Nemrég adta ki a magyar "sörszentháromságot" (Heineken-Dreher-Borsodi) tömörítő Magyar Sörgyártók Szövetsége a 2012-es közleményét.
A sajtónak szóló PR-mézesmázból kiderül, hogy derék multijaink környezettudatosak, az elbocsájtások ellenére is rengeteg munkavállalót foglalkoztatnak közvetve a söriparban, remek adófizetők, küzdenek az alkoholizmus ellen és hogy a nehéz piaci helyzet ellenére is sikerült a 2011. évi termelést 1,26%-kal megfejelni.
Azonban, ha megnézzük, hogy a minőségi kategóriák szerinti bontásban hogy alakult a 2012. évi sörfogyasztás már messze nem ilyen rózsás a kép:
A "szuper-prémium" kategóriában (Heineken, Gösser, Coronita, Miller) a 403e hektós fogyasztás visszaesett kicsivel 400e hektóra, de a "prémium kategória" (Dreher, Stella) még növekedett is 4%-al, 519e hektóról 541e hektóra.
Azonban a legérzékenyebb veszteség a "középkategóriás" vagy mainstream söröknél érte a gyártókat. A 2011-es 3 millió 29e hektós termelés majdnem 5%-kal, 141 ezer hektóval visszaesett. A rendes sört kedvelők számára csak ipari szemétként értékelhető "alsó kategória" meg közel 10%-kal, 198e hektóval növekedett és már 2 millió hektó fölött van. Az átlag fogyasztó tehát az olcsóság és a silányság posványában bolyong.
És mit is olvashatunk ki, ha levakarjuk a marketinges-bullshitet a hírekről? A felső kategória egyértelműen piacot vesztett, és erre nincs forrásom, de részben a kézműves-kisüzemi sörök térhódításával magyarázom mindezt. A legérzékenyebb bukás - a reklám- és marketingdömping ellenére - az alapsörök területén történt. A márkánként korábbi millió hektó feletti termeléssel dicsekvő Soproni-Arany Ászok-Borsodi hármas óriási mínuszt ért el a piacon.
Végére maradt az "alsó kategória", mely tulajdonképpen az "álnémet sörök" kategóriája, amit mindegyik nagy gyár ont magából. Ezek a 100-120 Ft / 0,5l környékére pozicionált 3-4 %-os sörök a termékek igazi alsópolcos huszárai, a "sörök Tescós-virslijei" jelentős emelkedést értek el. Ez egyrészt a válsággal magyarázható, mivel egyszerűen még az Arany Ászok-Borsodi-Soproni gyenge sörökre sincs meg a fizetőképes kereslet.
Azonban egyvalamiről nagyon mélyen hallgat a beszámoló, pedig sztem ez egy elég fontos szegmense a hazai sör(?)gyártásnak. Az ízesített sörök piaca szinte mindenhol Európában óriási növekedést mutatott, A nagyon tradicionális német piacon is majdnem 5% a sörszörpök részesedése. Így nálunk is ez volt a legdinamikusabban fejlődő szegmens. Gyanúm szerint - bár konkrét bizonyítékom nincs - ennek a termelési eredménynek a számaival tupírozták fel a gyártók az excell-táblákat, hiszen ezekbe a sörszörpökbe is a leggyengébb minőségű sört keverik ipari glükóz-fruktóz szörpökkel. Azaz, ha a sejtésem igaz, nagyüzemi sörgyártás erős mínuszban lenne a sörszörpüzemi sikerek nélkül.
Ami ebből nekünk az egyetlen jó hír, - bár erről nem szól a hivatalos beszámoló - hogy bár a sörgyárak felfogása nem fog változni, de a kézműves sörök piaca jelentősen nőtt. Ha nem is fogja elérni egyhamar a USA-beli 11%-os piaci részt, ám a gombamód szaporodó főzdék és sörözők mindenesetre biztatóak, és intő jel a nagyoknak, hogy előbb-utóbb elő kell húzni nekik is valamit a kalapból, ha nem akarják a fizetőképes vásárlókat elfordítani maguktól.
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.17. 11:13:03
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
-kk- 2013.04.16. 13:26:25
Walmer 2013.04.16. 23:31:03
nem ördögtől való 2013.04.17. 05:47:28
sovesztomesz 2013.04.17. 09:09:45
Éljen a sörforradalom :-)!!!
Taste4me 2013.04.17. 09:20:04
A másik, amíg a 2000es évek elején közepén mi pl heinekent, tuborgot, carlsberget ittunk bulizás előtt, addig a mai fiatalok sopronit, ászokat, gössert isznak...
A harmadik, minek vegyek 200-250ért heinekent, amíg 300-450ért már minőségi kézművest tudok venni?
Negyedik és a legfontosabb, az általad említett válság, plusz az összetevők drágulása, adó emelés éstb... ez mind közrejátszott a középrétegű sörök csökkenéséhez...
rowi 2013.04.17. 10:23:53
egy boldog világban egyébként azok lennének az alapsörök. bár nem egészen értem én, hogy pesten a különféle cseh sörözőkben kb. 400 huf az alapsör (mondjuk a konrad, világos is, barna is), meg a nem olcsó cba-ban 250 a staro, meg a pilsner, akkor a borsodi meg a többi hogy bír 180-200 huf lenni?
rowi 2013.04.17. 10:24:56
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.04.17. 11:36:51
In Motion 2013.04.17. 11:44:37
De itthon a heineken meg a stella is nagyon tre...
A bekesszentandrasi az nem a Black Rose? Mert az nagyon jo sor.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.04.17. 11:51:58
Az élelmiszerkönyv megengedi a pótanyagokat. Bár Ausztriában és Csehországban is ugyanez a helyzet, csak ott a piac elég jó önszabályozó tényező...
Bélabácsi 2013.04.17. 11:59:40
Mi fogalma van egyáltalán a hazai sörgyártóknak a sörről mint olyanról, könyörgöm ? Maximum ár tekintetében lehetnek ezek prémiumok, egyébként sose.
Másik: visszaeső fogyasztás - a literes PET-palackos Borsodi a teszkóban 450Ft, ki csodálkozik azon hogy az átlagmagyar fél- vagy teljesen alkesz sörfogyasztó a 99-150 Ft-os szörnyűségeket issza ?
Kezdjenek el a hazai sörgyárak ismét sört gyártani mint anno Komárom a Kapsreiter-t, no majd akkor lehet sörivásról beszélni a termékeikkel kapcsolatban, kéremszépen.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.04.17. 12:31:35
Cél az olcsóság és a profit. a sör nem számít.
2013.04.17. 12:53:41
Régi Péter 2013.04.17. 13:26:26
2013.04.17. 14:10:11
Oké, nem versenyezhet egy jó kis fanyar Edelweissal, vagy keserű barna Staropramennel, de világos, iható sörnek tökéletes.
rambo13 2013.04.17. 15:12:54
adrenalin.blog.hu/2013/04/17/heineken_bulipalack?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_04_17&utm_campaign=index
Gérard Duchemin 2013.04.18. 09:48:11
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.04.18. 16:12:09
urbanista.blog.hu/2013/03/19/atalakul_a_madach_ter_heineken_meglepetes_a_belvarosban_x
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.04.18. 16:12:48
alehunter 2013.04.19. 21:44:38
alehunter 2013.04.19. 21:46:52
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.04.20. 08:15:06
Corvinburg · http://interwest.boltaneten.hu/kinalat/24_a_kezmuves_sorok/ 2013.04.20. 09:47:12
Ui: Na de, hogy az Arany Ászok is 4,3% lett, felhábútító!
Serkoptató 2013.04.21. 16:34:59
Az éves saját termelés 1,33 százalékkal csökkent, köszönhetően a -43 százalékkal lepadlózó exportnak.
rambo13 2013.04.22. 15:49:58
index.hu/belfold/2013/04/22/borok_az_also_polcrol/
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.04.22. 21:34:38
rambo13 2013.04.23. 09:08:49
Az olcsó olasz behozatal olyannyira bevett, hogy több alföldi termelő már kivágta miatta szőlőjét. Az európai uniós szabad piac miatt a behozatalt nem lehet korlátozni. A hegybíró által leigazolt, csak papíron létező szőlőmennyiséget, ha a gazda nem pótolja olaszból, gyakran más gazdáknak adja el"
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.04.25. 21:58:30
-kk- 2013.04.26. 16:32:31
Serkoptató 2013.04.29. 08:00:33
Oszt' ezek oly sikeresek voltak, hogy szlovák és cseh testvéreink inkább átszoktak valami másra, így megszűnt az export is...