Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Cselendzsdéj - Szent András Sörfőzde Ogre vs. Pilsner Urquell

Igazi nemes(komló) párbaj ígérkezik. A pilzeni típusú sörök névadója, a "nagy öreg" mérkőzik meg a fiatal, de annál tehetségesebb viharsarki versenyzővel, ősforrás az őserő ellen...

ogrepils1.JPG

Mielőtt elszabadulna az adrenalin, idebiggyesztem a verseny előzményét. Történt egy éve, hogy nagy örömmel vásároltam akciós dobozos és üveges Pilsner Urquellt. Hiszen én is szeretem a jó cseh sört, kellemes egy jó villásreggelihez, főzés mellé, napzárásként, szóval szinte bármikor. De felpattintva az akciós dobozt egy kellemetlen vajas, margarinos, popcorn-szag (diacetil) csapta meg az orromat, és műértő barátaim is megerősítették, hogy hasonlóképp érzik. A diacetil az erjedés természetes mellékterméke, ami csekély mértékben néhány sörtípusnál, így a cseh pilzeninél is elfogadott, még a házi sörfőzők egyetemes kánonja, a BJCP (2B) szerint is. Egy tisztességes ideig érlelt sörben - nagyrészt - lebomlik, csakúgy, mint a szabad kén egy kellő ideig érlelt bor esetében. Hát a dobozos pilzeni esetében a BJCP szerinti "némi kellemes diacetil"-ről nem beszélhetünk, olyan büdös vajaroma csapja meg az ember orrát, ha tudja, mire kell figyelnie. És az üveges - a Magyarországon kapható "jóárasítottról" beszélünk még mindig - sem sokkal múlja ezt felül.Bár a citált poszt végén feltett kérdésekből egyet  - Csak az akciós Pilsner Urquell ilyen gyenge, vagy az akción kívül eső tételek is ugyanilyen rosszak? - már sikerült megválaszolnom, mert vettem a Szlovákiában vásárolt mintával egy napon gyártott Pilsnert az Auchanban (nem akciósan! 250 Ft) és, - csodák csodája! - nem volt vele baj. Úgyhogy az elejére egy - kizárólag az eddigi tapasztalatokból kiindulva - jó tanács: Ne vegyen akciós Pilsner Urquellt (különösen nem dobozosat), aki nem szereti a diacetiles sört!

A Békésszentandrási Sörfőzde még 2012-ben vette föl a palettára, Marosvári 'Ogre' László barátunk óhajára ezt a cseh pilseninek stílusúnak szánt sört. Az akkor még főleg német komlóval készülő sör az elmúlt 2,5 évben több változtatáson esett át, és Bukovinszky Béla az új, és Simkó József régi tulajdonos és sörfőző-mester jó gazdákhoz illően javítgatja, pofozgatja a receptet. Most már nagyrészt Saaz-komlóval készül. Nem teljesen felhőtlen az Ogréval való "kapcsolatunk" sem (az egyik mindig beszól... - nem a sör), mert az ominózus HÍR-Tv-s vakkóstoláson az Ogre igencsak rosszul teljesített. Amúgy azt hittem akkor róla, hogy Pilsner Urquell, mert a melegedéssel pont olyan édeskés malátás ízeket és pici diacetilt mutatott, mint a cseh nagy testvér.

Ám milyen érdekes a kis főzde és a multi reakciója a probléma felvetésére. Dalibor Vainer a Dreher marketing-igazgatója még tavaly a Budavári Sörfesztiválon csak annyit mondott, hogy lehetetlen, amit állítok, bár ő - profi marketingesként - legalább felajánlotta, hogy küldjem be a - szerintem - hibás darabokat, kicserélik. (Petr Kovarik a Borsodi fő-főembere, csak kötötte az ebet a karóhoz, hogy a bőcsi Staropramen és a prágai között nincs különbség - pedig hát...) Amikor Bukovinszky Béla és Simkó József értesült a problémáról, úgy álltak hozzá, ahogy egy fogyasztóbarát cégnek kell(ene.) Elismerték, hogy lehetett hibás tétel, (bár én a rossz bolti tárolást sem zárnám  ki) és hogy megvizsgálják még egyszer a sört, és egy másik főzet Ogréból küldtek mintát, aminek már - reményeik szerint - semmi baja nem volt. Ezt vetettem össze egy - buliból visszamaradt - palack Pilsnerrel, ami szintén akciós tételből származott.

ogrepils7.JPG

Innentől - hisz a képek önmagukért beszélnek - csak néhány gondolat. A Pilsner hozta a várt(?) diacetiles margarinszagot és csak emögött volt enyhén malátás, komlós aroma, az Ogre viszont kifejezetten szép cseh komlós illattal és édeskés malátaaromával csábít. Az ízben a Pilsner már kicsit kellemesebb, de végig ott van a diacetil a háttérben. Az Ogréban még mindig ott egy házisörös buké, de nem kellemetlenül, és szép szárazon keserű a lezárása. nekem egy kicsit kilóg belőle egy kis alkoholos melegség, bár az ilyenkor télen nem jön rosszul. A habtartósságért pedig külön plusz az Ogrénak és mínusz a Pilsner Urquellnek. A megmaradt Pilsner meg ment a kenyértésztába, és ott teljesen jól muzsikált.

Egy nem akciós Pilsnerrel és Ogréval azért tartanék még egy vakkóstolást.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr297046385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2015.01.08. 10:17:50

csakúgy, mint a kén egy kellő ideig érlelt bor esetében.

A kén (valójában szulfit -SO3 <--- a 3-as számjegy alsó indexben van) nem bomlik el, stabil, ottmarad a borban (és persze sörben is, ha abba teszik)

Beer Ninja 2015.01.08. 13:05:45

A blogbejegyzés utolsó mondata kicsit kunyerálósra sikeredett... :)

A kén pedig lassan tényleg eltűnik a borból/sörből, a lefejtéskor ugyanis mindig eltűnik a lefejtett (pl. seprőhöz kapcsolódó) kéntartalom.

Gérard Duchemin 2015.01.08. 14:23:34

@dr. dodó: Ja így, lefejtéssel, eltávolítással igen. De nem lebomlással.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.01.10. 07:40:48

@dr. dodó: @Gérard Duchemin: Egyrészt ott is (átfejtés) elveszik egy rész, másrészt nem mindegy, hogy kötött, vagy szabad kén, hisz az egyiktől nem fáj a fejed, míg a másiktól annál inkább.
Másrészt: Kénessav H2SO3 illetve szulFÁT nem fit

Gérard Duchemin 2015.01.10. 10:07:06

@pif: Kénessav H2SO3

A kénessav az tulajdonképpen szulfit, hisz tisztán tartalmazza a szulfitionokat. Ahogy pl. a kénsav szulfátionokat (és nem csak a szulfátsók), a salétromsav nitrátionokat (és nem csak a nitrátsók), a sósav pedig kloridionokat (és nem csak a kloridsók).

Kata Késmárky Nagy 2015.01.10. 10:46:39

Remélem nem dobtok ki a férfiak cukrászdájából, mint női sörfőzőt..:-))) nade, tegnap olyan rossz élményben volt részem, hogy ki kell önteni a lelkem. Érzékszervi laborban kóstoltunk söröket, vakteszt volt. A feladat az volt, hogy minden tulajdonságát vizsgáljuk az elénk helyezett 4 sörnek. Tehát egy igen hosszas teszt volt, sokszor kortyoltam, mire a végére értem. Ráadásul én azt vallom, hogy sört igazán úgy lehet kóstolni, ha tényleg le is nyeled illetve minimum két korty szükséges, de inkább több. Egy sör kivételével(az sem volt finom, elment...) a többi borzalmas kihívás volt, brutál ízhibákkal. Gyakorlatilag savanyú sárga leveket nyomtunk, de az egyik vitte a pálmát még a plusz pattogatott kukorica ízével, bűzével. Ennyire még sosem éreztem a diacetilt, mint ami dózist ott kaptam. Mivel én ilyen lenyelős típus vagyok (amúgy tanulság, hogy még a teszt kedvéért sem nyelek le többet diacetiles sört)a teszt végére annyira felkavarodott a gyomrom, hogy éreztem, ha még egy kortyot nyelek, hányok.Majd az értékelésről kétszer távoztam... . Nos ez a sör a dobozos Pilsner Urquell volt. Hazavágott úgy, hogy még sörözni sem tudtam elmenni este. Konkrétan hányingerem van, ha rá gondolok. Két tanulságot vontam le: érzékeny vagyok a diacetilre, de nagyon. Régen ittam szar sört:-)Amúgy a viszonylag számomra fogyasztható a Dreher volt a másik kettő savanyúság a Kanizsai és a Steffl.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.01.11. 20:38:04

@Kata Késmárky Nagy: Lányok-asszonyok, kisasszonyok és hölgyek mindig szívesen látott vendégek a cukrászdában! :)

Gérard Duchemin 2015.01.12. 09:35:19

Ez itt majdnem off, de nem teljesen:

Csehország nem túl nagy, de nem is kicsi gyára IPA-t is gyárt:
Primátor India Pale Ale

A Borsodi mikor fog IPA-t gyártani? És abban az erősen keserű ízt kalmopyrinnel hozzák létre? Mert úgy is lehet.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.01.14. 00:20:41

@rambo13: a Sörbulvár (2,5 éve levédettem- Pável bombázta a blogot meztelen csajos Heinekennel...) adja magát, bár ez a ilovesör oldalra illene

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.01.14. 00:22:25

@Gérard Duchemin: bálnahere, sörhalál :) Végülis a Mikkeller is főzött makikakakávés sört...

Gérard Duchemin 2015.01.14. 12:10:15

@rambo13: Francba, ezt is be akartam linkelni, valaki mindig gyorsabb nálam. :-)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása