Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A férfi és nő a sörben - Mikkeller: All Other Pales Pale

Nők és férfiak másképp élnek meg pillanatokat, más ingerekre érzékenyek, fogékonyak az élet számos területén. Így van ez a sörrel is. Más észtereket, más komlókeserűt érez egy női vagy férfi kóstoló. Sokszor el is ábrándoztam, hogy párhuzamosan kellene női és férfi kóstolóknak ugyanazt a sört leírnia, mennyire más eredményt kapnánk. Ha van hajlandóság női olvasóimban, akkor játékra hívom őket. A jövőben, megpróbálom előre kitenni a FB-re, milyen sörök lesznek górcső alatt, és, ha megírják, hozzáfűzöm tapasztalataikat az én kóstolójegyzetemhez.

A dán Mikkellert nem kell senki sörfannak bemutatni. Elég, ha a Single Hop-sorozatára gondolunk, melynek magyar megfelelője Róth Zoli Bakancslista-gyűjteménye vagy Takács Péter Pest CTRL-sörei. Mikkeller azonban nem véletlenül az egyik fő-fő sörguru, nem csupán a komlókkal zsonglőrködik, hanem a sörök (és a borok) másik fő csodájával, az élesztővel is. Az élesztővel, ami a metamorfózisért felelős, a vízből és a benne oldott cukrokból létrehozza az isteni italt, ami már nem csak a testé, hanem a szellemé és a mámoré, a révületé is. És ez a szellem ezerarcú. Illatos, zamatos szellem, ami esszenciálisan kínálja a világ apró darabkáit, a hordók és palackok kincsei színeket, hangulatokat idéznek föl, fényt, sötétséget hirdetnek, és ebből a kirakósból lassan összeáll egy kerek egész.

esherfestmeny.jpg

kedves 20. századi festőm, Escher: Band - Kötés (v. Kötődés, Kötelék) c. festménye)

Félretaszajtva a filozofikus gondolatokat, Mikkeller bevetette magát a belga De Proefbrouwerij (egy sörtechnikai gipsy-brewer mennyország, - ez a sör is itt készült -  ahol kis mennyiségben lehet nagy csodákat főzni külsősöknek) által kínált high-tech remetebarlangba, és megalkotott egy teljesen átlagos American Pale Ale-t. A sörön semmi extra nincs, egy gazdagon malátázott (Maris Otter alap, müncheni, carapils, caramunich kis zabpehellyel feldobva), kellemesen komlózott (simcoe, centennial, amarillo, nugget), jól iható, 5,8%-os APA technikailag korrektül kivitelezve. A plusz az, hogy az alap sörből megalkotta a tökéletes párt, az APA női és férfi énjét, ehhez csak a megfelelő élesztőt és erjesztési technikát alkalmazta, hogy életet leheljen a sör-párba.

Az élesztők az 1986-ban alapított amerikai, Oregon államban (a komlókutatás központja is itt van az USA-ban) székelő Wyeast laboratórium 1056-os és 1968-as számú élesztői. Az 1056-ost kifejezetten erre a sörtípusra ajánlja a cég, az 1968-ast azonban magasabb hőmérsékleten és testesebb sörök ESB-k erjesztésére ajánlják. Csak a számok szerint kezdtem el kóstolni, nem néztem előzetesen utána, mire számíthatok, és a párhuzamos kóstolás közben szép lassan kirajzolódott előttem a fent taglalt férfi-nő párhuzam.

Az 1056-os a palackban még egy kicsit túl intenzív fenyőgyantát és egy kellemetlen háttérbukét nyújt. Mintha egy kiürült heringes-konzervet sütne a nap nyáron és beleégne a maradék olaj. De ez a pohárba töltve egy hussanással tovatűnik, marad a száraz, enyhén gyantás komlóillat, és enyhe narancsosság. és kis tejkaramella és vajas keksz. Mint régen, mikor nagymamám a cukrozott narancshéjat készítette a langyos sütőben és az illó olajak és a karamell illata kevergett a lakásban. Érkezik a Cointreau-s, Grand Marnier-s narancslikőr, majd némi körte és barack, akár egy fiatal, de komplex Tokaji Furmint vagy Aszú. A 1968-as változatban a gyantás jegyek messze nem olyan intenzívek, csak lágy üde citrusos gyümölcsösség türemkedik ki a flaskából. Kitöltve azonban egy igazi habkönnyű rózsaszín világ tárul elém. Donald-rágó, békebeli epres joghurthab, (még a Danone-előtti időkből, csak arról nem leltem képet) amiből mindig 4 volt egyben, és csak egy jutott. És egyszer elkezdtem egy négyes pakkot elpusztítani, de 2,5 után feladtam, olyan műepres gejl volt, hogy túlcsordultam. Az eper mellett vaníliás rooibush-tea, - melynek van egy narancsos bukéja - amit a egy frissen testápolóval bekencézett puha női kéz nyújt át. És hókifli, vaníliás cukorral gazdagon hintve.

Színben Bitterolos narancs mindkettő, és a habjuk is egyívású, az ízekben azonban újra ott a kettősség. A 1056 gyantás, olajos fanyarsággal kezd, diós kesernyével izmosít és össze is rántja az ínyt a savanykásság, majd a keserűvel karöltve távozik. A garatban viszont már nem érezni a komlót, könnyen iható, apró bubis kellemes szomjoltó darab. Az 1968 sokkal kekszesebb, malátásabb, édeskésebb. A keserű a lágy szájpadláson jelenik meg és inkább utóízként mutatja magát, a komló gyantás olajosságát a sütis maláta felitatja,

Mikkeller két söre felkutatta és összeillesztette a sör a férfi-női énjét, mint Platón Lakomájában Arisztophanész gömbjei, amik az ősidőkben széthullottak és mindegyik keresi a párját, amellyel pontosan összeillik. Játék ez, filozofikus, önmagán túlnyúló, izgalmas játék, pedig csak két pohár nagyon hasonló sör, egyszerű sárga címkével, Courier-betűtípussal.

A filozofikus eszmefuttatás örömére a maradék sörből készítettem egy kis koktélt, a további mélázás előmozdításához.

mikkeller6.JPG

Danish Sunrise

2 cl sörpárlat komlóval áztatott vodka lepárolva (a kézművessörök.hu kedves ajándéka - köszönöm újfent! - , mely Galaxy, Cascade és Citra komlós áztatással van bolondítva - ezúttal a Galaxy-st használtam) Sörpárlat hiányában helyettesíthető Bombay Saphire vagy Tanqueray Ginnel

2 cl Bitterol (vagy Aperol, vagy Campari)

8 cl Mikkeller All Other Pale

1/2 kis mandarin leve

mandarin a díszítéshez

Cukorral crustázott pohárba töltjük a párlatot, a Bitterolt, és a mandarin facsart levét, felöntjük a sörrel, bepermetezzük kis illó olajjal a héjból és díszítjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr787072779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2015.01.14. 11:53:47

jópofa!

kis kiegészítés:
a wyeast 1056 nem más, mint a sierra nevada brewery élesztője, amit a homebrewer szlengben Chiconak is hívnak(itten van a sörfőzde) a hazai sörfőzők nagy része is ezt használja csak ők us05 néven szerzik be:)

az 1968 pedig (ha minden igaz) a fuller's élesztője.

és mégvalami, de ez már kekeckedés:
vagy rotbusch, vagy rooibos, vagy vörös fokföldirekettye :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.01.14. 12:05:47

@rambo13: a szövegbeni valóban nem helyes, de Roibusch németesen van, és télleg így akartam írni - lévén a Lidlben kapható az a vaníliás fos - csak egy o benn maradt. Az élesztőkiegészítést köszi, látszik, Te mennyire homebrewer vagy és látszik, én mennyire nem...

Gérard Duchemin 2015.01.14. 12:08:15

Nők és férfiak másképp élnek meg pillanatokat, más ingerekre érzékenyek, fogékonyak az élet számos területén. Így van ez a sörrel is. Más észtereket, más komlókeserűt érez egy női vagy férfi kóstoló.

Így van, ezen a területen is (mint sok más téren) ÁTLAGOSAN más egy férfi, és más egy nő. De jó pár nő sokkal inkább férfira jellemzően ítéli meg a dolgokat, mint a férfiak átlagosan, és sok férfi ezen a téren is "nőiesebb" mint az átlagos nő. És van jópár ember, aki rohadtul nem érzi az ízeket.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.01.14. 12:12:49

@Gérard Duchemin: "Vannak, akik még nem jöttek el hozzánk, nekik készítettük ezt a filmet" (Otop-reklám) ;)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.01.14. 21:35:54

Az már nem sörpárlat, csak vodkába áztatott komló újrapárolva, komlópárlat.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2015.01.14. 21:37:22

De sörrel még sosem öntöttem össze, jó ötlet.

rambo13 2015.01.16. 15:03:55

@pif: Amúgy nem akarsz csinálni egy Bitterol-Aperol vaktesztet? kíváncsi lennék az eredményre...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.01.19. 10:04:12

@rambo13: az Aperol sokkal édeskésebb, narancsosabb, a Bitterol vhol a Campari és az Aperol között van - vélhetőleg olcsóbb alapanyagokkal (vannak aromák vszínű és nem alkoholba áztatott gyógynövény-kivonatokból van minden íz keverve) - sztem egy referencia kóstolás után nem nehéz különbséget tenni

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.01.19. 10:09:22

@lilakutyak: javítottam, a hitelesség kedvéért

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása