Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Sörkonyakmeggy - Tibeer: Pandora's Hope

Egy héttel ezelőtti posztom - szerencsére látszik, hogy a sör nagyon sokakat foglalkoztat - elég nagy hullámokat vetett, és a Sörspecialista egy gasztrós-kérésének is eleget kellett tennem, így picit elmaradtam a kóstolásokkal, de az elmúlt héten sem ültem tétlenül. Tavaly ilyentájt került lencsevégre Tibeer weihenstephani búzaélesztővel erjesztett szép Nelson Sauvin-es búzasöre (talán a tudatalatti játéka volt, hiszen Tibeer is elmélkedett a hazai sörhelyzetről egy sort, de épp az ő söréről készült képet választottam a sörmegmaradás "emblémájául"). Még a karácsonyi rohanásban juttatott el nekem - ezúton is köszönöm a törődést! - 2 palack Pandorát, amiről már  Zsombibácsinál a Mesehabbalon olvashattunk. A készítő, Tibeer - "kötelező" - leírását az FK-ról ide is biggyesztem, egyrészt mert nagyon szemléletes és a legautentikusabb, másrészt mert lusta dög vagyok írni, inkább iszom...

tibeerpandoraIMG_8203.JPG

Egy nap Pandora kíváncsiságból kinyitotta a szelencét, amiből az emberiségre szabadult az összes csapás (betegség, bánat, szegénység, bűn stb.) Pandora megijedt és gyorsan lecsapta a szelence fedelét, amiben egyedül a remény maradt benn. A világra szenvedéssel teli időszak köszöntött, míg Pandora újra ki nem nyitotta a dobozt, hogy a remény is kiszabaduljon...

Sötét-gesztenyebarna, lassan, viszkózusan folyó, sűrű ital.  Fény felé tartva a réz vörösére emlékeztető reflexek csillannak meg benne.  Illata igazán csak néhány perces levegőztetés után bomlik ki: pörkölt kávé, banán, körte kergetőzik a borssal és a trópusi gyümölcsök illatával. Ízében a rumosdió dominál,  amelybe kellemesen fanyar kávés íz vegyül, lenyeléskor pedig a keserű csokoládé  aromái tűnnek fel a szájpadlásunkon.
Nagyon komplex, összetett sör, nem mindennapi ital.
Vigyázat!
A 12%-os alkoholtartalom nem viccel. Szoktuk ezt a sört bulifejezőnek is hívni. Az igazán belevaló sörfogyasztó, az est záró-fénypontjaként ha legurít egy ilyen üveggel, bizonyára nem lesz gondja az alvással...
Miből készül?
Maláták: 5 féle maláta + barna kandiscukor 
Komlók: Hallertauer Hersbrucker, Styrian Goldings
Élesztő: saját
OG:  1096, Keserűség: 26 IBU, Szín: 129 EBC
Alkoholtartalom: 12%
Ezt mondja a készítő saját alkotásáról, de most az én verzióm következik, ami - ha nem is merőben, de - más. Mahagónis, kólás, pácszerű ital csorgott a pohárba, és - vélhetően az igencsak erős alkohol miatt - csupán foszlányos habot vetett, de 12%-nál már nem is vár az ember paplanos magasságokat. Illatában a fanyar cseresznyés, meggyes, konyakmeggyes nyitás után vörösboros (syrah, merlot) aromák keverednek enyhe - jellegzetesen belga apátsági - élesztősséggel. Cukros, baklava-szerű, olajosság, mogyoró, kakaó és kávé meg csoki teszik teljessé az illatokat. Pandora szelencéje átalakult egy belga csokikészítő kis szelekciójává, ahol egybe sűrítették a belga pralinék színe-javát, méghozzá remek egyensúllyal. Aztán gyorsan kerül egy kis fanyarság is, leginkább egy Cherry Coke-os vonal fő jegyeivel.
Megkóstolva mintha beleharapnánk egy békebeli konyakmeggybe, olyan intenzív a csoki és a meggy a likőrös IMG_7843_1.JPGédes mellett. Akár egy Liefmans Cuvée Brut, csak dupla alkohollal, és sokkal ízgazdagabb változatban. Bombonos gyümölcsösség, dió(pálinka), mogyoró. Ahogy melegszik úgy lesz egyre markánsabb a komló jelenléte, és egy kicsit háttérbe tolja az édességet a fanyarság, és a diós aromák is grillázsba váltanak. Van benne egy adag vaníliás, whiskys, karamelles vonal is. Erőssége és a bőven adagolt ízek miatt is bor- vagy vermut-szerű élmény. De sör, ezt domborítják ki az apró, pezsgős buborékok. A fanyarság a nyelvszéleket és a szájpadlást, keserűség a nyelv felső oldalát rántja leginkább össze. Hátul a garatban az alkoholos száraz érzet, és a leheletnyit csípős alkoholmelegség a domináns.
Karácsony lévén a fa fényei melletti éjszakák ideális kísérője volt, és istenien passzolt hozzá a diós bejgli és a zserbó, mert a likőrös édességet elnyomta egy kissé a sütibe tett cukor, így a gyümölcsösség sokkal jobban érvényesült. Az alkoholt meg a pozsonyi tészta teltsége jól fölszívta. Portói vagy Sherry helyett remek befejezés lehet egy nap végén a Pandora, ami nem csak reményt ad, hanem akár egy angol lord, birodalmi terveket szövögethetünk, miközben metszett kristálypohárból kortyolgatjuk. Persze a konyakmeggytől is be lehet sokallni, így ez sem az a sör - de ezt Tibeer is írja - amit korsószám fog ledönteni a nép a csapszékben. Nem is odavaló, hanem a gyarmatbirodalmi tervek mellett a kandallóban ropogó tűz, meghitt beszélgetések és buján csilingelő női kacajok hű csatlósa. Tuti választás lehet egy fontos randevúra, mert szerintem a legtöbb - nem jellemzően hophead - lánynak is bejön.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr715759797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Impavidus Mortalium 2014.01.15. 18:33:18

"leginkább egy Cherry Coke-os vonal fő jegyeivel."

hogy miket meg nem kóstolsz te, hogy tudj plasztikus képet festeni egy ízről :)

Én még karácsony előtt kóstoltam, nekem azért ilyen fennkölten szárnyaló gondolataim nem támadtak tőle. Nekem nem volt ilyen sima és kiegyensúlyozott, mint ami a leírásodból tűnik.
Finom, ízlett, különlegesnek is mondom a hazai piacon, de nekem túl sok volt az alkohol benne, és túl édes is volt sörként.
Ezt mindamellett mondom, hogy belga párti vagyok és rendszeresen abt12-t, Rochefort10-et, fogyasztok, tehát kedvelem a magas alkoholt.
Ugyanazok a fenntartásaim vele, mint a TriplaX esetében is volt; egy ilyen erős sört, nem szabad hosszas pihentetés nélkül piacra dobni. Nem tudom meddig állt mielőtt boltba került, de legalább kétszer annyit kellene még állni hagyni :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.16. 13:25:53

@Impavidus Mortalium: az alkoholosságot a süti szépen ellenpontozta, ahogy írtam, egy Abt vagy egy Rochefort az összetettebb, de a meggyesség nagyon izgalmas, pedig gyümölcs nincs is benne...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.16. 13:31:12

@Impavidus Mortalium: a Cherry Coke kb 17 évvel ezelőtti perverzió volt, nem hosszú távú és nem igazán pozitív, de jól leírja a meggy a cukor és a keserű kólás lezárás jelenlétét.

Impavidus Mortalium 2014.01.16. 14:35:57

@pif:

újrakóstolom, mert meggy nekem nem jött át, persze valószínűleg sokat számít a harmóniában, az ízek kialakulásában, hogy mivel most kóstoltad, lehet, hogy akár kétszer annyi ideje ért már az üvegben, mint amikor én kóstoltam.

Nem kóstoltam még Cherry Coke-ot, de esküszöm megkóstolom :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.16. 14:43:41

@Impavidus Mortalium: Sztem jobban jársz, ha visszakóstolod a Pandorát és elképzeled, hogy milyen a Cherry Coke :)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása