A Főzdefeszttel stílusosan búcsúztattuk a nyarat és sajnos a permanens napsütést is. Beköszöntöttek a hűvös, esős napok, és a könnyű búzák, jól csusszanó pilsek szép lassan lecserélődnek a kamrában, hogy átvegyék helyüket az őszi-téli sörök. De a nehéz baksörök, apátsági tripelek előtt még van élet. Az ősz nemcsak a szőlő-, hanem a komlóérés ideje is. A friss komlóval főzött sör hasonló élményeket rejteget, mint a Márton-napi újbor vagy az oly nagyra (sokszor túl nagyra - már azok közül, ami eljut ide Magyarországra) értékelt Beaujolais. Klasszikus példa az ilyen sörre a Pyrasernek - mostanában a Sörspecialista-Sörmanufaktúra sajnos nem hozott belőle, innen is üzenem, hogy ejnye! - Hopfenplücker fantázianevű Pils-e, amit a saját komlóültetvényükről frissen szüretelt komlóval azon rögvest szedés után főznek, és utánozhatatlanul friss zöldséges karaktert kap tőle a sör. Igazi rágcsálható, harapható darab. Ahogy a német mondja: Herbfrisch. Én annak idején nem is írtam róla, mert mielőtt tollat ragadtam volna, behabzsoltam, így KK kolléga bejegyzéséből fölidézheti, aki kíváncsi rá. De nagyon elkalandoztam Angliától, ahonnan a címben nevezett sört kaptam, szeretett húgom közreműködésével. Aki persze örül, hogy drágalátos bátyja megbízhatóan egysíkúan működik, így nekem bármilyen alkalomra hozhat sört, nem kell a fejét törnie agyafúrt ajándékokon.
Szóval a Shepherd Neame, ahol a vizsgált sört főzik, egyike a legrégebbi angol főzdéknek (1698 a hivatalos alapítás), és a tradíciók mellett (pl. ugyanazt a vizet használják azóta is a főzéshez) komoly újításokat is alkalmaznak. Egyik ilyen, hogy a főzőüstbe forró gőzt vezetnek, így nem kívülről melegítik az üstöt, hanem belülről melegszik a főzet, és ezáltal frissebb és konzisztensebb. Ha nem is tudjuk ezt ellenőrizni, mindenesetre jó PR-osan hangzik. Maga a Late Red sör is egy tradíció és új technológia közt vibráló darab. Hagyományos alapanyagokból főzött közepesen erős (4,5%-os) ESB(?), amiben a crystal malt és az angolok hagyományos aromakomlója az East-Kent Golding mellett jön egy kis csavar. Ez a csavar meg a háromszoros komlózás, méghozzá a Goldingot hagyományosan a komlóforralás alatt és aztán közvetlen a vége előtt adagolják a sörbe, majd Cascade-dal rákontrázva hidegkomlóznak, hogy felturbózzák a gyümölcsös és keserű hatást. Nézzük is, milyen sikerrel teszik ezt!
A Late Red poharunkba kerülve gyönyörű mélyvörös-rezes színben játszik, és tetején - köszönhetően a gazdag komlózásnak - igencsak tisztességes piszkosfehér, paplanos habot fejleszt. Illatában a jellegzetes ESB-s sztenderdet hozza, piros bogyós kezdés mellett némi rágó és a malátától enyhe (tej)karamella legyezi orrunkat. Kicsit visszafogottra sikerült, nem olyan intenzív a hatás, de ez betudható a kisebb testnek. Sajnos az ízekben is jóval haloványabban muzsikál, mint azt a megjelenésből gondolnánk. A kis édeskés indítás után enyhe fanyar gyümölcsösség, némi lágy zöldséges komló egy közepesen vékony, enyhén vizes test és visszafogott, de tiszta száraz keserű zárás. Igencsak intenzív buborékjai vannak, ami egy bitternél nem megszokott, de ha könnyű, enyhén ízes frissítőnek, aperitif-sörnek fogjuk fel, akkor még kellemesnek is tekinthető. A Hobgoblin-tól vagy Fuller's ESB-től azért elmarad, (és gyarló módon nem bírom ki, de beteszem egy új sörös(?) blog leírását is a Hobgoblinról - legyen miből okulni) de egy kellemes, jól fogyasztható sör, és minden tekintetben inkább egy Premium Bitter, mint egy ESB. Jó átlag, hiba és különös erények nélkül.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.09.12. 09:50:37
Bud Taste 2013.09.12. 11:18:29
Azért nem fejteném ki részletesebben, mert ez a blog nem erről szól, de ha érdekel más fórumon örömmel.
Bud Taste 2013.09.12. 11:36:14
Esetleg nem egy egészen pici diacetil az?
Kis mennyiségben nagyon jól áll ezeknél a söröknél.
A Hobgoblinnal kapcsolatban lenne egy megjegyzésem (igaz, hogy kb. 2 éve nem kóstoltam és a BeerBierben is lemaradtam a csapoltról, olyan hamar elfogyott):
Úgy hallottam, hogy a közelmúltban drasztikuson romlott a minősége az eredetihez képest, tehát elképzelhető, hogy a belinkelt dummy bloggernek igaza van, ami az 5 pontot illeti. Nekem régen a kedvenc söreim egyike volt üvegesben is, ami nagy szó, de változnak az idők és a sörök is...
Hamarosan elkészül egy Hobgoblin utánérzés, majd viszek egy palackkal, és akár lehetne egy összehasonlítást is írni róla, kiváncsi lennék a véleményedre.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.09.12. 15:49:35
ESB-re mindenképp kíváncsi vagyok. Köszi!
A Late Red meg nem volt hibás, csak egy kis toffee is volt az illatában, de nem diacetil.
Vörösváron nem jársz vmikor? Úgy láttam csináltak egy 10%-os jubileumi sört - Hexe
Bud Taste 2013.09.12. 16:11:06
Inkább Northern English Brown Ale, mint ESB.
Két év nagy idő egy sörnél... esetleg újra kéne kóstolni.
A Saison sem ugyanaz mindig:)
A diacetil nem hiba! Kis mennyiségben előny, lásd Nut Brown, Red Hook, Chardonnayle stb.
Hexe-nek próbálok utánajárni.
Bud Taste 2013.09.12. 17:34:00
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.09.12. 18:06:10
Viszont kóstolj szűretlent - sztem nagyon jó lett.