Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Nagyüzemi árpalé a Lenin-szobor árnyékában 1.

Vendégposzt következik. Kovács András, a Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub elnöke osztotta meg velem ezt az igen izgalmas írását, és gondoltam, két részben közreadom, mert szerintem mást is érdekelhet az 1945 és 1990 közötti magyar sörgyártás. Természetesen a címkékre fókuszál a szerző, de a felsorolt címkék mögül szépen kirajzolódnak a Rákosi- és a Kádár-éra jól és kevéssé ismert sörei, egy letűnt kor, ahol még sok jómunkásember is tudta, mi a Balling-fok. És innen át is adom a szót a szerzőnek:

„Bementünk a kocsmába.Jakab kért két pohár sört. A csapos feje téglavörösen izzott a fehér köpeny fölött, kimeredő szemein látszottak a hajszálerek, mintha részeg lenne.A földszínű deszkapadló nyersolaj-szaga összekeveredett a poshadt italszaggal. -Nem hideg a söröm,nincs jegem – mondta a csapos. -Adjon, amilyen van – mondta Jakab. –ebben a városban sehol sincs jég. Rajtunk kívül még egy öregember állt a pult előtt. Belebámult az üres poharába. Mikor ittunk felénk emelte a poharat. -Hagyd a vendégeket – szólt rá a csapos. – Megittad a sörödet, most már eredj. -Még egy pohárral adjál, holnap behozom a pénzt – mondta az öreg. -Nincs hitel. Meginnád te még a Krisztus koporsóját is, azt is meginnád.” (Részlet Császár István:Circumdederum c.novellájából)

kobanyai szakmunkás.jpgAz 1945-ben kezdődött szociális földrengés megrázta a gazdasági életet, kivált mikor a hatalmat monopolizáló proletárdiktatúra magához ragadta a termelőeszközöket. E tankönyv-ízű citátum az államosítás nevű folyamat révén is zajlott, amely esemény hosszú évtizedekre megbéklyózta a társadalmat.A tényszerű adatok mögött derékba tört emberi sorsok, gyors gazdasági visszaesés és hasonlók álltak. Átláthatatlan falak zárták ki a fejlett világot, s lassan az itt rekedtek is félni kezdtek egymástól.

A világháború után nem volt mindenki számára ily egyértelmű a jövőkép, akadtak szakemberek, akik bíztak a tisztes polgári életmód folytathatóságában.A hazai sörgyártók is takarították a romokat, alapozni próbálták a végre ágyúszó nem kísérte termelést. Jellemző a Dreher-cég jóhiszeműségére, hogy 1946-ban, május 10.-én még negyven pengő névértékben részvényt bocsátott ki. Remélhetőleg nem akadt nagybani felvásárlója.

Kőbányán a nagy államosítások évében, 1948-ban a Dreher Sörgyárba olvasztották a korábbi konkurenseket, a Polgári és a Királyi Sörfőzdét is. A cég neve ekkortól Kőbányai Sörgyár Nemzeti Vállalat lett. A hatalmas vertikális vállalatot aztán iparágak szerint szétszabdalták. Cukorka- és csokoládé-készítő üzemét a Kőbányai Cukorkagyár Nemzeti Vállalat vette át, növényolaj-feldolgozó és szappanos üzemeit a Növényolaj- és Szappangyár Nemzeti Vállalat. Különvált a Palik és Társa Gyógyszerüzem. A szikvíz-céget beolvasztotta a Margitszigeti Ásványvízüzem, később a Fővárosi Ásványvízüzem, a Patria Bor- és Sörkereskedelmi Rt.-t a Borforgalmi N. V., a cukorkaárusító üzletet az Édességbolt Nemzeti Vállalat. A sörgyártó, a sörmaláta-készítő, a malátakávé- és pótkávékészítő, a tápszerkészítő, a műjéggyártó és a bérhűtőház pedig beolvadtak (a műjég főleg !) a Kőbányai Sörgyárak N. V.-be, amelynek törzsét ugyancsak a Dreher–Haggenmacher Első Magyar Részvényserfőzde Rt. sörüzemei alkották.

A nagy múltú Dreher-dinasztia eltünt hazánkból (máig Olaszországban csapol), vele a márkanév és a szakmai kultúra nagy része is. Ennek helyébe lépett a tervutasításos rendszer, évi kötelező tervszámokkal, körzetesített ellátókkal – viszont minden fajta minőségi követelmény nélkül. Az eredményt tudjuk. A jobb napokat látott régi szakembereknek köszönhetően 1949-ben még így is több mint 400 ezer hektoliter gördült ki Kőbányáról, javarészt fahordóban. A legsötétebb sztálinista diktatúra és ’56 kataklizmája után 1959-ben megalakult a Magyar Országos Söripari Vállalat, melynek központjául szintén a kőbányai gyárat választották. Ekkortól jókora itteni vízfej lépett kémiai reakcióba a hon összes malátalevével. A MOSV fennállásának utolsó évében,1970-ben már 3,6 millió hektolitert termelt csak Kőbányán – ez az ország összfőzetének háromnegyedét jelentette -, ám a négy gyár összes produktuma sem elégítette ki az osztályharcban kiszáradt proletariátus szomját.

Mindez nem volt akadálya az újabb s újabb „Élüzem”-címek május elsejei átadásának. Nem érdemtelenül, hiszen a szuperkonszern vezető márkáit ekkor a következők adták: Kőbányai Világos, Kis Családi Sör, Lottó Családi Sör, Nektár Gyógytápsör – látható a szociális érzékenység (család, gyógyság) - így erős a kötődés a munkásosztályhoz . Némileg eme plebejus osztály fölött helyezkedett el a Kőbányai Barna Sör (14 B fok) s messze fennebb pedig a csúcs-prémium kategória, amelyet a Zsiráf (18 B), a Mátyás és mindenek előtt a Hungária meg a Rocky Cellar alkottak Az elitista irányzat ezen elemeit egy átlag szoc-brigádtag akkoriban aligha látta, azok a kevés szálloda, a repülőjáratok, s hasonló internacionális megmérettetésre készültek főleg (bár a Hungária korábbi példányain még álnokul az áll: ”ára boltban és söntésben 11,- Ft”).

E piacinak egyáltalán nem nevezhető közegben még ez sem minden a munka Vörös Zászló érdemrendjével kitüntetett sörgyárától. Létezett még e nedűknek ama csoportja, amelyet aztán garantáltan nem is látott az egyszerű halandó kétkezi, mivel azok a korszellem mindent álcázó szupertitkolózó modorában elkészültük után, az éj leple alatt azonnal Nyugatra vándoroltak, keményvalutás exportként. A Hungarian Porter ,a Duna Beer, a St.Stephan és társai, ”by Breweries of Kőbánya” az akkori rendszer kereskedelmi Janus-arcát mutatták: miközben permanens harcot vívott a tömb a gyarmatosító-népnyúzó-hidegháborúzó-kémkedő imperialisták ellen, azért a márkájuk-schillingjük kellett. Pecunia non olet, (a pénznek nincs szaga - a szerk) ahogy már a rómaik meghatározták a pénz semlegességét.

Külsőjüket tekeintve igen egyszerűek az e korból való kőbányai címkék, a legfontosabb információt hordozzák csupán: például hogy „Magyar Országos Söripari Vállalat Kőbányai Sörgyára” (csak így tömören),meg a minden vásárlót fölötte izgató MSZ 8761, azaz a vonatkozó magyar szabvány számát. Olvasható még, hogy „Nem pasztőrözött” – egyik sem volt az a kommersz világosok közül - , valamint, hogy 10.5 B, ami az akkor sztenderd négy-egész-valahány százalékot jelentette. Meg a legjellemzőbb: Ára botlban és söntésben.....A korszak ugyanis nem tudott szabadulni ama marxi tézistől, hogy a munkásosztály és a vele szövetséges parasztság érdekeit legjobban ismerő választott vezetők örök időkig a szükségleteik szerint fogja őket ellátni, még hozzá változatlan árakon .Hát ez utóbbiban, ha semmi másban nem is, de talán kicsit tévedtek – erről árulkodnak a 2,30 Ft-től 19,60 Ft-ig fölcsigázó nyomdai változatok cirka három évtized alatt. Olykor az is megesett, hogy a nép jó sorsát kézben tartó központi akarat gyorsabban dolgozott, mint a nyomda, s a 4,60-as árat (boltban és söntésben, mint tudjuk) a házinyomda lila betűivel kellett átjavítani 4,90-re.(Karl Marx revisited)

A címkék képi világából amúgy hamar kikerültek az osztályharcos tematikájúak. Mutatóban maradt 1958 (?)-ból a munkás-paraszt szövetség vizuális megjelenítése a kőbányai barna sörön: bal oldalán overálos munkás elvtárs izmosan üveget szorít, jobbról népviseletben-kendőben menyecske detto. Aztán még némi ipari reminesszcenciával kísért az 1965-ös Kinizsi, közepén föltehetően egy gyárkémény-sor sziluettje sötétbarnával és piros füsttel(!) - tudd-hogy-hol-a-helyed agitáció.A többi: a lehető legrendszerspecifikálatlanabb sörszimbólumok, geometriai kriksz-krakszok, és jóindulatúan semmitmondó folyondárok. Aztán 1979-ben egy hihetetlen nagy ugrás következik be. Megjelenik a címkéken a gyártás időpontja, azaz évszámok-hónapok-napok. Ekkor tűnnek fel oly márkák, mint a Diétás, a Budapest sör, a Jubileum, és a Tavaszi sör. Ez utóbbi igazi hibrid, hónapok és napok szerepelnek rajta – csak évszám nem, de a célközönség, vagyis a Dolgozó Nép nem olyan, aki ezen fennakad. Edzetté tette a sok nincs.

A rendszerváltás előtti években az előzőekhez képest valóságos forrongás uralkodik a pesti sörgyáron, vagy fél tucat újdonság bukkan fel a’84-’90 közti időszakban. Belovagol az Árpád, készül a Mester és (Margarita helyett) a Korona ( ez Habsburg-restauráció, vagy pártos fogorvosos-asszociáció?) sör, továbbá kezd megelevenedni a múlt: Szent István és a hajdani Bak, új, de mértéktartó külsővel. Az Országalapító pedig itt is újat hoz: az első olyan (1990-ben), amelyen már nincs ár, de felsoroltatnak az összetevői: nem is titkolják a belül rejlő sok finomságot: kukoricagríz, cukor, aszkorbinsav. Ezzel az európai nívó még nem, de a selejtje máris beérkezett. Akadt még mit tanulni tehát. Az 1988-as régi-új Dreher Export az egykori emblémával egy még újabb korszak nyitánya lett. Innentől a gyár igazi országos listavezetőként diktálta a tempót: itt jelent meg elsőnek a pasztörizálás mint alapkövetelmény, került vonalkód a portékára, és kezdtek a címkék színvonalassá válni, azaz már volt rajtuk szín és vonal.

A nemzetmentő gazdasági újítások hajnalától, a ’60-as évek második felétől a szocialista internacionalizmus jegyében szabadon jártak be kocsmáinkba a keleti blokk tartósítatlan remekei is, így a méltán népszerű lengyel Zywiecz (a „táncos”), az NDK csúcsmárkái (Wernersgrüner, Berliner, Radeberger,stb.), valamint a Cseh sör fantáziadús márkanevű, cseh sör, s persze minden szlovák gyár terméke egy hordóba öntve:”Szlovák Sör, 10 fokos”–felirattal, amit aztán javarészt Kőbányán fejtettek üvegekbe. Mindezek bolti hűtés és pasztörizálás nélkül. Olykor, a tervgazdálkodás nagyobb dicsőségére, becsúszott néhány extra üveg a kereskedelmi-vendéglátóipari forgalomba: a támogatott fejlődő országok fizetésképtelenek lévén megesett, hogy jobb híján sörrel fizettek –így vehette szájára a hazai munkásosztály az egyiptomi Stella Artois-t. A hatékonyság növelése lett a felkapott irányítási jelszó, s ennek jegyében az ország összesét tömörítő vállalatot 1971-ben átkeresztelték Söripari Vállalatok Országos Trösztjére. A rebaptizálásban ugyan halvány piacosságot sejtetett a tröszt szó – de mélyreható változásoktól nem kellett félni, a kapitalizmus kísértete megrekedt a küszöbön. A tröszt amúgy 1982-ben felbomlott, a tagvállalatok önállósultak.

(a képek a retronom.hu -ról és Kovács Andrástól érkeztek a blogra)

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr456890353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása