Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Pannonhalmi sör a csapon - Thomas Menner 1701

A pannonhalmi sörökről még júniusban értekeztem, a Westendnél a  Hiltonban rendezett bemutató kapcsán. Azóta a szálloda Zita kávézójában világos (Abbey Ale) és a félbarna (Altbier) is kapható, amit a főzde képviselőjével kóstoltam meg. A júniusi bemutatón még kis mennyiségben készült főzeteket próbálhattam ki, de az még nagyon kiforratlan volt. Azóta a recepten is sokat csiszoltak, és lefőztek több ezer liter világost és félbarnát is. A Thomas Menner 1701 sörcsalád harmadik tagja, az apátsági barna (Abbey Dubbel) még a Corvinus (Kertészeti Egyetem) kísérleti főzdéjében érik a tartályban.

A pannonhalmiak láthatóan komolyan gondolják a megjelenést. A szép dizájnú pohár, az igényes gasztronómiai megközelítés (folyik a kísérletezés a sörhöz kapcsolódó ételsor összeállításával) mind-mind arra utal, hogy bizony kivételes odafigyeléssel bánnak a sörökkel. Ha mindehhez egy jó sör is társul, akkor a siker azt gondolom garantált.

A világos egy kifejezetten élesztős, enyhén animális (szénás, istállós) gyógyfüves illattal operál, ízeiben viszont meglepően komlós, és egy jó világos lágerhez hasonlatos az utóíze. Melegedéssel azért ez elmegy kicsit tapadós, élesztős belga ale irányba, de közepes hőmérsékletig (<12 fok) kifejezetten jól csúszó világos sört kapunk. Ahogy kóstolgattuk és a koncepcióról beszélgettünk (az apátság gyógynövényes kertjének illatát, hangulatát szeretnék kicsit visszahozni benne), ugrott be, hogy a sör illatában - nem belemagyarázva - jön egy csodálatos adag levendula, ami meghatározza a zamatot, úgyhogy be is indult az agyam, mit lehetne hozzá kínálni, de ez még maradjon az én titkom.

A félbarna - sajnos a sörcsapról ez is túl hidegen érkezett, de ez a magyar csapolási rendszer hiányossága - már egy rafináltabb darab. A koncepció szerint egy kolostor könyvtárát hivatott képviselni, melyben az enyhén poros levegő illata keveredik a kódexek lapjainak és a szúette fapolcok aromájával. És nem is kell nagyon belemagyarázni, a melanoid maláta és az élesztő hozza ezt a vonalat. Szerencsére lassan előbújik belőle egy gyümölcsös irány is, ami a melegedéssel a friss ribizlitől a málnán át egészen az érett szamócáig viszi a sört. A lecsengés kifejezetten kenyeres, kenyérhéjas, a komlókeserű, csak jelzésértékkel van jelen. Még talán egy kicsit több gyümölcsös karaktert elbírna ez a sör, de már így is szép kerek, és letisztult és a világoshoz hasonlóan jól iható, bár ez már nehezebb.

A Hiltonban ugyan a sör csillagászati áron (1600 Ft / pohár) kapható, de az egy ötcsillagos szálloda, ám - ami külön örömteli - a szomszéd csapon lévő Soproni-Heineken duót már nem csak ízben, hanem eladási statisztikákban is lekörözték a Thomas Menner-sörök. Közben a főzde és a fogadó is épül Pannonhalmán és egy karácsonyi félbarna is lapul a tartályok mélyén, ami exkluzív 1,5 literes Magnum-palackokban kerül majd forgalomba. És még egy jó hír, a Tóth Kocsmában a Guinness helyére szintén fölkerült a napokban a félbarna, ahol nem kell ekkora vagyont kifizetni érte a sörszomjas halandónak, mint a Hilton milliőjében. Kíváncsian várom a folytatást...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr766735341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-kk- 2014.09.29. 12:41:31

azt tudod, hogy a mostani adagot hol főzték?

-kk- 2014.09.29. 12:46:11

@pif: akkor gondolom azt is tudod, mi a következő kérdésem :)

rambo13 2014.09.29. 13:16:04

@pif: @-kk-: no ne csigázzanak az urak, ki és hol? (gondolom még nagyon nem pannonhalmán :))még mindig Harapunk? győrzámoly?

amúgy a bácsi miért van lederhose-ban a képen? csak nem vmi oktoberfest hetet hírdettek? nyugtass meg, h nem

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.09.29. 13:19:03

@rambo13: nonpublic info, de már nem Hara Punk. Corvinus Egyetem felügyelet. Ez valami kötény csak, amolyan 5*-os elgondolkodás a söröző személyzetéről...

Beer Ninja 2014.09.29. 17:59:11

Nekem mindig kicsit visszás, mikor egy pár száz éve megtört 'hagyományt' élesztenek fel marketing célból. Ugyanakkor azt belátom, hogy a pannonhalmi bencések tőkeerősek, így minden esélyük megvan egy jó sörfőzde alapítására, kedvelt sörtípusok megalkotására. (Csak az a fránya marketingmúlt ne zavarna.)
Végeredményben azért szurkolok, hogy sikerüljön nekik!

Serkoptató 2014.09.29. 20:19:45

@pif: és a Tóthban hogyért adják majd? Mert ha feleannyiért, még az is durván drága lesz.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.09.30. 06:47:40

@dr. dodó: Jól mondja Serkoptató, ez egy vállalkozás, nem az apátság a tulajdonos
@Serkoptató: Hát, ha a webes itallapot nézed, azon még a Guinness ára van, gondolom a fölé nem mennek, úgyhogy tothkocsma.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=5&lang=hu ott se olcsó valóban. Nem is ezt írtam, csak az 1600 pénz az nagyon sok, ahhoz képest...

Beer Ninja 2014.09.30. 11:38:02

Okés, megnéztem a weboldalukat, tényleg semmi közük a bencésekhez. Mondandóm lényege attól még áll, miszerint Thomas Menner sörfőzdéje pár évtizedig ha üzemelt (vagy ha üzemelt egyáltalán), és szűk 300 év után ennek 'hagyományán' hoznak létre egy új vállalkozást. Szerintem visszás.

Beer Ninja 2014.09.30. 11:47:01

Maga az alapítvány is törlésre került a wikipédián, pont történelmi megalapozatlansága okán (2012 óta kutakodnak a levéltárakban, és eddig 0 eredmény...). Bocs a negatív reklámért, csak a történelmi hűség kedvéért írtam ide.

Ettől függetlenül főzzenek jó sört, és maradjanak életképesek, pusztán az 1701-es évre és névre kár hivatkozni, vagy legalábbis szerintem erősen visszás/félrevezető.
A korrekt az lenne, ha pl. Pannonhalmi sörfőzde lennének, és a honlapjukon, brosúrákon utalnának arra, hogy a településen feltehetően 1701 táján főztek sört egy darabig. Ez persze marketingilag eladhatatlan. (Egyébként ugyanígy a Zwack-féle 1790-es dátum is hmmm... csúsztatás, és még számtalan italos példát lehetne hozni.)

Gérard Duchemin 2014.09.30. 15:01:51

"Ez persze marketingilag eladhatatlan."

Az viszont mekkora brutális szégyen, hogy az igazság marketingileg eladhatatlan, de a szar hazudozás igen. Ultraciki.

Bud Taste 2014.09.30. 19:35:14

@dr. dodó: "A korrekt az lenne, ha pl. Pannonhalmi sörfőzde lennének, és a honlapjukon, brosúrákon utalnának arra, hogy a településen feltehetően 1701 táján főztek sört egy darabig. Ez persze marketingilag eladhatatlan."

Sajnos elég nehéz itthon egy új sörfőzde hiteles és marketing szempontból korrekt piaci bevezetése. Ha ért a tulajdonos a sörhöz (már az is csodaszámba menne), akkor nem ért a marketinghez. Ha felkér egy marketingest, az 100% hogy nem ért a sörhöz (legalábbis én még nem találkoztam itthon olyan marketingessel aki igen) de jól felfogott érdeke, hogy eladja a saját marketing koncepcióját, ami szakértelem hiányában általában elfogadásra kerül. A sörválaszték kialakításában csak olyan szakember tudna érdemben segíteni, aki ért a sörhöz, a marketinghez, a trade marketinghez és a főzde technológiai korlátait, lehetőségeit is ismeri. Mivel ilyen szakember nincs, ezért fordulhat elő, hogy blöff a logo, az imázs és a nyitó szortiment koncepció (abbey ale, altbier és dubbel). A fent felsoroltak ellenére is könnyen lehet sikeres egy főzde, ha kompromisszummentes, kiváló söröket készít. Ahogy elnézem a bejegyzés sörrel kapcsolatos kulcsszavait az az érzésem támad, hogy mindkét sörön bőven van mit csiszolni, (világos ale típusú sör:élesztős, animális, lágerhez hasonlatos, tapadós, levendula illatú az altbier típusú sör:poros levegő illata, a kódexek lapjainak és a szúette fapolcok aromájával) mert ezek a saison és a spontán erjesztésű sörök kivételével sörhibának számítanak. A levendula pedig talán a muskátlihoz hasonló illat is lehet ami még durvább hiba. Mivel a söröket nem kóstoltam, ezért előre is elnézést kérek, ha rosszul értelmeztem a bejegyzésben leírt jellemzőket.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.09.30. 20:52:54

@Bud Taste: vszínű kapok kóstolót a napokban, ha van kedved, kóstoljuk egyűtt

Bud Taste 2014.09.30. 20:56:19

@pif: Jó lenne köszi, holnap Pesten vagyok, esetleg még péntek du.?
Vinnék mellé benchmarknak dubbelt.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.09.30. 21:03:55

@Bud Taste: @dr. dodó: Én a szándékot látom és jónak tartom, a sörkategóriákat, besorolásokat nem. Ha lesz egy serfőzőjük és nem receptből főzik a sört, akkor lesz ezeknek a söröknek igazi arca. Most egy korrekt alap van meg.
@Gérard Duchemin: A Gösser is Stiftsbräunak azaz apátsági főzdének adja ki magát, ezen azért nem kell kiakadni így

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.09.30. 21:06:49

@Bud Taste: a dubbel még csak a Corvinuson várja a kóstolást. A világos és a félbarna van terítéken üvegben. És persze nem dubbel lesz, hanem az osztrák trappista sör a Gregorius felé tendál majd, csak nem lesz olyan erősre főzve

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.09.30. 21:07:48

@Bud Taste: a holnap sajna nem jó, meg nem tom, mikor kapom meg...

Bud Taste 2014.09.30. 21:09:55

@pif: "Én a szándékot látom és jónak tartom, a sörkategóriákat, besorolásokat nem."

A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve, ez ma már nem elég...

"Ha lesz egy serfőzőjük és nem receptből főzik a sört, akkor lesz ezeknek a söröknek igazi arca"

Akkor addig nem kellene azokat bemutatni, mert így könnyen elveszthetik az "arcukat"

Bud Taste 2014.09.30. 21:10:59

@pif: Nem Te írtál dubbelt?

rambo13 2014.10.01. 08:16:20

@Bud Taste:
"Azóta a szálloda Zita kávézójában világos (Abbey Ale) és a félbarna (Altbier) is kapható"
"A Thomas Menner 1701 sörcsalád harmadik tagja, az apátsági barna (Abbey Dubbel) még a Corvinus (Kertészeti Egyetem) kísérleti főzdéjében érik a tartályban"
(a honlapon ez utóbbi még doppelbock néven szerepel..."egyfajta hidat képez a német duplabakok valamint a belga trappista quadrupel sörök között" lol)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.10.01. 08:27:18

@Bud Taste: én azt gondolom, ez a két pesti hely bőven belefér a tesztüzem kategóriába, és nem rosszak a sörök, csak még mindig lehet rajtuk reszelgetni, a kezdeményezés továbbra is rendben van sztem.

Bud Taste 2014.10.01. 08:28:34

@rambo13: :) Lehet, hogy elfogyott a német élesztő, ezért Abbey-t tettek bele és ezért képezi a hidat...

Bud Taste 2014.10.01. 08:30:26

@pif: Bocs ezt nem értem. Mi az a kezdeményezés?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.10.01. 08:56:06

@Bud Taste: hogy egy igényes megjelenésű, jó minőségű sör bekerül komoly éttermekbe, én ebben látom az igazi áttörést.

rambo13 2014.10.01. 09:14:59

@pif: "jó mi
nőségű sör bekerül komoly éttermekbe" a tóth kocsma vagy a zita kávéház a komoly étterem?:)

jó-jó gondolom elsősorban a saját éttermükre godoltak, remélem, télleg jó lesz, akkor pannonhalma igazi gasztro szenély lesz a viatorral, és a megújult Pannonhalma étteremmel

egyébként ha már itt tartunk:
szégyen szemre én mindig nem jutottam el encsre, de ha jól tudom @Bud Taste: már járt ott, így kérdezném, hogy teszteleted-e már ott a Matthias Müller féle söröket.

Bud Taste 2014.10.01. 09:26:19

@rambo13: igen, extremitás mentes, megbízhstó darabok voltak, pont ami egy ilyen helyre kell. A narancsos ízlett jobban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.10.01. 23:19:30

@rambo13: Ez tesztüzem, majd januártól, amikor - remélhetôen - megnyit a főzde is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása