Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Csepeli március - Rizmajer Märzen

A német sörrendelkezések (Brauordnung) szigorúan szabályozták már a 16. századtól, hogy sört csak Szent Mihály (szeptember 29.) és Szent György napja (április 23.) közt szabad főzni. Ez a rendelet persze teljesen gyakorlatias volt, hiszen a meleg nyári hónapokban a sör könnyen elfertőződhetett, tönkremehetett volna. De a sör nyáron is kell a szomjas torkoknak, így a főzőszezon vége felé, márciusban a derék sörmesterek egy gazdagon malátázott, erősebb, tartalmasabb sört főztek, mely sziklapincékben érlelődött és nem ment tönkre nyáron sem.

rizmajermarzenIMG_8441.JPG

Aki Reinheitsgebotról és további sörtörténeti finomságokról szeretett volna olvasni, azt sajnos ki kell ábrándítanom, ezúttal bizony megint kóstolok és iszom. A tavalyi Maibock ígéretes előzménye után Csepelen ismét kifőztek valamit a Szebeni utcában. Rizmajer Józsi ezúttal egy Märzent, márciusi sört főzött le. A Märzent semmiképp sem szabad összekeverni a márccal (a szó eredetének sincs köze a márciushoz, inkább talán a murcihoz, de ez erősen vitatott), ami a középkor kedvelt itala volt Magyarországon is. A márc, olyan mézes  ital, melyet szőlőtörkölyön vagy más gyümölcsön erjesztettek, le, tehát inkább méz"bor" és ezért a méz vagy méhsör sem ugyanez, pedig sok helyen tévesen összemosódik. Miután a terminológiai kötelezőt letudtuk, térjünk is vissza Csepelre, ahol egy németes értelemben vett Märzen került tegnap csapra a Rizmajer Sörházban. Egy ideig szűretlenül is meg lehet kóstolni, aki erre kíváncsi siessen, mert csak 70 liter van belőle. Ez sokkal komlósabb, zöldségesebb, nincs annyira klasszikus märzenes íze, inkább egy karakteresen, enyhén zöldségesen komlós testes félbarna sör. Aki kattan a nemeskomlók ízvilágára, az ebben megtalálja a szerethetőt, de én egy Oktoberfestbier-jellegű enyhén édeskés karamell-malátától duzzadó darabra vágytam, így nem vártam meg a jövő hetet – egy hétig még tartályban formálódik az újabb adag, ami szintén csapra kerül majd, de már leszűrve – hanem magamhoz vettem pár palackkal és megkóstoltam otthon is a „laborban”.

rizmajermarzenIMG_8447.JPG

Mézes karamell és pörkölt, grillázsos illatokkal indít az új Rizmajer-sör, mely mellett hamar megjelennek a komló Hallertauer Mittelfrüh zöldséges, és a Hersbrucker gyógynövényesen virágos aromái. Meg egy tisztességes adag keserűség. Mögé sorakozik fel egy kis grillázs meg darált dió. Színre szép tükrös borostyán, viszonylag gyorsan múló piszkosfehér (az angol white-off, mennyivel célratörőbb, mint a negatív felhangokat is sugalló piszkos fehér, de ez már csak az én személyes szemantikai nyűglődésem) habbal.

Kóstolva kellemesen édeskés cukros nyitás után, érkezik a karamell maláta pörkölt (és melanoidines) ízvilága, majd a zöldséges aromakomló rövid intermezzoja után befut a komlók keserű hosszan lecsengő íze, melyre még a karamell-maláta pörkölt kesernyéssége is beleszól és erősíti. A háttérben jelen van a fekete kenyér enyhén savanykás kovászossága is. A szűretlennek túl apró, kicsit ale-s volt nekem buborékja a palackosé sokkal szebb, üdítőbb. A nemeskomlós keserű összehúzza a szánkat, de nem bántóan.

A magyar alkoholszázalék alapú jövedéki adózás és a "csökkentett, megkönnyített" adminisztráció miatt, ha egy főzde nem akar sörfőzés helyett túl sokat papírozni, akkor max 3-4 alkoholfokú sört gyárt le. Így van pl a Legendánál és a Rizmajernél is 3-3 azonos alkoholfok-kategóriában a sörök túlnyomó része. A 6,5 % alkohol kicsit sok egy Märzennek, hiába van meg a karaktere hozzá ennek a sörnek. Stílusában inkább egy testes, gazdagon komlózott, harapható Frühlingsbock és egy klasszikus Märzen "házasítása". Aki csak az Oktoberfestre főzött sörök világára vágyik, kicsit csalódni fog, aki viszont egy testes és szépen összerakott tavaszi sörre, az semmiképp nem fog csalódni.

Az grillázsos édeskés karamell és a markáns komló miatt remekül passzolhat egy félbarna német kenyérhez, jó füstölt csülökkel, amihez vagy egy csípősebb német, de akár egy whole grain angol mustár adja a koronát.

Rizmajer Józsi elmondása szerint az idei sörpremiereknek egy kicsit vége szakad, de azért ne szontyolódjunk el, mert a tavalyi Maibockot - ami amúgy a Ratebeer listáján is előkelő helyen jegyzett - újra lefőzik a sörfanoknak. Én meg annyira megörültem annak, hogy kész lett ez a poszt, hogy gyorsan ettem egy kis - tárkonyos mustárral megbolondított - sajtos kenyeret (csülök nem volt) és bontottam még egyet a gondosan betárazott Märzenből...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr125872054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beer Ninja 2014.03.22. 10:15:52

Hogy lehet valaminek 'darált dió' íze? Úgy értem, mitől más a darált dió íze a sima dióénál?
Nem kötözködésből kérdezem, tanulni szeretnék.

Bud Taste 2014.03.22. 12:06:23

@dr. dodó: Ha igazán tudni szeretnéd, kapj be gyorsan egy gerezd diót, rágd össze, majd ha megvan az íz, a másik felét a gerezdnek, amit egy fél órával azelőtt ledaráltál szintén tedd a szádba egy kiskanállal.

Ha nincs otthon diód megteheted egy darab bélszínnel vagy kacsamellel is: két egyforma darabra vágod a húst, az egyik felét a szádba teszed és a fogaid segítségével aprítod fel, a másik felét ledarálod és úgy kóstolod meg.
Ha nem vagy nyelvhalott, érezni fogod a különbséget az ízekben, sok sikert hozzá:)

Beer Ninja 2014.03.23. 06:59:18

Aha, én is így gondoltam. :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.03.24. 10:46:33

nálam pár napja a hely elnyerte - szigorúan magánzsűriként - a két Michelint, már amennyiben azt jelenti a két csillag, hogy az ilyen hely megér egy "hosszabb kitérőt", ki a francba, Csepelre :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.03.24. 15:39:41

@dr. dodó: @Bud Taste: Azt hiszem maradéktalan volt a válasz. Amúgy az egész diónál, azaz dióbélnél, ha szétrágod egy kesernyés jellegzetes olajosság, a daráltnál csak a dióíz érezhető, ami egyébként a roppantott malátának egy jellegzetes íz-komponensére nagyon hasonlít.
@Pável: Drága uram! Miért van messze a Rizmajer? A Boráros térről pont 20 perc hévvel és kis sétával. Ezt nem nevezném világvégének.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.03.24. 15:56:51

@pif: drága uram, hát magának kevés a két csillag is? :)

Bud Taste 2014.03.24. 15:58:57

@Pável: "nálam pár napja a hely elnyerte - szigorúan magánzsűriként - a két Michelint"

Igaz, nálam is megevett már Csepel legalább 2 Michelint a szar macskaköves hepehupás utcáival...

Gérard Duchemin 2014.03.25. 08:54:42

@pif: Drága uram! Miért van messze a Rizmajer?

Fenét van messze.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.03.25. 15:04:07

@Gérard Duchemin: Ezt sztem a Pável kollégának szántad, én is azt bizonygattam, hogy nincs messze.

Gérard Duchemin 2014.03.26. 10:16:52

"Ezt sztem a Pável kollégának szántad"

Meg se merem szólítani, nem vagyok én egy bátor vagy mifene.

gregibroki 2014.04.09. 14:37:14

tetszik, ahogy elmentetek a darált diótól a milyen messze van a Táncsics utcáig a Borásrostól. Haverommal, aki a 15. ker-ben lakik, elmentünk a Rizmájer Sörházba, aztán nálunk kellett aludni a Borároson...otthon még betoltunk egy Marzent. Nekem kicsit erősnek és émelyítőnek (lehetett volna a habja is tartósabb) tűnt 6-7 sör után üvegből. Csapon mintha összetettebb lett volna. Egyébként nekem a búzasörük jön be legjobban, nagyon el van találva, bajor szint.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása