Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Gluténmentes jólét - Lammsbräu Glutenfrei és gluténmentes Pasta

Másfél éve a beharangozott maja világvége idején jelentősen ledöbbentem, amikor Schobert Update Norbi előhozakodott az Update Lagerrel, most már csak rezignáltan vettem tudomásul, hogy egy meggyes sörrettenet és szuperfinom(?) borok is készültek ebben a felfogásban, mert a fitnessguru birodalom titkos berkeiben nincs lehetetlen...

Egy kicsit elragadott ez a világ, és körülnéztem a környéken, hogy van-e olyan sör a láthatáron, ami többet ígér az antioxidánssal, kukoricával és aromákkal telerakott "egészséges" borzalmaktól, mégis valami olyat tud, ami úgy egészséges, hogy még finom is. A témának komolyabb kutatása a Corvinus Egyetemen is zajlik. A boltokban első blikkre az Estrella Damm Daura kerül a szemünk elé, de kukoricát is tettek bele és azért egy kis glutén is benne marad, így kihagytam. Aztán beleütköztem a Neumarkter Lammsbräu söreibe, akik a különleges gabonákból (pl. tönköly) főzött söreik mellett, bio-söröket (teljesen bio, nemcsak a felhasznált komló, a maláta is) és egy gluténmentes lágert is készítenek. Bio-sörrel találkoztam már, a különleges gabonákhoz is volt már szerencsém (a magyar Alakor, akik egyébként a mostani Főzdefeszten is kinn voltak, vagy a Riedenburger Emmerbier - a főzde tönkebúzával készült söre, mellesleg nagy kedvencem, - amit annak idején csak az íze miatt egy sörvacsora sörsorába is beemeltem) A János  Éttermes sörvacsora idézte fel, hogy az étterem új nyári étlapján gluténmentes tészták is szerepelnek, mi lenne, ha kipróbálnánk egy pár ízt a sör mellé, úgy, hogy a gluténérzékenyek is nyugodt szívvel dőzsölhessenek.

A sörnél elég nehéz kikerülni a glutént, hiszen a gabonák mindegyikében megtalálható a sikér, a gabonafehérje, melynek kb. 90 %-a glutén, amely a keményítőkkel együtt a növény növekedéséért felelős. A Lammsbräu söreiből a glutént egy speciális és persze szupertitkos eljárással vonják ki, és így jut el egy rendes(nek látszó) világos sör a gluténérzékenyek asztalára, akik ha már jóféle testes duplabakokat, Imperial IPAkat nem is - UPDATE: Dehogy nem lehet IPA-t inniuk, a Mikkeller csinált egyet nekik is! - , de egy valamirevaló Reinheitsgebot szerint főzött sört azért élvezhetnek. A Beerodalom sörbolt tart ebből a fajtából is, 0,33 l-es palack 750 kemény magyar  forintért, ami egy egyszerű világosnál kicsit borsos ár, de hát az élvezet nagy úr. Egy életem egy halálom, feláldoztam magam a modern táplálkozáskultúra és a civilizációs autoimmun betegségek oltárán. Balu (Pálvölgyi Zoltán, a János étterem séfje) elkészített nekem, az étlapjukon is szereplő, két gluténmentes tésztaételt és előtte-hozzá bekóstoltuk a gluténmentes sört is, hogy muzsikál.

A Lammsbräu gluténmentesből létezik ugyan alkoholmentes is, de az még nekem is sok lett volna. Egy 11,5 Balling fokos, 4,7% alkoholtartalmú, klasszikus németes láger került a poharamba. Hamisítatlan német zöldséges aromakomló illat, és egy kevés mézes malátásság, a különlegességre talán kicsit az alkoholmentesekre emlékeztető édeskés illat hívja fel a figyelmet, de más különbség nem észlelhető. Szép dús habja és szalmasárga színe is rendben lévő. Az íze meg egy igazi haraphatóan fűszeres, komlós - ahogy a németek szokták mondani: herbfrish - német pilzeni minden erényét hozza. Talán a szénsavja egy kicsit gyorsan múlik, de több fogást még nagyítóval sem találni rajta. Ha egy átlagos import német pilzeni árát nézzük, akkor decinként egy jó 200 forintot kell ráfizetni a gluténérzékenyeknek, ami fájdalmas lehet a pénztárcának, de legalább van, és ráadásul jó minőséget kapunk. A sör minőségétől a gluténmentes tészták sem maradtak el. A csípős, bazsalikomos pestoval és királyrákkal bolondított spagetti is remek volt, de a penne, prosciuttoval, parmezánnal és paradicsomos szósszal vitt mindent. A sör meg mindkettőhöz jól csúszott, pont hozta, amit elvártunk tőle, leöblítette a fűszeres szószok csípősségét, és kellemesen oltotta szomjunkat. Aztán, adva egy újabb pofont az egészséges életmódnak, Balu javaslatára arcunkba toltunk egy francia csokoládétortát, amivel szintén tartottuk magunkat a vacsora szellemiségéhez, mert gluténmentes liszttel és Xillittel (nyírfacukor) készül ez is. Persze a belga csoki az teljesen valódi benne, úgyhogy a +2 kiló garantált volt...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr16280918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2014.06.10. 20:43:14

"Bio-sörrel találkoztam már, a különleges gabonákhoz is volt már szerencsém (a magyar Alakor, akik egyébként a mostani Főzdefeszten is kinn voltak"

Én még sajnos nem találkoztam bio-sörrel, sőt tovább megyek bio-sörélesztővel és bio-komlóval sem! Pár éve futottam egy kört a Bázis kérésére bio-élesztő ügyben és kiderült, hogy nincs olyan sörélesztő amelynek bio tanusítványa lenne... Azt elhiszem, hogy az alakornak van bio tanusítványa, de a csapvíznek a komlónak és az élesztőnek biztosan nincsen. Felmerül a kérdés, hívhatunk-e valamit bionak, ha az összetevők oroszlánrésze (víz, komló, élesztő) nem bio? Az, hogy ehhez az egyetem a nevét adja, őket is minősíti.

csepke 2014.06.11. 06:49:21

Én meg azt nem értem mi a fenét bohóckodtak a sütinél a xilittel, ha úgyis rendes csoki volt benne

Bud Taste 2014.06.11. 07:44:52

@pif: Szerinted az alakorhoz ezt használták? Ha igen, akkor már csak az élesztőt és a vizet kéne tisztázni...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.11. 08:10:42

@Bud Taste: stop-stop. Az Alakor - állítása szerint - bio-komló és bio-gabonából készült maláta. Arról halványlilám sincs, hogy lehet bio-élesztőt előállítani? Sztem ez önmagában képtelenség, vagy van rá ötleted? A víz más kérdés, mert hogy bio-víz ilyen nincs, max természetes forrásvíz vagy vmi hasonló.

Bud Taste 2014.06.11. 08:52:05

Ahová én jutottam bio-élesztő ügyben, ott volt bio-tanusítványú borélesztő, de sörhöz nem tudtak ilyet adni.
Amúgy organikus termesztésből származó maláta és komló széles választékban elérhető, de a bio az teljesen más tészta...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.11. 09:07:19

@Bud Taste: tészta is van benne? (tocc!) Mi a különbség?

Bud Taste 2014.06.11. 10:06:14

@pif: Ha jól tudom bio csak az lehet, amit az akkreditált szervezet (pld. Bio Kontroll Hungária) annak tanúsít, de nem igazán ástam bele magam a témába, ezért inkább kérdezd meg az illetékest, mitől bio a sörük...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.11. 10:20:02

@Bud Taste: "organikus termesztésből származó maláta és komló széles választékban elérhető, de a bio az teljesen más tészta..." a kérdésem erre vonatkozott, mitől más az organikus mint a bio? Amúgy ez a filmecske megvan? www.youtube.com/watch?v=MfTQergr29M&feature=kp

ger. duchemin 2014.06.11. 10:54:33

@ger. duchemin: Bár ez a biovíz biztos olyan mint a pí-víz meg a hasonló parasztvakítás. Deltavíz nincs? :-)

Bud Taste 2014.06.11. 11:08:36

@ger. duchemin: A biovíz az, ami nincs tele női hormonokkal, illetve klórral.
Nálunk sokszor előfordul, hogy a víznek kékes színe van a fürdőkádban és olyan szaga, mint a rendelőnek felmosás után.
Pár éve egy csőtörésnél derült ki, hogy az utcai becsatlakozása a vízvezetéknek ólomcső volt! Szerinted az ólomcsöves, agyonklórozott, fogamzásgátló szerekból származó csapvíz az bio vagy parasztvakítás?

máslás 2014.06.11. 12:08:45

Hallgatóként már sokszor volt szerencsém az említett biosörrel találkozni.
A sört természetesen auditálta a Biokontroll Kft, sőt a gyártástechnológia kidolgozásában is részt vettek. Természetesen minden alapanyag bio. Csak hogy tisztázzuk, az ÁRPA származik organikus termesztésből, amiből bio-ellenőrzött körülmények között(semmi szintetikus anyag!) készítettek malátát. A sörélesztő akkor tekinthető bioélesztőnek, ha nem GMO (tehát nincs genetikailag módosítva) és biosörlében lett felszaporítva. A víz minősége is szigorúan szabályozott , semmi vegyszeres kezelésen nem mehet át.

Bud Taste 2014.06.11. 14:08:21

@máslás: Úgy tudom a Fermentisnek nincs bio élesztője, tehát attól, hogy biosörlében van felszaporítva attól még nem lesz bio:)
A csapvíz vegyszeres kezelésen átesett víz tudtommal, de ha az alakor nem csapvízből készül, akkor én kérek elnézést!
Eddig úgy tudtam, hogy több helyen is lefőzték az alakort, de ezek szerint a főzés helyszínének kiválasztásakor az is latba esett, hogy a főzde ne vezetékes vízzel főzzön ugye,

ger. duchemin 2014.06.12. 13:50:13

@Bud Taste:

"Szerinted az ólomcsöves, agyonklórozott, fogamzásgátló szerekból származó csapvíz az bio vagy parasztvakítás?"

Igazad lehet. Bár az ilyenfajta szennyezésektől mentes vizet én inkább nem biovíznek nevezném, hanem normál, tiszta víznek, megkülönböztetendően a mocskosul szennyezett és undorító víztől.

alehunter 2014.06.12. 22:53:31

hát nekem meg ez az egész bio dolog egy parasztvakítás mindaddig, amíg sörök tömkelege veri kenterbe nemcsak a posztban említett sört, de az Alakort is. Kóstoltam, nem rossz, de azért az árért sokkal inkább valami mást; és hogy csak attól legyen bio egy élesztő, hogy nem GMO? hát ez azért igencsak laza kritérium - ilyen alapon azért az EU legtöbb helyben termelt zöldsége/gyümölcse bio lenne...szóval én inkább a sörön pofoznék még, nem pedig a Biokontroll kft-től (ők meg ki a f_szok sörfőző berkekben?!?!) gyűjteném a papírokat, hogy fogyasztóim legyenek...

Bud Taste 2014.06.13. 07:51:23

@alehunter: "attól legyen bio egy élesztő, hogy nem GMO?"

Dehogy lesz attól bio, évekkel ezelőtt kértem a Fermentis segítségét bio sörélesztő ügyben, elmondta a régió vezetője, hogy Nekik sajnos nincs, de hallott valakiről akinek talán van. Rögtön felvettem a céggel a kapcsolatot és kiderült, hogy csak borélesztőjük van bio minősítésű...
Az akkreditáló cégnek pedig jól felfogott érdeke, hogy találjanak kiskaput a minősítéskor...

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása