Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

RIS - Vakari Maszka?

Természetesen a bevezetőhöz ismét a 80-as évek - boldogult tinédzserkorom - feneketlen kincstárából merítettem. Aki még volt úttörő, biztosan emlékszik a Sógun című filmre, ami sok évre meghatározta a japán kultúrához való magyar hozzáállást.

Ebben a filmben hangzott el a "japán nyelvleckék" egyikében, a "vakari maszka", azaz, "érted"? Egy Russian Imperial Stoutról (RIS) vagyon ugyanis szó, amit a Legenda Sörfőzde főzött le és az új főzet Horse Juice-zal egyetemben a hétvégi Főzdefeszten nehézbombázzák vele a gyanútlan sörisszák agysejtjeit. Mert bizony a Black Samurai egy 12%-os Imperial Stout, ráadásul whiskymalátával is megbolondították, úgyhogy benne volt a De Molen egyik ikonikus főzetének a Hemel & Aarde ígérete, amelyet a Legendához igencsak köthető Sörmanufaktúrában kóstoltam csapról, pont Rollival és Ákossal. Valami ilyesmire is számítottam, ezért előhúztam a kedvenc konyakospoharaim egyikét, hogy kellő tiszteletet adjak ennek az igen anyagdús főzetnek.

leegendablacksamurai.JPG

Első benyomásom az volt, hogy a harmonikus illat ellenére fiatal még a sör. Akár egy nagy vörösbor a friss palackozás után, ebből is üde, piros bogyósság, és tejcsokis lágy ízek áradtak, és a likőrös, édeskés illatok mellett érződött csak a kávés pörköltség és némi földes komló. A kitöltés után a várt kőolajos fekete nedű figyelt a pohárban, mind színét, mind textúráját tekintve. A hab 12%-os alkoholhoz képest igen dicséretes volt, és kellemes őzbarna színben terpeszkedett el a kehelyben.

Ízében a tejcsoki, kávésság, vörös áfonya, érett erdei bogyók a domináns, mely mellett ismét felfejlődik az alkoholos, likőrös háttér, ami ebben az esős, zord szeptemberben igencsak barátságosan átmelegített. A - vélhetően - nagy adag maláta édessége is komolyan jelen van a nyelv hegyén, de a whisky füstössége, jellegzetes tőzeges zamata kicsit elbújik a sörben. Csak nyomokban lehet érezni. Akár a Rizmajer-Hatodik Íz 424-es Portere, ebben is nagyon visszafogott az a plusz íz, amire intenzíven számítunk, de ez nem róható fel hibának, csak egy kicsit csalódott - jelen esetben - a whiskyszerető, hogy szimplán egy jó sört kap, a tőzeges plusz még rejtve van. A sört kb. 16 - Celsius - fokon lehet igazán értékelni, akkor kelleően krémes és olajos a kortyérzet és kerül szép egyensúlyba a komló, az édesség és a likőrösség. Szerencsére nyomokban sincs benne a sötétre pörkölt árpamaláta savanykás íze, mindvégig megmarad az édes-keserű-gyümölcsös háromszögben az ízvilág, így ha kicsit időt még kap, akkor - akár már a hétvégén - egy remek Imperial Stoutot kóstolhat, ami ha jól összesimul, az főzdén belüli szortimentben Olaszházi Bitument letaszíthatja a trónról, és a szupernehézsúlyban a többi kis főzde hasonló főzetei mellett is derekasan helytállhat. Én egy kicsit karakteresebb komlót és több whiskímalátát kérnék bele, ha lesz következő főzet, de ez az én ízlésem, másnak lehet, így a tökéletes. A Főzdefeszten ne evvel kezdjetek, mert annak nem lesz jó vége, de mindenképp kóstoljátok meg!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr376700071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kieső 2014.09.15. 14:45:45

Mi az a whiskymaláta? Mitől más, mint a sörfőzéshez használatos? Próbáltam angolul is "whisky malt", de nem sok eredménnyel, csak fordított szórendben hoz eredményeket :-/

Gérard Duchemin 2014.09.15. 14:48:10

@kieső: Erre én is kíváncsi vagyok. Vajon miért kellene a tömény előállításához másféle maláta, mint a sörhöz? Persze sokféle sörárpa van, de gondolom whisky készítéséhez is többfajta létezik.

rambo13 2014.09.15. 14:54:50

@kieső: @Gérard Duchemin: a whiskey maláta az annyit tesz, h tőzegfüstön szárítják ki a malátát

jimbokuki 2014.09.15. 14:58:31

Tőzegen füstölt, magas enzim tartalommal ha jól tudom. Füstölésen kívül nem hiszem, hogy nagyban más lenne mint egy Pale Ale maláta.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.09.15. 17:21:07

@kieső: már megválaszolták előttem. Ráadásul nem mindegy, milyen területről való az a tőzeg, és mennyire füstölik meg. Ennek is van egy számskálája. A legfüstösebbek az ún Islay whiskyk, a cikkben is írt De Molenbe a legfüstösebb maláta, a Bruichladdich lepárlóé kerül

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.09.15. 17:22:51

@kieső: peated malt címszóval keress rá

kieső 2014.09.16. 17:15:41

Köszönet a válaszokért mindenkinek!

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása