Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A cárkisasszony és a csoki esete

A sörforradalom elmúlt 3-4 éve alatt eljutottunk oda, hogy megjelentek a hazai sörszínpadon is olyan sörfőzők, akiknek egyértelmű és összetéveszthetetlen stílusa van. Eddig csak borászok körében emlegettünk ilyesmit, éppen ezért is örvendetes, hogy sörös körökben is ennyit fejlődött a hazai környezet. Ne sértődjön meg senki, én jelenleg három ilyen serfőzőt tudok felsorolni. Az egyik Kővári Gergő - Armando, akinek a Grabancos vonala, egy olyan professzionalitást tükröz, ami megtartja a punk vonal nyerseségét. Hopfanatic - Kiss Tomi söreiben a jó értelemben vett amerikai határok nélküliség és kísérletező kedv párosul - néha egy extra adag komlóval. Németh Anti - Sernevelde pedig az aprólékos gonddal felépített, építészi pontossággal megtervezett sörök irányzatának tipikus képviselője. Anti a legutóbbi Főzdefesztre főzött Napalm-jából is áradt a tudatosság és a megkomponált szép egység és a visszafogott elegancia, nem véletlenül lett a Főzdefeszt söre. Legutóbb egy Russian Imperial Stoutot készített, melyet Kiss Tomi Importerével együtt az Élesztő mutatott be nemrég, és rögvest el is fogyott persze az a pár hordó, ami készült. Szerencsére azért a palackos változat elérhető.

IMG_7870.JPG

A  Katalin Cárnő címkéje ismét egyszerű, de a fekete alapra applikált orosz címer óvatosan elegáns, oda lehet állítani egy Michelin-csillagos étterem asztalára is akár. A hátoldal az összetevőkön kívül az Antitól megszokott - szerintem üdvös lenne kötelezővé tenni - informatív adatokat - alkohol (8,1%), IBU: 64 (masszív keserű) és szárazanyag: 21 Balling - sorolja. Az alap sörösszetevőkön kívül jó stoutos módin került a sörbe egy adag pörkölt árpa is, ami egyrészt a fanyarságát, másrészt a kávés-kakós keserűséget optimalizálja. A hosszúra nyúlt bevezető után meg jöjjön a lényeg!

Kibontva,  - 12 fok körül - kicsit meglepő, de először nem a várt kávés-csokis vonal mutatkozik meg, hanem egy kellemes, enyhén likőrös felhangú gyümölcsösség. Várt meggyes, szilvás aromák, kevés málna és vörös áfonya és nem várt, de nagyon izgalmas, narancslikőrös (Cointreau) illatok csillannak meg. Csak utánuk bomlik ki a kávés pörköltség (csersavas érzetnek nyoma sincs) és a szintén rendkívül elegáns kakaós-csokis vonal sem nyers étcsokoládésan, hanem párlatszerűen jelentkezik. Mint egy bundákban a szalonba besuhogó nagyvilági orosz dáma egzotikus parfümje, ami a kandallóban lángoló tűz melegétől kellemesen szétárad a szobában. Még a megjelenés is erre enged asszociálni, vöröses fekete, elegáns ruha vékony, őzbarna prém-  azaz habgallérral. Azért lassan kibomlanak a stoutok olajos, málátásan-komlósan kesernyés megszokottabb illatai, de még ez is mintha tejszínes csokival volna leöntve.

Ezután az illatorgia után telt édesen, olajosan csordogáló, nehéz ízeket várjuk, aszalt gyümölcsökkel, de ez a sör meglepően száraz, leginkább az esszenciális kávésság és pörkölt ízek dominálnak az első kortynál, az édes cukros, malátás és a gyümölcsösebb ízek - egyelőre - a másodhegedűs szerepét töltik be. Kortyérzetében kellemesen krémes, bár nem ragacsosan, és apró buborékjai is finom bájról és eleganciáról üzennek.

Bevallom, igencsak tudatos kóstoló volt ez, mert hamarosan sörbemutatót tartok, és a Katalin cárnő az egyik IMG_7872.JPGdarabja a sörsornak. Készítettem is hozzá - megelőlegezve a Russian Imperial Stoutok ízvilágát - egy krémes, narancsos, szilvalekváros, kávés browniet, amivel össze is kóstoltam. Sok sörnél eleve úgy ülök neki, hogy írni fogok róla, ilyenkor az ember egész másként iszik, másként figyel dolgokra, mint amikor egyszerűen csak élvezi a finom sört, és nincs előtte papír és ceruza. Ritka, áhítatos pillanatok azok, amikor a rákészülős kóstolás közben is elragad a sör, és a kóstolójegyzet félrehuppan, én meg átadhatom magam a sörnek és a hozzá készített sörkorcsolyának. A Katalin cárnő és a brownie igazi telitalálat volt egymás mellé. A sör kávés pörköltsége jó kontrasztot adott indításként az édes csokinak, majd a csokiba tett kávé felzárkózott a kávésság mellé, de addigra a sör már a gyümölcsös vonalat domborította ki, és mire a szilva-narancs-málna a brownieban ezt is elérte volna, a komló száraz elegáns keserűje kontrázott az egészre. Akár egy udvari etikett szerinti, szigorú elegáns ruhában, a szalonban ülő, fölényesen arisztokratikus cárkisasszony, akihez a titkos ajtón belép egy nyalka cári testőr, és a Zimníj Dvarec nyugati szárnyában teremről-teremre évődve kergetőznek, majd vadul csókolózva megpihennek a selyemkanapé és a kandalló között egy puha medvebőrön...

Ha a Tolsztoj-regényt újra becsuktuk, egyetlen egy megjegyzés, szerintem ez a cárnő, még igencsak cárkisasszony, bár így is üde és tökéletes, de pár hónap után még komplexebb, letisztultabb lesz, úgyhogy a Chateau-Margaux-k mellé érdemes belőle eltenni az almáriumba egy pár üveggel.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr535619059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2013.11.07. 11:13:23

csak meg kell újra kóstolnom, nagyon úgy tűnik, h hibás volt a palack amitt ittam...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.07. 11:35:21

@rambo13: Annyi a "hibája", hogy csak alsó hangon fér bele a RIS kategóriába, de ez már szigorúság. Nekem nagyon bejött

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.11.07. 15:14:55

nem volt ő annyira az udvari etikett rabja - a címkén szerepelhetne akár egy szál rékliben is akár, ahogy vadul meglovagolja a nagypárnát :D Vagy csak két női láb egy alul semmi nyalka testőr mögött kétoldalt...

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.11.07. 15:42:58

amúgy.. talán én korán eltelek a csokis dolgokkal, de nem lehet, hogy ilyen pakura-sűrű stoutok mellé nem csokikrém (ami valljuk be, elég könnyű sosem lehet), hanem csak egy kis gyümölcs illene? (pár szelet barack, sárgadinnye.. a komplementer ízvilág jegyében, mikor pl. a fütös sör mellé sem füstölt húst falunk, hanem pl. paradicsomot, bazsalikomos cuccot)

de jó is lenne így is meg úgy is kóstolni egy palackkal... :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.07. 16:17:33

@Pável: Nem "pakura-sűrű", hanem nagyon elegáns, és nem is annyira robusztus. De ezekhez a nehéz dolgokhoz nehéz dolgok illenek. Lásd vörös bor - bélszín, tokaji - libamáj stb, stout - csoki. Nem kell cask egy kis szeletz és ez a 3 dl sör és nem eltelsz tőle, hanem sajnálni fogod, hogy nem 3 x 3-at kértél.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.11.07. 16:57:46

@pif: hehe, ezek a fenti példák nekem nem nehéz dolgok... ellenben még egy elegánsabb stout is az tud lenni... hogy a fenti tosztoji képeidnél maradjak: nincs "lenge bunda" sem.. na mindegy, egyszer talán lesz mind2 módon kóstolnom

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.07. 17:23:27

de van, pont az a lényege, hogy a prém alatt nagyon könnyű a kabát és nem 20 kilós, mint egy alföldi juhász cifraszűre, no de hagyjuk, akinek a bélszín és egy 7-8 éves Cabernet Sav nem nehéz... :)

Impavidus Mortalium 2013.11.07. 21:20:34

@pif:

ehh ezek a freudi elírások :)
"Nem kell cask"

wazze, neki kellett futnom másodszor is, mert nem értettem mit keres itt a hordó :)

Guille 2013.11.08. 10:15:28

Ma este kóstoljuk!

ps: Azért pl. a fótiaknak is eléggé összetéveszthetetlen stílusuk van.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.11.08. 10:49:56

tkp akkor most hol kapható Katinka?

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.11.08. 11:47:40

Nekem Sörapu sörei is eléggé egységesnek tűnnek. Van valamilyen íz vagy kombináció, ami ott lapul mindegyikben. De nem tudom leírni, és lehet, hogy ott lapul még egy csomó egyéb sörben is, de nekem minden újabb Sörapu sörnél beugrik, hogy ezt az ízt ismerem. Még a viszonylag sötéteknél is.

Gérard Duchemin 2013.11.08. 15:12:08

@Pável: "amúgy.. talán én korán eltelek a csokis dolgokkal, de nem lehet, hogy ilyen pakura-sűrű stoutok mellé nem csokikrém (ami valljuk be, elég könnyű sosem lehet), hanem csak egy kis gyümölcs illene?"

Gyümölcs semmiképp nem illene hozzá. Soha, sehol, semmilyen körülmények közt sem.

Gérard Duchemin 2013.11.08. 15:13:34

@Pável: "mikor pl. a fütös sör mellé sem füstölt húst falunk, hanem pl. paradicsomot, bazsalikomos cuccot"

Semennyi pénzért nem ennék a füstölt sörhöz semmiféle paradicsomos, bazsalikomos ételt. Pénzért sem.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.11. 07:53:49

@Pável: @Gérard Duchemin: A Katalin a sernevelde.hu - n feltüntetett helyeken kapható.
És abszolúte egyetértek Düsi kollégával. Egy sima gyümölcs csak szétcsapná.
Hasonlóképp a paradicsom, bazsalikom sem megy a füstös mellé, hacsak nem pl. egy bárányos ratatouille alkatrészei. És lehet enyhén füstölve az a hús, de ne a füstösségben versenyezzen a sörrel. Maradjunk a sűrű zöldségkrémeknél - tök, avokádó, esetleg csicseriborsó (hummusz)

Gérard Duchemin 2013.11.11. 11:12:15

@pif: Fel nem tudom fogni az ilyenfajta (gyümölcs stout-hoz) izlésficamokat. Innen már csak egy lépés a fokhagymás kolbász vaníliafagylalt párosítás.

rambo13 2013.11.12. 09:55:08

OFF:

valaki tudja, h ez mit tud, illetve mi a "saját sör"

www.facebook.com/jonaskezmuvessorhaz

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.12. 14:34:07

sztem a Varga Áron illetékes a kérdésben lásd vmelyik comment

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.12. 15:13:39

@rambo13: vhol a blogon megtalálod azt hittem itt szólt hozzá...

rambo13 2013.11.12. 16:05:43

@pif: mmint melyik blogon ?:)
megnéztem áron összes hozzászólását, ilyen jellegű nincs...FB-on lehet, h írt ott nem vagyok fent...

Impavidus Mortalium 2013.11.12. 18:08:25

@rambo13: @pif:

Én éppen ma délután voltam, egy egészen helyre kis hely.
A tántorgóIPA által már ismert Csupor Márton készíti nekik a söröket, jelenleg csapon még erősen korlátozott elérhetőséggel a Ravasz Hód, ami (egy gyors kortynyi kóstolásból ítélve egészen jól sikerült) egy barna ale.
Társának ugyanitt elérhető egy könnyedebb (kicsit még kiforratlannak tűnő szintén kortynyi kóstolás alapján) az Arany Jónás ami egy szűretlen világos ale.

A többi sör amit a csapon tartanak az az élesztővel kooperálásban kerül hozzájuk, tehát azok amik az élesztőben is kaphatóak, csak itt azt hiszem összesen nyolc csap van csak.

üvegesben TriplaX-et, BitterFly-t láttam meg ha minden igaz, akkor dühöst, de ez nem biztos, nem emlékszem biztosra, hogy mi volt a harmadik.

Én még ma este megyek vissza egy rendes kóstolatot magamhoz venni (viszek csatost is a két Csupor-féler újdonságnak meg helyben is természetesen ezt-azt megkóstolgatok:

Ha van kedvetek egy könnyed esti sörözéshez fussunk össze, én olyan hét-félnyolc magasságától valószínűleg 10 óra magasságáig elleszek ott.

Impavidus Mortalium 2013.11.12. 18:10:17

@Impavidus Mortalium: jah és alattuk lévő szinten (pincesor) kapható a teljes Er-Pé szortiment :)
Vettem is belőlük, ha legközelebb megvádolnak vele, hogy nem is ittam még olyat, akkor mér dobom is a linket a képhez amikor fogyasztom :)

Változatlan a véleményem róluk.

rambo13 2013.11.12. 19:38:42

@Impavidus Mortalium: akkor most jól le van terhelve a legenda, h még ezt a helyet is ellátják (a marci náluk főz ill, segíti az alaptermelést)

erpé megjelent a bosnyák piacon is...nem mertem...bár egyre kíváncsibb vagyok....a stark is meg volt?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.12. 21:01:22

@Impavidus Mortalium: készülőben egy Erpé-ellenes poszt, szívesen látok magánvéleményeket. Ha kóstoltad, küldd át...

Impavidus Mortalium 2013.11.13. 08:42:41

@rambo13: Igen, vettem abból is. Többször nem fogok.
Mondjuk a Stark nem lesz kivétel, mert a többiből sem fogok :)

Bár az igazat megvallva, a meggyesre a szomszédasszony azt mondta, hogy iható, ha nem tudja az ember, hogy sör (nem nagyon szereti a sört a lelkem egyébként)
Ahogy mondta; ez nem egy nőies sör, hanem egy férfias szörp :)

Serkoptató 2013.11.13. 08:55:11

@pif: szerintem nem az erpé ellen kellene posztot írni, hanem a jelenség ellen, és arra figyelmeztetni mindenkit, hogy ne dőljön be a hangzatos lózungoknak (kézműves sör, sörforradalom stb.).

Impavidus Mortalium 2013.11.13. 09:14:22

@pif: Tegnap csak a meggyesbe, a starkba és a betyárba nyalintottam bele, mert mentem rendes sört kóstolni, hát a stark az annyira rossz, hogy szerintem esélyt sem adok neki, hogy rendesen megkóstoljam, a betyár az meg tényleg betyár egy ízvilágú valami.
Ami közös bennük az az, hogy a borsodi világos egy zamatos, testes, összetett, harmónikus ízvilágú sör ezekhez képest.

Majd írok róluk egy kicsit többet, hogy én mit érzek rajtuk és hogy a szomszédék (elnézést tőlük, hogy kísérleti nyúlként kezelem ez esetben őket) akik nem sörös népek mit éreznek és mit gondolnak róla, aztán átdobom mailban.

Viszont a Marci Ravasz Hód söre szerintem kifejezetten kellemes barna műsor. Gondolom majd alakít azért rajta egy kicsit, talán egy kis hidegkomlózásos műsor dobna rajta, hogy szebb és karakteresebb illata legyen, meg a színéhez mérten egy kis test is elkélne még neki, de az elmondás szerint ez a főzet is még kísérleti stádiumú, nem egy véglegesre beállított termék.
Ugyanúgy mint az Arany Jónás. No rajta vastagon lehet érezni a kísérleti állapotot, egyrészt erősen nyerstésztás ízű-illatú, élesztős a cucc, a csaposok a Jónásban viszont jól marketingelik a dolgot amikor sört ajánlanak;
- Ha szereted a karakteresen friss kenyérre emlékeztető ízhatású, erősen élesztős, különleges söröket, akkor ez nagyon be fog jönni! :)
Én már itt elmosolyogtam, de az átlagpolgár sörfogyasztónak ez pontosan megalapozza azt, hogy ne fintorogjon, hanem csettintsen, hogy igen, ez tényleg hozza azt amit ígér :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.13. 09:36:24

@Serkoptató:Ugyan már egy ilyen poszt készült, természetesen kitérek a jelenségre, de ez a történet azért óhatatlanul az ER-PÉ-re, azaz a Smaklig Matild Kft-re lesz fókuszálva, mert ők nyomulnak ezeken a fórumokon a leginkább.
@Impavidus Mortalium: Köszönöm, várom az eredményeket!

Bud Taste 2013.11.13. 15:33:15

@pif: "természetesen kitérek a jelenségre, de ez a történet azért óhatatlanul az ER-PÉ-re, azaz a Smaklig Matild Kft-re lesz fókuszálva"

Fókuszálás közben az objektivitás miatt ne felejtsd el ráirányítani az objektívedet arra is, hogy a Katalin Cárnő, a Napalm, az Esti Mese és még ki tudja hány más közkedvelt sör is az ER-PÉ-nél készült.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.14. 07:14:23

@Bud Taste: Azt hiszem evvel eddig sem volt baj, bár a butaság, amit a legkevésbé viselek el. De azért sok dicséret nem lesz a posztban, mert hát mondjuk ki, nemcsak szar, hanem a marketing egy bullshit és még drága is. 750 Ft-ért Teufelt lehet venni, 500-ért Cingulust, 420-ért szűretlen Rotburgert és szintén 750-ért pl. Pesti Szamócásat. Ezt nem nevezném utóbbinál ár-érték arányban túl jónak.
Egyébként lásd az objektivitást a Napalmnál: "Mielőtt belekezdenék a kóstolásba tartozom annyival, a köznek, hogy némi PR-t is bedobnék a kalapba, mert a kora tavasszal oly nagy kétes "népszerűséget" szerzett ER-PÉ adta a helyszínt, hogy gerilla-főzőnk nagyobb tételben is dolgozhasson. Látja, Ludas úr, így is lehet!"

Bud Taste 2013.11.14. 08:23:18

@pif: én sem dicséretre céloztam, hanem objektivitásra. Az általad felsorolt kimagaslóan jó ár-érték arányú sörökben az a közös, hogy az itt szereplő árak a sörfőzdében helyben értendőek, míg a viszonteladó sajátmárkás söre-amit jelen esetben tényleg az ER-Pé gyárt a Smaklig receptúrájával- tartalmaz egy forgalmazói árrést is. A főzdében ezt nem vehetnéd meg, mivel nincs ilyen sörük, ezt csak bérgyártják és ugyanannyi befolyásuk van az árképzésre, mint a Napalm, vagy a Katalin cárnő esetében...
Amire én akartam ráirányítani a figyelmet, az a paradoxon, hogy miért gyárt valaki olcsó minőségű terméket amit a fogyasztó relatíve drágán vesz meg, amikor gyárthatna nemzetközi csúcsminőséget is?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.14. 09:13:37

@Bud Taste: Akkor tegyünk vmit tisztába! Ludas úr az ER-Pé, vagy a Matild képviselője? Erre Te látsz rá jobban. Merthogy, ha a főzdéjé, akkor miért látom mindenhol a továbbértékesítési oldalon, ha meg a Matildé, akkor miért védi - legalábbis eddigi kommentjeiben - a főzdét avval, hogy ők minőséget csinálnak.

Bud Taste 2013.11.14. 09:32:46

@pif: Ludas úr az ER-PÉ tulaj, a Maltid pedig egy viszonteladó/forgalmazó akinek a matyóhímzéses sajátmárkás cuccai vannak. Az ER-PÉ sörök a Ludas Matyi range.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.14. 10:01:25

@Bud Taste: Akkor már csak az a kérdésem, hogy az a kedves ember, aki a Budapest Oktoberfesten árulta a szupersöröket, Ludas úr volt-e?

Bud Taste 2013.11.14. 10:03:48

@pif: Fogalmam sincs, nem voltam kinn, de szerintem Ő nem árul.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.14. 10:10:21

@Bud Taste: Ergo azt mondod a Matild a gonosz ellenség, az ER-PÉ meg csak evezget, és tavasszal szerencsétlenül szólt közbe a Meggyes csodánál?

rambo13 2013.11.14. 10:18:04

@pif:@Bud Taste: nem ő volt, ezt más máshol leírta (ha a lófarkas indiános/farkasos pólós fickóra gondolsz)

"Ludas úr az ER-PÉ tulaj, a Maltid pedig egy viszonteladó/forgalmazó akinek a matyóhímzéses sajátmárkás cuccai vannak"

na sztem itt van a nagyon furi szitu: van a core, sokkal olcsóbb er-pé szortiment, amiről a kutya sem beszél (ha jól értem ezek kb a petersbrau majd dunai ászok stb utódai, a ludas matyi story köré épített címkével ,sajnos ezek is eléggé gyenge minőségű sörök) és vam a SM szortiment (egyáltalán nem egységes dizájn, hiszen vannak a matyós üvegek de ha jól láttam a szamócás, szilvás, chilis már eltér)
és a meglepő az, h ludas úr mégis az utóbbi szériát relámozza mindenhol, akkor kel ki magából amikor annak valamelyik tagját kritizálják, a sör (kisalföldi meggyes) sikereit is sajátjaként állítja be...

viszont ahogy írod ehhez kb pont annyi köze van, mint a napalm/esti mese/ katalin cárnő sörökhöz...
szóval nekem tök furi, h ha úgy van ahogy mondod (SM-é a recep és itt csak bérfőzet) akkor miért a főzde tulajdonosa védi meg/reklámozza a sör, miért nem a SM képviselői, akiknek érdekük????

Bud Taste 2013.11.14. 10:23:35

@pif: Nem, én azt mondom, hogy ennek az országnak nincs szüksége ellenségképre, mert anélkül is fülig ül a szarban.
Az első hozzászólásom értelme pedig az, hogy a fogyasztók cseszték el ezt az országot, mert mindent megvesznek ami 1 Ft-al olcsóbb, de 100x szarabb. Ezért akasztja föl magát a maszek pék, ha Tesco nyílik a közelben és ezért hozza a vmit is magára adó pizzéria a lisztet és a paradicsomot (a sonkáról már ne is beszéljünk) Olaszországból és ezért járnak húsért, meg zöldségért a Naschmarktra az éttermek.

rambo13 2013.11.14. 10:35:17

@Bud Taste:
khmm...nagyrészt igaz, meg az ellenkezője is...azért az utóübbi időben van egy nem kicsi hype/sznob hatás...a kettő nagyon nem ugyan az de a lényege igen: van egy jelzés (hype: pl blogbejegyzések, sznob:magas ár) ami miatt a kedves vásárló elhiszi, h az a termék jó és veszi, mint a hülye, pedig a termék szar...
sajnos ebben az esetben is rengeteg sörös példát lehetne felhozni, csak valahogy ezekről soha sem beszélünk...

(egyébként Christian Petz szerint senki nem jár a naschmarktra :))

Bud Taste 2013.11.14. 10:36:51

@rambo13: Nem értelek. Tegnap még egyetértettél Serkoptatóval abban, hogy a jelenséget kell kutatni a jelentés helyett, most meg Te is beleásod magad a honi csillagászat rejtelmeibe...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.14. 10:38:44

@rambo13: Én is így látom...
@Bud Taste: Én azt gondolom erről, hogy van egy olyan réteg, akik fizetőképesek, és egyelőre szkeptikusak a sörrel, de unszolásra nekilátnak és keresnek valamit. És, ha ezek közül beleütközik valaki a kézművessör FB oldalba, vagy az Bp-i Oktoberfest "győztes" sörébe és elnéző félmosollyal visszafordulnak a borukhoz...
A fogyasztók - jó esetben - 10%-nak töredékéről beszélünk, de a "kézműves" vagy legyen kisüzemi sör tképpen pont erről szólna. És a nagy különbség az, hogy a Tesco nem írja ki, hogy mennyire minőségi a cucc, amit árul, de a Matild pont ezt teszi, és ez az, ami b@assza a csőröm, nem a népnek a fogyasztási szokásai.
A butaság és a megtévesztés ellen sztem nem értelmetlen vmit tenni.

Bud Taste 2013.11.14. 10:56:53

@pif: "És a nagy különbség az, hogy a Tesco nem írja ki, hogy mennyire minőségi a cucc, amit árul, de a Matild pont ezt teszi, és ez az, ami b@assza a csőröm, nem a népnek a fogyasztási szokásai.
A butaság és a megtévesztés ellen sztem nem értelmetlen vmit tenni."
A Tesco ennél kifinomultabb az igaz: beteszi a gyártói márkák közé a Value, Standard/Színes meg a Finest sajátmárkait 20%-kal olcsóbban mint a gyártói márka, aztán rábízza a szerencsétlen fogyasztóra, hogy melyiket veszi meg. A Maltidról meg az a közmondás jut eszembe, hogy amíg lószar van, addig veréb is van...
Ezek ellen szerintem is kell vmit tenni, de a jelenség oldalból kiindulva, nem a bulvár eszközeivel.

rambo13 2013.11.14. 10:57:11

@Bud Taste: abszolút egyetértek serkoptatóval még mindig, csak zárójelesen megemlítettem, h ez így kívülről nézve egy fura story...persze semmi közöm nincs hozzá, de van valaki, aki már elnézést, de elég nagy hülyét csinált magából (a zinternetnek hála országosan) és a leírtak alapján teljesen értelmetlenül...sztem tök fölösleges ellen er-pé cikket írni, eléggé bántották már szegény embert, de hát erről ő is tehet...

arról viszont lehet írni, h most boldog boldogtalan "kézműves" termékeket akar eladni olyan címszóval, h no kérem itt a minőség, holott szart árul..de ez persze nem csak a sörre igaz, sajtokra, lekvárokra, kolbászokra stb..

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.14. 11:02:27

@Bud Taste: @rambo13: A jelenség a lényeg ez fakt, de példákat a legkönnyebb innen venni. Na megírom, ha lesz kis időm és vitaalapnak jó lesz.

rambo13 2013.11.14. 11:05:36

@pif: jó de ha már itt tartunk, és kiűzni való jelenségekről beszélünk, akkor mikor lesz arról szó
(bárhol), h nagy sörös eseményeken pl mennyi romlott/hibás sör volt kint, ill a felkapott sörös helyeken mennyi hibás/romlott sört árulnak, és mennyi pénzért?

Bud Taste 2013.11.14. 11:10:30

@rambo13: "arról viszont lehet írni, h most boldog boldogtalan "kézműves" termékeket akar eladni olyan címszóval, h no kérem itt a minőség, holott szart árul.."

Jó ötlet, kezdd el írni a "Sörszennyes" blogot, ahol a hájpolt, agyon dicsért, de közben technológiai hibás, koncepciótlan, vagy 2 hétig érlelt, esetleg szarrá komlózott kézműves csodákról ránthatnád le a leplet! Garantált lenne a siker és legalább öt évig minden hétre jutna elég puskapor...

rambo13 2013.11.14. 11:13:11

@Bud Taste: ezt írtam én is feljebb :):):):)

Bud Taste 2013.11.14. 11:13:51

@pif: "A jelenség a lényeg ez fakt, de példákat a legkönnyebb innen venni."
Nem, példákat nem innen a legkönnyebb venni, de a legveszélytelenebb és a legbulvárosabb...

Bud Taste 2013.11.14. 11:16:22

@rambo13: "ezt írtam én is feljebb :):):):)"

Én azt írtam, hogy TE rakd oda magad és írd le ne pedig várd, hogy más megírja, ha ez ennyire zavar...

rambo13 2013.11.14. 11:45:47

@Bud Taste: ok, felületesen olvastam...
nem az zavar, h erről nem ír senki, csak ha már vki ír a sörpiacon elitélendő folyamatokról akkor sztem úgy helyénvaló, ha átfogó képet adunk.
lehet ezt úgy csinálni, hogy darabról darabra kivesézünk mindent ami rossz, és mindenkibe rúgunk egy jó nagyot( lásd er-pé ellenes cikk de akkor legyen xy ellenes is, jó bulvárosan, ahogy te nevezed) vagy írjunk a fent említett jelenségekről általánosan, felhívva a figyelmet a problémákra

Serkoptató 2013.11.14. 11:47:54

Egy dolgot kellene tudatosítani a vásárlókban/fogyasztókban: a kézműves nem minőségjelző, hanem csupán annyit jelent, hogy nem ipari tömegtermék.
De lehet nagyon jó és nagyon szar is.

Bud Taste 2013.11.14. 11:50:24

@rambo13: ezt a Pifnek kellett volna címezned, nem nekem:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.14. 12:26:56

@Bud Taste: @rambo13: @Serkoptató: Akkor maradjunk annyiban, hogy megírom, amit gondolok erről a kérdésről - az elvárható és megfelelő higgadtsággal - és ha valaki egy kommentnél többet szeretne ehhez hozzátenni, akkor szívesen adok felületet a reagálásra.

Impavidus Mortalium 2013.11.14. 18:25:52

@pif: No, megkóstolgattuk a söreiket, nem fogok mégsem mélyebben boncolgató dolgot írni, mert nincs mit.
Tudnék ugyan hosszan és érzékletesen írni a tipikus hányinger előtti bő nyáltermeléssel társítható utóízről és hasonlókról, de nem teszem.

Elégedj meg azzal, hogy van az alapsörüknek (Pusztai Világos)egy sajátosan és megfogalmazhatatlanul szar mellékíze amellett, hogy vizes vékony a teste és bár idézi egy sör jellemzőit, azonban még az idézőjel is idézőjelben van.

No, ez az íz mind a hét sörben megtalálható, hol erősebben hol kevéssé elnyomva az ízeséssel.
A Vörös Rózsa az Ír jellegét a színében bár kissé kesére sikeredett idézi, és a saját megfogalmazásuk szerinti karakteres sűrűség szerintem már-már eléri a !10!-es balling fokot, tehát egy normál, kommersz ivósör testét és szájérzetét hozza a kötelező jellegű kellemetlen Er-Pé egyenízzel a háttérben. Nem tudom mi az a háromféle komló amit használnak, de lehet, hogy bele is kellett volna tenni, nem csak az üst mellé.
Egyébként részemről (lehet, hogy azért mert ez volt a tegnapi első kóstolás és még nem kezdtek sztrájkolni az ízlelőbimbóim) ez a legihatóbb az összes közül.

A Betyár Fekete egy nagyon eltalált nevű sör. Betyár nagy sütétség kell hozzá, hogy valaki erről elhiggye, hogy minőséget képvisel, hacsak nem gondolkodunk el a minőség fogalmán. Ez a sör a söreik Győzikéje.
Érezhetően az alapsör, hogy ebben semmiféle csokoládémaláta, főként belga csokival karamellizált maláta nincs, az olyannyira bizonyos, mint ahogyan az, hogy nincsen belga csokival karamellizált maláta.
Most őszintén, mi az, hogy belga csikoládéval karamellizálás? Vagy én maradtam el valahol a törzsfejlődés során és ezért nem fér a fejembe a dolog, vagy valami olyan titok tudója a sörfőző mesterük, amivel nagyon sok pénzt lehetne kaszálni... Nekem nem fér a fejembe, mi lett a sörfőzés során a belga csokikra jellemző magas, tiszta kakaótartalom mellett a szintén magas tejproteinnel és magolajjal :)
Biztos vagyok benne, hogy pl eccerű Carafa a karamellmaláta és mellé nem kizárt valami csokiaroma adagolása, amit lehet, hogy Belgiumból hoztak :)De mindez még mindig nem nyomja el teljesen az Er-Pé íznyomot. A testet ebben sem lehet meglelni, hacsak nem ül bele valaki.

A Pesti Szamócás jellemzője a kevés szamóca, viszont határozott aceszulfám/ciklamát íz... és ennyit lehet elmondani a színezett alapsörről... Kevéske mezőgazdasági szakértelem birtokában, ha ránéz a naptárra is biztos lehet benne mindenki, hogy ez nem a pesti szamócamezők édes-ízes maláta és komló oltása az év minden szakában, lévén a szamóca az egyik olyan termék ami piszokgyorsan elkezd bomlani tartósítás (gáz és egyéb vegyszeres kezelés híján, nem véletlen, hogy a legjobb epres sörterméknek számító Floris is csupán természetazonos aromát, és eperkészítményt említ a termékével kapcsolatban... nem beszélve arról, hogy az epret nem véletlenül búzasör alapokkal szokták társítani. A Floris is ezt teszi.

A Szatmár Beregi (így, nem pedig Szatmár-Beregi) Szilva annyira értékelhetetlen, hogy bármikor képes lennék egy flakonnal áthajítani a Duna túlpartjára, és ez a lendületteremtő erő ami az egyetlen pozitívum benne. A szar alapsörhöz egy fertelmesen elbaszott arányú aroma keverve és puszi.
Kivétel nélkül köpte ki mindenki.

A Kisalföldi Meggyest már vastagon kitárgyaltuk a kontár komlókutatón is, nincs mit róla mondani.

Maradt a Stark. A chilis csoda. Ez nem utánérzete, vagy árnyéka a Napalm-nak, hanem a szándék emlékének a felejtése.
tegyél egy üveg dobozos Beer-el felhígított Borsodi Világosba egy szelet piros erőspaprikát és megkapod ezt.
Amennyire a Napalm eltalálta az egyensúlyt és a komplexitást annyira a negatív példa ez a chilis sörre.

Impavidus Mortalium 2013.11.14. 18:56:42

Hát... már én sem tudom, hogy akkor most az Er-Pé a hunyó vagy a maltid ragaszkodik ahhoz - pedig az Er-Pé jót szeretne csinálni és tudna is - hogy szar legyen a matyóhímzéses + vikinges sörcsalád, de az biztos, hogy ebben sikeresek.

Én úgy értelmezem a "Forgalmazó: Smakling Maltid Kft. Hungary" feliratot a sörön, hoigy Ők csak értékesítik. Aki főzi az az Er-Pé.
Márpedig Én nem az értékesítőt, hibáztatom a szarért, hanem aki főzi. Ha kötött, külső recept alapján, még akkor is.
Itt látható az Er-Pé szortimentje:
www.ratebeer.com/brewers/er-pe-serf337z337/6215/
Én ezek közt nem látom a Napalmot, az Esti mesét, a Katalin Cárnőt.
Ezek szerint azok nem az ő főzeteik. A Napalmnál pl a sernevelde van főzdeként jelölve, miként az Esti Mesénél is. Én ezek alapján Nem Er-Pé sörök közé sorolom őket. De a matyókat igen.

rambo13 2013.11.14. 20:52:30

@Impavidus Mortalium: nono azért ratebeerre hivatkozni olyan, mint a wikipediara ebben az esetben
(rakjak fel holnapra egy teljesen kitalált sört az er-pé hez?)

bud taste szerint ezek sm recept alapján készültek, sztem higgyünk neki nyugodtan, vagyis ebben az esetben pont annyi köze van a főzdének hozzá, mint a fenti háromhoz...
(persze emellett nagyon furcsa a főzdetulajdonos hozzáállása az sm söreihez...)

a belga csoki maláta viszont valszeg úgy értendő, hogy a belga castlemalting (avagy chateau) csokoládé malátája, ami sztem sokkal finibb mint a carafa...(de bud taste valszeg ezt is meg tudja erősíteni, mmint h milyen maláta kerül bele)...
az más kérdés, h ebből mennyi kerül a főzetbe...

Impavidus Mortalium 2013.11.14. 21:54:51

@rambo13: értem én a dolgot, de mutass egy másik oldalt, ahol az Er-Pé sörei listázva vannak :)
www.kezmuvessorok.hu/erpeserfozo.php oldalán még kevesebb info van.

Az oldalukon ezt írják szó szerint: Belga csokoládéval karamelizált barna sör.
finomsorok.hu/hu/bags-cases/bety%C3%A1r-fekete
És, úgy an-bloc saját főzésű kézműves söröknek nevezik.

Ez egy kicsit eleve eltér a Ludas úr által a kk blogon hangoztatott belga csokoládéval karamellizált malátától :)
Ám ha a CHATEAU CHOCOLAT van benne akkor is nagyon távol van a cimkén és a honlapon és a blogban hangoztatottaktól :)

Elhiszem én, hogy Maltid recept, csak akkor miért a magáénak állítja be a Ludas úr, - az Er-Pé tulaja - és mint az ő sörükről, beszél aminek a receptje összeállításában és kialakításában, a főzésében is tevékenyen részt vett?
Miért védi ilyen ostoba és nevetséges vehemenciával a Maltid söröket? :)
Ha Ő csak főzné bérbe kötött recept alapján, akkor nem az lett volna a tiszta már az elején, hogy azt mondja; - ez van, ezt kérik, mi a lehető legprecízebben lefőzzük amit kérnek: Nem pedig elkezd hőbörögni, hogy Ő milyen sokat dolgozott ezzel a recepttel és az ő söre csak jó lehet, mert sok éves múlt, meg díjak, meg ilyenek :)

rambo13 2013.11.15. 07:01:57

@Impavidus Mortalium: erre mondtam, h "ersze emellett nagyon furcsa a főzdetulajdonos hozzáállása az sm söreihez..."

a linkelt oldalon a címke alapján az összetevők:
víz, maláta, komló, sörélesztő, karamell festőmaláta, a festő maláta meg simán lehet CHATEAU CHOCOLAT

itt szó nincs csokiról (a címkén sem), viszont karamellről annál inkább
a "Belga csokoládéval karamelizált barna sör" meg egy értelmetlen mondat, ráadásul hiányzik egy "l"

no, hagyjuk abba...

Impavidus Mortalium 2013.11.15. 08:32:05

@rambo13: igen, hagyjuk, mert az anomáliák sora végtelen az ügyben :)
Az azért meglehetősen furcsa, hogy két különböző cégnél az emberek ugyanúgy nem tudnak helyesen írni és fogalmazni :)

rambo13 2013.11.15. 09:16:43

OFF:
a rotburger söröket (barna, világos, teufel) lehet kapni pesten, csapolva a serpa nevű helyen a zichy jenő utcában

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.15. 09:28:37

@Impavidus Mortalium: Hálásan köszönöm a kóstolást és a kimerítő tájékoztatót. @rambo13: Kár, hogy szűretlent nem hoznak...

Gérard Duchemin 2013.11.15. 12:22:03

@Bud Taste: Nem az a kérdés, hogy mi hol készült, hanem az, hogy szar-e, vagy jó.

Gérard Duchemin 2013.11.15. 12:23:31

@Impavidus Mortalium: Ó ez az egész csak azért van, mert ő hazudik mint a vízfolyás. És azért hazudik, mert jellemhibás.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.11.15. 13:18:49

No elég sok komment született ide, ami igazából a már készülő, még vázlatos poszthoz illik majd... (Pif, kéne majd egy helyszíni riport a Bálnából, ha már tényleg boltjuk lett ott, ha jól olvasom, a Matildéknak, nem?)
Kissé visszakanyarodnék a témához - meg lehet győzni, hajlok is azt okos szóra, bár még ficánkol bennem picit a kétely (vagy egy bélféreg?) Szóval, @pif: kösz, már beszereztem a Ganzban. A kérdésemre pedig: sztem meg érdemes eltöprengeni egyes verziókon, no meg, khm, arra válaszolni, amit írtam, pl. "paradicsom" helyet "paradicsomos"-t írtam, stb. és nem nagykanállal, csak pár falatot, kár úgy reagálni, mintha egyenesen paradicsomlevest adatnék a stoutok mellé... ezek után már bele sem merek gondolni, mit értetek gyümölcs alatt, netán káposztát? :) A süteményeden díszlő barack(?)nyesedéken sem látom a feliratot, hogy csupán illusztráció, fogyasztása förtelem a sör mellé, ez csap szét, nem a sör...!
@Gérard Duchemin: sok mindent más sem sikerül, ne fáradj vele. Emlékeim szerint egyébként pár éve épp a közelemben ülve faltál ilyesmit a Ráday utcában, de mindegy. Az említett fagyi kolbászhoz és egyéb ficamokhoz és a jó ízlés témában megmondáshoz sok szerencsét kívánok, smiley.

@Impavidus Mortalium: "férfias szörp": hehehe,vigyázzunk, Matild bá' még képes és ellopja szlogennek!

A Betyár sör esetében pedig javasolnék egy gerillaakciót: nyomtassunk "körte" feliratú címkét és a boltokban minden palackra ragasszuk rá a "Betyár" mellé...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.15. 13:44:55

@Pável: Távol álljon tőlem a Muppet show, de ezt írtad: "paradicsomoT, bazsalikomos cuccot" - Ezt fenntartom, hogy továbbra sem tenném stout mellé, ahogy pisztráng mellé sem kérnék Cabernet Sauvignont, de mindig vannak meglepő kivételek. Tedd mellé, és lehet, hogy jó lesz. Nem akarsz elmenni a Bálnába helyszínelni (CSI - Beer Budapest) - :)
A tetején a NARANCSsárga díszítés - meg fogsz lepődni - narancshéj, ami amúgy benne is van a sütiben, csak reszelve. :)
A Körtés Betyárt nem értem, biztos vmit csak átfutottam...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.15. 13:53:44

@Pável: Ha a Paksi Mogyoróra gondolsz, akkor én ezt "Labanckörtének" ismerem, de így már világos asszem. :)

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.11.15. 13:55:54

@pif: akkor jó - úgy látszik, sok tájnyelvi neve van, én meg így nem hallottam - de a dolog mindenhol ösmert!
ps. Amúgy a páholyban rég szabad egy hely, a tiéd lehet.

Gérard Duchemin 2013.11.15. 15:26:00

@Pável: "sok mindent más sem sikerül, ne fáradj vele."

Nem fáradok vele, de konkrétan mi az a sok minden(t) Sic! más, ami nem sikerül?

Gérard Duchemin 2013.11.15. 15:29:36

@Pável: "Az említett fagyi kolbászhoz és egyéb ficamokhoz és a jó ízlés témában megmondáshoz sok szerencsét kívánok, smiley."

Köszönöm a sok szerencse kívánását. Amúgy a smiley-t kevesebb betűvel is le tudod írni, kisebb erőfeszítéssel, így: :-)

Gérard Duchemin 2013.11.15. 15:45:07

@pif: "Ezt fenntartom, hogy továbbra sem tenném stout mellé"

Ezt nyugodtan fenntarthatod, téged nem fog lehülyézni.

Gérard Duchemin 2013.11.15. 16:57:37

@Pável: "Emlékeim szerint egyébként pár éve épp a közelemben ülve faltál ilyesmit a Ráday utcában, de mindegy."

Aham, ja. És mikor mondtam, hogy a füstölt sör, bazsalikomos étel párosítás jó ötlet? Mert az ellenkezőjét igen. Memóriafrissítést ajánlok neked.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.15. 17:38:47

@Pável: Hát erős volt egy kicsit ez a páholyhely-felajánlás a fentiek tükrében. Van még legalább egy szezonbérleted... :)

Gérard Duchemin 2013.11.17. 18:25:46

@pif: A Pável által említett páholynak én sem vagyok tagja. Ő lehet hogy igen, de én nem.

Gérard Duchemin 2013.11.17. 18:31:55

@Pável: Hű, és még egy fontos dolog kimaradt. A te általad említett, de nem általad kitalált füstös sör - paradicsomos párosítás mindössze csak rossz. De az általad kitalált stout-gyümölcs páros nem egyszerűen rossz, hanem borzasztó. Ez a különbség.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.11.18. 10:27:45

@pif: ha meg nem sértelek, dögunalmas vagy már ezzel, ha már ennyire rácuppantál erre a debil poénkodásra, no meg a falu bolondjára, tőlem szobára is viheted őt a Charlesba - csak semmi buzulás, ahogy az öreg Torrente mondta!
Nekem jobb dolgom is akad ennél, mint debileket levakargatni magamról, meg - egyre gyakrabban - a lényeget kihámozgatni a temérdek sznobizmusból, ezért a "sörforradalomig" elég volt a boros blogokba járni. Szóval cuppanj rá inkább derék szancsópanzádra, vele évődj a továbbiakban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.11.18. 10:34:02

@Pável: Drága Pável, én kiszállok, nem megbántani akartalak, hanem reagáltam a kommentedre, hogy ezt Düsi mi módon értékelte az az ő dolga. De javasolnám, hogy ne a blogot offoljuk szét ezzel a belterjes sértődgetéssel. Még egyszer elnézést mindenkitől!

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.11.18. 10:36:22

én már régóta elnézést kérek itt miattatok, szóval a gárda majd kiröhögi magát, lesz nasi a sör mellé.
És úgyis lesz még itt produkció, ne félj. ez volt ezen a helyen az utolsó hozzászólásom.

Gérard Duchemin 2013.11.18. 10:55:34

@Pável: Mondjuk a nénikéd a falu bolondja, de nem én.

enMegmondtam 2013.12.21. 21:30:28

@Impavidus Mortalium: Jócskán megkésve, de szeretnék néhány kérdést tisztázni.

A Sernevelde egy vándor főzde, ami azt jelenti, hogy nálunk a sörfőzéshez csak a szoftver van meg. Ahhoz, hogy egy sört piacra tudjunk dobni más hardverén/főzdéjében szoktunk főzőkapacitást vásárolni.

Ilyenkor a kibérelt főzdében átvesszük az irányítást és ideális esetben minden úgy történik, ahogyan mi szeretnénk. Az alapanyagokat mi szoktuk vinni, így a főzde részéről a recept ismeretére nincsen szükség. A receptjeinket rajtunk kívül más nem ismeri.

A Katalin valóban az ER-PÉ-ben készült, receptje azonos a Rozsnyói Grand Championéval.

A Napalm szintén Anti receptje, ami a Főzdefesztre érte el végső formáját.

Az Esti Mese viszont a Dunakanyart is jegyző Takács Péter nevéhez fűződik és ez is az ER-PÉ-ben készült.

Tudom, néha kicsit kuszák a szálak, fogyasztóként sokszor nehéz őket átlátni. Éppen ezért kérnélek titeket, hogy kérdés esetén nyugodtan forduljatok hozzánk az alábbi oldalakon keresztül:

www.facebook.com/sernevelde
www.sernevelde.hu/

Impavidus Mortalium 2013.12.21. 23:59:41

@enMegmondtam:

Köszönöm az információt, én is erre gondoltam, hogy ez a történet.

Tehát voltaképpen megerősítést nyert, miszerint Ludas úrnak nemigen van köze az általad is említett sörökhöz/receptekhez/főzéshez, szemben azzal amit írt ezek kapcsán pl. a Napalm-al kapcsolatban, s csupán a technológiai hátteret adta az ER-PÉ.
Merthogy megfogalmazása szerint az ER-PÉ főzte azt is, ezzel bizonyította milyen minőségi és díjnyertes söröket tud főzni az ER-PÉ... ezzel is igazolni szándékozta a meggyesrettenet kiválóságát, hiába is próbáltuk elmagyarázni neki többen, hogy nem ugyanaz, hogy az ER-PÉ főzi, vagy az ER-PÉ főzdéjében főzte más.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása