Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Itt az eperszezon, avagy készítsünk sörkoktélt - Irish Red Mojito

Itt az eperszezon. Ettől hangos az origo-n a Táfelspicc és a csomborblog szerzőjének az írása is ezt taglalja. De mit kezdjünk mi, sörösök evvel a ténnyel? Keverjünk koktélt!

irishredmojito1.jpg

Az IF kávézó április végi sörvacsorájára találtam ki ezt a sörös koktélt, ami amellett, hogy finom és tényleg könnyű frissítő long drink, a forralt sörnél, amit FK Danival még a télen készítettem, sokkal biztatóbb, - legalábbis nekem - és jóval sörösebb élményt is nyújt.

Hozzávalók:

  • fagyasztott vagy friss eper vagy eperszirup
  • cukorszirup
  • zúzott jég
  • Stari Ír Vörös Sör
  • friss menta

Ha friss eperből készítjük, akkor 2-3 szem epret a Tumbler pohár alján szétnyomkodunk, a poharat félig töltjük zúzott jéggel, hozzáadjuk a cukorszirupot és a mentát (ha eperszirupot használunk, akkor azt is rátöltjük) és az egészet felöntjük Stari Ír Vörös sörrel, majd díszítjük.

irishredmojito2.jpg

Autentikus változata az IF Kávézóban már az itallapon van, úgyhogy irány a Ráday utca. (Külön köszönet Pankának , mert az ő nevéhez fűződik a prototípus perfekt megalkotása, és Kalocsai Richárdnak, akinek a fotói megörökítették ezt a "történelmi" pillanatot )

irishredmojito3.jpg

Egészségetekre!

A Sörbúvár ezennel meg is hirdeti sörkoktél-pályázatát. A legjobbakat közzétesszük, sőt az Élesztő Pub koktélos pultjában is helyet kaphatnak, és plusz ajándékok is nyerhetőek. Pályamunkákat - fotóval a beergastronomy(kukac)gmail(pont)com-ra várom szeretettel.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr765299713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.05.15. 15:31:36

Beertini Dark

Hozzávalók
1cl Black Rose
5cl Mozart Dry

Elkészítés:
(Mint a Martini) Az Y-pohárba zúzott jeget teszünk. Majd egy keverőpohárban jéggel óvatosan összekeverjük az összetevőket. Az Y-pohárból a jeget kiöntjük, majd a keverőpohárból a kész koktélt az Y-pohárba szűrjük.

Díszítés: a poszt kedvéért egy szelet eperrel a pohár szélén.

Ogreface 2013.05.15. 15:49:31

Egyedül otthon

Hozzávalók:
1 üveg jó sör
1 sörnyitó
1 a sörnek megfelelő pohár

Elkészítés: Először válasszunk ki egy ízlésünknek megfelelő sört a kedvenc boltjaink egyikében. Ezt vigyük haza nagy óvatossággal és szeretettel. Otthon tegyük be a jégszekrénybe és várjuk meg, míg szépen megpihen az utazás után és megfelelő hőmérsékletre hűl. Válasszunk ki egy a választott sörfajtának megfelelő pohár típust a gyűjteményünkből és azt öblítsük ki jó alaposan. Emeljük ki a hűtőből a palackot, kellő körültekintéssel nyissuk ki és féltő szeretettel töltsük a poharunkba. Pár másodpercig gyönyörködjünk benne, majd kóstoljuk meg, ízlelgessük, élvezzük. Vigyázat! Semmi féle idegen anyagot, fűszert, löttyöket, feleseket ne pancsoljunk bele, mert akkor elbasztuk az egészet! Lassan, kortyolgatva fogyasszuk el.
Díszítésnek ott a remek habkorona a csodálatos szín és a míves kialakítású pohár.

Egészségünkre!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.15. 18:04:17

@lilakutyak: gondolom, a sör az 1 deci
@Ogreface: kedvemre való, de hagyjuk meg a lehetőséget azoknak is, akik nem szeretik a Borsodi Szárazat, mert szeretik a sör ízét...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.05.16. 08:50:33

@pif: nem, 1cl. Másfél deka cucc bele se megy egy rendes koktélos pohárba. Ez egy mezei Martini, amiben a Black Rose helyettesíti a vermutot, a Mozart Dry meg a gin. (www.facebook.com/photo.php?fbid=325882497423872)
És tegnap nem jutott eszembe jobb az epernél, de helyette inkább egy szem pörkölt mogyorót tennék bele, az olajbogyó helyett. Ha alkalmad van rá, próbáld ki. Már Martinit inni is menő, ez meg überpucc :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.16. 09:20:57

@lilakutyak: akkor 5x annyi csokilikőr, mint sör? A klasszikban kb 1 a 2 az arány??

rambo13 2013.05.16. 10:15:09

@pif: ugyan wikis link, de eszerint:
hu.wikipedia.org/wiki/Martini_(kokt%C3%A9l)

A martini az IBA (International Bartenders Association) szerint 5,5 cl gin vagy vodka és 1,5 cl száraz vermut keveréke

Több változat is létezik, de a mai gyakorlatban vodka vagy gin, és száraz vermut keveréke 5:1 arányban

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.16. 11:15:16

@rambo13: én mást ismertem, de így utánanézve valóban ez tűnik klassziknak, majd megnézem otthon az üvegen...

rambo13 2013.05.16. 11:31:56

@pif: még egy érdekes írás, ebben azt írják, h korai 1:1 volt az arány, a 30-as évekig viszont 1:2 volt a standard

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.16. 12:07:37

@rambo13: én már öreg vagyok, én az 1-2-ről tudtam...

Bud Taste 2013.05.17. 09:33:13

@rambo13: @pif: Rázva 1:1, keverve 1:2 a klasszikus arány koktélanalfabéták!!!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.17. 09:46:14

@Bud Taste: @lilakutyak: megnéztem az üvegen, meg a cég oldalán:
a jelenlegi official verzió:
gin-hez (Bombay Saphire)1/5 - 4/5 és
1 a 4 vodkához és persze olajbogyó...

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.05.17. 11:21:42

@pif: Na, a mixertanfolyamon ezt így tanították:
Száraz Martini koktél: 5cl gin, 1cl vermut
Nagyon száraz Martini koktél: 6cl gin, 1cl vermut
Kibaszott kurva száraz Martini koktél: 7cl gin, meg megmutatjuk a vendégnek amartinis üveget

rambo13 2013.05.17. 11:46:21

@lilakutyak: ez utóbbi "sörös" változatáhot nem borsodi dry-t kellene használni ?:)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.05.18. 14:05:30

@rambo13: lövésem se volt miről beszélsz, de ma belefutottam. Csúszik, mint a víz.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.05.31. 09:34:17

Hósiesen kipróbáltam a cuccot, és bár pifben alapvetően megbízom, ettől a 2-3 szem epertől meg a 2-3 mentalevéltől nem vártam, hogy egyáltalán hozzászolnak a sörhöz, de meglepően harmonikus koktél lett, amiben minden összetevő felismerhető maradt, érdemes!

És ha már belekezdtem, szétnéztem a spájzban, majd elővettem egy Splasht, egy kis 3*-os Araratot, egy citromot és a maracujaszirupot, aztán elkezdtem elegyíteni. A végén erre jutottam:

Fél literes korsó aljára 1cl maracuja szirup, 12 csepp citromlé és 2cl Ararat (vagy bármi tisztességes brandy vagy konyak). Ezt aztán elegánsan felöntjük az üveg, alaposan behűtött Splash-sel, és kész is. Díszíteni nem kell, mert annyira sörnek tűnik, hogy higgye csak mindenki, hogy egy korsó sört tolunk éppen.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (61) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (33) balkezes (6) baltika (1) balti porter (2) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (3) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (53) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (19) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (58) csíki (9) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (37) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (10) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (8) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (13) horizont (25) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (71) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (13) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (272) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (28) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (49) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (21) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (313) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (3) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (40) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (6) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (24) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (35) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (35) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (4) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása