék a szépen emblémázott Ritzenhoff-poharakat. A lehetőség ott van a helyben, de nagyon sokat kell(ene) még csiszolni azokon a jégkorsókon, hogy tényleg izgalmas legyen a Pivo and More, és ne az újdonság csillogását elveszítve elszürkülő, a romkocsma-negyedben elvegetáló fancy hely maradjon.

9 komment

Címkék: magyar söröző

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr517263709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serkoptató 2015.03.24. 18:47:43

Hány éves vagy királyfi? Mit vársz egy olyan helytől, amelyik azt írja (az egyébként pillanatnyilag nem elérhető) weblapján, hogy a Guiness(!) és a Kilkenny közül az egyik ír, a másik pedig skót? Plusz a San Miguelt dicséri az egekbe?
Túl sok hiéna repült már rá erre a (kézműves, vagy mi) sörbizniszre...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.03.24. 21:45:23

@Serkoptató: én már csak ilyen naiv lélek vagyok, aztán kiül a D-betű a homlokomra...

Giddy Lamb 2015.03.25. 18:06:19

@pif: Tetszett a poszt, más az ilyen összeszedett jó tanácsokért konzultációs díjat számol fel.
Remélem, ha már fingjuk sincs a sörről, legalább megfogadják az ingyen ötleteket.
A Ritzenhoff nevét elütötted.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.03.25. 22:03:10

@Giddy Lamb: Köszi, javítom. Beszélgettem a megnyitón az étteremvezetővel, de nagyon mást gondoltunk dolgokról.

Gérard Duchemin 2015.03.30. 12:58:44

"én már csak ilyen naiv lélek vagyok"

Ne légy az!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.04.02. 12:20:28

@Gérard Duchemin: mindig azt gondolom, hogy valaki a legjobban akar vmit csinálni, ez a naívság megmaradt... :)

Gérard Duchemin 2015.04.05. 21:45:35

@pif: no akkor mondok neked egy mondatot: sok olyan ember van, aki nem a legjobban akar valamit csinálni, amúgy én sem mindenáron a legjobban akarom csinálni, amit csinálok.

Ogreface 2016.02.11. 19:44:33

"Orval nyersen 1-2 hónappal a főzés után legjobb esetben is enyhe meggy-illatú szikvíznek hat."

Ez azért barokkos túlzás, vagy nagyon náthásan kóstoltad. :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2016.02.15. 08:29:06

@Ogreface: kicsit - de összevetve egy szép érett darabbal, nem jár messze a valóságtól