Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Belga Sörfesztivál, negyedszer

Negyedszer rendezték (illetve még rendezik) meg a hétvégén a Belga Sörfesztivált a Vajdahunyadvárban - amin a Sörbúvár blog harmadszor, én személy szerint először veszek részt. Így abszolút friss élményként tapasztalhattam a tavaly óta markánsan megemelt belépő (4000 Ft = 1 db talpas pohár + 4*2 dl sör) velejáróit, mindenekelőtt a korábbi beszámolókból kirajzolódó szürreális tömeg hiányát. Szombat délután épp kellemes létszámban volt tele az épület, sűrűn emberekkel, de minimális sorokkal az egyes csapoknál. Vasárnap mindez - a közbeeső jégesőtől nyilván nem függetlenül - kifejezetten szellős hangulattá alakult, így minden adott volt ahhoz, hogy csak a kínálatra figyelhessek.

feszt.jpg

Segített ebben az ételkínálat is, ami, akárcsak IPAfai Pap kolléga tavalyi beszámolójában, ezúttal is közepes bonbonokban, szarvaskolbászban, sajtban és zsíros kenyérben merült ki. Pedig az elkövetkező hetek sörfesztivál-kínálatából (belga, cseh, Főzdefeszt, Budavári) árai és kínálatai nyomán épp ez volna az, amelyen a leginkább helye volna egy fokkal gourmet-közelibb, vagy legalábbis regionálisan inkább illeszkedő fogásoknak.

Sebaj, fogjuk mindezt a külső helyszín és a catering nehézségeire, és nézzük meg, miért mehet el potenciálisan egy sörkedvelő a Vajdahunyadvárba. Odáig világos, hogy aki belga sört kíván inni, ár szempontjából egyértelműen jobban jár, ha elmegy a Halász utcai szaküzletbe, de még akkor sem feltétlenül zárja veszteséggel a napot, ha a hangulat kedvéért inkább az Henri sörözőbe ül be a Bem rakparton (mindkettő éppúgy a Belgaco érdekeltsége, mint maga a fesztivál). Következésképpen a fesztivál vonzerejét az extra elemek jelenthetik: olyan üveges sörök, amiket egyébként Magyarországon nem kapni, illetve olyan csapolt sörök, amiket Magyarországon egyébként csak üvegesen lehet kapni. Nos, e két szempontból nem állítható egyértelműen, hogy a fesztivál a belgasörbarátok különösebb kényeztetésére szolgálna, de azért találni izgalmas tételeket. Nézzük át, mik lehetnek ezek.

Ehhez szerencsére nem kell átrágnunk magunkat a fesztivál teljes, nagyjából kilencvenféle üveges és ötvenféle csapolt sört magában foglaló kínálatán, ugyanis a sajtóközlemény előzékenyen kiemeli őket. Eszerint teljesen új szereplő a Petrus sörfőzde, amely apátsági stílusú sörein felül egyfelől hordóérlelt Aged Pale nevű savanyú ale-jével, másfelől málnás Wittekerke Roséjával tűnik ki, mely utóbbit "2011-ben Európa legjobb gyümölcssörének választottak". Mivel azonban emellett a Ratebeeren 16 ponton áll, inkább az előbbit kóstoljuk meg, üvegből. A Petrus Aged Pale pedig egyikének bizonyul azoknak a söröknek, amik nem csak hogy újak a fesztiválon, de egyszersmind képesek egy eddig jelen nem lévő stílus bemutatására is. Mint savanyú ale, illatában ecetes dinnyét idéz, karaktere pedig egy spontán erjesztésű gueuze-höz áll inkább közel, mintsem a flamand vörös klasszikus Rodenbach Grand Cru-höz. Tejsavas erjedési ízek, friss sóska, fanyar kortyzárás. Ami teljesen szürreálissá teszi az élményt, az a tükrös, szalmasárga test - egy Jever Pils-megjelenésű sörtől sokkal viccesebb élmény a fenti ízeket megtapasztalni, mint egy opálos klasszik lambictól.

Steenbrugge_Tripel_kisebb.jpg

Szintén új szereplő a Steenbrugge is, amitől ugyan nincs csapolt ajánlat a fesztiválon, de a "világi" (azaz nem-trappista) tripeljüket azért érdemesnek tűnt megkóstolni. Utólag azt mondanám, ha csak három-négy zsetonja van valakinek, nem feltétlenül a Steenbrugge Tripelre kell fordítsa az egyiket, mert nagyjából ugyanazt kapja, mint a stílus bármelyik további, átlagközeli képviselőjétől. Szuperintenzív, palackérlelt szénsavasság, kandírozottananász-illat, ízében kandiscukros grillázs, illetve további ananászjegyek váltakoznak némi kellemesen egyensúlyozó, kimért komlózottsággal. Zárása selymes, már-már ragacsos.

KASTEEL_fles33Hoppy_kisebb.jpg

Az egyébként is elérhető főzdék újdonságszámba menő főzeteiként kínálja a sajtóanyag a bioösszetevőkből készült La Trappe Puurt és a belga belföldi komlókkal felturbózott Kasteel Hoppyt. Az utóbbi csapon is kapható, így arra vállalkoztam - leginkább abban a hitben, hogy egy újabb variációt írhatok majd meg az újvilági kihívásokra válaszolni készülő belga söripar eszköztárából. Sajnos nem így történt, ugyanis a Hoppy ugyan egy jól iható, kissé virágos illatú ale, de ennél többet nem igazán nyújt: pilsenieket idézően kontinentális, de tompa aromakomlós karakter, ami ugyan érezhetően intenzív, de rendkívüli mértékben el van rejtve a sörben. Néha mutat egy morzsányi citrusosságot, de nem nyújt különösebben izgalmas kóstolási élményt.

Egyébként is elérhető üveges belga sörök csapolt verziójaként jelent újdonságot idén a Westmalle Dubbel és a Gouden Carolus Classic. Az előbbi nem került végül sorra a kóstolási listámról, az utóbbi viszont igen, és egy valóban rendkívül harmonikus, selymes, elegáns erős belga barna ale, puha kakaóporos és mandulagrillázsos karakterrel.

DSC01793.JPG

Mindezeken felül természetesen még rengeteg remek sör van/volt jelen a fesztiválon, de a hitelesség jegyében csak további két, tegnap vagy ma kóstolt tételt emelek ki közülük. Egyikük a Duvel Tripel Hop (valószínűleg a Citra, nem a Sorachi Ace volt jelen, bár ki tudja), ami a már emlegetett Kasteel Hoppynál jóval karakteresebb módon jeleníti meg a kortárs komlódivatot magában: markáns citrusosság, sodró, de dinamikus keserű egészíti ki a jó ivású erős belga ale-alapot, olyannyira, hogy a 9,5% alkohol tulajdonképpen nem is érződik. Akit ez zavar, nyugodtan fordulhat ellenben a Kasteel Cuvée du Chateau-hoz, amelyből összetéveszthetetlenül árad a 11% alkohol, az etanolos vattacukorillatból éppúgy, mint a rumos-kandiscukros, némi kiérezhető komlókeserűt is felmutató, de egyszersmind a klasszikus konzum szaloncukrot is felidéző, mélyen malátás testből.

Ami a fesztivál technikai oldalát illeti: a belépőjegyként funkcionáló kóstolópohár kellemesen anyaggazdag, használatát pedig jelentősen megkönnyíti a kihelyezett pohármosó. Az üveges sörök adagolása már egy fokkal több aggodalomra ad okot, ugyanis a policy szerint egy zsetonárt azokból éppúgy két deci jár, mint a csapoltakból. Csakhogy az üvegek szinte kivétel nélkül 0,25-ösek vagy 0,33-asak, így a koreográfia szerint a pultos általában elővesz a hűtőből egy félig-meddig üres (de azért visszazárt) üveget, amiből kitölti a maradékot, majd kiegészíti egy újonnan bontott üveg megfelelő hányadával. Nagy tragédia persze valószínűleg így sem éri a söröket, de azért egy kicsit mindig viszketni kezdett a tarkóm a folyamat nyomon követése során.

Akik nem tudtak a fesztiválról, de épp most olvassák a Sörbúvár blogot, szerencsések, ugyanis ma este nyolcig van nyitva a fesztivál, így még akár el is ugorhatnak egy gyors kóstolókörre. A többieknek pedig marad a jövő év, vagy addig is a város számos belgasörös intézményének valamelyike, egészen hasonló élményt nyújtva.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr725340393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2013.06.03. 11:01:31

idén is megvolt, idén sem ájuldoztam tőle, annál inkább az áraktól...
nagyon jó ötlet volt a söröket bemutató szóróanyag, de ilyen árak mellett, azért elvárható lett volna, h mindenkinek jusson és haza is lehessen vinni...

szokás szerint botrányosan nagy tömeg egymást lökdösik az emberek, sok a kifolyó sör és a pohártörés, a hatalmas tér miatt baromi nagy a visszhang, ami a kommunikácót igencsak mgnehezíti, főleg, ha a zenekar is húzza...

tök jó lenne, ha végre izgalmasabb típusokat is bemutatnának, pl gueuze, saison...
előbbiből két példány volt (chapeau, st. louis), a saison jelzőt meg max a la chouffe-ra rá lehet fogni, de azért valljuk meg h egyik tétel sem a kategóriájának élmezőnyéből van...

a kasteel hoppy nekem óriási csalódás volt, sajna a speckó duvel nem volt amikor ott jártam...

a csapolt westmalle pedig borzasztóan túl volt hűtve...

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.06.03. 12:03:44

Én mint nagy sörkedvelő például szívesen ott lettem volna, de valahogy Egerbe nem jutott el a híre... :-( Na majd a Budai Sörfesztivál :-)

-kk- 2013.06.03. 14:17:55

@Húsimádó: Ár-érték arányban akkor már inkább javaslom az e hétvégén esedékes Főzdefesztet, ahol nincs beugró, ellenben változatosabb a kínálat: www.fozdefeszt.hu/budapest.html

Bud Taste 2013.06.03. 15:01:21

@-kk-: A Petrus Aged Pale nekem is nagy csalódást okozott, pár éve még csak az amerikai piacra készítették, akkor sokkal komplexebb, kiváló sör volt, valószínűleg a hosszabb fahordós érlelési idő miatt. Most, hogy már nagy tételben Európában is bevezették, nagyot esett a minősége, ami azért is elszomorító, mert kóstolás nélkül 2 rekeszt vettem belőle a régi tapasztalataimra hagyatkozva:). Most palackos érlelésnek vetem alá vagy 2 évig, ha már a Bavik ezt elmulasztotta a fahordóban:((

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása