Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Kis komlóhatározó - Bevezető

Már régóta törtem a fejemet rajta, hogy miért csak angol vagy német nyelven hozzáférhetőek a különböző komlókról szóló információk a neten. Korábban már megemlékeztem a komló előtti sör-ízesítőről a grut-ról, de ott csak a kezdetekről volt szó. Pedig - főleg a kisüzemi - söröknél a komló rendkívül fontos illat és ízanyagokat adó összetevő. Ahogy a különböző borvidékeknek, régióknak megvannak a jellegzetes borszőlő-fajtái, úgy az egyes sörkészítő országoknak, illetve sörfajtáknak is megtaláljuk a jellegzetes komlóit. De a világ az internettel és az on-line vásárlással jócskán összezsugorodott, így ma már csak pénzkérdés, hogy egész különleges komlókhoz is hozzájuthassunk. Míg én csak elméletben fogom a kérdést boncolgatni, a világ talán leghíresebb gerilla-főzdéje, a Mikkeller már pár éve megfőzte 15 darabos Single hop IPA sorozatát. Persze ez a gyönyörű sor az egyes komlók tulajdonságait hivatott bemutatni, a legtöbb sörben a komlók jó arányú keveréke adja meg azt az érzéki hatást (illat, íz, kortyérzet), ami különlegessé, egyedivé tehet egy sört.

komlo02.jpg

Néhány szó a komlóról (Humulus lupulus). A kenderfélék családjába tartozó kúszónövény, melynek a Kaukázus előtere az őshazája. Kelet-Európából terjedt el, és ma már szinte mindenhol megtalálható a világon, persze az általa kedvelt nedves, de meleg éghajlatú területeken. A komló növény nőivarú virágaiból képződnek az úgy nevezett komlótobozok, melyeket a gyógyászatban és - ami nekünk most sokkal fontosabb - a sörgyártásban használnak fel több formában. Természetesen a leveles formában a legdrágább és őrzi meg legjobban hatóanyagait, de - főleg a nagyipari sörtermelésben - használják pellet formájában is, vagy lekvárszerű adalékként. A tobozkákban a levelek tövén található a lupulin (a komlólevél mirigyeinek sárgászöld pora, amely a forraláskor keserűséget is ad komlo01.jpgés a nyugtató, bágyasztó hatását adja a komlónak) Ez tartalmazza a sörfőzésben és írásunk szempontjából is fontos hatóanyagokat. Az alfasav (alfa-lupulinsav vagy humulon adja a sör keserűségét és tartósítja a komlóforralás után), a bétasav (béta-lupulinsav v. lupulon) az érleléskori keserűség mellett az aromaanyagokat adja, és fajtánként 1-3% illó olaj (mircén, humulén, kariofilén, farnezén - ezek százalékos aránya a komló leírásánal az összes illó olaj százalékában van megadva) is megtalálható. A hatóanyagok aránya határozza meg a komló alfajok tulajdonságait. Az alfasavtartalmat (és a többi összetevő tartalmát is) százalékosan adják meg, ez a teljes szárazanyagtartalomhoz képest a komlótobozban lévő százalékos mennyiségét jelenti. Ez alapján megkülönböztetünk aroma- (alfasav-tartalom kb.<8-10%) és keserűkomlókat. (10%<) Az újabb nemesítéseknél azonban ez már nem válik el ennyire élesen, hiszen a viszonylag magas 10-12%-os alfasav-tartalom mellé sok komlónál magas bétasav és 2-3 %-os illóolaj-tartalom párosul, így ezeket az alapvetően aroma-komlókat kettős célra is felhasználhatják a sörfőzők. Tipikus példák erre a 2000-ben nemesített Simcoe (12-14%) vagy a 2007-ben nemesített Citra (11-13%). A keserűséget a sörökben az EBU-val (European Bitternes Unit) illetve az IBU-val (International Bitternes Unit - főzéshez számítási segítség itt --->) jelölik.

komlo03.jpgAmilyen ütemben növekedett a komló ízének, aromájának a szerepe a kézműves sörfőzésben, olyan tempóban fejlődtek az újfajta komlóforralási és egyéb komlófelhasználási főzési eljárások. A kézműves sörfőzők a hagyományos komlóforralás mellett - a komlóforraló üstben a cefrébe régen csak beledobták a megfelelő mennyiségű komlót és adott ideig forralták - sok új metódust dolgoztak ki. Ilyen a delaware-i Dogfish Head által 'folyamatos komlózás' (countinuous hopping), melynek során nem egyszerre, hanem a főzés közben folyamatosan adagolják a komlót, így a keserűanyagok csak részben oldódnak ki és az aromaanyagok intenzívebbek lesznek. Ugyanezzel a céllal történik a hidegkomlózás (dry hopping), amely során az erjesztéskor a leveles komlón áztatják az készülő sörlevet. Az ausztrál Holgate Brewhouse fejlesztése A Hopinator szintén a Dogfish Head főzde és alapítója, Sam Calagione nevéhez kötődik. (Komlasztó - a magyarosítás copyright by Róth Zoltán) Egy nagy üveghenger, melyet teletöltenek friss komlólevelekkel, és azon keresztül csapolják ki a sört. Ezáltal ugyanaz a sör különböző komlón átcsapolva más-más aromákkal élvezhető, és persze izgalmas kísérletezés tárgya is lehet.

A következő részekben sorra veszem az ún nemeskomlókat és mai európai nemesítéseiket, az angol komlókat, az amerikai komlókat, és a világ más területeinek (Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Kelet-Európa) komlóit, és mindegyik mellé röviden egy sört is bemutatok, ami elérhető a szélesebb közönség számára is. (folyt köv.)

Képek: itt meg itt meg itt találtam őket

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr976111902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2014.05.07. 13:06:55

A Hopinator avagy eredeti nevén Randall the Enamel Animal vagy tudományos nevén Organoleptic Hops Transducer (OHT) Sam Calagione ötlete volt, az Élesztőben bemutatott (később Krulis által komlasztónak elnevezett) adagolót is a Dogfish Head-től vettem.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.05.07. 13:29:55

Hiánypotló, várom a folytatást!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2014.05.07. 14:55:52

várom a folytatást, izgalmas téma :-)

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.07. 16:16:31

Nem lenne jobba a pellet helyet a granulátum szót használni? Csak kérdem.

rambo13 2014.05.07. 16:23:41

remek cikk, hasznos összegyűjteni ezeket az infokat így magyarul, bár ajánlom belinkelni ezt itten:

http://www.elsosor.hu/wp-content/uploads/2013/02/05_Komló_típusok_kiválasztás.pdf

kötekedés on

minden lényeges cucc a lupilinban van:
alfasavak(humulonok), bétasavak (lupulonok)-ez utóbbi vhogy kimaradt a cikkből, pedig igencsak fontos-, illetve az olajok.
sztem érdemes lenne írni egy rövidke sort mindegyikről.

ha már hidegkomlózás meg randall, azért a "torpedo" is megérne egy említést, ami sztem forradalmasította a hidegkomlózást.
kötekedés off

alehunter 2014.05.07. 22:41:46

nagyon jó kis összefoglaló és igencsak várom a folytatását :-)
köszönöm!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.08. 13:44:12

@alehunter: @promontor: @ringsider: Köszönöm, örülök, hogy más is fontosnak tartja
@01001100au: általában így jelenik meg a webshopokban, receptekben - valóban mindkettő jó
@rambo13: el is várom a kötekedést, de télleg, mert több szem többet kötekedik, és attól lesz jobb a tartalom. Amúgy én is képzem magam közben, és sokat olvasok-tanulok, így ezek e posztok részben munkajegyzetek is - sörönképző-kör :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.08. 14:02:42

@rambo13: csiszolgattam rajta - hála a kötekedésnek, úgyhogy ne hagyd abba! :)
és még az egyes komlófajtáknál is lesz szó ilyen dolgokról, meg én is tervezek egy komlóajánlót - milyen fajtához milyen komló, ahol az elsősörös alap. Táblázat is lesz bogarászni, csak sok a meló vele, és formálódik is, mint a púpos gyerek...

rambo13 2014.05.08. 14:35:27

@pif: háát még púpos :)
ajánlom ezt böngészésre:
www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/Hop_chemistry
szóval mint említettem nem értem ezt az alfa-, bétasav+lupulin szétválasztást, mert a lupulin tartalmazza mindkettő csoportot.
másrészt a bétasav keserűt is ad, csak az alfasvval ellentétben, pont hogy nem forraláskor játszik szerepet, hanem érleléskor, és bizony a lagersöröknél igencsak döntő része van ennek a végső keserűség kialakításában. amit még tudni kell sokkal "karcosabb" kesernyét ad a béta.

sztem érdemes majd az olajok jellemzőjéről is írnod.
a projekthez egyébként nagyon ajánlom ezt az oldalt:
beerlegends.com/
ahol elég sok info elérhető, ha pedig nagyon bele akarod magad ásni a koninentális komlók világába, akkor ez a két kiadvány nélkülözhetetlen és sztem zseniálisan informatív (biztos van ilyen máshol is, majd még én is kutakodom):

www.chizatec.cz/download/page5021.pdf
www.deutscher-hopfen.de/contentserv/hopfenpflanzerverband.de/data/media/2099/HM-eng-komplett-05.pdf

jó olvasgatást

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.05.08. 14:53:06

@rambo13: köszi a linkeket és még reszelgettem a szöveget. :)

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.05.08. 15:56:19

Azt hiszem lassan én is előszedem a sörfőző készletemet .

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása