Itt az eperszezon. Ettől hangos az origo-n a Táfelspicc és a csomborblog szerzőjének az írása is ezt taglalja. De mit kezdjünk mi, sörösök evvel a ténnyel? Keverjünk koktélt!
Az IF kávézó április végi sörvacsorájára találtam ki ezt a sörös koktélt, ami amellett, hogy finom és tényleg könnyű frissítő long drink, a forralt sörnél, amit FK Danival még a télen készítettem, sokkal biztatóbb, - legalábbis nekem - és jóval sörösebb élményt is nyújt.
Hozzávalók:
- fagyasztott vagy friss eper vagy eperszirup
- cukorszirup
- zúzott jég
- Stari Ír Vörös Sör
- friss menta
Ha friss eperből készítjük, akkor 2-3 szem epret a Tumbler pohár alján szétnyomkodunk, a poharat félig töltjük zúzott jéggel, hozzáadjuk a cukorszirupot és a mentát (ha eperszirupot használunk, akkor azt is rátöltjük) és az egészet felöntjük Stari Ír Vörös sörrel, majd díszítjük.
Autentikus változata az IF Kávézóban már az itallapon van, úgyhogy irány a Ráday utca. (Külön köszönet Pankának , mert az ő nevéhez fűződik a prototípus perfekt megalkotása, és Kalocsai Richárdnak, akinek a fotói megörökítették ezt a "történelmi" pillanatot )
Egészségetekre!
A Sörbúvár ezennel meg is hirdeti sörkoktél-pályázatát. A legjobbakat közzétesszük, sőt az Élesztő Pub koktélos pultjában is helyet kaphatnak, és plusz ajándékok is nyerhetőek. Pályamunkákat - fotóval a beergastronomy(kukac)gmail(pont)com-ra várom szeretettel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.05.15. 15:31:36
Hozzávalók
1cl Black Rose
5cl Mozart Dry
Elkészítés:
(Mint a Martini) Az Y-pohárba zúzott jeget teszünk. Majd egy keverőpohárban jéggel óvatosan összekeverjük az összetevőket. Az Y-pohárból a jeget kiöntjük, majd a keverőpohárból a kész koktélt az Y-pohárba szűrjük.
Díszítés: a poszt kedvéért egy szelet eperrel a pohár szélén.
Ogreface 2013.05.15. 15:49:31
Hozzávalók:
1 üveg jó sör
1 sörnyitó
1 a sörnek megfelelő pohár
Elkészítés: Először válasszunk ki egy ízlésünknek megfelelő sört a kedvenc boltjaink egyikében. Ezt vigyük haza nagy óvatossággal és szeretettel. Otthon tegyük be a jégszekrénybe és várjuk meg, míg szépen megpihen az utazás után és megfelelő hőmérsékletre hűl. Válasszunk ki egy a választott sörfajtának megfelelő pohár típust a gyűjteményünkből és azt öblítsük ki jó alaposan. Emeljük ki a hűtőből a palackot, kellő körültekintéssel nyissuk ki és féltő szeretettel töltsük a poharunkba. Pár másodpercig gyönyörködjünk benne, majd kóstoljuk meg, ízlelgessük, élvezzük. Vigyázat! Semmi féle idegen anyagot, fűszert, löttyöket, feleseket ne pancsoljunk bele, mert akkor elbasztuk az egészet! Lassan, kortyolgatva fogyasszuk el.
Díszítésnek ott a remek habkorona a csodálatos szín és a míves kialakítású pohár.
Egészségünkre!
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.15. 18:04:17
@Ogreface: kedvemre való, de hagyjuk meg a lehetőséget azoknak is, akik nem szeretik a Borsodi Szárazat, mert szeretik a sör ízét...
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.05.16. 08:50:33
És tegnap nem jutott eszembe jobb az epernél, de helyette inkább egy szem pörkölt mogyorót tennék bele, az olajbogyó helyett. Ha alkalmad van rá, próbáld ki. Már Martinit inni is menő, ez meg überpucc :)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.16. 09:20:57
rambo13 2013.05.16. 10:15:09
hu.wikipedia.org/wiki/Martini_(kokt%C3%A9l)
A martini az IBA (International Bartenders Association) szerint 5,5 cl gin vagy vodka és 1,5 cl száraz vermut keveréke
Több változat is létezik, de a mai gyakorlatban vodka vagy gin, és száraz vermut keveréke 5:1 arányban
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.16. 11:15:16
rambo13 2013.05.16. 11:31:56
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.16. 12:07:37
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.05.17. 09:46:14
a jelenlegi official verzió:
gin-hez (Bombay Saphire)1/5 - 4/5 és
1 a 4 vodkához és persze olajbogyó...
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.05.17. 11:21:42
Száraz Martini koktél: 5cl gin, 1cl vermut
Nagyon száraz Martini koktél: 6cl gin, 1cl vermut
Kibaszott kurva száraz Martini koktél: 7cl gin, meg megmutatjuk a vendégnek amartinis üveget
rambo13 2013.05.17. 11:46:21
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.05.18. 14:05:30
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2013.05.31. 09:34:17
És ha már belekezdtem, szétnéztem a spájzban, majd elővettem egy Splasht, egy kis 3*-os Araratot, egy citromot és a maracujaszirupot, aztán elkezdtem elegyíteni. A végén erre jutottam:
Fél literes korsó aljára 1cl maracuja szirup, 12 csepp citromlé és 2cl Ararat (vagy bármi tisztességes brandy vagy konyak). Ezt aztán elegánsan felöntjük az üveg, alaposan behűtött Splash-sel, és kész is. Díszíteni nem kell, mert annyira sörnek tűnik, hogy higgye csak mindenki, hogy egy korsó sört tolunk éppen.