Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

IV. Házi Sörfőző Verseny - Felkészülni!

3 éve - a 2012. január elsejétől legális az otthoni sörfőzés - még viszonylag kevés tapasztalattal ugrottunk neki a Piritósban az első sörversenynek. A próbaüzemmód után 2013 óta már a harmadik BJCP-szabvány szerinti versenyt fogja lebonyolítani a házi sörfőzőket tömörítő egyesület, így a lehetőségekhez mérten a legobjektívabb módszerrel választhatja meg a zsűri a kategória-győzteseket és a Grand Championt. Az eddigi győztesek azóta már mind "befutott név", akik több országos, sőt nemzetközi hírű sört főztek. Bajkai Tibor-Tibeer (2012), Róth Zoltán-Rothbeer (2013) és Kelemen Ottó-O.K. Brewery (2014) mellett olyan kategóriagyőztesek is voltak, mint 2012-ben Kiss Tomi-Hopfanatic, Hutyán Zoli-Redefine, Sörök a Möszjö Vödréből-Mrs Wheeler stb.

A sörbírákon, felkészültségükön nagyon sok múlik/hat, hisz nem mindegy, hogy behatóan ismerik-e a BJCP-sörkategóriákat, és van-elég rutinjuk, hogy megfelelően pontozzanak le söröket. A BJCP pontozólap 50 pontban maximálja az egyes söröknek a pontszámát, melyből 40 pont abszolúte objektív (Illat-12, megjelenés-3, íz-20, kortyérzet-5) és 10 pont csupán, ami szubjektív benyomás alapján adható. Tapasztalt zsűritagok értékelését nézve 1-1 sör értékelésénél nagyon ritka a 3-5 pontnál nagyobb különbség. Tavaly sok sörnél azonban láttam 10-15 pontos eltéréseket is, ami semmiképpen sem üdvös a versenyre nézve. Mivel idén is sok olyan zsűritag van, aki kevésbé tapasztalt a sörfajták kóstolása és/vagy a zsűrizés terén különösen fontos a bírák felkészítése.

sorhibakapszula.JPG

Az egyesület február 14-én és 28-án a leendő bíráknak tartott felkészítésen egyrészt bemutatott 10-féle jellegzetes sörhibát, melyekkel "gyárilag" befertőzte a söröket, és emellett idén is részt lehetett venni olyan kóstoláson, ahol igyekeztek a versenykategóriákhoz passzintott egyes arche-típusokat bemutatni, hogy a rutintalanabbak is megismerhessenek olyan benchmark-söröket, amelyek alapján a kategóriákra vonatkozó BJCP-leírásokat a gyakorlatban is megismerhetik. Ez nem csak a kezdőknek hasznos, hiszen mindenkinek érdemes naprakészen tartani az ízlelését.

Ilyen szempontból a szervezők - akik évről-évre nagyon sokat dolgoznak, hogy gördülékeny és színvonalas legyen a verseny - nagyon sokat tesznek a bírák képzéséért, de ez, - amint a tavalyi gyakorlat is mutatja - nem elegendő. A leendő sörbírálóknak is megfelelő rutint kell szerezni, hogy minden flottul menjen a versenyen és reális legyen a pontozás. Ehhez szeretnék pár olyan tanácsot adni a "kezdőknek", amivel ők is hozzájárulhatnak a verseny és a sörök sikeréhez.

sörverseny 004.jpg

1. Idő és stílus: - Egy-egy sörre körülbelül 10-15 perc pontozási idő jut. Erre edzeni kell, hogy ne csússzon ki a bíró az időből, a letölthető illetve online pontozólappal otthon érdemes - ha lehet az adott kategóriából vett sörökkel - minél többet gyakorolni, vagy legalább úgy kóstolni-inni, hogy megfigyeljük még haveri iszogatás közben is a sör tulajdonságait, erényeit, hibáit. Egy kicsit át kell kattintani az agyat kocka empirikus üzemmódba, ami nem könnyű, de egész másképp fogja mindenki inni a söröket, ha ezt megtette. Ezalatt kell kitölteni a BJCP-pontozólap adminisztratív részét és a megfelelően értékelni a sör egyes tulajdonságait, felismerni a hibákat-erényeket és jól átláthatóan leírni a megjegyzéseket. Érdemes a ratebeer kóstolói szókészletét megnézni, mert ott egyértelmű - igaz angol, de a gugli a barátunk - szavakkal segítenek a sörök szabatos leírásában. Mivel a BJCP-sztenderd úgy van kitalálva, hogy a sörfőzők megkapják a pontozólapok másolatát, legyen az értékelés világos, jól érthető, következetes és korrekt, hiszen a bíráló a nevével és e-mailcímével vállalja, hogy utólag is megkeresheti a sörfőző, hogy konzultáljon vele a söréről.

 

img_7093kobercsababuza.JPG

2. Arányosság - Mivel egy-egy versenykategóriában 15-25 sör is szerepelhet, fontos, hogy a pontszám tükrözze a sör helyét a teljes mezőnyben. Ehhez is kell egyfajta pontozási rutin. Az első sört / söröket ne pontozzuk túl magasra-alacsonyra, mert nem lesz a későbbiekben pontozási mozgástér egy kiváló vagy egy esetleges hibás(abb) darabnál. Tudatosítani kell magunkban, hogy senki nem rossz sört akart főzni, nem az igyekezetével volt baj, csak a főzéskor vagy erjesztéskor hibásodhatott meg 1-1 versenydarab. Az egyáltalán nem értékelhető, fertőzött darabokra íratlan szabályként, udvariasságból 13 pontot illik adni. Ez a problémás sör pontkategóriájának felső határa. Jó (jobb) sör esetén a többi adott pont is feleljen meg a tól-ig ponthatár mellett található részletes leírásnak.

3. Regenerálódás - A verseny reggelén könnyű reggeli után, lehetőség szerint kialudtan - idén ez vasárnap, így különösen nehéz lesz egy jó kis szombat este után... - és időben kéne érkezni. A bírálat közben 5-6 sörönként ajánlott szünetet tartani, egy-egy sör között vízzel öblíteni, egy falat fehér kenyérrel letisztítani az ízlelőbimbókat, és a kóstolópoharat is jól átöblíteni, hogy korrekt eredményt kapjunk a végén. A nyilvánvalóan hibás sörökből nem muszáj inni, de a a nem teljesen reménytelen darabokat illik megkóstolni, még ha az embert próbáló is. Rá fog mindenki jönni, hogy bizony kemény munka a zsűrizés egy sörversenyen.

Aki meg nem bíráskodik, az is jöjjön, mert a közösségi részen új söröket mutatnak be és érdekes - természetesen sörről szóló - előadásokat is meg lehet hallgatni. Mindenkinek kívánok jó felkészülést és a versenyen - remélem, minél jobb sörök mellett - találkozunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr477233375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kcksnrkcksnr 2015.03.04. 09:17:14

Ez az ízhiba kapszula jó cucc.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.03.06. 10:36:53

@kcksnrkcksnr: bizony. Olyan flashback élményeink voltak a hatására. Csukott szemmel élveztük a Kőbányai Világos vagy egy jó napon "érlelt" Balatoni Világos elveszettnek hitt zamatát az ínyünkön. Mennyei nosztalgia volt! :)

rambo13 2015.03.06. 11:26:41

@kcksnrkcksnr,@pif:: annyira büszke vagyok, h (tudomásom szerint) én linkeltem be először itten:
sorbuvar.blog.hu/2013/09/02/meglepetessorok_a_6_fozdefesztre_i_domjan_sorfozde/full_commentlist/1#c20535905
:)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása