A Monyó Café a budapesti sörszeretők egyik kedvelt helye, melynek tulajdonosa Pein Ádám - aki egyébként a közeli Ráday utcában a Kézműves Csemegét (sörös és más delikát áruk kis kincsestára) is jegyzi - addig addig gondolkodott, míg Németh Antival (Hedon, Sernevelde) közösen tető alá hozott egy saját sörfőzdét. Méghozzá nem is akármilyet...
De ne szaladjunk előre ennyire! Aki látott már James Bond-filmet, az valószínű ismeri a Mike Myers-féle paródiát is, amiben szerepel az a bizonyos "monyó (mojo)", a szexepil és a vonzerő e különös keveréke. Hát erről kapta a nevét a kávézó-söröző, és nyitás óta folyamatosan változó izgalmas kínálattal várja a nagyközönséget a központban.
Kőbányán a Dreher előtt több kisebb-nagyobb sörfőzde működött a 19-20. század fordulóján. Aztán a Dreher és végül a kommunista államosítás összeolvasztotta egy nagy sörgyárrá az egészet, és, ahogy Kovács András blogunkon megjelent írásából sokan megtudhatták, a különböző ágazatokat különböző szocialista vállalatokká alakították át. Egy ilyen, 1912-ben épült sörgyárat vett meg 1943-ban a Dreher, majd a Rákosi-korszaktól kezdve egész 2009-ig a magyar konzervgyártás büszkesége a Globus kapott itt helyet. Ezen a gyártelepen vert tanyát ay Monyó, úgyhogy a SAB-Miller kezdhet reszketni, mert, ha minden jól megy, lesz még azaz már van jó kőbányai sörünk megint. Ehhez kellett Németh Anti a Hedonból és a Serneveldéből megismert tudása, profi tapasztalata és Ádám minőség iránt való elkötelezettsége. Komoly befektetéssel és - részben felújított - részben új tartályokkal és főzőberendezésekkel beindult a sörfőzés és el is készült az első három főzet. A címkevilág az 1940-es évek USA-ját idézi megspékelve egy kevés Sin City-s hangulattal, művészi igényű plakátok, amiket a címkegyűjtők nagyon fognak szeretni. A kedd esti bemutató előtt Ádámmal beszélgettünk egy jót, bemutatta a jelenleg kész 3 sört, és elárulta, hogy a "kötelező" IPA még egy búzasör is érik a tartályban.American Beauty - APA, azaz American Pale Ale - Egy virágzó mező illatát varázsolja elénk a Mosaic-kal és kevés Chinookkal hidegkomlózott sör, amelybe - bár nem IPA - szájzsibbasztóan masszív adag zöldségesen harapható komló került. e nem brutál keserű, hanem rendkívül jól egyensúlyoz a könnyed ihatóság, a komlós illat és keserű, és a vajas kekszes malátásság halmazok metszetében. Nekem rögtön a Camba Bavaria remek Pale Ale-je ugrott be, és tartja vele a versenyt.
Brewsk Willis - Imperial American Brown Ale - Egy robusztus opálosan rozsdás erős brown ale, amiből a Maris Otter maláta dióssága és - az élesztővel karöltve - málnás, fekete ribizlis erdei gyümölcsös (mini dobozos lekváros) aromája mellé érkezik a komlókeserű. Bár még kicsit fiatal, de a 7,7 % alkohol ellenére jól iható, testes téli darab.
És a végére hagytam a kedvencem az Invisible Bikini fantázianévre hallgató Portert. Pável kolléga szösszenete, hogy a "Porter az új IPA", értve ezalatt, hogy kezd olyan népszerű lenni, mint 2-3 évvel ezelőtt az IPA volt. Van itt Horizont Porter, a Legenda bemutatta a Teleportert, a Hedonnál is küszöbön a Madame Porter, és úgy hallottam, hogy Csepelen is készül valami... Szóval a láthatatlan Bikini egy meglepően, negédesen süteményes illattal indít, kicsit túl parfümösnek is hat, szinte félve kóstoltam meg, mert nem vágytam egy konyakosan, meggyesen likőrösen nehéz, édeskés ízre. És ekkor jött a meglepetés, egy csodásan csokis, enyhén kávés íz mellett egy igazi angolos Portert kaptam, picit vizesen, nagyon lágy szénsavval, úgyhogy behunyt szemmel egy londoni pub pultja elé képzeltem magam, mert arrafelé ittam utoljára ilyen jóféle Portert. A Fullers Black Cab-et London Portert simán veri, kortyérzetében a Samuel Smith Porteréhez hasonlít, csak ez sokkal csokisabb, és mellőz minden fanyarságot, száraz és elegáns. Úgyhogy már van is kedvencem a Monyótól.
A Monyóval egy újabb, a magas minőség iránt szintén elkötelezett főzde lépett színre és remélem, hamarosan nem csak a Kálvin téren, hanem szerte a városban összefuthatunk majd a Monyó söreivel Ádámnak és Antinak gratulálok és sok sikert kívánok!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
rambo13 2014.12.17. 11:27:13
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.17. 14:25:41
rambo13 2014.12.17. 14:37:03
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.17. 14:41:59
rambo13 2014.12.17. 15:08:58
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.18. 07:23:38
Amúgy tényleg azt gondolom, hogy a külömbségtétel nem egyszerű, szerintem azt, hogy
"egy csodásan csokis, enyhén kávés íz mellett egy igazi angolos xxx-t kaptam, picit vizesen, nagyon lágy szénsavval, ... ez sokkal csokisabb, és mellőz minden fanyarságot, száraz és elegáns."
simán le lehet írni egynémely stoutra, amit kóstoltam életemben.
Bud Taste 2014.12.18. 08:08:49
Mi a baj az imperial porterrel?
Az én kedvencem sok-sok éve a Grand Imperial Porter, ami a lengyel Auchanban kb. 200 Ft és azt hiszem 8% körüli alkohollal egy gyönyörű darab!
www.chmielowisko.pl/2013/01/31/odlezakowany-grand-imperial-porter-z-browaru-amber/
rambo13 2014.12.18. 08:30:27
persze, h semmi baj, és amit belinkeltét az talán tényleg a legjobb balti porter amihez életemben szerencsém volt. én vagyok a hibás, mert persze a balti portereket sokan imperial porternek hívják, de én nem arra gondoltam, hanem a mostanában futó erősebbre főzött porterekre, ahol a sok alkohol és az,h a főzők öntik bele a pörkölt árpát rendesen, nem beszélve a zabpehelyről,sokkal inkább elviszik ris irányba a dolgot, rengeteget veszítenek a porterességükből...
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.18. 10:48:27
rambo13 2014.12.18. 11:29:35
míg a stoutoknál a kulcs a pörkölt árpa döntő jelenléte és a belőle adódó kávés, savas íz. ami persze fajtától függően lehet más és más, pl a dry stout olyan mint egy americano, a zabpelyhes és édes stoutok olyanok, mint a tejeskávé stb.
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.18. 12:36:47
Mondjuk azt továbbra is fenntartom, hogy sok a keveredés, tudtommal még az se igaz, hogy stoutban mindig van pörkölt árpa és porterben sosincs, és gyakran nehéz eldönteni egy konkrét itóka esetében, hogy most éppen a pörkölt jelleg az erősebb vagy a csokis.
rambo13 2014.12.18. 12:42:48
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.12.19. 10:39:49
er.pé ser 2014.12.19. 12:37:33
rambo13 2014.12.19. 14:26:37
er.pé ser 2014.12.19. 20:06:01
Gérard Duchemin 2014.12.22. 12:58:21
Gérard Duchemin 2014.12.22. 13:03:01
Figyu, kedves RPser! Azt a szót hogy megkérni, vagy megítélés hogyan mondod ki, ha néha hangosan kimondod? Ugye hogy egyben! És nem így, külön: "meg ítélés". Nos, leíráskor is így egybeírva köll leírni a papírra, vagy a számítógépbe.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.12.23. 12:24:14
@er.pé ser: Nem tudom, miről van szó, de épp a mai posztban említettem meg - pozitív kicsengéssel az ER-PÉ-t, és emlékeztem meg mindenkiről, akinek a neve nem szerepel a "címlapokon". Azon felül, konkrét kérdésre tudok csak válaszolni. Filozófiai fejtegetésekbe nem tudok beszállni.A további kommentháború helyett jó olvasgatást kívánok. sorbuvar.blog.hu/2014/12/23/sorok_telire_es_karacsonyra - Békés Karácsonyt!
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.12.23. 16:10:18
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.12.23. 16:13:48
er.pé ser 2014.12.23. 18:57:19
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.12.26. 21:39:43
er.pé ser 2014.12.26. 22:59:22
alehunter 2015.03.12. 20:52:58
na ezért fog az ember lassan leszokni arról, hogy magyar kisüzemit vegyen, mert így egy akár olcsóbb bármilyen ismeretlen, akár noname belga, vagy német sörrel sosem fog járni...
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.03.20. 15:23:57
alehunter 2015.03.20. 21:36:53
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.03.21. 08:29:57
Bud Taste 2015.03.21. 09:09:50
Ez a probléma minőségétől függ. Például, ha azt tapasztalod, hogy a hiba szándékos, nincs értelme szólni, mert aki elkövette tudatában volt annak, hogy mit csinál. Például én sem szóltam, mikor egy folyóparti halászcsárdában a harcsa halászlében a szeletek pangásiusból voltak, mivel nem tudom bebizonyítani, akkor meg minek konfrontálódjak...
Akkor van értelme szólni, ha a hiba nem tűnik szándékosnak, van értelme a figyelmeztetésnek/visszajelzésnek. Feltételezem @alehunter: jelen esetben úgy gondolja, hogy a megcélzott fogyasztói körnek ez így tökéletesen megfelel, ezért nem látja értelmét szólni, mivel nem neki szánták ezt a sört. Persze, lehet, hogy tévedek, ez csak az én véleményem.
udi111 2015.03.21. 10:08:34
Persze éreztük mi is, hogy elqrtuk, de néhány tesztkóstoltatás alapján az a vélemény született, hogy kiadható (magyarul volt akinek ízlett). Na itt megszületett egy rossz döntés, amit utólag nem is ért az ember, hogy akkor hova tette az eszét, mire gondolt, pláne ha eredetileg úgy álltunk neki, hogy mi pedig nem adunk ki szart. Hát de.
Persze utána ezt az ember nem szellőzteti, próbálja elsunnyogni, szép csendben visszavonni, de addigra a kár már megtörtént.
Na kb ezeket nem gondoltuk végig előtte, most pedig már csak szégyellhetjük magunkat :)
Hát így.
Mindenesetre, a többi sör jó, mármint, lehet véleményt fűzni egyikhez-másikhoz, de elqrva nincs egyik sem. Ezért, ha az téged (és a sorstársaidat) kiengesztel, meghívunk egy üzemlátogatásra, ahol megfelelő kártalanításban részesülhetsz :)
üdv
adam
MBC
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2015.03.21. 10:43:02
promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.03.21. 13:55:23
kezmuves-csemege.hu/brewsk-willis-the-winter-job-winter-warmer-ale-monyo-brewing-co-mon107
Ha igen, akkor lehet, hogy a Kézműves Csemege honlapról is le kellene venni, jelenleg az első sör a listán.
udi111 2015.03.21. 14:07:05
alehunter 2015.03.23. 21:34:42
a többi sörrel kapcsolatban, ahogy fentebb írtam is, egy véleményen vagyunk - amiket eddig kóstoltam (az egyetlen inkriminált darabot kivéve) tényleg egészen kifogástalanra sikeredtek. a meghívásnak egyszer köszönettel eleget tennék, mert magyarországi kis sörfőzdében még sosem volt szerencsém látogatást tenni, ami lassan szégyenletes :-)
további sikerekben gazdag, ám fűszerekben szegény sörfőzést kívánok nektek!
A.
alehunter 2015.03.23. 21:42:48
úgy gondolom hát, hogy aki szeretné, meg tudja találni a kritikát, én pedig továbbra sem tartom fogyasztói feladatnak elérhetőségek keresgélését.
udi111 2015.03.23. 21:53:52
ha találsz majd egy alkalmas időpontot, mindenképpen szívesen látunk.
azért azt hozzáteszem, hogy a kommentet nem egyedül találtam meg, véletlen hogy eljutott hozzám.
nem tudom más hogyan áll hozzá, én szívesen fogadom a visszajelzéseket, akkor is ha azok negatívak, sőt, azok fontosak igazán. ha ezek nem jutnak el, azt hihetnők, hogy minden rendben van :)
alehunter 2015.03.23. 21:59:03
most nemrég meg az amazon küldött el nekünk ismét egy csomagot (DHL-lel, másfél nappal a reklamációnk után!!!) amit elkevert a posta. nem mutogattak a postára, nem húzták az időt, hogy hátha meglesz még, hanem kifejezték a sajnálatukat, hogy nem tudták teljesíteni az elvárásainkt, meg a reményüket, hogy legközelebb sikerül. szóval egyáltalán nem értek egyet a multik szidalmazásával. jóval inkább érdemes náluk reklamálni, mint egy kistermelőnél, mert a reklamációd megítélése nem egy adott személy vérmérsékletétől, egojától, meg pillanatnyi hangulatától függ, hanem objektív szabályoktól, amit a beosztottjaik jobbára követnek (tőlünk nyugatabbra gyakrabban, de idehaza is többnyire).
mindezek mellett a Monyó hozzáállása teljesen korrekt ks tiszteletet érdemlő, ebben egyetértek.