Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Let the Sunshine In - Rizmajer-Armando-Főzdebusz: Hippie Terror

Vannak zenék, amik szorosan kapcsolódnak egy-egy felejthetetlen pillanathoz, és bármikor meghalljuk őket, felidézi azt az utánozhatatlan érzést, ami bevésődött.

1994-ben elhatároztuk, hogy kimegyünk stoppal Skóciába. Hágából éjjel átkompoltunk a csatornán Harwichba, és reggel nyolckor, miután a szigorú vámtiszt hosszas kérdezősködés után (hol volt akkor még schengeni határ, személyivel való ugri-bugri Európában) végre bepecsételte a passzusba a tartózkodási engedélyünket, felvett minket egy arab beütésű srác egy zöldséges furgonnal. Amikor utunk elvált, megkérdezte, honnan jöttünk és hogy dohányzunk-e, ránk kacsintva kipergette egy szál Benson & Hedges-ből a dohányt, beledugott egy kis rudacskát és visszatömte, majd átnyújtotta és mosolyogva mondta: Welcome to England! A rádióból meg szólt a Cure...

Ez az emlék ugrott be, amikor kezembe vettem a Rizmajer Józsi-Armando (Kővári Gergő)-Otchoa-Főzdebusz hármas lágerét, ez hiányzott a full élményhez. Egy igazi kommunás sör, három kult-figura a hazai sörszcénából, Józsi, aki hihetetlen profin szemléletet váltott, és hagyományos sörök helyett egyre-másra jönnek ki az izgalmas főzetek a Szebeni utcából, Kővári Csakajósör újabban kúl Gergő, akit igazán nem kell bemutatni, és a Főzdebusz, és arcal Zsófi, aki mindig ott van, mosolyog. de, mint a fogkrémreklámban, nála is ott van a tudomány a mosoly mögött, hihetetlen profin ért a sörökhöz és már csak a szakmából adódóan kóstolta jó részüket. Ugyan kicsit hiányoltam a szivárványos terroristabuszos címkéről a nagy virágokat, de egy ilyen hármassal nem indulhat rosszul egy projekt, már csak azért sem, mert Józsi és Gergő sörei minőségileg, technikailag is mindig kifogástalanok, ami az ötlet mellett igencsak fontos. A többi meg egy vidám agymenés, egy remek "mókacsomag", hogy Gergőt idézzem. Pils, carared és carahell maláta, egy kis Warrior komló a keserűségre és Willamette és Citra a gyümölcsös illatokra-ízekre, amikkel még hidegkomlózták is a Hippie-t. Az 5,5% egy átlag APA alkoholja, igen jól iható, de már elég testes, nem olyan könnyű, mint egy Bitter Ale vagy egy jó cseh láger.

Rizi csepeli Sörházában még pár napja délelőtt csapról is megkóstoltam a sört, aztán este a palackos verziót tudtam jobban szemügyre venni. A csapon lévő verziók élőbbek, de legtöbb esetben szárazabbak, mint a palackosak, amik viszont egyes illatokat jobban megőriznek. Nem volt ez másképp most sem. Bart FK Dani szokta mondani, hogy - akár a borszakírók - mi sörbloggerek is elhasználtuk már a jelzőkészletünket, kezd unalmas lenni a sok visszatérő szóvirág. Hát akkor hajrá! Az üvegből citromos üde illatok és egy nagy tétel Donald-rágó, (vagy Hubba-Bubba) esett ki, lefújva egy szintén 80-as évekből, nyugatnémetből dajcsmárkáért hozatott, Bravo-újságban lapuló sárga Limara-deo (American Dream, mi más) illatmintával. (30 év alattiak helyettesítsenek be MAOAM-mal, lime-os Hell energiaitallal és mangós Bacardi Breezerrel.)

Melegedéssel - csak hogy a konzervatív szókészlethez is visszakanyarodjunk - jönnek a fenyőgyantás, földes komlójegyek a Willamette-től (az egyik angol alapkomló a Fuggle gyümölcsösebb amerikai változata).

A végrenemcsakIPA!!!-folyam nem maradt abba, egy könnyed, szép gyantás komlóval, enyhe piritóskenyeres malátás ízekkel operáló kellemesen iható ivósör kerül a pohárba. Túl vagyunk a a sörélvezet tinédzserkori betegségén - akár én, 20 évesen, kezdő hobbi-szakácsként barátaimmal teletoltunk mindent chilivel, borssal és curryvel, azóta biztosabb és óvatosabb kézzel fűszerezünk - nem kell feltétlen, öncélúan az IPA hangsúlyos keserűje, kiérezzük a komlót a finomabb, cizelláltabb darabokból. És többet is iszunk belőle... Egy olyan darab ez a Rizmajer-sörök között, mint tavaly a Pop-Corn volt. De ebben a citrusok jóval intenzívebbek, kevés lime, citrom, és sok grapefruit, grapefruit-mag, kakukkfű. Zárásként fenyő és frissen gyalult deszka, egy olyan élmény, akár a karácsonyfatalpba soha be nem passzoló, a baltával, fűrésszel, flexszel, gyalupaddal megdolgozott fenyőfatörzset december 23-án éjjel a teljes idegbaj szélén álló, szebb reményű nagycsaládos apukaként sírva nyalogatnánk és könnyeinkkel keveredne az íz. (Tavaly volt benne részem...) És mellé egy kis böjtös zöldséges komló, finomfőzelékkel és káposztával, úgyhogy lehet, hogy a karácsonyi töltött káposzta mellé ideális volna. Ha marad, tuti kipróbálom.

A Hippie Terror egy könnyed, laza csuklómozdulatnak tűnik, de ilyen csuklómozdulatot csak egy Federer tud a hálónál. Szóval profi munka, olyannyira, hogy a kóstolás és sörjegyzetírás hevében balga mód benne felejtettem a palackban 1-1,5 deci Hippie-t az este, és másnap reggel, amikor meg akartam illatozni a palackot konstatáltam ezt a bűnös hanyagságot. Kitöltöttem, és semmi, azaz SEMMI baja nem volt, akár egy jó bor, egész éjjel levegőzött és bírta. Hát engedje mindenki magához a kisdedeket és a söröskorsókat, ölelje meg a világot, és a készítőknek meg üzenjük Make Bear, No War! Maradjatok együtt! Peace!

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr756971609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2014.12.10. 14:04:04

remek írás, baromira tetszenek a gondolattársítások (valld be, h te is tömtél vmi vicceset a fapipádba, miközben írtad :)) különösen a fafaragós, pár éve apukám hasonló okokból kifolyólag a balesetin töltötte a szenteste nagy részét...

(megjegyezném,h a hubba bubba nagyon más mint a donald rágó, főleg,h előbbiből rengeteg íz van/volt, különösen a zöldalmás volt nagy kedvenc)

azt azért szeretném megérdeklődni, h a "Puskást" meg bírtad-e inni, vagy az egész a lefolyóban végezte?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.12.10. 19:16:30

@rambo13: majd jön a kritika, de annyir azért előrevetítek, hogy 2 korty bőven sok volt, a maradék a lefolyó helyett a rozskenyér tésztájában landolt.
Hubbabubba ügyben az epres volt a favorit, és a Hippie illatából az almás jön nagyon picit

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása