FIGYELEM! AZ ALÁBBI ÍRÁSBAN - A BLOGÍRÓ SZERINT - SILÁNY MINŐSÉGŰ TERMÉKEKET ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ PIACI JELENSÉGET MUTATJUK BE! AMENNYIBEN SZERETNÉ MAGA ELDÖNTENI, HOGY MI A JÓ ÉS MI A ROSSZ, ÚGY:
- DÖNTSÖN SAJÁT BELÁTÁSA SZERINT! vagy
- VÉGEZZEN EL EGY SÖRBÍRÁLÓ TANFOLYAMOT ! vagy
- LÁTOGASSA AZ ELTE BTK FILOZÓFIAI VAGY A PPTE TEOLÓGIAI FAKULTÁSÁT!
Mindenekelőtt nézzünk néhány konkrét pozitív példát, hogy legyen viszonyítási alapunk, hisz a jó-rossz meglehetősen szubjektív fogalmak, habár vannak bizonyos általános objektív ismérvek, aminek a nyomán haladhatunk. (természetesen behelyettesíthető más főzdékkel, azonban a jelenséget bemutatni az alábbi példával talán a legegyszerűbb. A Békésszentandrási Sörfőzde volt a sörforradalom egyik úttörője, abból a szempontból, hogy felismerte:
- be kell ruháznia üvegpalackozóba, hogy megfelelő piacot szerezhessen, és eljussanak a sörei ahhoz a fogyasztói réteghez, ahonnan komoly bevételre számíthat - éttermek, minőségi italokat tartó pubok, sörszakboltok
- nem a 3+1 nagy sörgyárral kell versenyre kelniük, hanem valódi minőséget, sőt különléegességet kell előállítaniuk, minőségi alapanyagok felhasználásával és megfelelő, megbízható, folyamatos stabil minőséget biztosító technológiával
Így készítették el a - nyugodtan mondhatjuk világszínvonalú - Szilvás sört, vagy szakítva az eddigi olcsólágeres hagyománnyal, főztek sötét bakot (Fekete Korsó), zamatos duplabakot (Black Rose). Természetesen néhány szélesebb látókörű főzdetulajdonos, jó üzletemberként felismerte a lehetőséget, és lépést tudott tartani az új helyzetben a piaci igényekkel. A felsőerjesztésű sörökről (Bors, Grabanc, Hopfanatic, Csobánkai) sem szabad elfeledkeznünk, de a kínai-magyar (azaz gagyi) sörökre általánosan jellemző, hogy alsó erjesztésűek.
A miskolci Serforrás Korty-a sajátos magyar különlegesség iránti igény iskolapéldája, a Fóti Kézműves Sörfőzde söre (Keserű Méz) pedig abból a szempontból (is) úttörő, hogy bekerült egy országos borkereskedés állandó kínálatába, ami óriási lépés, és a söröknek nagyon jót tett, hogy a kíváncsi és jó vásárlóerejű borfogyasztók közül a nyitottabbak el-elkalandozzanak, és a szőlőt az árpára cseréljék le. Sőt, a fótiak mellett szerte az országban több remek példa van arra, hogy más vidéki főzdék is igyekeznek megfelelni a kor igényeinek. A dombóvári Kissler izgalmas sörei (Ninkaszi vágya, Holló), a vörösvári Rotburger duplabakja (Teufel) vagy a kazincbarcikai HBH Csalános söre, vagy a csepeli Rizmajer izgalmas sörei (példák természetesen itt is a teljesség igénye nélkül) mind mutatják, hogy haladnak a korral a kis sörfőzdék. A folyamatnak jótékony hozománya még, hogy több sörfőző kísérletezik új receptekkel. (ellentétben avval a 90-es években tapasztalt folyamattal, hogy a gombamód szaporódó sörfőzdék, ahol sokszor hiányzott a szakértelem, a főzőüsttel együtt vásárolták meg a receptet, és nem volt semmilyen egyéb innováció, csak ellátták a helyi igényeket). Az új recept mellett új, jobb minőségű malátatípusokat, komlót és jobb élesztőtörzseket is felhasználnak.
Vannak azonban olyan vállalkozások, akik a megfelelő innováció helyett csak meglovagolják a hullámokat. Ezt természetesen a soproni illetve a kőbányai sörgyár sem hagyta ki. A "Kézműves" Arany Ászoktól és a gyümölcsös Soproni Démontól azonban ne sok jót várjunk, de ezekről már korábban írtunk. Itt azokról a 20-100ezer hektoliteres éves mennyiséget előállító főzdékről beszélünk, akik tevékenységükkel lejáratják az értékeket, és elfordítják a fogékony fogyasztókat a valóban minőségi kisüzemi söröktől, hiszen főzeteik sokszor még a nagyüzemi átlagnál is gyengébb minőségűek vagy drágábbak. Ezekre általánosan jellemző
- silány minőségű, olcsó alapanyagok (rossz minőségű maláta, komló, hozzáadott kukorica) folyamatos és következetes használata
- nagyüzemi sörtechnológiák és többször adalékanyagok (stabilizátorok) használata
- a korábbi silány minőségű sörük receptjének megváltoztatása helyett a tömegtermékük csomagolásán a "kézmúves" (Új Maláta) és egyéb egyediséget bemutatni vágyó pl. "érlelt maláta" (ER-PÉ) kitételek hangsúlyozása.
- gyakori technológia hibák
- kisérőjelenségként sokszor magyarkodó, népi motívumokkal és egyéb olcsó, színvonaltalan grafikai megoldásokkal ellátott csomagolás (néha - pl.: Új Maláta - viszonylag igényes üvegpalack is előfordul)
Szerencsére a "közönséget" azaz a fogyasztókat nem lehet leváltani, így reméljük lassan kigyomlálódnak ezek a sörök a piacról és visszaszorulnak abba a szférába, ahol a nagyüzemi alapsörökkel és egyéb ipari csűrcsavarral bolondított változatokkal kelnek "nemes" versenyre.
És akkor pár konkrét negatív példa a pozitív eredetivel párhuzamba állítva, hogy lássuk, kivel-mivel is van dolgunk. A pozitív főzde-példák természetesen könnyen bővíthetőek lennének, a kínai-magyarságnak jelenleg nem jut eszembe más ennyire jellegzetes képviselője. Ha tudtok ilyen piaci szereplőről írjatok!
- Jó minőség: Békésszentandrási Szilvás Sör - Kínai-magyar utánzat: Corvinburg Szilvás Sör
- Jó minőség: Békésszentandrási Meggyes Sör - Kínai-magyar utánzat: Kisalföldi Meggyes - ER-PÉ - Smaklig Matild Kft
- Jó minőség: Békésszentandrási Betyár Király - Kínai-magyar utánzat: Betyár Fekete - ER-PÉ - Smaklig Matild Kft
Természetesen mindig voltak és lesznek a piacokon utánzatok, de jó ha tudjuk, mire kell odafigyelni. Eddig és a továbbiakban is természetesen mindenkinek az igényei, pénztárcája és neveltetése határozza meg, mi az, amivel megelégszik. Amennyiben a két említett főzde meg szakítana - általunk sejdített - kínai-magyarságával mi lennénk a legboldogabbak, és örömmel adnánk híreket róla.
(fotó: Armando Otchoa)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2013.02.12. 20:20:21
az ilyen RP - le sem merem írni rendesen, mert még be leszek berelve - féle sörökkel az a baj, hogy a jó kézműves sör hamis látszatát keltik, de viszonylag jó helyen (értsd forgalmas, pl fogarasi úti tesco) árulják így a tömegek megveszik, hogy na asszony megkóstoljuk mi is a kézműves magyar sört, belekortyolnak és azt hiszik, hogy ennek ilyennek kell lenni, pedig nem
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.12. 20:43:54
alehunter 2013.02.12. 22:13:43
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.12. 22:24:21
alehunter 2013.02.12. 22:29:21
a rizmajer karácsonyija meg tényleg elég ízletesre sikeredett :)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.12. 22:36:47
alehunter 2013.02.12. 22:44:57
egyébként viszont: akkor amikor egy nagyüzemi silány láger 150-250 FT/0.5L, nem lehet komoly minőségi igényt megfogalmazni, minőséget várni 300-700Ft/L-es árért. de ez csak a saját véleményem
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.12. 22:54:45
Impavidus Mortalium 2013.02.12. 22:57:41
én ennek a meggyes irtózatnak a gyártóját keverőlapáttal verném agyon.
alehunter 2013.02.12. 23:06:36
alehunter 2013.02.12. 23:07:32
Impavidus Mortalium 2013.02.12. 23:26:57
Ehhh. Ha hiányzik neki, hogy egyszer végre tényleg érintkezzen a keverőlapáttal a bőre, hát én szurkolok neki :)
alehunter 2013.02.12. 23:32:57
Corvinburg · http://interwest.boltaneten.hu/kinalat/24_a_kezmuves_sorok/ 2013.02.12. 23:44:30
Kedves IPAfai Pap! Valóban kóstoltad a C. Szilvás sört?
Üdv, V.Gábor
Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2013.02.13. 00:07:30
Mindezek ellenére örüljünk hogy vannak próbálkozások és hadd igya mindenki azt, ami neki ízlik vagy amire futja a pénztárcájából.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 00:18:12
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 00:23:50
KL_ 2013.02.13. 08:42:27
Mondjuk ott inkább a hozzáadott kukoricán meg a tulajdoni részarányokon pörögtek, de a lényeg ugyanaz.
Ahogy a bevezetőben is írtad, nem olyan egyértelmű eldönteni, hogy mi az igaz v. hamis kézműves sör.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 09:13:42
rambo13 2013.02.13. 09:32:09
szvsz a szilvás sör nagyon jó, de biza ittam már belőle nagyon rosszul sikerült példányt, a betyár király számomra egy rettenet, de épp azért mert túl sok mindent tettek bele...kicsit olyan, mintha tonnaszámra enné az ember a cukros aszalt pirosbogyós gyümölcsöket...
de az az ünnepi volt a legalja...
sztem a fenti kisüzemiket legnagyobb baja, az amit Ludas úr is folyamatosan mond, (csakhát nehéz kivenni a szavaiból, h ezt akarja mondani :))
Ugye ő azt mondja, h 17 éve tud nem is kicsi profitot termelni abból amit elad, akkor miért változtasson...ugye pont azért nyereségesek, amit te is leírtál, h iszonyatosan leszorítják a költségeiket (olcsó nem jó minőségű alapanyagok, adalékok)
így nagyon olcsón tudják eladni a terméket és biza van is egy vásárlóréteg, aki nagyon árérzékeny (erről nem feltétlenül ők tehetnek, azért elég durva jövedelem különbségek vannak az országban!!!!) és örül annak, h olcsón hozzá tud jutni egy sörhöz...
igen ám, de ez a modell a rendszerváltozás során alakult ki, azóta sok minden történt: sok nagy felvásárolta egymást, és rengeteg, iszonyatosan olcsó rossz minőségű sör került az üzletekbe, amik potenciális versenytársak lettek, ezért újítani kellett...de neheéz mindent teljesen újracsinálni, ezért inkább sörkülönlegességeket kezdtek el gyártani (szintén baromi olcsón, lsd előzőekben) ami valszeg magával húzza a többi terméket is (vörös , és ízesített sörök...)
aztán pedig jött a sörforradalomnak nevezett dolog (bocs de utálom ezt az elnevezést, nekem mindig a fülkeforradalom jut róla eszembe...) és a fenti serfőzdéknek ez óriási lehetőséget jelentett, hiszen a magyar, és kézműves, nameg persze az különlegesség jelzők (utóbbi kettőt is utálom)új piacokat nyithattak meg. pár igen jó étterem rá is ugrott erre, de az új piacon, talán ezen sörfőzdék bánatára, azonban olyan alakok voltak akik biza ennél jobb minőséget várnak el és ennek hangot is adnak...a főzdék teljesen skizofrén helyzetbe kerültek: adott egy jól felszerelt főzde, egy eddig jól működő modell és egy új piac belépjek-e vagy nem... ők amellett döntöttek, amitt itt a corvinburg képviselője is írt, h belépnek, mert ez most akkora lehetőség, h kár kihagyni..csak sajnos kevés volt az infó erről az új piacról...két dolgot tehetnek vagy felismerik az új igényeket és drasztikusan váltanak(lásd bors,rizmajer, fót serfőzde) vagy kivonulnak erről a piacról és szólnak, h bocsi, tévedtünk nekünk megvolt az eddigi közönségünk, általuk sikeresek vagyunk, maradunk a modellnél, mert a profit az gyün...
azt viszont baromira nem lehet, h egyszerre mindkettőt akarjuk...a nyomott költségek mellett történő termeléssel nem lehet olyan minőségű termékeket gyártani, amit ez az új piac elfogad, hibá van ráírva, h kézműves, és hiába palckozzák le...
nyilván baromira nehéz a váltás..van egy több évtizedes modell, akik megalkották, már elég éltes korúak lehetnek, nyilván számukra nehéz, fájdalmas döntési helyzetbe kerülnek...
ezért én egyfelől sajnálom őket (igen még Ludas urat is), mert baromi nehéz lehet...
gondljunk bele: vagy fejest ugrok az ismertlenbe, mert bárhogy is vesszük, ezen főzdék sajnos nagyon keveset tudnak a ma már szerencsére itthon is elérhető sörök piacáról, és nagyon nagyot lehet ám koppani..
vagy megtartom az eddigi piacomat és egy kicsit változtatok, hátha bejön...azért ez mégiscsak egy üzleti vállalkozás aminek profitot kell termelni
sajnos (nem egyáltalán nem sajnos, sőt isteni szerencse) úgy látszik, h ez az új piac jobbann tájékozott sörügyileg, h ilyen "trükkökkel" megelégedjenek...
vagy maradok az eddigi pozimban...na ezt baromi nehéz választani, amikor itt egy új hatalmas potenciális piac
DE!!!
ha a választott piac jelzi, h rosszul döntöttek, (márpedig az er-pé és a corvinburg sajnos igen) akkor biza cselekdni kell és újra átgondolni, h mit is akarnak...és nem a felvevőpiacot (vásárlót) hibáztatni...
és legfőképp nem fenyegetőzni és anyázni, kedves Ludas úr
(bocs de kibújt belőlem a közgazdász :))
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 10:18:30
rambo13 2013.02.13. 10:25:50
az a két külön brand érdekes ötlet...igen, ebben még lehet alternatíva, bát ahhoz valszeg baromi nagy kapacitás kellene...
rambo13 2013.02.13. 10:27:02
www.vargabor.hu/boraink/a-haz-bora-balaton-melleki-irsai-oliver/11309
rambo13 2013.02.13. 10:31:25
tudom, h gáz, de tényleg nagyon nem értek hozzá...
alehunter 2013.02.13. 10:32:40
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 10:38:51
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 10:44:15
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 10:46:48
rambo13 2013.02.13. 10:52:58
szóval megtisztelő a szomolyai meghívás, de szerintem kár belém :)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 12:15:15
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 12:16:46
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 13:28:15
Ogreface 2013.02.13. 14:57:43
Sőt, szombaton mindkettőtöknek leverem a derekát! Jön a lesz kapsz nemulass!
U.I. De ha fizettek egy egy korsó jófajta söröcskét, akkor megússzátok mind a jogi lépéseket, mind pedig a dádát. Persze utána visszahívlak benneteket és így tovább... ;)
Gérard Duchemin 2013.02.13. 15:20:33
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 16:36:25
@Ogreface: @Bud Taste: Sajnos úgy néz ki, nem jön össze a szombat
De megkérem a Ludas Ibit, kövessen meg a nevemben, és meghívhat egy matyómintás kukoricásra...
Gérard Duchemin 2013.02.13. 16:51:20
Kortyondiak 2013.02.13. 18:11:41
Ezek után köcsög, f....szopónak nevezett a fözdetulajdonos "úr". Lehet, hogy üldözési mániája van? De, hogy nem nevezném talpig úriembernek az biztos! Ha-ha-ha.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.13. 18:12:44
Gérard Duchemin 2013.02.13. 22:12:04
Tehát ahogy mondtad is helyesen, értelmes és kulturált emberekkel normális párbeszéd, hülye erőszakosak számára pedig porig alázás.
Gérard Duchemin 2013.02.13. 22:13:03
alehunter 2013.02.13. 22:41:09
Gérard Duchemin 2013.02.13. 22:52:57
Milyen baj? Olyan, hogy infantilis módon üvöltözik a sörfőző? Olyan baj legyen.
alehunter 2013.02.13. 23:08:51
Gérard Duchemin 2013.02.13. 23:22:21
Gérard Duchemin 2013.02.13. 23:23:33
alehunter 2013.02.13. 23:24:27
alehunter 2013.02.13. 23:27:20
megvan az összhang, annyi kiegészítéssel, hogy arrogáns gyártó esetén nem csak akkor kerülöm a terméket, ha szar, hanem mindenkor (van olyan sör, amiről tudom, hogy jó, de sosem fogom megvenni egy hasonló, bár jóval rövidebb incidens miatt)
alehunter 2013.02.13. 23:29:09
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.14. 09:18:59
Gérard Duchemin 2013.02.14. 10:14:22
Impavidus Mortalium 2013.02.14. 11:49:02
Minden területen vannak ilyen emberek.
Elmondok egy esetet:
----------------------------------
E-mail érkezik, tárgysorban: Megrendelés!!! (így, három felkiáltójellel, hogy nyomatékosítsa, Ő most megrendel)
A tartalma:
Céges honlapot akarunk, mennyibe kerül?
Válaszlevélben rákérdeztem, és vajon milyen legyen az a honlap?
Jött a válasz:
Piros és kék, amilyen a cég termékeinek színvilága. Ilyen cégbemutatkozós.
(mindez freemailes címről aláírás nélkül)
Ismét billentyűzetet ragadtam és tovább firtattam a dolgokat, vajon mire gondol:
Tisztelt Uram, sajnos ennyi nem elegendő, hogy árajánlatot tudjak Önöknek adni, konkrétan tudnom kellene az elképzeléseiket mind megjelenés mind pedig az oldal tartalma és működése szempontjából, mik a termékek, a termékek bemutatása milyen formában történne meg, katalógus jelleggel vagy csak átfogó ismertetőként.
(aláírás, elérhetőségek, stb. a levél alján)
Perceken belül jött a válasz:
Hát rámegy az oldalra az ember és ott látja, hogy milyen termékek vannak és rányom a gombra és megrendeli.
Meg látja, hogy mi a cég. Meg az újdonságokat, akciókat.
(itt már volt aláírás)
Nyeltem egy párat és ismét írtam:
Tisztelt xxxxx Úr!
Tehát Önöknek egy értékesítési weboldalra lenne szükségük ami imázs honlapként is funkcionálna, és frissülő hírtartalmakat is megjelenítene.
Az árajánlathoz tudnom kellene fix termékkörről vagy bővülő termékkörről van szó, azaz bővíthető legyen-e Önök által adminisztrációs felületen a termékkör, vagy egyszeri feltöltésről van szó.
Tudnom kellene, hogy a termékek megrendelése egyszerű email küldéssel vagy pedig adatbázisba letárolással, online fizetési lehetőséggel - ha igen, milyen variációkkal - lenne üzemeltetve.
blablabla még pár kérdés, hogy egyáltalán fogalmam legyen róla mekkora munkát kér az ember.
(aláírás, elérhetőségek, stb. a levél alján)
nemsokára jött a válasz:
Mér kéne az én üzleti dolgaimat magának tudni?
Úgy látom maga is csak egy kekeckedő okostojás akinek büdös a munka.
(nincs aláírás)
Hogy lezárjam a beszélgetést úgy döntöttem, elbúcsúzom:
Tisztelt xxxx Úr!
Valóban.
Ön meglátta a valóságot, a függöny fellebbent, belátott a színfalak mögé, lebuktam.
Elnézést, hogy feltartottam, sajnos lustaságom miatt nem vállalhatom el a megbízást.
(aláírás, elérhetőségek, stb. a levél alján)
Egy percen belül jött a válasz:
A KURVA ANYÁDAT!!!!!
--------------------------------------
A helyesírási és stilisztikai hibákat javítottam, mert természetesen volt belőlük bőven.
Ez ma egy mindennapos jelenség, hogy az ostoba önérzetesen leugatja az embert. Havonta belefut az ember ilyenekbe, és csak tágra nyílt szemekkel néz, hogy ezzel az intelligenciával, hogy a bánatba tud valaki vezető beosztásban, vagy cégtulajdonosként sikeresen tevékenykedni.
alehunter 2013.02.14. 12:37:51
nem egyszerű az élet...mondjuk azt nem értem, minek akar valaki neten értékesíteni, ha végig sem gondolja, hogy mindezt hogyan lehetne
Gérard Duchemin 2013.02.14. 12:55:21
Sokszor könnyebben, mint 100 fölötti IQ-val, mert az hátrány, úgy nem tud az ember eléggé gátlástalan fasz lenni.
Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2013.03.09. 23:23:04
Viszont a palackos nagyon ott volt a szeren!