A napokban olvashattuk a hírt, hogy a 2012-es Csepel Örökség díj elnyerése után a Rizmajer Kézműves Sörház esélyes a Budapest Márka cím viselésére is. Mielőtt bárki retrós, kádárromantikás felhangokat hallana ki a címből, gyorsan kiábrándítjuk, hogy csak vegytiszta és a legjobb értelemben vett lokálpatriotizmus a palackokon is feltűnő felirat, semmi több. Józsi sem ma kezdte a sörkimérést és a főzést, több novelláskötetet meg lehetne tölteni a kocsmai sztorikkal, amiket legutóbb a Maibock és a csülök mellé kaptunk nála. És az apropó most is az, hogy a szokásos szortiment (Meggyes, Ászok, Gyömbéres, Kukurica, Cingulus Porter) mellé felkerült már több, mint 1 hete a csapra a főzde új szűretlen búzasöre. A "hivatalos" bemutatóra sajnos nem tudtam menni, így Józsival egy délelőtti rövid beszélgetést és természetesen egy ízpróbát beszéltünk meg. Mikor odaértem, épp az új sör plakátját igazgatta a főzőmester, és hamarosan a csapról is kaptam egy kóstolót.
Klasszikus bajor szűretlen búzasörrel van dolgunk, melynek szép szalmasárgás, virágmézes színe és krémes fehér habja van. Az összetevők sem formabontóak, 50% fölötti búzamaláta, pilzeni, müncheni, bécsi maláta és egy kis crystal maláta adja a testet, amit a Hallertau Mittelfrüh komló tesz enyhén illatossá és virágosan, lágyan (herbfrisch mondaná a német) keserűvé. Az első illatozás egyértelműen a szegfűszeg dominanciáját hozza, majd egy kis melegedéssel előbújik egy enyhén banános aroma, meg a búzasörök túlérett ananászhoz hasonlító illata. Ezen felül egy élesztős, frissen dagasztott kenyértészta és az ananászos vonal mellett mézcukor és egy kevés virágos komlóillat. Idáig minden rendben.
Ízében nem annyira citrusos, hanem a fűszeresebb, szegfűszeges vonalat hozza, megint csak kevés banánnal és inkább ananásszal, no meg egy határozott, robusztus kenyerességgel karöltve érezteti a 15-ös Balling fokot és a bizony már bak-kategóriájú 6,5%-os alkoholt. Igazi harapható, testes búzabak a Rizmajer Búza, nem is nyárra készült, hanem erre a borongós őszidőre esik jól, mert bár nem lóg ki belőle az alkohol, határozottan átmelegít, és még az 2 deci is kellemesen ellustított. Nem pilsesen, de azért érezhetően működik a virágos komlózás is a kortyok végén.
Rizmajer Józsi a beszélgetésünk alatt elmondta, hogy év közben az alap-szortimentre koncentrál, (már csak az erjesztők véges száma miatt is) de évente háromszor-négyszer felszabadít egy tartályt, amibe sokkal komolyabb, drágább alapanyagokból főzött sörkülönlegességeket készít a köznek, hogy a hétköznapi sörök mellé akadjon egy kis ünnepi különlegesség, aminek pont az adja az értékét, hogy nincs mindig. A Búza olcsóbb literes PET és igényesebb 0,5-ös üvegpalackban is kapható. Úgyhogy keressétek a Rizmajer Búzát, amíg van (én a Csepelen kívül jelenleg a Hopfanaticról és az Élesztőről tudok, de vélhetően lesz még máshol is - például Pécsett a Művész kávézóban, ahogy most jelezte a FB-n), és mivel itt a év vége, már nem kell sokat várni, hogy a főzde tavaly is finomra főzött Karácsonyi söre is újra csapra és palackba kerüljön...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
rambo13 2013.11.22. 07:11:07
Bud Taste 2013.11.22. 08:02:11
A cél az volt, hogy a piacon lévő búzáktól különböző, nagyobb testű, merészen komlózott, de a hagyományoktól nem eltávolodó, újvilági stílusú legyen, de a hagyományos alapanyagokból.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.22. 08:16:55
Bud Taste 2013.11.22. 08:46:05
A Palóc búzából is hamarosan lesz egy izgalmas Limited Edition, majd viszek mintát.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.22. 08:59:29
rambo13 2013.11.22. 16:14:20
Bud Taste 2013.11.22. 17:12:09
A cél az volt, hogy a piacon lévő búzáktól különböző, nagyobb testű, merészen komlózott, de a hagyományoktól nem eltávolodó, újvilági stílusú legyen, de a hagyományos alapanyagokból.
Kortyondiak 2013.11.22. 22:21:06
Kortyondiak 2013.11.22. 22:41:46
Impavidus Mortalium 2013.11.22. 23:48:06
www.facebook.com/photo.php?fbid=328046384004125&set=a.130207280454704.28288.100003962976449&type=1&theater
"Jól sikerült, megvan a típusos bajor búzasör hatás, frissítő, a magas alkoholtartalom ugyan a Weizenbock (búzabak) stílusba predesztinálja, de én legalábbis, nem éreztem határozottan malátásnak, vagy sötét gyümölcsös jegyekkel rendelkezőnek, ami a búzabakok sajátossága, de ez csak a nagyon kekec sörértőknek tűnhet fel, és nem is válik hátrányára.
Markáns, tipikus búzaillat, citrusos jegyekkel a gabonaillatban.
A megjelenése előre jelzi "zavaros"ságában a 15-ös Plato-t. Narancsos sötét arany szűretlen homály, egy gyönyörű és egészen tartós habbal.
Ízében ugyanez köszön vissza, gabonás citrusosság, kellemes keserűséggel, (palackba csapotan pár óra múlva fogyasztottam, mégis megfelelő szénsavassággal).
A hatalmas test kortyérzete telt, krémes, kissé csípős szénsavval, nem okoz csalódást, megvan a száraz hatás."
rambo13 2013.11.23. 09:02:07
Bud Taste 2013.11.23. 09:34:40
Sem a színe, sem az OG, sem a komlózás nem bak, a profilt meg legyen szabad úgy megválasztani, hogy előtte az ember nem kér engedélyt a BJCP-től:)
Nem kéne mindent élből skatulyázni...
rambo13 2013.11.23. 10:24:53
abbahagytam...
Bud Taste 2013.11.23. 12:08:24
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.23. 12:49:59
@rambo13: @Bud Taste: Pont erről is váltottunk szót a Józsival. Én egy barna búzát mondtam neki, de sztem január-februárban nagyot robbanna egy finoman füstös sötét baksör...
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.28. 13:24:36
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.29. 09:25:43
Az üveges ezért valószínű nem a felébe kerül...
Kortyondiak 2013.11.29. 22:43:38
rambo13 2013.12.21. 13:28:14
holnap rákóstolok a karácsonyira sörére is...
blash 2014.01.02. 22:14:30
Múlthéten azt mondták a riziben, hogy január első heteiben már csapon lesz a füstös sörük.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.03. 15:39:15
Természetesen lesz majd róla beszámoló. Annyit azért azt hiszem elárulhatok, hogy ez nem a bambergi fajta bükkfán füstölt maláta lesz, hanem egy lágyabb illatosabb fán füstölték meg a hozzá használt malátát. Én is nagyon kíváncsian várom.
blash 2014.01.03. 23:10:30
Annak örülök, hogy nem akarnak túlzott füst ízt, egyik főzdefeszten ittam ilyet, de a mellől már csak a főtt tojás hiányzott...
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.06. 07:40:17
rambo13 2014.01.06. 09:20:15
komlo.blog.hu/2011/01/31/eggenberg_nakoureny_svihak
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.06. 09:22:49
Gérard Duchemin 2014.01.06. 13:57:54
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2014.01.06. 14:25:54
blash 2014.01.09. 17:27:06
blash 2014.01.09. 17:29:01
rambo13 2014.01.09. 17:32:28
a wesselényi utcai pivo sörvendéglőben szinte mindig van, sokszor csapon is!!!
www.csehsorfesztival.com/