Másfél éve a beharangozott maja világvége idején jelentősen ledöbbentem, amikor Schobert Update Norbi előhozakodott az Update Lagerrel, most már csak rezignáltan vettem tudomásul, hogy egy meggyes sörrettenet és szuperfinom(?) borok is készültek ebben a felfogásban, mert a fitnessguru birodalom titkos berkeiben nincs lehetetlen...
Egy kicsit elragadott ez a világ, és körülnéztem a környéken, hogy van-e olyan sör a láthatáron, ami többet ígér az antioxidánssal, kukoricával és aromákkal telerakott "egészséges" borzalmaktól, mégis valami olyat tud, ami úgy egészséges, hogy még finom is. A témának komolyabb kutatása a Corvinus Egyetemen is zajlik. A boltokban első blikkre az Estrella Damm Daura kerül a szemünk elé, de kukoricát is tettek bele és azért egy kis glutén is benne marad, így kihagytam. Aztán beleütköztem a Neumarkter Lammsbräu söreibe, akik a különleges gabonákból (pl. tönköly) főzött söreik mellett, bio-söröket (teljesen bio, nemcsak a felhasznált komló, a maláta is) és egy gluténmentes lágert is készítenek. Bio-sörrel találkoztam már, a különleges gabonákhoz is volt már szerencsém (a magyar Alakor, akik egyébként a mostani Főzdefeszten is kinn voltak, vagy a Riedenburger Emmerbier - a főzde tönkebúzával készült söre, mellesleg nagy kedvencem, - amit annak idején csak az íze miatt egy sörvacsora sörsorába is beemeltem) A János Éttermes sörvacsora idézte fel, hogy az étterem új nyári étlapján gluténmentes tészták is szerepelnek, mi lenne, ha kipróbálnánk egy pár ízt a sör mellé, úgy, hogy a gluténérzékenyek is nyugodt szívvel dőzsölhessenek.
A sörnél elég nehéz kikerülni a glutént, hiszen a gabonák mindegyikében megtalálható a sikér, a gabonafehérje, melynek kb. 90 %-a glutén, amely a keményítőkkel együtt a növény növekedéséért felelős. A Lammsbräu söreiből a glutént egy speciális és persze szupertitkos eljárással vonják ki, és így jut el egy rendes(nek látszó) világos sör a gluténérzékenyek asztalára, akik ha már jóféle testes duplabakokat, Imperial IPAkat nem is - UPDATE: Dehogy nem lehet IPA-t inniuk, a Mikkeller csinált egyet nekik is! - , de egy valamirevaló Reinheitsgebot szerint főzött sört azért élvezhetnek. A Beerodalom sörbolt tart ebből a fajtából is, 0,33 l-es palack 750 kemény magyar forintért, ami egy egyszerű világosnál kicsit borsos ár, de hát az élvezet nagy úr. Egy életem egy halálom, feláldoztam magam a modern táplálkozáskultúra és a civilizációs autoimmun betegségek oltárán. Balu (Pálvölgyi Zoltán, a János étterem séfje) elkészített nekem, az étlapjukon is szereplő, két gluténmentes tésztaételt és előtte-hozzá bekóstoltuk a gluténmentes sört is, hogy muzsikál.
A Lammsbräu gluténmentesből létezik ugyan alkoholmentes is, de az még nekem is sok lett volna. Egy 11,5 Balling fokos, 4,7% alkoholtartalmú, klasszikus németes láger került a poharamba. Hamisítatlan német zöldséges aromakomló illat, és egy kevés mézes malátásság, a különlegességre talán kicsit az alkoholmentesekre emlékeztető édeskés illat hívja fel a figyelmet, de más különbség nem észlelhető. Szép dús habja és szalmasárga színe is rendben lévő. Az íze meg egy igazi haraphatóan fűszeres, komlós - ahogy a németek szokták mondani: herbfrish - német pilzeni minden erényét hozza. Talán a szénsavja egy kicsit gyorsan múlik, de több fogást még nagyítóval sem találni rajta. Ha egy átlagos import német pilzeni árát nézzük, akkor decinként egy jó 200 forintot kell ráfizetni a gluténérzékenyeknek, ami fájdalmas lehet a pénztárcának, de legalább van, és ráadásul jó minőséget kapunk. A sör minőségétől a gluténmentes tészták sem maradtak el. A csípős, bazsalikomos pestoval és királyrákkal bolondított spagetti is remek volt, de a penne, prosciuttoval, parmezánnal és paradicsomos szósszal vitt mindent. A sör meg mindkettőhöz jól csúszott, pont hozta, amit elvártunk tőle, leöblítette a fűszeres szószok csípősségét, és kellemesen oltotta szomjunkat. Aztán, adva egy újabb pofont az egészséges életmódnak, Balu javaslatára arcunkba toltunk egy francia csokoládétortát, amivel szintén tartottuk magunkat a vacsora szellemiségéhez, mert gluténmentes liszttel és Xillittel (nyírfacukor) készül ez is. Persze a belga csoki az teljesen valódi benne, úgyhogy a +2 kiló garantált volt...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Bud Taste 2014.06.10. 20:43:14
Én még sajnos nem találkoztam bio-sörrel, sőt tovább megyek bio-sörélesztővel és bio-komlóval sem! Pár éve futottam egy kört a Bázis kérésére bio-élesztő ügyben és kiderült, hogy nincs olyan sörélesztő amelynek bio tanusítványa lenne... Azt elhiszem, hogy az alakornak van bio tanusítványa, de a csapvíznek a komlónak és az élesztőnek biztosan nincsen. Felmerül a kérdés, hívhatunk-e valamit bionak, ha az összetevők oroszlánrésze (víz, komló, élesztő) nem bio? Az, hogy ehhez az egyetem a nevét adja, őket is minősíti.
csepke 2014.06.11. 06:49:21
Bud Taste 2014.06.11. 07:44:52
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.11. 08:10:42
Bud Taste 2014.06.11. 08:52:05
Amúgy organikus termesztésből származó maláta és komló széles választékban elérhető, de a bio az teljesen más tészta...
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.11. 09:07:19
Bud Taste 2014.06.11. 10:06:14
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.06.11. 10:20:02
ger. duchemin 2014.06.11. 10:53:14
ger. duchemin 2014.06.11. 10:54:33
Bud Taste 2014.06.11. 11:08:36
Nálunk sokszor előfordul, hogy a víznek kékes színe van a fürdőkádban és olyan szaga, mint a rendelőnek felmosás után.
Pár éve egy csőtörésnél derült ki, hogy az utcai becsatlakozása a vízvezetéknek ólomcső volt! Szerinted az ólomcsöves, agyonklórozott, fogamzásgátló szerekból származó csapvíz az bio vagy parasztvakítás?
máslás 2014.06.11. 12:08:45
A sört természetesen auditálta a Biokontroll Kft, sőt a gyártástechnológia kidolgozásában is részt vettek. Természetesen minden alapanyag bio. Csak hogy tisztázzuk, az ÁRPA származik organikus termesztésből, amiből bio-ellenőrzött körülmények között(semmi szintetikus anyag!) készítettek malátát. A sörélesztő akkor tekinthető bioélesztőnek, ha nem GMO (tehát nincs genetikailag módosítva) és biosörlében lett felszaporítva. A víz minősége is szigorúan szabályozott , semmi vegyszeres kezelésen nem mehet át.
Bud Taste 2014.06.11. 14:08:21
A csapvíz vegyszeres kezelésen átesett víz tudtommal, de ha az alakor nem csapvízből készül, akkor én kérek elnézést!
Eddig úgy tudtam, hogy több helyen is lefőzték az alakort, de ezek szerint a főzés helyszínének kiválasztásakor az is latba esett, hogy a főzde ne vezetékes vízzel főzzön ugye,
ger. duchemin 2014.06.12. 13:50:13
"Szerinted az ólomcsöves, agyonklórozott, fogamzásgátló szerekból származó csapvíz az bio vagy parasztvakítás?"
Igazad lehet. Bár az ilyenfajta szennyezésektől mentes vizet én inkább nem biovíznek nevezném, hanem normál, tiszta víznek, megkülönböztetendően a mocskosul szennyezett és undorító víztől.
alehunter 2014.06.12. 22:53:31
Bud Taste 2014.06.13. 07:51:23
Dehogy lesz attól bio, évekkel ezelőtt kértem a Fermentis segítségét bio sörélesztő ügyben, elmondta a régió vezetője, hogy Nekik sajnos nincs, de hallott valakiről akinek talán van. Rögtön felvettem a céggel a kapcsolatot és kiderült, hogy csak borélesztőjük van bio minősítésű...
Az akkreditáló cégnek pedig jól felfogott érdeke, hogy találjanak kiskaput a minősítéskor...