Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Térkép a 2014-es Cseh Sörnapokra

Ma jeleskedtem a haszontalan, ám aprólékos munkában, és elkészítettem a Városháza parkban rendezett egyhónapos, július 13-áig tartó cseh sörfesztivál sörtérképét. Ez elsősorban azért volt haszontalan, mert a legtöbb standon rendszeresen változik, hogy éppen mit csapolnak, így az alábbi ábra is csak július harmadikán, csütörtökön kora este volt többé-kevésbé pontosnak nevezhető. Mindenesetre aki érdeklődik az ilyesmi iránt, használja bátran bedekkernek, márkaszinten valamivel kisebb a mozgás, mint a konkrét söröket illetően. Kattintva teljes méretben is megtekinthető, a formai megvalósítást illetően pedig remélem, számíthatok mindenki elnéző megértésére. Jelmagyarázat a jobb alsó sarokban.

cseh2.gif

A következő bekezdésekben panaszok következnek, majd néhány kóstolási javaslat és egy további térkép arról, melyik sörfőzdék melyik standoknál érhetőek el.

Amikor 2008-ban először volt cseh sörfesztivál Budapesten, még borzasztó izgalmas rendezvénynek számított az ilyesmi iránt fogékonyak körében, hiszen egy-két jelképes pilsnerurquelles és staropramenes stand mellett lényegében kizárólag olyan söröket lehetett ott kóstolni, amiket egyébként az országban még megközelítőleg sem. Ekkor Magyarország csehsörkínálata lényegében kimerült a két említett importmárkában, valamint némi Krušovicében és Budweiserben. A közepes és kisebb cseh üzemek sörei csak 2010-től kezdődően jelentek meg, ahogy a Pivo-, a Hrabal- és a Ferdinand-láncok kezdték megnyitni kocsmáikat és éttermeiket – így nem meglepő, hogy 2008-ban még végtelen izgalmat tudott kiváltani a fesztiválon egy Novopacké, egy Primátor, vagy egy vyškovi sör.

Mára a fentiek például számos helyen hozzáférhetőek, így hiába tartanak immáron egy hónapig a Cseh Sörnapok, és hiába kínálnak nagyjából hetvenféle csapolt sört, ha egyszer a háromnegyedük egyébként is kapható valamelyik cseh kocsmában, időnként még csapon is. Ráadásul ahogy a felfejlődött kínálat elkényelmesíti a sörrajongót, úgy válnak egyre idegesítőbbé azok a látványosan mellőzött apróságok, amik sokat rontanak a fesztiválélményen, és amik 2008 óta ugyanúgy jelen vannak, csak korábban az alkalom kivételessége túlragyogta azokat.

Ilyen apróság például, hogy előre felkerül egy sörlista a fesztivál oldalára, majd ha az ember kimegy valamelyik nap, akkor vagy megtalálja az ott kinézett söröket, vagy nem. Persze egy adott sört megtalálni akkor is jelentős kihívás, ha egyébként konkrétan van is épp csapon belőle, hiszen semmiféle térkép vagy eligazítás nincs a helyszínen, mint ahogy olyan – könnyen elérhető – ember sem, aki tudná, mi hol van. Marad tehát a standok körbejárása, csakhogy az egyes bódék jellemzően eltérő jelölésrendszert használnak arra, mit mérnek, ami a részletes, leírással bővített A4-es söradatlapoktól kezdve odáig terjedhet, hogy van egy felirat nélküli csap, amiből jön valamilyen sör.

Ekkor a személyzet lehetne segítségünkre, csakhogy immáron hét éve általános, hogy a korábban – érthető módon – nem cseh söröket magoló felszolgálóknak a szervezők igen hullámzó intenzitású eligazítást tartanak csak. Ennek folyományaként van, aki kimerítően ismeri, amit csapol; van, aki tud pár szót mondani róla (pl. „ez egy férfias, láger jellegű világos sör”); és sajnos magas arányban vannak olyanok is, akik a márkát látják csak, de azt már nem igazán, hogy az adott főzdétől konkrétan melyik sör van előttük. Egy ideális világban persze a szervező a sörnevek kiejtését is átadná az alkalmazottaknak, és míg az ugyan valóban nem reális, hogy minden csapos a Březňákkal vagy a Chotěboř-sal szórakoztassa magát, azért a Svijany vagy a Ježek nem kellene, hogy problémát okozzon. Ja, és persze 2008 óta a műanyagpohár a sztenderd, ami ugyan szintén így van egy csomó másik sörös rendezvényen is, de ettől nem lesz kevésbé zavaró.

Érdekes módon mindez valamiféle természettörvénynek hat, hiszen a felsorolt kifogások zöme ugyanígy fennállt, amikor még a Hrabal söröző tulajdonosa körül szerveződött a fesztivál, és ugyanígy megmaradt azután is, hogy azt a Ferdinánd étterem tulajdonosa vette át. Egyébiránt mindketten rengeteget tettek azért, hogy Magyarországon elérhető legyen számos olyan cseh sör, ami korábban nem, és nyilvánvalóan elkötelezettek a téma iránt. Feltehetően a szervezési kifogásokat sem most hallják először, így megpróbálok én is konstruktívabb lenni, és az alábbi négy pontban foglalom össze, mi szerintem az a pár apróság, ami nagyot lendítene a rendezvény hitelességén és élvezhetőségén.

  • Az interneten közzétett sörlista standokra való lebontása, valamint naprakészen tartása: ha egy stand sört vált, az kerüljön fel a honlapra lehetőleg még aznap.
  • Egységes söradatlapok minden standon, az esetleges cserék követésével.
  • Egy kétoldalas pamflet kiosztása a csaposoknak arról, milyen fajta cseh sörök léteznek, és azok közül ők melyeket csapolják, mik a söreik alapadatai és mi a sörnevek fonetikus átírása.
  • Letéti díjért kölcsönözhető üvegkorsók.

Bízom benne, hogy idővel sikerül ezek legalább egy részét átültetni a gyakorlatba. Addig is mindenkinek jó szórakozást kívánok a fenti, percről percre avuló térképhez, illetve az alább látható másikhoz, amelyen a fesztiválon jelen lévő főzdék szerepelnek, illetve annak a száma, hogy a felső térkép bódéi közül melyekben mérik a söreiket.

Szubjektív élvezeti értékük alapján különösen ajánlom az Eggenberg, Permon, Ježek, Merlin, Svijany és Kocour márkákat, noha a legtöbbjük év közben is elérhető Budapesten. Ritkaság viszont, így külön figyelmet érdemel az Opat, melynek furcsa ízesített sörei közül a borsos kifejezetten élvezetes. Nem kóstoltam, így csupán ránézésre tűnik izgalmasnak a Volfas Engelman Balta Pinta nevű búzasöre, ami jó eséllyel az első csapolt litván sör az országban. Ha a későbbiekben valahol feltűnnek, senki ne hagyja ki a Kout sörfőzde söreit sem.

feszt_fozdek.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr526474475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.07.05. 08:26:08

Nagyon jó poszt és remek a térkép. Néhány kiegészítés:

Aki ismeri a posztban említett (és nem említett) sörözőket, az tudni fogja, hogy az 5-ös a Chec-in standja, a 8-as meg a Pivo söreit csapolja, ez az esetleges sörváltozások irányát is behatárolja.

Kimaradt a térképről a "VIP sátor", ahol legutóbb a Purkmistr sörei voltak főleg és szerintem a Kout is oda fog érkezni.

A konstruktiv kritikával maximálisan egyetértek, szép és jó, hogy van nekünk cseh sörünnepünk, nagyon köszönjük a szervezőknek. De lehetne szebb és jobb is, nem kellene hozzá nagyon sok.

Az én konstruktivnak szánt kritikai kiegészítésem az, hogy ha már Metapay van, akkor lehessen a kártyát regisztrálni, ez a kártya elvesztése ellen nyújtana némi védelmet. (A regisztrált kártyát elvesztése esetén le lehet tiltani és a rajta lévő pénzt egy új kártyára átvezettetni.) Jelenleg ugyanis nem lehet.

rambo13 2014.07.05. 09:32:00

wow, nagyon szép poszt és térkép!!!

akkor nekem is van egy konstruktív észrevételem: a térképen 2011 szerepel 2014 helyett :):):):)

az opat borsos nagyon rendben van és a litván búza is kifejezetten kellemes volt

ahogy promontor kollega is jelezte az igazi izgalmak a vip sátorban szoktak lenni, annak kínálata egy meglehetősen rosszul látható palatáblán olvasható...

-kk- 2014.07.05. 10:07:49

@promontor: @rambo13: igazság szerint a VIP sátoron épp egy "Zártkörű rendezvény" felirat díszelgett, amikor összeírtam a söröket, és ugyan nem volt világos, hogy van-e bármi jelentősége, kellően béna dolognak éreztem ahhoz, hogy ne legyen kedvem utánajárni.

A "2011" meg 100% facepalm, amint lesz rá lelkierőm, kijavítom.

Eddie Roberts 2014.07.05. 20:26:46

Kicsit kiegészíteném, van pár új sör is. Pl. a Permon főzdétől van egy stout, egy Permon American Pale Ale (igen, ennek is vicces a rövidítése) és egy Permon lezak polotmavy, utóbbi csapon is. A tulaj is kint volt, jó fazon, csak baromi sokat beszél. Tegnap hoztam tőlük még egy üveg Störtebeker Atlantik Ale nevű német sört, az se volt korábban.
Korábban volt kint a Volfas Engelmantól a Rinktinis is csapon, ma már nem láttam. Egy próbát ez is megért (volna), ritka Mo-n a litván sör, bár én pont kóstolhattam többet is litván rokonaim jóvoltából.
A 7-es számú pultnál lehet kapni Ferdinand D'Este-t is.

Eddie Roberts 2014.07.05. 20:28:15

úgy értem nem a Permon tulaja volt kint, hanem a magyar forgalmazó, sorry.

Ogreface 2014.07.07. 11:52:39

Én nagyon gyorsan otthagytam a fesztivált. Először is belefutottam egy salátaecetnek még talán megfelelő sörbe, aztán meg a következő szövegbe az egyik standnál, ahol egy pohárral szerettem volna megkóstolni az egyik sörből: " Ez annyira különleges, erős és ritka sör, hogy csak négy decit tudunk adni korsó áron, nem lehet más méretben kérni." Persze ez sehol nem volt kiírva, de megértettem, mert egy 14-es, szűretlen sör annyira de annyira erős és ritka, hogy természetes ez a fajta hozzáállás. :)

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2014.07.07. 22:04:36

@-kk-: Kurva jó a térkép! Tényleg nagyon hiányzott, ahogy a négy pontban összefoglalt javaslataid, az apróságok is, amelyek nagyot lendítenének a rendezvény hitelességén és élvezhetőségén. Ez utóbbi különösen azért ér meg minden pénzt, mert arról a naivitásról árulkodik, hogy feltételezed, hogy egy bármilyen magyarországi sörfesztivált a rendezők valóban a sör ünnepévé szeretnének avatni.
Nem!
Ezek üzleti vállalkozások, melyek többé, de inkább kevésbé, felelnek meg a fogyasztói elvárásoknak, de soha, semmiképpen sem az ínyencek kis számú és üzletileg elhanyagolható táborának az elvárásait akarják kielégíteni!

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása