Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Nesze neked Pláza-generáció! - Popcorn üvegből, hogy Trance-ba essünk

Ha leszámítom a sokak által szeretve tisztelt Smaklig Matild Kft áldásos tevékenységét (iróniára érzéketleneknek értsd legújabb mókusvakítását) az új "Premium" arculat kialakításában, akkor megállapítható, hogy a hazai rizmajerpopcorn.JPGkisüzemi sörös szcéna az utóbbi hetekben Csepelre és a Hopfanaticra fókuszál. A Rizmajer-Takács páros 424-ese és Kiss Tomi Fekete Erdő porterei után Rizmajer Józsi és Kiss Tomi egy kicsit felturbózták a csepeli főzde kukoricás sörét, a Cortezt. A Pop-Corn egy Double Corn IPA, amibe a csírátlanított kukoricán kívül pilzeni maláta, némi crystal és az illatos, citrusos, gyantás (Cascade, Simcoe, Citra) és természetesen földesen keserű (Chinook) komlók adják meg az IPA-k kedvelt ízeit, hogy megmutassák, a kukoricából is lehet értéket csinálni, ha nem pótanyagként, occsósító adalékként tekintünk rá, mint a multi-sörgyárak, hanem megadják a módját a főzésnek.

A csapolt változat, eddigi tapasztalataim szerint valahogy mindig szárazabb érzetű, mint a palackos. A Popcornnal sem volt ez másképp. Narancsszín opál - igazi IPA-s szín, emeletes, nagyon tartós, paplanos fehér hab jellemzi a sört. KK kolléga előtanulmányként vett is egy pohár sima kukoricásat, és azt megillatozva és ízlelve léptünk feljebb a ranglétrán, miközben Rizmajer Józsi elmesélte a kukoricás sörének a történetét.

Történt a 90-es években, hogy a Zoltán utcában a Belvárosban megnyitott az Iguána mexikói étterem, akinek az amerikai-mexikói tulajdonosa kitalálta, hogy lesz saját kukorica söre, és megkereste Riziéket, csináljanak egy saját néven csapolható sört az étteremnek. Riziék fölkerekedtek, és meg sem álltak Vecseri Bea Kertészeti Egyetemen található sörtanszékéig, ahol kerek perec közölték velük, ezt nem lehet megcsinálni. De amilyen a nyakas magyar, mégis tettek egy próbát, avval a tudattal, hogy maximum kiöntik. Csak a sokéves sörfőző rutinnak köszönhető, hogy a próbából nem egy nagy adag odaégett puliszka lett, ami beleragadva tönkretette volna a főzőüst keverőjét, ám végül elkészült a sör. A tortillán és chilisbabon élő éttermi vendégek, meg elégedetten csettintgettek, hogy milyen finoman csúszik rá ez a "mexikói" sör. Pedig ha tudták volna, hol készül. Aztán a sikersztorinak a Borsodi egyik üzletkötője vetett véget, mert tett egy visszautasíthatatlan ajánlatot az időközben átformálódott éttermi menedzsmentnek...

Hagyjuk a Popcornt megmelegedni 12-13 fok körülire, mert hidegen csak a komlókeserű és egy kis vizes felhang dominál benne. Viszont amint kinyílt, érezni belőle a Cascade jellegzetes grapefruitos és a Simcoe üde virágos aromáját. Ha nem szagoltuk volna a Cortezt, akkor meg nem mondjuk, hogy van benne kukorica, de így beazonosíthattuk együtt a kicsit édeskés illatokat, amelyek azonban szépen beleágyazódtak a komlóorgiába. Még jobban kinyílva a Citra üde citromossága és a gyantás komló mellé odafurakszik egy kis kekszesség is, vélhetően a crystal malátától.

rizmajerpopcornIMG_8308.JPGÍzeiben még inkább igaz, hogy melegedés után telik meg élettel. Otthon a tulipánpohárból még jobban kijöttek a zamatai. Míg csapon a mandarinos, enyhén kekszes vonal a domináns, a palackos verzió IPA-barát pohárból a pink grapefruit és a gyantás ízek a meghatározóak. Kevés kekszesség érződik a nyelvhegyen, és utóízében a földes komló majdnem kávés aromákat is hordoz. A 6,5 % alkohol és a tisztességes adag kukorica + maláta ellenére van egy kellemes angol bittereket idéző, enyhén fémes, minerális vizesség is a sörben, ami kifejezetten könnyen ihatóvá teszi. Szóval jól csúszik, csak vigyázzon mindenki, mert ez nem egy 3,5 %-os kukoricasör, hanem egy tisztességes IPA, a stílus minden erényével fölvértezve.

És ha már Hopfanatic, Kiss Tomi végszóra befutott és meglepett az új sörével. A Trance egy Imperial Pale Lager, ami lágerélesztővel készül, pilzeni és crystal malátával, és Centennial, Willamette és Chinook komlókkal. (Itt egy külön csillagos ötös Rizinek és Kiss Tominak is az informatív címkékért!!!) Ez már egy kicsit komolyabb történet, mert az alkoholja is 7% és a Balling - ha jól emlékszem  - 18-as, ami lágerben mérve duplabak-kategória. Ha a Popcorn egy könnyen iható IPA, a Trance igazi hophead csemege. Olyan zöldségesen gyantás illatbomba szakad ki a pohárból, hogy könnybe lábad tőle az ember szeme. Az előbbiekhez enyhe földes karakter, és méz-mézcukor társul. megjelenésében kicsit aranylóbb, láger-közelibb a színe, és hasonlóan dús tojásfehér habot fejleszt.

Ízében sem finomkodik, odab@sz, mint cowboy a söntéspultra. Édeskés, mézes zöldségbomba, főleg hopfanatictranceIMG_8311.JPGkelmbimbó, majd kelkáposztalevél után fanyarabb, sóskás vonal érkezik, míg egy kicsit vasas spenót zárja az első íz-attakot. Odapenderít minket egy eső utáni, nedvesen párolgó virágzó mezőre, ahol az apró virágok mellé keserű gyógynövények (körömvirág, mezei zsurló) és fűszernövények (zsálya, bazsalikom) íze vándorol végig az ínyünkön. De ez nem egy gyógytea, hanem vérbeli IPA. Ha hasonlítani kell, akkor tavaly egyszer a Csakajósörben volt csapon a Brew Dog Jack Hammer, ami üvegből már sokkal lágyabb, gyümölcsösebb, de a Trance azt az akkori csapolt nagyon kemény harapható zöldséges vonalat invokálta. A másik íz-emlék, amit előhozott, a kazincbarcikai HBH remekül eltalált csalános söre, csak sokkal kidolgozottabb kompozícióban, az enyhe alkoholosság nélkül. A buborék is apró és nem szúrós, csak ott van a helyén.

A Trance mellé szerinten isteni választás volna egy mézes, kelbombós konfitált libamell, vagy akár a babos francia egytálétel, a libás (vagy kacsás, esetleg nyulas) casoulet, mert ezek mellett teljesedhetne ki igazán. És aki megkívánta, az ma este a Hopfanatic Pubjában meg is kóstolhatja mindezt, és nem főztek belőle sokat, úgyhogy szerintem érdemes ciceregni...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr465801354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2014.02.07. 13:29:03

Cassoulet - engem nem zavar, csak Rambo miatt:))

Gérard Duchemin 2014.02.07. 13:32:53

"(iróniára érzéketleneknek értsd legújabb mókusvakítását) az új "Premium" arculat kialakításában"

te szent Habakukk, ilyen szarságot is csináltak? :-)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.02.07. 13:40:20

ó Pif,igazán elvágtathattál volna egy plázába pár zacsi vajas kukiért a tökéletes díszlet érdekében! :)

River I 2014.02.07. 13:53:19

Hello, erről az Iguanás sztoriról lehetne kicsit bővebben is olvasni?
Szóval a jelenleg kapható "Iguana házi csapolt sör" Borsodi kreálmány?
Köszi!

Gérard Duchemin 2014.02.07. 14:11:16

@Pável: "ó Pif,igazán elvágtathattál volna egy plázába pár zacsi vajas kukiért a tökéletes díszlet érdekében! :) "

Fúúj. Ráadásul azokat az állítólagosan vajas és sajtos szarságokat tiszta vajsavval "illatosítják" valójában büdösítik, amely az izzadt láb fantasztikus szagáért felelős.

rambo13 2014.02.07. 14:20:58

@Gérard Duchemin:
"vajas és sajtos szarságokat tiszta vajsavval "illatosítják"..."

tudomásom szerint diacetilt használnak és baromi sokan lesznek tőle betegek, akár bele is lehet halni szépen...

hu.wikipedia.org/wiki/Diacetil

Bud Taste 2014.02.07. 14:22:22

@Gérard Duchemin: "Fúúj. Ráadásul azokat az állítólagosan vajas és sajtos szarságokat tiszta vajsavval "illatosítják" valójában büdösítik, amely az izzadt láb fantasztikus szagáért felelős."

Nana, vigyáznék az ilyen kijelentésekkel!
A diacetil a sör nagy barátja, kis mennyiségben kifejezetten előnyös az angol típusú ale-ek jórészében (hadd ne részletezzem, majd Rambo pontosít), és a popcornban is diacetilt használnak, tehát nem ördögtől való a párosítás hu.wikipedia.org/wiki/Diacetil
Amúgy a közeledés jele részedről, hogy Pável kommentjeit fikázod?

Bud Taste 2014.02.07. 14:23:50

@rambo13: Na bazzmeg így jöjjön be a lottó 5-ösöm:)

Bud Taste 2014.02.07. 14:43:50

@rambo13: nem vagy ma túl választékos irányomban! Nem viszed kissé túlzásba a smiley-használatot?
Vagy csak TGIF miatt a pék kutyája vigyor?

rambo13 2014.02.07. 14:56:26

@Bud Taste:
oh, pardon...valóban...elnézést...
(erről most óhatatlanul a "janibácsis" vicc jutott az eszembe...)
nem,nincs péntek effektus, csak igyekszem visszafogni magam kommentelés ügyileg, de mivel ennyiszer megemlítettél, gondoltam reagálok vmi rövidet...hát így...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2014.02.07. 15:02:15

kémikusok ha összebújnak! :O))))
(jobbak vagytok mint az Agymenők)

rizmajersor 2014.02.07. 22:49:07

@River I: 12 éve szállítottam oda sört utoljára, pedig de jó "kuncsaft" volt!!!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.02.08. 11:45:47

@Bud Taste: Úgy látom, sikeresen sikerült szétoffolni a posztot :) A cassoulet jogos, majd hamut hintek a fejemre...
@River I: Sajnos az Iguana jelenlegi söreivel nem vagyok tisztában. Passz.
@Pável: szégyellem magam, de a szagától is rosszul vagyok ...

Bud Taste 2014.02.08. 12:24:04

@pif: Bocs, nem volt szándékos, alapvetően nem vagyok helyesírás fetisiszta, csak a múltban már felmerült a téma más blogon és úgy gondolom, hogy van mit bepótolni gasztro témában azoknak, akik tematikus sörvacsorákat szerveznek (nem Rád gondolok), pláne, hogy az ominózus Kandallós burger promiszkuitás is még csak 3 napja volt téma:
folyekonykenyer.blog.hu/2013/02/07/csakajosor-vacsora_a_cactusban

burger.blog.hu/2014/02/05/i_burger_blog_beer_sorvacsora_a_kandalloban

Különben ez a sörvacsora téma is megérne egy elemzést, globálisan is meg részletekbe menően (folytatásokban) is Garreth alapművének tematikájára építve.

Bud Taste 2014.02.08. 12:29:49

@Bud Taste: Persze Garrett, de ez már a műltkor se jött össze:((

rambo13 2014.02.08. 18:36:16

@Bud Taste:"Különben ez a sörvacsora téma is megérne egy elemzést, globálisan is meg részletekbe menően (folytatásokban) is Garrett alapművének tematikájára építve."

csak hogy folytassam a szűkszavú megnyilvánulásaimat: +1

Gérard Duchemin 2014.02.10. 09:01:31

@Bud Taste:

"Amúgy a közeledés jele részedről, hogy Pável kommentjeit fikázod?"

Á, nem, nem annak a jele. Hanem a kritika jele, túl sok azokban a gáz, túl könnyen cikizhető.

Gérard Duchemin 2014.02.10. 09:03:35

@pif:

"szégyellem magam, de a szagától is rosszul vagyok ... "

Nincs miért restelkedni, nem hinném, hogy van olyan normális ember, aki nincs rosszul a "vajas" pattogatott kukorica szagától. Kb. szarszaggal összemérhető.

Bud Taste 2014.02.10. 09:05:32

@Gérard Duchemin: túl magas labdát nem sporrszerű leütni...

Gérard Duchemin 2014.02.10. 09:27:26

@Bud Taste: Na most az van, hogy a pontosság érdekében nemcsakhogy sportszerű, de egyenesen kötelező is. Aki meg ilyenen megsértődik, vessen magára.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása