Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A honfoglaló magyarság erjesztett italai - kumisz és boza?

Ezért - is - remek dolog sörblogot írni. Mert néhanap csodás kincsek kerülnek az ember kezébe. És nem felkapott 100 Ratebeer-pontos sörökről lesz szó, hanem - úgy látszik az utóbbi időben megtalálnak a sörtörténeti témák - ismét a kultúrtörténet egy szeletkéjét vettem górcső alá. A komlóról írt poszt kapcsán dr dodó - régi lelkes olvasó és kommentelő a sörös blogokon - elküldte a Magyar középkori szeszes italok története című doktori disszertációjának kéziratát, amire mohón rákaptam, és most pár szemelvényt meg is osztok a nyájas olvasókkal. Ezúton is szeretném felhívni a Corvinus Egyetem figyelmét a sörmesteri képzéshez, a Sörtörténet tantárgy kapcsán - a saját szakterületén komoly és szuggesztív szakember nyelvész helyett - egy mély tudású bő témaismerettel rendelkező (sör)történészre.

magyarok.jpgDe visszatérve a témához, a dolgozatban fontos szerepet kap a honfoglaló magyarság italkultúrája, és nagyon frappáns ugyanakkor rendkívül következetes gondolatmenet alapján bizonyságot kaptam néhány meglepő dologról. A lovasnomád hujhujjozó ősmagyar-romantika jellegzetes kelléke a kancatejből erjesztett kumisz, és mi műkedvelő sörblogolók is szentül hittük, hogy a boza mindig ott lötyögött a kalandozó magyarok ivószarujában. Hát, egy újabb álomnak lőttek, ezért is a kérdőjel a címben. Elképzelem néhányunk arcát, és kábé én is így nézhettem ki, amikor kibontakozott előttem, milyen toposzokkal volt tele a fejem idáig.

A kumisz - elfelejtve az ezeréves évforduló környékén beágyazódott tévhiteket - alapvetően a belső-ázsiai népek, főleg a mongol területek jellegzetes itala. Erjesztett kancatej, ami a tehéntejnél jóval több, de még az emberi tejnél is magasabb tejcukor-tartalommal bír, így nagyon könnyen erjeszthető még a hideg éghajlat alatt is. Ám a nomád népek nyugatra vonulása közben egyrészt más faunával találkoztak, és az éghajlati viszonyok (az éves középhőmérséklet jóval magasabb volt) is egész mások a Volga-vidéken és attól nyugatra. Ez egyrészt lehetővé teszi más értékesebb italok készítését, és a vándorlás közben a kumisz.jpgcserekereskedelem mellett a kultúrák is cserélődtek, így ha elfogadjuk, - ezt azért vetem közbe, mert számtalan elmélet van arra is, hogy a magyarság ki sem mozdult soha a Kárpát-medencéből -  hogy őseink Etelköz, Levédia útvonalon érkeztek mostani lakhelyünkre, akkor bejárták ugyanazt az utat, mint a szkíták, hunok, szarmaták, bolgár-törökök, avarok. Hajdan magyar őstörténetből az egyetemen mi is végigrágtuk magunkat az alap forrásműveken. Hérodotosz, Ibn-Ruszta, Bölcs Leó stb. a szkíták és a magyarokról írt beszámolóikból és egyéb régészeti leletekből megállapíthatóak az alábbiak:

  • őseink valószínűsíthető, hogy Belső-Ázsiában még ittak kumiszt. Nyugatra vándorlás közben fokozatosan áttértek más szeszes italokra - bor, méhser, nyírvíz (a nyírfa törzsének megcsapolásával nyert erjesztett ital) és - egyelőre - komlózatlan sör. Kumiszt csak olyan esetekben ihattak, amikor szállásterületet váltottak és / vagy hadjáratra vonultak, tehát nem állt rendelkezésre a begyűjtött gabona, illetve idő hiányában csak a lovak teje állt rendelkezésre. Egyfajta kommandós, túlélő cucc volt a szükségben a kumisz - az elemzés szerint.
  • a kancatejet bár ismerték a Kárpát-medencében, erjesztve a X-XI. századtól egyáltalán nem fogyasztották, csak a 19. sz végén 20. század elején került be újra divatos "reformtáplálékként" a kefír mellett az étkezési kultúrába
  • a jellegzetes nomád ital - mivel a szőlőtőke 3-5 év alatt fordul csak termőre és a szőlő levéből bort is csak lassabban, több hónap alatt, lehet készíteni  - a méhser (márc) mellett a sör és a nyírvíz volt.
  • A sör meglétére kultúránkban - amellett, hogy a magyarok a környező alávetett szlávoktól szereztek ("einstandoltak" - ez más lovasnomád népeknél is jellemző, hogy az alávetett népektől szereznek italokat és más tárgyakat, termékeket) és valószínűleg tőlük tanulták el a készítést - egy alábbi tény is bizonyítékot adhat:

"a magyarok sörfőzésére szeretném felhasználni László Gyula érvrendszerét is, aki a nomád magyarok sörfőző mivolta fölött tört lándzsát. László a következőket sorolta fel a magyarok sörözését bizonyítandó: ismertté vált előtte egy X. századi volgai bolgár esküforma, amelyet Szent Vlagyimir idejében mondtak el békekötéskor. Ez így szólt bolgár részről: „Addig lesz közöttünk béke, míg a kő úszni, s a komló alámerülni fog.” Ez az eskü jellegzetes keleti esküforma, amely lehetetlenségek emlegetésével biztosítja a szerződés betartását. A komló kétségtelenül a sörfőzésre utal az eskü szövegében, de a kő is, ugyanis a nomád népek agyagedény helyett inkább fa- és bőredényeket használtak, ezek alá viszont nem lehetett alágyújtani, ehelyett forró köveket dobtak beléjük, és így főzték meg ételüket (italukat). A régi bolgár eskü tehát pontosan ezt a sztyeppei sörfőzési metódust mutatja be, és valószínűleg ezt a módszert használták a magyarok is. Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy mind a bor, mind a sör vándorláskori jövevényszavak, melyeket török népektől vettünk át. A magyar sörfőzés egyik legkorábbi emléke a pannonhalmi apátságban őrzött egyik oklevél, 1086-ból. Ebben szerepel egy Komlóaszó nevű völgy, azaz itt már nagyban, szakértelemmel termelték a komlót, amely csakis a sörhöz szükségelhetett nagy mennyiségben. Érdekes az is, hogy a tejbőségben élő mongoloknak is kellett télire valamilyen más (szeszes)ital, a földműveléshez sokkal jobb adottságok között élő magyarok pedig mellőzték volna a sört? Biztosan nem. László Gyula gyűjtése, a sör és a komló vándorláskori felbukkanása együttesen kétségtelenné teszik, hogy a sörfőzés már a honfoglalás előtt is létezett a magyaroknál." (Idézet a disszertációból)

boza.jpgSok szó esett már korábban is - például Bandusz Köleses söre kapcsán - a bozáról, ami széles körben népszerű Törökországban és a Kaszpi-tenger környéki országokban. Ez egy gyorsan erjeszthető malátázatlan sörtípus, melynél a kölest - mivel nagyon apró a gabonaszem - nem csíráztatják, hanem lisztté őrlik, és az ebből gyúrt gabonapogácsát aszalják, erjesztik és főzik bozává. Nem is komlózták, így napok alatt el lehetett készíteni. Nagyon csábító, hogy ezt a kalandozó magyarokra alkalmazzuk, ám a forráskutatás mást mutat.

A boza ugyanis kimondottan a Kárpát-medencébe a magyarok után betelepedett jászok, kunok söre volt, forrásaink is így emlékeznek meg róla. Ezt mutatja például az ún. Jász-szójegyzék 1422-ből, amelyben először említik a bozát. Érdemes idéznünk Oláh Miklós munkájából is, aki a következőképpen fogalmazott:  „… a kun mezőkön az odaszállított borokon kívül a kunok ismernek egyfajta italt, melyet kölesből és vízből sajtolnak a maguk módján, ezt bozának nevezik."

A boza a török hódoltság idején futott be nagy karriert, majd a 19. században is folytatta diadalútját. Ekkor már kukoricából készítették és komlózták is (Hoppácska - hogy a lassan feledésbe merülő Palik Lacikát idézzük), de a forrásokban csak jó 500 évvel a honfoglalás után jelenik meg, holott a magyar sör (cervisia) már a XI. században gyakran szerepel írásos forrásokban, vagy a már idézett, Pannonhalmán őrzött oklevél (Komló-Aszó) is arra utal, hogy a sörfőzéshez használt komlót is nagyban termesztették az országban.
A fentiek alapján - még egy ilyen laikus sörblogger számára is - megállapítható, hogy magyar eleink a letelepedés idejétől bizony jól ismerték a sört. Ha mindehhez hozzáveszem, hogy - minap olvastam valahol a zateci komlóról, de persze most, hogy kéne nem lelem - Csehországban is már több korabeli (XI. sz.) írásos forrás van a komlóültetvényekről, és azokhoz tartozó adományokról ill. jogokról, valószínű nem tévedek nagyot, ha kimondom a komló Kelet-Európából a volgai népektől, szlávoktól terjedhetett el széles körben Nyugat-Európában, ahol még a 13-15. sz.-ban is gyakran grut-tal főzték a söröket. A kumisz és a boza illúzióját tehát elveszítettük, de kaptuk helyette a valódi sört, amit mi, magyarok sokkal előbb főztünk rendszeresen és elterjedten komlóval, mint az angolszászok vagy németek. Vagyis még Hildegard von Bingen is csak szerényen a magyar (és persze a szláv) sörfőzők után kullog.
Lelkes amatőr szesztörténészeknek meg Pável kolléga állított össze dr dodó-tól, azaz Marton Szabolcstól egy kis
kutatható irodalmat:
- Marton Szabolcs..  Az italok és az italozás története : jegyzet / Marton Szabolcs..2. bőv., jav. kiad..
Szeged : JATEPress, [2006].
- Marton Szabolcs..  Középkori szeszesitalaink színei : vörös- és fehérborok, világos és barna sörök.. -- p. 81-97.
in : Medievisztikai tanulmányokşdSzeged Szegedi Középkorász Műhely 2005
- Medievisztikai PhD-konferencia (Szeged, 2005. június 9-10.) előadásai /
szerk. Marton Szabolcs, Teiszler Éva ; [közread. a] Szegedi Középkorász Műhely.
- Marton Szabolcs..  Az italok és az italozás története : jegyzet / Marton Szabolcs.. -- Szeged : JATEPress, [2004].
- Marton Szabolcs..  Az égetett szeszek és az emberiség / Marton Szabolcs.. -- Szeged : Bába, 2002

Képek forrásai: Vándorló magyarok - kumisz - boza

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr735809689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Impavidus Mortalium 2014.02.12. 11:27:10

Jó poszt! Hiánypótló!

... őőő... izé... Mr. dr dodó!
Elolvashatnám Én is ezt az anyagot? Nagyon érdekelne.

Beer Ninja 2014.02.12. 13:54:55

Sziasztok! Szerintem is jó poszt lett! :)

Köszönöm, hogy értékesnek ítélitek a munkásságomat, jól esik, különösen annak fényében, hogy eddig jobbára ismeretlenek voltak írásaim (talán pálinkás berkekben tud rólam 1-2 emberke, de ennyi).

A fenti írásom 2015-ben jelenne meg könyv formájában, addig türelmet kérnék, főleg, hogy idén nyáron is nagy változtatásokat akarok eszközölni a jelenlegi kéziraton.

Aki nem tud addig várni, annak 2014-ben már megjelenik egy olvasmányosnak szánt italos írásom 'Mindennapi italunk' címmel még a könyvhét előtt (szerintem április végére).

Amíg ezek nem jelentek meg, nem akarom roppant széles körben küldözgetni a kézirataimat, mert - láttunk már fűben nyulat - még valaki úgy gondolhatja, hogy ezt akár ő is meg tudta volna írni és szimplán lenyúlja előttem.

A fentebb kifejtettekkel ugyan ellenkezik, de ezennel megbízom Pif-et, hogy aki tőle kéri és ő úgy gondolja, nyugodtan küldje tovább a kéziratomat.

Nézzétek el nekem a paranoiámat, de szakiskolai tanár vagyok, biciklivel járok a munkába, és minden írásom füzetben meg asztali pc-n készül, nem laptoppal a hónom alatt könyvtárakban vagy légkondis egyetemi irodában. Sajnos pénzt szeretnék csinálni a munkáimból.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.02.12. 15:01:27

én erre a hozzácsatolt biblire nem is emlékszem - de azért dodódoktornak újfent gratulálok a munkáihoz :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.02.12. 16:28:42

@dr. dodó: Köszi! Abszolúte érthető a kérés, és - mint újsütetű titokgazda - odafigyelek...
A népszerűsítésben meg szívesen részt veszünk!

Bud Taste 2014.02.12. 17:56:29

@dr. dodó: "Amíg ezek nem jelentek meg, nem akarom roppant széles körben küldözgetni a kézirataimat, mert - láttunk már fűben nyulat - "
Ezek szerint Te is ültél már török börtönben?

komolyra fordítva: sok sikert a könyvhöz!

Gérard Duchemin 2014.02.13. 08:42:10

@dr. dodó: "Sajnos pénzt szeretnék csinálni a munkáimból."

Ez nem sajnos, hanem nagyon is helyes. És helyes a "félelmed" is, valóban léteznek tuskó parasztok, akik lenyúlják mások értékeit.

Gérard Duchemin 2014.02.13. 08:46:44

Én bizony helyesebbnek tartanám a "boza" írásmód helyett a "bóza"-t alkalmazni. És bár a wikipédiában boza szerepel, de itt: mek.niif.hu/05400/05440/pdf/szathmary_boza.pdf már bóza.

Gyingizik 2014.02.13. 12:28:44

Nehezen lehet elfogadni a bőrből-fából készült lovasnomád-főzőedény elméletet, amikor még az ált isk. tananyagban is szerepel pl. a hunok fémből készült áldozati üstje. Képzeljük el pl. a belső ázsiai télben bőredényben, utólagosan beletett, melegített kövekkel ételt főzni. Röhögséges! Másrészről a bort pl. nem tudták ugyanúgy elvenni az alávettet földműves népektől, mint a sört? (Akiknek ugye letelepedett életmódjuk miatt már volt idejük elkészíteni ezt az italt.) Illetve attól, hogy egy nép lovas nomád, még van fix szállásterülete, ahol évtizedekig, vagy akár évszázadokig megmarad, max télen máshol van mint nyáron, a legeltetés miatt, de ugyanoda tér vissza. (Pl. a finnugor elmélet szerint a mai Baskíria, ahol ugye az urali őshazából való kirajzás után többet tartózkodtunk (1660 évet), mint ami a honfoglalás óta eltelt, höhö.) Ez idő alatt nem lehet kitanulni a borkészítést, akár pl. szállásterületen élő alávetett népekkel csináltatva? Szóval összefoglalóan a cikk és az idézett szakdoga a lovas nomád életmóddal való sztereotípiákból sokat merít.

Beer Ninja 2014.02.13. 16:03:12

@Gyingizik: Örömmel olvastam az első hozzászólást, ami a tények (a kézirat szövege) ismeretének hiányában fikáz jó magasról másokat. :)

Bud Taste 2014.02.13. 16:10:52

@Gérard Duchemin:
"Én bizony helyesebbnek tartanám a "boza" írásmód helyett a "bóza"-t alkalmazni."

Igen, itt is így ejtik:
leviosaaa.com/

Gyingizik 2014.02.13. 17:28:34

@dr. dodó: "...a nomád népek agyagedény helyett inkább fa- és bőredényeket használtak, ezek alá viszont nem lehetett alágyújtani, ehelyett forró köveket dobtak beléjük, és így főzték meg ételüket (italukat)."

Gérard Duchemin 2014.02.14. 09:11:35

@Bud Taste: iszonyúan erős indok kell ahhoz, hogy egy magyar nyelvben meghonosodott szóban ilyen hangtani környezetben egy o röviden ejtődjön, és rövid o-val íródjon. Szerintem itt ilyen indok nincs, én nem találom helyesnek a "boza" írásmódot (de az ejtést sem)

Gérard Duchemin 2014.02.14. 09:16:51

@Gyingizik: "(Pl. a finnugor elmélet szerint a mai Baskíria, ahol ugye az urali őshazából való kirajzás után többet tartózkodtunk (1660 évet), mint ami a honfoglalás óta eltelt, höhö.)"

A "finnugor elmélet" a magyar nyelvre vonatkozik, és nem a magyar népre. A nyelvünk finnugor (naná), de hogy az etnikumunk mi(k)ből tevődik össze, azt ki nem .......

Bud Taste 2014.02.14. 10:02:54

@Gérard Duchemin: "Ez mi?: leviosaaa.com/"

A leviosa helyes kiejtésének demonstrálására szolgáló taneszköz. Mint Te is tudod, a köznyelvi boza szónak volt egy "emelkedettebb" szinonimája is (mint általában minden alapélelmiszernek, lásd krumpli-burgonya, pig-pork stb.)amit a szertartásokon főleg a sámánok használtak, mivel spirituális okokból az alsó és felső metszőfogaik eltávolításra kerültek, ezért a boza szó elsó hangja a zöngés bilabiális spiráns számukra kimondhatatlan volt! Ezért a leviosa szót használták melyen a helyes hangsúly nem az o hangon, hanem a szóvégi a hangon van hasonlóan a bozahoz, tehát helyesen bozaaaaaa és leviosaaaa...
Örülök, hogy segíthettem:)

Gyingizik 2014.02.14. 10:06:47

@Gérard Duchemin: Értem mit mondasz, viszont ez esetben nehezen értelmezhető, hogy miért szerepel a törikönyvek legnagyobb részében még mindig az, hogy mi magyarok az Ural déli részéről származunk a finnugor őshazából. Aztán mi magyarok leköltöztünk a mai Baskíriába, majd Levédia, Etelköz stb. (tehát nem a nyelv elterjedéséről van szó, hanem magának a népnek a vándorlásáról). Ill. a finnugor őshazából a finnek mentek a mai Finnországba, a szamojédek Szibériába stb. Tehát a tananyagban még mindig nem az szerepel, hogy hogyan terjedt szét a finnugor nyelv, hanem hogy a finnugor népek hogyan vándoroltak ide-oda magukkal hozva a nyelvet. Mert hát ugye nem is igen lehet szétválasztani a kettőt főleg az őstörténetben. Tehát a finnugor elmélet a nyelvre is vonatkozik meg a népre is - épp ez a baj.

Gérard Duchemin 2014.02.14. 10:34:24

@Gyingizik: nehezen értelmezhető, hogy miért szerepel a törikönyvek legnagyobb részében még mindig az, hogy mi magyarok az Ural déli részéről származunk a finnugor őshazából.

Merthogy ez így hülyeség. Egy nép több részből olvad össze. Nincs olyan, hogy "magyar", hanem csak olyan van, hogy magyar nyelven beszélő populáció. Pl. egy két kínai szülőtől született, csak magyarul beszélő ember most micsoda? Magyar? Kínai? Holdlakó? Szóval ezért hülyeség ez a "honnan is származik a magyar nép" című kérdés.

Gérard Duchemin 2014.02.14. 10:36:34

@Gyingizik: Tehát a finnugor elmélet a nyelvre is vonatkozik meg a népre is - épp ez a baj.

A valóságban (objektív valóságban) a finnugor "származás" csak a nyelvre vonatkozik. Mert olyan, hogy finnugor nép (mint koherens egység) nem létezik, csak finnugor nyelvek léteznek.

Gérard Duchemin 2014.02.14. 10:37:45

@Bud Taste: Jé, még mindig semmit értek ebből. ;-) De azért köszi.

Beer Ninja 2014.02.14. 11:10:39

@Bud Taste: Te egy isten vagy! Ez a magyarázat szenzációs. :) Hol lehet arról olvasni, hogy ez a középkorban a Kárpát-medencében vagy ahhoz nagyon közel is így volt?

Gyingizik 2014.02.14. 11:35:01

@Gérard Duchemin: A maga véleménye az ún. kozmopolita-globalista vélekedés. Ennek lényege: nincs is nép, nemzet az csak pillanatnyi állapot stb. "Nincs olyan hogy magyar" írja, miközben már hogyne lenne. Klasszikus neoliberálnyik trükk ez az identitás felszámolására. Igenis van egy népnek genetikai arculata is. Pl. japán nép, ami az 1% ajnut kivéve genetikailag egységes. A zsidóban is van 2 fajta típus: szefárd és askenázi. De ugye mindenki tudja hogy a szefárd az alap zsidó, az europidon belül a sémi típus genetikailag. Vagy balti népek az europidon belül a balti típushozt tartoznak, balti nyelveken beszélnek. Bantu feketék, bantu nyelv, hány példát hozzak? Örmények pl. még saját vallása, egyháza is van. Ez az ideális, de természetesen több példa van a (kényszerű) keveredésre is. (Pl. amcsi "nemzet".) Finnugor nincs, nem is állítottam, mivel az egy nyelvcsalád, nem nép. DE volt pl. a finnugrista elmélet szerinti finnugor ősnép nyelvileg ÉS genetikailag is egy csoportba tartozott (paleoszibrid típus, mint ma a manysik) az Ural déli részén. Mert ugye azt még a finnugristák se merik állítani, hogy az Ural déli részén a 2 m magas finn (skandináv típus) a törpe ferde szemű paleoszibrid manysival ugrált együtt sámándobot püfölve 5 ezer éve.

Bud Taste 2014.02.14. 11:52:16

@dr. dodó: "Te egy isten vagy! Ez a magyarázat szenzációs. :) Hol lehet arról olvasni, hogy ez a középkorban a Kárpát-medencében vagy ahhoz nagyon közel is így volt?"

Nem vagyok Isten, csak egy táltos. Titkainkról és szokásainkról bőséggel olvashatsz, ha holdtöltekor Vereckéről Nemesmedves felé vándorolva minden utadba eső település rovásírásos tábláját lejegyzéd pedigrével táplált kutya bőrére, majd Nemesvedves-szélsőn fejenállva olvasod, mikor a kakas a harmadikat rikkantja.

Bud Taste 2014.02.14. 12:13:34

@Gyingizik: a neoliberálnyik ugye az oroszok legújabb fejlesztésű szputnyikja ami már szabadon repül amerre kedve tartja? Erről mostanában egyre többet hallani, de sörblogon még nem volt hozzá szerencsém, most már elhiszem, hogy a zoroszok már tényleg a spájzban vannak...

Gérard Duchemin 2014.02.14. 12:22:08

@Gyingizik: "A maga véleménye az ún. kozmopolita-globalista vélekedés."

Á dehogy, semmi köze ennek az izmusokhoz, egyszerűen ez az objektív valóság. Aztán ha valaki a valósággal megy szemben, az vessen magára.

Gérard Duchemin 2014.02.14. 12:26:38

@Gyingizik: "Ez az ideális, de természetesen több példa van a (kényszerű) keveredésre is."

Miért is rossz a keveredés? Mi romlik el olyankor? Az ember az nem egy darab faj? Vannak különböző emberfajok, és az afrikai meg az europid annyira különbözik, mint a ló és a házisertés? Ez valamiféle fajvédő eszme? Merthogy az elég nagy ökörség. Gondoltam, szólok. :-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.02.14. 18:48:08

@Gyingizik: Egy dolgozat ISMERTETÉSÉVEL vitatkozni sztem fölösleges, majd ha a könyv megjelenik és a forráshivatkozások is benne lesznek a dolgozat szövegében, akkor érdemes kardosan tollat ragadni. Nekem nincs meg, csak az alap forrásismeretem a korszakból, régészeti leletekről például egyáltalán nem olvastam szakmunkákat, ellentétben a szerzővel. Te milyen művekre alapozod a "röhögségest"?

Gyingizik 2014.02.14. 20:26:20

@Gérard Duchemin: Nem fajvédő max csak nemzetvédő. De nemcsak a sajátomat védem, hanem mindet. Egy példával megvilágítva, hogy a maga gondolatmenete az abszurd. Ha én felkerekednék a családommal és kitelepülnénk Tanzániába, megtanulnánk szuahéliül, felvennénk a tanzán állampolgárságot, a tanzániai nemzet részévé válnánk? Egy eredeti tanzániai azt mondaná ránk, hogy ez az én fajtám? Ugye, hogy nem.

Gyingizik 2014.02.14. 20:31:11

@pif: Igen, majd meglátjuk. De addig is hihetetlennek tartom bőrszatyorba bedobott forró kővel sört főzni, bocs.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.02.14. 20:47:09

@Gyingizik: Éppen - bár nem tudod - László Gyulával vitatkozol, mert ez a hivatkozás az ő honfoglaló magyarokról írott könyvéből van
hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1szl%C3%B3_Gyula_%28t%C3%B6rt%C3%A9n%C3%A9sz%29

Gyingizik 2014.02.14. 21:21:31

@pif: Akkor viszont biztosan ÉPPEN így főzték!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.02.14. 21:29:33

@Gyingizik: Én nem azt írtam, hogy nem Neked van igazad, hanem azt, hogy alapos háttérinformáció nélkül, nem érdemes kategorikusan kijelenteni vmit. Vélhetően László Gyula részt vett néhány ásatáson és van némi tárgyismerete, de még ez sem jelent semmit. Ezért szép a őstörténet-kutatás, hogy a régészeti emlékek alapján felállított feltételezéseket, ki hogy használja fel elmélete bizonyításához és azt mennyire fogadja el a szakma, az már más tészta. Az is lehet, hogy a magyarok nem is mozdultak ki a Kárpát-medencéből 10 ezer éve, de a sumér ékírásos táblákat is írhatták ősi "magyar" nyelven. Stb.

Gérard Duchemin 2014.02.14. 22:02:45

@Gyingizik: Egy eredeti tanzániai azt mondaná ránk, hogy ez az én fajtám? Ugye, hogy nem. "

A fajta (rassz) képzetes fogalom, mivel minden ember mindegyikkel tud szaporodni, keveredni. Kb. olyan az okfejtésed, mintha azt mondanád, a kovács család nem házasodhat össze a kiss családdal, mert akkor eltűnik a "fajtisztaság". Áhh, hülye áltudományos marhaság ez, foglalkozni is időpocsékolás vele.

Gérard Duchemin 2014.02.14. 22:04:39

@pif: "de a sumér ékírásos táblákat is írhatták ősi "magyar" nyelven."

Hevesen kételkedek ebben. Ennél azért többet tud erről a tudomány. :-)

alehunter 2014.02.14. 22:12:38

@Gyingizik: és hadd kérdezzem már meg a tisztelt 'nemzetvédő' urat: nem talált elég helyet a neten, hogy az ilyen irányú védelmi funkcióit kifejtse? mindenképpen szükséges ezt a fajta nemzetvédelmi dolgot még ide, egy sörblogra is becipelni? nem lehet, hogy egy icipici, nemzetfüggetlen részét mégiscsak meghagyjuk a netnek 'nemzetvédelem' nélkül?...mert én már lassan úgy vagyok ezzel a 'nemzetvédelem' dologgal, hogy én szégyellem magam miatta, pedig én nem tettem semmit...

Gérard Duchemin 2014.02.14. 22:14:06

@Gyingizik: "a tanzániai nemzet részévé válnánk?"

Mondjuk tanzániai nemzet sincs, csak Tanzánia államához való tartozás, mivel Tanzániát több mint 100 nemzet alkotja, vagyis az afrikai országok többségéhez hasonlóan ez is többnemzetiségű ország. Ami pedig azt illeti, hogy egy fehér és egy fekete ember szemmel láthatólag eltérő, akkor a keveredésükből származó gyermek mi? Kockás?

Gérard Duchemin 2014.02.14. 22:15:41

@alehunter: "mert én már lassan úgy vagyok ezzel a 'nemzetvédelem' dologgal, hogy én szégyellem magam miatta, pedig én nem tettem semmit..."

Más ember hülyesége miatt tök értelmetlen az embernek szégyenkezni. Mindenki a saját baromságáért felelős. ;-)

alehunter 2014.02.14. 22:21:48

@Gérard Duchemin: na igen...részben...aztán meg azért mégiscsak ott van az a fura érzés, hogy itt valahogy még az olyan semleges dolog se megy 'nemzetvédelem' nélkül, mint a sör...

Gérard Duchemin 2014.02.14. 22:24:42

@alehunter: "itt valahogy még az olyan semleges dolog se megy 'nemzetvédelem' nélkül, mint a sör..."

Igen, de csak hülye embereknél nem megy enélkül. Akiknek az agyába be van fészkelve az ilyenfajta "agyrágó bogár"

alehunter 2014.02.14. 22:42:03

@Gérard Duchemin: hát pont ez az, ami miatt néha én is szégyenérzetet érzek, hogy nálunk ez rendszeresen megtörténik...hogy ha engem speciel egy cseppet nem érdekel a 'nemzetvédelem', de még a 'kommunista internacionálé' sem, akkor sem tudok olyan icipici szegletébe bújni a hobbiknak, meg a netnek, hogy engem ez a 'nemzetvédelem' dolog ne érjen ott is utol...

Gérard Duchemin 2014.02.15. 11:03:26

@alehunter: Én mégis azt javaslom neked, hogy ne te érezz szégyenérzetet, mert arról nem te tehetsz, hogy a társadalom 60-80 %-a teljesen hülye, és önként dalolva hagyja hogy az agyát olyan eszmékkel kimossák, amelyen egy óvodás gyerek is csak nevetne. A világ legtöbb helyén az emberek nagy része agymosott, igaz nem mindegy, hogy ezek aránya 55 %, vagy 80-90. Nekem úgy tűnik, hogy nálunk magas ez a szám.

alehunter 2014.02.15. 21:14:06

@Gérard Duchemin: én másra tippelnék: nálunk valahogy hiányzik a tolerancia sokakból és pont ők valamiféle prófétai kényszertől hajtva szükségesnek érzik mindenhova odahányni ezt a 'nemzetvédelem' dolgot. nem nagyon tudják elfogadni, ha valakinek nem mindenről ez ugrik be, ha valaki a sörökről nem ebben a kontextusban kíván diskutálni...és ezért a szégyen. nem azért, mert mi hülyébbek lennénk, hanem mert teljesen intoleránsak vagyunk, mint társadalom...

Gérard Duchemin 2014.02.15. 23:02:22

@alehunter: "teljesen intoleránsak vagyunk, mint társadalom... "

Nem helyes úgy beszélni a magyar társadalomról, mint egy osztatlan masszáról. Nem a társadalom mint egész intoleráns, hanem a társadalom x %-a hót intoleráns, és 100-x %-a toleráns. Az már más kérdés, hogy nálunk esetleg rosszabb az arány, mint másutt, de nem tartom helyesnek azt a szóhasználatot, hogy az egyik ország intoleránsabb mint a másik. Az ország nem egy személy, hanem személyek tömege. És ha pl. az én országom túlnyomó többsége intoleráns, vagy épp hülye, attól én még semennyire nem vagyok más, mint akkor, ha csak kis része az. És ezért nincs semmi értelme szégyenkeznem, vagy bűntudatot mutatnom. Szégyenkeznem akkor kéne csak, ha nem emelném fel a szavam bizonyos ostoba emberek intoleranciája miatt. No de én ne tennék ilyet? ;-)

alehunter 2014.02.15. 23:10:26

@Gérard Duchemin: nos, én meg felelőséget, meg szégyent is érzek, mint a mi társadalmunk tagja, főleg miután utazásaim és munkám során sok más társadalom esetén nem ezt tapasztaltam...és hagyjuk is ezt, mert ez az ami nem fontos itt, ahol a sör a téma. bozáról, meg kumiszról írni nem tudok, mert ahhoz nem értek, viszont ma megadatott kóstolnom a pyromániát és legyen bármi is a honfoglaló magyarság erjesztett itaal, mindegyik honfoglaló magyar bánhatja, hogy nem a pyrománia volt az :-)

Beer Ninja 2014.02.16. 13:18:01

Az igazat megvallva csupán sejtéseink lehetnek a honfoglalók italairól. És ezek a sejtéseink főként az egykori - vélt - szomszédaink szokásaiból eredeztethetőek, mint pl. a volgai bolgárokról fennmaradt esküszöveg.
Hogy az edény miért volt fa vagy bőr és nem fém? Próbálj meg szekéren végiggördülni pár száz kilométert agyagedényekkel megpakolva. Vagy éppen vasedényekkel túlterhelve.
Igen, tudom, én sem próbáltam, mégis a józan paraszti ész és - milyen furcsa - a régészeti leletek is ezt mutatják. Bármilyen fémedény alig került elő, és azok is igen aprók jellemzően.

Áron Varga 2014.02.16. 18:01:52

A cikkből idézve:

"Erjesztett kancatej, ami a tehéntejnél jóval több, de még az emberi tejnél is magasabb tejcukor-tartalommal bír, így nagyon könnyen erjeszthető még a hideg éghajlat alatt is."

A kancatejben lévő laktózt milyen nem patogén mikroorganizmus erjeszti? Esetleg őseink enzimes kezelésnek vetették alá a kancatejet?

Gérard Duchemin 2014.02.16. 20:40:43

@alehunter: személyes felelőséged csak akkor van, ha kiállhatnál az igazságért, de nem teszed. Másfajta kollektív felelőség nem létezik. Sem jogilag, sem erkölcsileg, sem sehogy. És tényleg ennél többet nem ér ez a téma.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.02.17. 07:52:00

@Áron Varga: Tképpen igen: "Az oltáshoz korábban erjesztett kumiszt használtak, vagy az előző évben eltett, szárított, már por alakú oltóanyagot. A folyékony oltóanyag neve qor, a szárítotté: erebi. Az erebit(16) úgy készítik, hogy a tömlő alján összegyűlt sűrítményt szűrőn vagy vásznon áteresztik, kiszárítják, majd vászonzacskóban elteszik a következő évre fejésig. Ahhoz, hogy a tej erjedése meginduljon, nem elegendő csak az oltóanyag. Felmelegítik kissé a tejet és kb. 100 liter lótejhez 1 liter tehéntejet öntenek, esetenként csipkebogyót tesznek vagy valami gyümölcskoncentrátumot öntenek a tejbe, ami gyorsítja az erjedés folyamatát. Ha érettebb, sötétebb italt akarnak, teaesszenciát öntenek bele." - ez mondjuk egy mai elkészítés, de vmi hasonló azért lehetett.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.02.17. 07:53:35

@Áron Varga: "Ősi készítésmódja szerint a kész kumiszhoz 3-10-szeres mennyiségű nyers kancatejet adnak, és az egészet a rudasköpülés módján 1-2 órás időközökben negyed-óráig átkeverik. Így egy nap múltán gyengén savanykás ízű fiatal vagy gyenge kumiszt kapnak. Bortömlőkben vagy faedényekben még egy napig erjesztik. Így erősen habzó és a gyümölcsészterekre emlékeztető szagú, gyengén alkoholos, ún. közepes erősségű kumiszt nyernek. További 3-5 napos erjesztéssel hígan folyó, savanyú ízű erős kumisz állítható elő. "

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.02.17. 07:57:05

@dr. dodó: Viszont találtam egy ilyet a neten, de semmi konkrétum: "13. századi oklevelek szerint a magyar jobbágyokat kumisz-adó megfizetésére is kötelezték" - ennek utánamentél, hogy micsoda?

Beer Ninja 2014.02.17. 13:31:38

Régebben én is olvastam, hülyeség. Hamis oklevélben szerepel egy Kurmis(?)nevű tárnok, akiknek adót kell fizetni egy falu lakóinak. Szerintem XVIII. század végi hamisítvány, de lehet akár középkori is.
A lényeg, hogy a tárnok neve volt - én kurmis-nak olvasom - a kumisz. Hogy mi volt az adó amit fizettek neki, arra már nem emlékszem.

rambo13 2014.02.17. 16:42:17

@dr. dodó: ja-ja, hasonlóról én is hallottam: egy Távoli Galaxis teljhatalmú ura volt Krulis (vélhetően Kurmis leszármazottja) nevű pyroman óriás, aki varázserejű főzeteivel igen sok pénzt csikart ki az emberek zsebéből, akik a varázsitaltól annyira bódult állapotba kerültek, h alig várták az alkalmat, h újra fizethessenek uruknak :)

Bud Taste 2014.02.17. 17:38:16

@rambo13: "A lényeg, hogy a tárnok neve volt - én kurmis-nak olvasom - a kumisz."

Nem-nem! A Tárnok, az a komisz Izsóp + a Harangozó + a Bandusz! Mer nekik ott a bázisuk! Lehet, hogy a kumisz a kurmis + a Krulis is komisz, de akkor mi a Denis?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.02.17. 19:46:33

@dr. dodó: Köszi, ezt érinted is, csak nem kapcsoltam össze...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.02.17. 19:49:57

@Bud Taste: @rambo13: És ebből a sok zöldségből lesz egy nagy erjesztett kurmix, izé turmix. A gój motorosok töltsenek le a torkotokon 10 liter magyarok sörét, Ti megtévedt Off-mesterek! :)

Gérard Duchemin 2014.02.17. 22:25:55

@Bud Taste: jó, jó, ti hülyéskedtek itt ingyér', de ő meg komoly tudományos tényt írt le. Nem mindegy! :-)

Beer Ninja 2014.02.18. 22:05:43

Nyugodtan lehet hülyéskedni, ez egy blog. A tudományosságnak más fórumai vannak (ez nem bántás akart lenni, tényleg jó lett a poszt).

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása