Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Kis komlóhatározó IV. - Amerikai komlók 1. - Adottságok, gyökerek és a nagy boom

Az USA Németország mögött (34e tonna / év) még mindig jócskán lemaradva (21e tonna / év) "csak" a második legnagyobb komlótermelő a világon, azonban - az amerikai sörforradalommal párhuzamban - itt a leginnovatívabb, leginkább sokrétű az új komló-alfajok piaci megjelenése és széles körű használata. Mielőtt felvenném a történeti szálat, annyit fontos megjegyezni, hogy egy új komlófajta piacra kerülése a kutatás és a keresztezés megkezdése után ma is legkevesebb 8-9 év, ami hosszúnak tűnik, de az angoloknál láttuk, hogy a Wye-program megindítása után volt olyan komló, ami 15-20 évvel a kísérleti szakasz után került kereskedelmi forgalomba, és persze ezerszám születnek olyan keresztezések, hibridek, melyek egy szám-betű kombinációként a genetikai "irattár" süllyesztőjében végzik dicsőbbnek indult pályafutásukat.

Az észak-amerikai kontinensre a vadkomlók pollenjei Ázsia felől körülbelül félmillió évvel ezelőtt juthattak el a cascadehop-farm.jpgkomló őshazájából, valahonnan Belső-Ázsiából. A Massachusetts Társaság először 1629-ben vitt nagyobb mennyiségben európai komlótörzseket az Újvilágba, és ezeknek a komlófajoknak és az amerikai őshonos fajtáknak a szabad kereszteződéséből jöhetett létre az első különállóan is jegyzett amerikai komlófaj a Cluster (megkülönböztetnek Early, azaz korán érő - inkább a keleti régióban és Late, későn érő Cluster-t - inkább a nyugati régióban). Ez az amerikai alap-komló. A 19. század folyamán még nem népesült be a nyugati part, így ahogy a telepesek egyre jobban birtokba vették a nyugatabbra eső területeket, úgy került a komlótermelés fókusza is egyre nyugatabbra. Az 1860-as években Wisconsin államban - a búzaárak csökkenése miatt - a farmerek óriás lendülettel kezdtek komlótermelésbe, és ebben az időben itt folyt az Egyesült Államok komlótermesztésének 77%-a. Természetesen, - mint mindennek a világon - ennek is van magyar vonatkozása.

Haraszthy Ágoston - a "magyar gróf", -  utazó, üzletember, földbirtokos, San Diego első haraszty.jpgrendőrfőnöke, és a "californiai bortermelés atyja", igazi regényes figurája a 19. századi Amerikának. Mielőtt Californiában beindította volna a modern felfogású szőlőtermelést, Wisconsin államban vásárolt birtokokat, ahol elsőként ő fogott - gőzhajó társaság alapítása, juhtenyésztés és egyebek mellett - komlótermesztésbe. Ma már Wisconsin nem jelentős ebből a szempontból, de 15 évvel később pont ezek voltak a gyökerei annak a komlótermelő központnak, amit az állam jelentett az 1860-as évek végére. Jellemző magyar sors is az övé, az általa telepített szőlők 1867-ben filoxéra járvány következtében nagyrészt kipusztultak és csődöt kellett jelentenie. Nicaraguában próbált új üzletekbe - cukornád és rum - fogni, de felesége sárgalázban meghalt, ő meg 1869-ben eltűnt, valószínűleg felfalta egy krokodil... Az amerikaiaknak máig is ő az - európai nagy borokkal versenyképes - nagyívű amerikai borászat megteremtője.

Jelenleg az USA legnagyobb komlótermő területei az észak-nyugati államok területén húzódnak. Washington állam területén, a Yakima-völgyben, a Cascade-hegység (ismerős a név?!) lábánál a teljes USA-termelés 77%-a. A második legnagyobb termőterület Oregon, (kb 14%-os részesedéssel), ahol az 1870-es évektől volt felfutóban a komlótermesztés, és 1932-ben ez az állam volt a legnagyobb komlótermelő az USA-ban. A fő termőterület a Cascade-hegység nyugati oldalán a Willamette-Valley (ez is ismerős, ugye?!), és a helyi egyetemen az OSU-n (Oregon State University) van az USDA (az USA mezőgazdasági minisztériuma) által támogatott komlókutató központ is. A harmadik nagy terület 8%-kal Idaho, ahol két nagy területen folyik a termesztés. Az egyik egy 688 hektáros farm, a kanadai határ mellett a világ legnagyobb sörkonszernje, az Anheuser-Busch tulajdonában áll. Itt főleg a Saaz és a Hallertau amerikai változatait termesztik, míg az állam dél-nyugati, Oregonnal határos területén  az új fajták a jelentősek.

Az USA a sok német-holland-angolszász kivándorló és az ipari találmányok (a hűtéstechnika fejlődése és a cascadehopcandy.jpghűtővagon - az Anheuser-Busch a vasúti sörszállítás jelentőségének a felismerése miatt (is) lett akkora óriásvállalat) hatására nagyon hamar bekapcsolódott a nagyipari sörtermelésbe, és ezt a mennyiséget ki kellett szolgálni a megfelelő minőségű és mennyiségű nyersanyaggal. Az angol komlóknál már láthattuk, hogy a Wye-program valamint az osztrák-magyar monarchiában élt Gregor Mendel genetikai kutatásainak hatása az USA-ra is kiterjedt, és a prohibíció utáni években (1930-tól) az ottani egyetemeken is beindult a növénynemesítés keretein belül a komlónemesítés, melyben Oregon állam egyeteme jár(t) az élen. Még az 1950-es években is az oregoni komlóültetvények 90%-án a Clustert termesztették, azonban a peronoszpóra (downy mildew - DM) terjedése miatt újabb, ellenállóbb alfajokra volt szükség. Dr. Stan Brooks, az egyetem kutatója kezdett el kísérletezni az USDA megbízásából új alfajokkal, és a keresztezések során a Fuggle-komló és a Serebrianka, egy orosz komló-alfaj genetikai tulajdonságait hordozó nőnemi növényekből, melyek ismeretlen eredetű szabadon poroztatott (open pollination) hímivarú komlókkal kereszteződtek, létre is jött a USDA 56013 munkanevű komló, mely hasonló tulajdonságokkal (azonos alfasav-bétasav arány) bírt, mint az amarikai sörgyártásban kedvelt német nemeskomló, a Hallertauer Mittelfrüh. 1965-ben egy másik nemesítő-kutató, Dr Al Haunold újra előhúzta a parkolópályára tett USDA 56013-at, és elkezdték a próbatermelést. Azonban a sörgyárak nem nagyon kaptak rá az új, de nem kipróbált komlóra, amíg Adolph Coors, a Coors söróriás feje úgy nem döntött, hogy kipróbálja az új komlót, és a Cluster szokásos ára (50-60 cent / font) helyett 1$ / fontos árat ad érte. (A Coors rengeteg Hallertaut importált, amíg egy rossz német termés után - gombabetegség: Verticillium - égbe szöktek a piaci árak és hirtelen szükség lett nagy mennyiségű, olcsó aromakomlóra.) Megszületett a Cascade - a Californiától Washington államig húzódó hegység után kapta a nevét - komló, ami a 70-es években többek között elindította az amerikai sörforradalmat is. 1972-ben a kutatóközpont átadta a Cascade-et a nagyüzemi termesztőknek, és pillanatok alatt 13%-ra nőtt a Cascade aránya az amerikai komlótermelésben. A siker beindította a termelők érdeklődését, és folyamatosan jelentek-jelennek meg az újabb komlótörzsek. A már említett Dr Al Haunold 23 új, piaci forgalomba is került komló atyja. Jellemzően a helyi komlótermelők gazdasági erejére, saját komlókutató vállalatokat is alapítottak, ahol folyamatosan folyik a komlónemesítés és természetesen copyrighttal is körbebástyázzák az új nemesítéseket. Így találunk sok népszerű komló neve előtt három betűs kódokat. Találkozhatunk a YCR (Yakima Chief Ranch - lásd pl. Simcoe) előtaggal és a HBC (Hop Breeding Company (a Yakima Chief Inc. a tulajdonos - lásd még Citra), vagy a VGX (Virgil Gamache Farms - lásd Amarillo) betűsorral, melyek jól ismert és kedvelt márkákhoz vezetnek. A konkrét komlók - kicsit kevésbé vadregényes - felsorolásáig pedig már nem kell sokat aludni, jönnek hamarosan.

Felhasznált irodalom: komlótermelésről, meg még egy pici, törénetről, nemesítésről, mindháromról, és egy tudományos mélységű blog, amiből nagyon sokat lehet okulni

Képek: Innen meg innen

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr546764955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2014.11.04. 23:03:07

tényleg komolyan ráhasaltál a témára!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.11.05. 13:38:52

@-kk-: felkértek, hogy 14-én előadjak a sörmester-képzésen a Corvinuson, ott meg nem elég az általános sörműveltség, vmi plusz is kell... :) , hát nézelődök, olvasgatok...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.11.05. 13:45:19

@pif: grat :)
ez is izgi lehet: Haraszthy Ágoston:
Utazás Éjszakamerikában
mek.oszk.hu/06500/06591/#

Beer Ninja 2014.11.07. 07:49:46

Hehe. Cseles dolog ez a komlótéma. Ugyanis az amerikai komlók túlságosan különböznek a kínai és japán változatoktól, pedig 'elvileg' Ázsiának arról a széléről kellett átkerülnie a növény pollenjének Ámerikába.

Ugyanakkor mostanában derül kifelé, hogy Európába mégsem Keletről került a komló, mert (genetikailag) túlságosan sokféle vadkomlónk van, ha az ember hozta volna magával, akkor ezek sokkal közelebb állnának egymáshoz. Egy másik zavarbaejtő példa, hogy az EU egyik legkorábbi komlópollenlelete Vértesszőllősről származik (Samu a Homo erectus mellől). :) Ha hihetünk a paleontológusoknak, akkor kb. 150.000-500.000 éves.

Bud Taste 2014.11.07. 14:15:40

@dr. dodó: "Ha hihetünk a paleontológusoknak, akkor kb. 150.000-500.000 éves."

Ne higgy a tudósoknak, a sör az ördögtől való, erre a bizonyítékot egy vérrel írt kecskebőr pergamenen találták meg, imhol a hevenyészett fordítás:

Az ördög és a sör
(for Hamvas Béla with Love and Squalor)
Az ember lekaszálja az érett gabonát, kicsépeli, hazaviszi és beteszi a magtárba. A jól végzett munka után elégedetten gondol arra, hogy családjának nem kell már éhezni a télen. Elalszik és álmában megkísérti az ördög. Felébred, bemegy a magtárba, szétszórja a gabonát az agyagpadlón és megöntözi vízzel. Visszafekszik az ágyba, alszik tovább. Álmában a gabona kicsírázik és a magtár padlóját élénkzöld szőnyeg takarja. Milliónyi új élet keresi az útját ki a magokból, hogy szárba szökkenve szaporodhasson. De az ördög nem hagyja ezt. Megparancsolja az embernek, hogy gyújtson tüzet és pörkölje meg a pimasz csírákat. Az ember verítékben úszva felébred és megy a dolgára, hiszen sok a munka a földeken aratás után. Éjjel álmában ismét megkísérti az ördög, ezért a kicsírázott gabonát vaslapon megpörköli. Megijed tettétől, mit esznek majd a télen, ezért a megpörkölt gabonát zsákokba gyűjti, hátha lehet még abból kenyeret sütni ínség idején! Az ördög nem hagyja annyiban. Követeli, hogy a megpörkölt szemeket roppantsa meg két kő között, aztán vesse forró vízzel teli üstbe. Megfőzi az ember a szerencsétleneket, hát halálukban olyan édes levet eresztenek, hogy a must sem fogható hozzá! Ízlik a lé az embernek, de az ördög nem hagyja őt sokáig kóstolgatni. Megparancsolja neki, hogy menjen ki a folyópartra, keressen olyan indát, melynek farkas karma van és kígyópikkelyes virága, abból a páncélos virágból szedjen egy szakajtónyit és vesse a fortyogó nektárba. Amint az ember azt megcselekedi, rögvest meg is keseredik a nektár az üstben, ahogyan az ember szája íze is hasonlóképp, mert erősen sajnálja, hogy a drága főzetet az ördög így megmocskolja. Otthagyja az üstöt és mivel közben beesteledett, lefekszik aludni. A patás álmában követeli, hogy az összes kovászt vesse belé a keserű lébe. Másnapra kelvén látja ám, hogy az edény rémisztő bugyborékolással hányja a piszkos habot, mintha a pokol bugyrai nyíltak volna meg a vaskondér száján keresztül. Elmenekül az ember a szomszédokhoz és három napig a háza közelébe se mer menni. Amire visszatér a bátorsága, az üst is lecsendesedik, piszkos habpaplan borítja. Az ember addig nem merészkedik az üst közelébe amíg a paplan el nem tűnik. Ez beletelik jó pár napba, de akkor az ember álmában ismét parancsot kap az ördögtől, hogy a levet hordóba öntse és azt a pincébe legurítsa. Az ördög onnantól fogva nem kísérti, de a hordó a pincében nem hagyja nyugodni. Egy napon megkóstolja és az ördögi ital rabjává válik. Onnantól kevesebb kenyér jut az asztalra, mert a gabona egy részét minden évben az ördögnek áldozza az ember. Híre megy ennek a világban, mert aki a főzetet egyszer megkóstolja, nem akar többé mást inni, csakis az ördög italát. A parlagon maradt földeket mind árpával vetik be, aztán mikor ez már nem elég, a kenyérgabona kerül sorra. A malmok már nem búzát őrölnek, a maláta-pörkölők füstje eltakarja a mennyboltot. Hatalmas gyárak épülnek, a purgatóriumi kohókból acél ömlik, az acélból egyre nagyobb üstöket készít az ember. Szaporodik, lerészegedik és háborúzik.
Egy napon elpusztul a világ és ketten maradnak. Az ördög és a sör.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.11.07. 16:37:42

@dr. dodó: hol lehet erről olvasni? Köszi előre is!

Beer Ninja 2014.11.08. 09:47:09

@pif: Ezen a blogon? :) Amúgy majd e-mailben elküldöm.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása