Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A Brettegés foka - 24 öles lépés a fanyarság felé

Miután a Mese habbal blogon a De Molen - az egyébként szerintem is fantasztikus söréről - a Bragott Brett-ről szóló poszt alatti kommentekben heves fellángolással szapulták páran a brettet sörben borban egyaránt, Bud Taste, azaz Takács Péter felvetette, tartsunk egy mega-brettes sörkóstolást, ahol eldönthetjük, valóban olyan kellemetlen-e a brett a sörben, vagy tud szépséget felmutatni. Hatan gyűltünk össze, Péter, aki a söröket hozta, Gábor, egy rengeteget tapasztalt borszakértő, és a Sörbúvár csapatából Zsolt, a Kortyondiak egyik fele, KK Zsolt, - aki egy kis plusz személyes tartalommal is megtöltötte ezt a bejegyzést, -  legújabb "kollégánk", Flóri, vagyis Imapavidus Mortalium személyesen, és én, mint házigazda. A János Étterem egyik csendes sarkában tettük próbára a savanyúság-receptorainkat, méghozzá úgy, hogy vakon kóstoltuk a Péter által gondosan összeállított sörsort. Flórival még össze is kacsintottunk az elején, hogy gyermekkorunkban is tisztán ittuk az Olympos citromlét (OMÉK díjas !!!), egy kis savanyú meg sem fog kottyanni... A 4,5 órás maratoni kóstoló után újfent meggyőződhettünk, hogy a brettes söröknek igenis van helye a sörpalettán, és lehet őket utálni, de csak a megfelelő háttérismerettel. További tanulság, hogy sokszor még így sem lehet első blikkre véleményt mondani, mert előfordulhatnak hibás palackok, sőt nagy nevű főzdéknél sem ritka a hibás főzet, amit szemrebbenés nélkül lepalackoznak. Mielőtt nekimennék a sorozatnak, néhány gondolat a Brettről.

A Brettanomyces egy vadélesztőtörzs, amelynek 5 alfaja van, B. anomalus, B. bruxelliensis, B. custersianus, B. naardenensis, B. nanus. A Brettet 1904-ben a Carlsberg sörgyárban Hjelte Claussen mutatta ki először, ezért az anomalus törzset claussenii-nek is nevezik. Mivel az angol ale-ek vizsgálata közben bukkant rá, ezért adta neki  a Brettanomyces - 'brit gomba' nevet. A borokban - néhány kivételtől eltekintve - a brett hibának számít, bár vannak olyan borászok, borszakértők akik üdvösnek tartanak egy kevés brettet, de a nagy többség elutasítja a brettes bort. Nem úgy a sörfőzésben, ahol az anomalus alfajt is használják, de a legismertebb talán a bruxelliensis, aminek egy másik elnevezése, a lambicus önmagát magyarázza.

Érdekes mellékvágánya a sztorinak, hogy a tulajdonképpen egyazon gombát, a bruxelliensist és a lambicust újabban más-más ízekért teszik felelőssé. A Wyeast labor azt vallja, hogy a lambicus inkább a gyümölcsösebb aromákért, míg a bruxelliensis az istállós bukéért felel. Ehhez képest a Camebridge Brewing Company sörmestere pont ellenkezőleg a bruxelliensist vallja a gyümölcsösség letéteményesének és a lambicust inkább a földes karakter előidézőjének gondolja. Itt tegyen igazságot, aki tud. A Mikkeller - akihez valahogy mindig eljutunk, ha sörről van szó - pedig a single hop-sor után az élesztőkkel is elkezdett játszani (ezt már saját "bőrömön" is tapasztaltam), így lefőzte ugyanazt a sört a brüsszeli és a lambic-élesztővel is.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a brettes sörfőzés részben az ősi sörkészítési metódust idézi, illetve flamand és vallon vidéken azóta is komoly kultúrája van, amely nemhogy elutasítandó, hanem csodás élményekhez juttathatja a sörszerető népeket. A (részben) brettes sörstílusokhoz soroljuk a Saison, a Biere du Gard, a flamand vörös sör, az Oud Bruin, és a Lambic különböző típusait (lásd a BJCP - 16-17es kategóriákban). Divat is a brettes főzés mostanság - olyannyira, hogy a IV. Házi Sörfőző verseny is egy versenykategóriát idén ennek szentelt - , de látszik, hogy sokan, még nagy nevű bírák sem igazán ismerik a műfajt. (lásd pl. az utóbbi skandalumot, ami egy amerikai sörversenyen esett meg a közelmúltban). Péter elképesztő profizmusról és mély ismeretről tett nekünk tanúbizonyságot, így a remek ízek mellett, a különlegesség és exkluzivitás élményével is gazdagabbak lettünk. Fontos magyar momentuma a kóstolásnak, hogy a nagynevű márkák mellett egy magyar házi főző, a Házi Sörfőző Egyesület alelnöke, és egyik motorja, Bajkai Tibor, Tibeer sörei is szerepeltek a kóstolón, és minden tekintetben felvették a versenyt a csilivili belga főzdékkel.

Mivel kevesen jutnak hozzá ezekhez a főzetekhez, főleg egy ilyen illusztris sorhoz, hely hiányában a sörök felsorolásán túl, csupán a legizgalmasabbakra térek ki, hogy ki-ki felírhassa a kívánságlistájára. Pontozásunkhoz a borversenyek 100-as pontozását használtuk, melynél 90 fölött világszínvonalú (95 fölött egészen különleges minőségű), 80-90 pont között figyelemreméltó komoly bor-sör, 70-80 pont között meg jó átlagos értéket képvisel a kóstolt ital."Belövő" sörnek egy Rodenbach-hal indítottunk. A Rodenbach egy csaknem 200 éves múltra visszatekintő kis flamand családi főzde, ami 90+ Ratebeer-pontszámú flamand vörös ale-eket érlel hordóban és különböző minőségben palackozza és viszi piacra. A sima Rodenbach egy 25-75% idősebb sör-friss sör keverék, egy kellemesen frissítő, üde vörös savanyú ale, igazi nyári sláger, friss rozé vagy rosé-fröccs helyett tuti befutó, ráadásul komplexebb, tartalmasabb.

Ezután jött a Rodenbach-sor következő darabja Grand Cru, ami már 67-33%-ban tartalmaz idősebb és fiatalabb sört. A 0,33-as már kicsit túl volt a csúcson, bár így is 87-88 pontot kapott, a 0,75-ös palack viszont egy fiatalabb darab volt, üde, pezsgős, de nem volt még annyira komplex, bár látszott, hogy milyen ívet fog bejárni. Az első etap, és az este kimagasló söre, a Rodenbach Vintage 2011 érkezett. A frissítő gyümölcsösség mellé nagyon szép kekszes maláta társult, és a hordós sörökből készített "Cuvée-t" még további 4 évig palackosan is érlelték. Csodás 92 pontos darab volt.

Olyan magasra is rakta a mércét, hogy az utána érkező Duchesse de Bourgogne nem tudott fellépni arra a szintre, egyszerűen más súlycsoport. Pedig a szép habaneros (nem csípős) paprikás jellege igazán izgalmas volt. A Rodenbach Vintage 2010 is szép volt (Péternek és Gábornak ez volt a favoritja), nekem a 2011-es valahogy kerekebbnek, teljesebbnek tűnt. Két különlegesség következett. A Verzet Oud Bruin és a Verzet Oud Bruin Oak Leaf,  Ez utóbbi olyan barna sör volt, amit tölgyfaleveleken erjesztettek. Már az illatán is érezhető volt, mintha egy őszi erdőben gázolnánk az avarban, aztán bezárnának egy cserzővarga műhelyébe. Felmelegedve a sör teljesen olyan ízvilágú volt, mintha balzsamecetet öntöttünk volna az asztalos beeresztő tölgyfapácos edényébe. Érdekes volt, de embert próbáló. Kicsit kezdett savanyított állapotba húzódni az orcánk és a gyomornak is jól esett egy adag kenyér, ami felszittyózta a rengeteg savat. Egy Juhfark-kóstolóra hasonlított az érzés. A Petrus Aged Pale nem volt szép, nem is nagyon emlékszem rá, csak annyira, hogy kifejezetten nem ízlett (70 pont).

KK #1

Ha már volt szerencsém részt venni a szeánszon, én is fűzök néhány megjegyzést Pif kolléga beszámolójához (akinek ezúton is gratulálok a fájdalmas címválasztáshoz!) – elsőként a Verzet tölgyfaleveles söre kapcsán. Nekem ez volt az első olyan tétel, amikor úgy éreztem, a savanyú ale-ek iránti pozitív hozzáállás és a nullánál érdemben nagyobb kóstolási előélet mellett is hamar el lehet veszteni a fonalat egy tematikus kóstoláson. Pif jól írta, az élmény abszolút cserzővargás, és bár a kóstolt sör teljesen izgalmas és újszerű volt, nekem kezdte kisütni a receptoraimat. Ezekhez a sörökhöz edzésben kell lenni.

Aztán jött a nagy meglepetés. Sokszor kárhoztatunk multikat és kis főzdéket, Magyarországon és a világban, hogy hibás sörök kerülnek ki a kezük alól. Az igazán nagy neveknél is előfordul hibás főzet. A 11. tétel egy Orval volt, bizony egy trappista főzde. 2012. 12. havi főzetet ne vegyen senki, mert hibás batch. 65-70 pontot kapott mindenkitől. Péter elmondása szerint ennek nem az az oka, hogy elfelejtettek sört főzni, hanem, hogy 140%-on üzemel a főzde és mindent, azaz mindent el tudnak adni. Aztán megkóstolja valaki és jön a nagy csalódás, meg a szájhúzás, hogy nocsak, ez az a híres trappista sör? Tibeer klónja az Orvallois ugyan kicsit gejlebb, édeskésebb, de ez is és a 2012. márciusi Orval is már megmutatja, amiért az Orvalnak ilyen jól cseng a neve. Tibeer Rositája a következő, amit FK Dani még korábban megénekelt, egy Rodenbach-klón. Hasonló, könnyed frissítő. Azonban az est második nagy durranása a Black Rosita volt. Egy Cascade-dal komlózott sötét savanyú ale, ami világszínvonalú minőség, ezúton is gratulálunk Tibeernek, nem csak a Dühös van a csúcson, hanem ez is.

KK #2

Második észrevételcsomagom az Orval-anomáliához kapcsolódik. Talán nem minden olvasónk olyan feketeöves sörkóstoló, mint az első bekezdésben körülírt csapat, így vigasztalóan hathat leírni, hogy voltunk az asztalnál ketten is, akik kimondottan élvezetesnek tartottuk az elsőként kóstolt – hibás – Orvalt, és csak kitartó magyarázatok, illetve a második mintával való kitartó összekóstolás nyomán kezdtük érezni, mire is gondolhatnak a többiek.

Ezt két okból írtam le: egyfelől illusztrálandó, hogy egzotikus stílusoknál, kevésbé ismert alkotóelemeknél gyakorlott kóstolóként (magam is jó ideje ezres nagyságrendben számolhatom a kóstolt söröket, amik között volt jó pár sour ale) sem egyértelmű, mi a hiba és mi az erény. Persze ha az ember célzottan savanyú belga söröket kóstol kitartóan, ez a készség fejleszthető, nem véletlen, hogy a kóstolómezőny nagyobbik fele észrevette, mi lehet a gond. Másodsorban azért, hogy jelezzem, az ízhibák egy jelentős része a tanult ízlés, az „aquired taste” része, azaz nem feltétlenül tűnik eleve hibásnak. A tanulás folyamatát itt leginkább az jelenti, ha az ember találkozik durván hibás sörökkel, és így az adott hibára a jövőben kisebb koncentrációban is érzékenyebb lesz – míg ha nem szerzett ilyen tapasztalatot, valószínűleg könnyen túllép rajta. Ezért is fontos, ugye, a kitartó kóstolgatás.

Aztán beköszöntött a Saison-kör. A Du Bocq 1858 egy kicsit talán túl könnyű is volt a Black Rosita után, pedig egy jóvágású darab. Valakinek ez jött be jobban, nekem a St Feuillien Saisonja szebbnek hatott, különösen a 0,75-ös palackos. A Le Rulles Saisonja nem hagyott bennem mély nyomokat, ellentétben a Dupont Cuvée Dry Hopping Saisonjával. Ebből a sörből évente 250 KEG és 500 számozott palackot készít a főzde. Az elegáns komlózással szenzációs plusz aromákat kap az amúgy is remek Saison, és ötvözi a tradicionális sörkultúrát a 21. századi technikákkal. Olyan ízvilág, amit az IPA-n edzett ínyek és a sznob boros ínyek is tudnak értékelni. Gyönyörű darab volt.

A végén sem füstölögtünk, hanem gueuze-ölögtünk egyet. A Gueuze az érlelt ízesítetlen lambicokból készített keverék (blend), ami az árpamaláta mellett hagyományosan malátázatlan búzát tartalmaz, és öregített komlóval főzik, így a komló fertőtlenítő és tartósító hatása megmarad, de kevésbé lesz a főzet keserű, sokkal inkább harmonikusan gyümölcsös, pedig nem gyümölcságyon érlelik őket, mint a gyümölcsös (fruit) lambicokat. A Gueuze-knél nem ritka a 6 éves hordós érlelés sem egyes tételeknél, melyeket a sörmesterek különböző évjáratú, frisebb Gueuze-ökkel kevernek, és a palackba kerülve ezek a sörök tovább nemesednek. Természetesen szűretlenek és nem is pasztőrözik őket. A Girardin Gueuze 1882 (a White Label) még nyers volt, sőt kifejezetten szájösszerántó volt a fanyarsága. A csúcs Saison után visszalépésnek tűnt. A 3 Fonteinen Oude Geuze érett grapefruitillattal borított be mindent, de a legkomplexebb és szintén dobogós a társaságnál a Boon Oude Geuze Mariage Parfait-ja volt, ami komoly champagne-i pezsgőket megszégyenítő, üde, szénsavas, enyhén élesztős és kis gyümölcsös lecsengésű, csodás sör volt. Zárásként az Ichtegems Grand Cru fanyar ale már nem tudott ide emelkedni, de az indító Rodenbachok szintjét azért hozta.

Az este dobogós helyezéseit összevetve a Rodenbach Vintage 2011 és a Boon Mariage Parfait végzett az élen, de a Dupont hidegkomlózott Cuvée-je és a Du Bocq Saisonja is előkelő pontokat kapott. Abszolút különdíjas Tibeer Black Rositája.

Szép dolgokat rejt Péter pincéje, de jogos a kérdés, nálunk Budapesten kapható-e ebből a felhozatalból valami? Körül is néztem, hova mehettek. A Belga Sörök Házában csak az Orval, a Rodenbach és a Petrus kapható, Gergőnél, a Csakajósörben viszont két Saison is elérhető a sorból, köztük a Mariage Parfait - az egyik legszebb darab - és a Boon-nak további évjáratos Cuvée-jei is a polcon vannak, és egy újabb szállítmány Saison és Sour ale pedig nemsokára érkezik, ahogy a FB-n láttam.

Újfent köszönöm az egész társaság nevében Takács Péternek az izgalmas és tartalmas estét, és a sörbarátoknak meg javaslom, hogy az IPA-k és cseh lágerek jól ismert szegletéből tegyenek egy-egy rövid kirándulást a savanyú sörök, Lambic-ek és Saisonok kicsit még szűz terepére. Megéri!

KK #3

Amellett, hogy én is borzasztó hálás vagyok a kóstoló létrejöttéért a közreműködőknek, írnék egy rövid listát azoknak, akik tényleg az IPA-ke és cseh lagerek jól ismert szegletéből tennének egy rövid kirándulást az említett sörök terepére arról, hogy mely típusok a könnyebben, és melyek a nehezebben befogadhatóak. Ez persze 100%-osan szubjektív, és bár én persze vitathatatlan igazságnak tartom, kommentekben bátran vitatkozhat vele mindenki.

- saison (könnyű)
- flamand vörös (befogadható)- oud bruin (aki szereti a balzsamecetet, annak befogadható, egyébként már trükkösebb)
- lambic (a gyümölcsös/kandiscukros változatok befogadhatóak, egyébként talán a legnagyobb nyitottságot igényli)

Persze a listában van némi trükk, mert ezek a kategóriák nem követik szigorúan az alkalmazott mikroorganizmusok rendjét, ami pedig a BJCP-kategóriáknál direktebben határozzák meg a felhasználóbarátságot. A Brettanomyces-telítettség például teljesen független a felsorolástól, mivel lényegében a fentiek bármelyikében megjelenhet, sörönként (sőt, főzetenként) különböző intenzitással és harmóniával.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr687164661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2015.02.17. 17:32:42

először is köszi a nagyszerű beszámolót
másodszor pedig igen csak irigylem az urakat, ez szép este lehetett...különösen a Gueuze rész érdekelt volna...
ha már itt tartunk van egy elírás a cikkben, a "Csakajósörben viszont két Saison is elérhető a sorból, köztük a Mariage Parfait"
itt ugyebár gueuzere gondolt a szerző :)

ami a saisonokat illeti: biztos, h azok is brettesek voltak? amennyire én tudom, a saisonoknál a savasságot savasítással vagy lactobacilussal érik el, nem brettel, habár tény, h egyre gyakoribbak a brettes verziók is

rambo13 2015.02.17. 17:54:18

még egy személyes adalék a vad élesztőkhöz ami megerősíti az ilyen sörök érlelésének fontosságát: egyszer egy deuchars klónt nem tudtuk lehűteni, mert probléma volt a rendszerrel, ezért légmentesen lezárva kitettük az erkélyre hűlni. mint később kiderül a légmentesség nem nagyon jött össze, gyönyörűen elkapta a vadélesztő. valami rettenet volt fiatalon, de "sört nem öntünk ki alapon", egy-másfél évre a pincébe került, döbbenet milyen változáson ment keresztül, a brett szépen belesimult, nagyon kellemes "lambic" lett, bár még egy-két év kellett volna neki a teljes boldogsághoz, de a nyári melegben így is gyorsan elfogyott...

rambo13 2015.02.18. 09:13:11

@rambo13:
"amennyire én tudom, a saisonoknál a savasságot savasítással vagy lactobacilussal érik el, nem brettel, habár tény, h egyre gyakoribbak a brettes verziók is "

a 2014-es bjcp draft, konkrétan ezt írja a saisonokról:

"Brettanomyces is not typical for this style.Saisons with Brett should be entered as American Wild Ales"

www.bjcp.org/docs/2014%20BJCP%20Style%20Guidelines%20(DRAFT).pdf

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.02.18. 09:56:23

A brett önnmagában nem okoz savasságot. Egy picit fanyarságot talán igen. Oxigén jelenlétében egy kis ecetsavat állíthat elő. A savanyú sörökhöz komplexitás növelés miatt adják hozzá. A pedio baci ami a tejsavas savasság nagy részét okozza az ilyen típusú sörökben nagy mennyiségű diacetilt (vajas ízhiba) állít elő. Ezt például a brett nagyszerűen le tudja bontani idővel. Többek között ezért is szinte kötelező alkotóeleme a savanyú söröknek. De ugyanígy átalakítja az észtereket és savakat is. Brettből is valószínűleg hasonló mennyiségű törzs van mint a sörélesztőből. Különböző tulajdonságokkal. Nyilván a belga savanyú sörökbe nem hozzáadják az élesztőt, hanem már évek alatt a fahordókban alakultak ki összetett kultúrák. Ezekből a kultúrákból tudanak aztán különböző törzseket izolálni az élesztő forgalmazó cégek.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.18. 11:02:57

@rambo13: helyénvaló a figyelmeztetés, a Mariage Parfait természetesen gueuze - amúgy konkrétan ezeknél a saisonoknál nem tudom biztosan, hogy van-e brett bennük - általában igen, merthogy a levegőben is benne vannak :)(lásd lambicus törzs) - de időközben acerola kicsit szakmaibban megelőzött

rambo13 2015.02.18. 11:39:32

@pif: ok, de mondom, h pl az új bjcp kifejezetten tiltja a brettet a saisonnál, a megfelelő (nem vad) észteres sörélesztők keveréke és némi fűszer adja az ízt, nem a vadélesztők...

acerola megjegyzése valóban nagyon érdekes és sokat tanultam belőle, de nem tudom miért válasz ez az én kérdésemre... a savanyított saisonokra vonatkozóan abszolút ok, de a tisztán saccharo élesztős saisonoknál ne kell brett...

persze nagy valószínűséggel amikor a jó vallon farmerek főzögették a saisonokat, tuti került bele vmi brett is, tehát történelmileg biztos helytálló, csak jó lenne tudni, h ezekben a mai vallon saisonokban tényleg a bacik+brett kombó felelős az ízvilágért, vagy a megfelelően kiválasztott észteres nem vad élesztők...

rambo13 2015.02.18. 11:45:04

@pif: pl egyes források szerint a saisonok csúcsának számító dupont csak saccharomyces élesztőket használ, semmi brett+baci...

www.thebrewingnetwork.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=29837&start=8

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.18. 13:58:53

@rambo13: eccerűen nem fért bele minden a posztba - ki kell ábrándítsalak a legtöbbe a brett csak nagyon óvastosan kerül bele a rendes élesztő mellé, mert túl nagy üzleti kockázatot jelentene, ha elcseszné a főzetet. A BJCP az Oud Bruin-nál sem írja a Brettet, pedig ott is sok helyütt a főzdei élesztőben már benne van...

rambo13 2015.02.18. 14:16:06

@pif: nem vagyok én kiábrándulva egyáltalán:)

az oud bruinnél a bjcp-ben azért ott van, h lacto és saccharo keveréke erjeszt.
(és sok helyen olvastam, h a netes "style police" -aminek egy gyenge magyar utánzatának is tűnhetek, de nem akarok az lenni, már csak azért sem, mert baromira nem értek hozzá :)- köti az ebet a karóhoz, h az oud az csak sacch és lacto, no brett...)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.18. 16:16:27

@rambo13: Mint a Muppet showból tudjuk - blogunkban szakértő az nem volt, de:
en.wikipedia.org/wiki/Brettanomyces

www.ratebeer.com/beer/les-trois-mousquetaires-cask-oud-bruin-brett-et-giottes/315824/
szóval az oud bruin és a brett nem teljesen idegen egymástól

rambo13 2015.02.18. 16:57:14

@pif: hát senki nem mondta, h idegen,és mint a saisonnál jeleztem történelmileg biztos, h volt benne, akárcsak a porterekben, és mst is sokan pakolják a brettet a saisonba, flandres red be, oud bruinba stb. és az is biztos, h rengeteg oldalt tudunk egymásnak linkelni, ami megerősíti, h kell vagy az mondja, h nem kell, v azt mondják, h régen a fa miatt volt, most a gyártás biztonság miatt nincs stb...

pl ez egy igencsak mókás, de attól még érdekes vita róla
www.beeradvocate.com/community/threads/sour-recipe-critique-please.109631/

egyébként olyat is láttam, itten, h a flanders redbe ok, a bruinb

rambo13 2015.02.18. 16:59:20

@rambo13: "senki nem mondta, h idegen"
mmint a style police-on kívül :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.18. 17:19:00

@rambo13: ok, tudom én, hogy Neked ez az egyik létformád :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.18. 17:19:42

@rambo13: mármint a konstruktív kötekedés, nem az élesztőgombaság

rambo13 2015.02.18. 18:02:48

@pif: :)
egyébként bocs,ha annak tűnik, igazából csak hangosan gondolkodom...de nagyon elhúztam...

szóval számomra az a kérdés, h a cikkben felsorolt fajtáknál vajon mennyire számít a fő karakter kialakításában a brett(hamár erre van felhúzva a cikk)vagy ez inkább csak a hagyományos erjesztés "mellékterméke" és nem ez adja a fő profilt.

a lambicoknál, gueuzeöknél, faroknál tiszta sor, h brett nélkül nem is lennének. a bjcpa saisonnál a fenolokon észtereken, csontszáraz erjesztésben látja storyt, a flanders red oud bruinoknál meg a lactoban.
bármennyire is úgy tűnik, én nem az ő pártjukat védem, mert egykét gueuzeökön, saisonokon kívül nem nagyon ismerem a mezőnyt, így jobb híján a bjcpből indulok ki és keres az az megerősítő és ellentmondó álláspontokat. persze mindez csak elméleti egyelőre...(úgy is mondhatnánk, h okoskodás:))

amúgy én abszolút támogatom a vadélesztős cuccokat, főleg a gueuzeok tudnak elvarázsolni...

rambo13 2015.02.19. 09:21:25

@rambo13: húhha ezt nagyon gyorsan írtam tegnap, most látom a rengeteg helyesírási hibát, sorry érte

kcksnrkcksnr 2015.02.19. 18:32:37

Fantome, Cantillon hiányzott meg poénból betehettétek volna valamelyik Tesco(!)-ban is kapható sourt, hogy legyen nekünk a plebsnek is valami összehasonlítási alapja.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.02.19. 18:54:26

@kcksnrkcksnr: :)
ez most nem arról szólt, meg Péter állította össze a sort, pont a csúcs-irány célzattal - de ezért is próbáltam körbenézni, mi érhető el, és több ismerős is "befertőződött" a Brettel, 2 kóstolásról is tudok, amit ez a szeánsz ihletett - ez siker!

axolotl77 2016.01.26. 13:42:35

Jó lenne, ha nem kevernék folyton: a Brettanomyces az egy élesztőgomba-nemzetség. Tehát gomba, és nem baktérium!

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása