Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

A legjobb szlovén sör - látogatás a Human Fish Brewery-ben

Első Szlovéniai látogatásom alkalmával még a nagyüzemi kínálatot térképeztem fel, idén - a Ratebeer szerint - jelenleg legjobb szlovén sört kóstoltam és elbeszélgettem az ausztrál származású Matthew Charlesworth tulajdonos-sörmesterrel azaz Yeast Whisperer-rel (kb. erjesztő szakember), ahogy a névjegyén olvashatjuk. photo7.JPG

A Human Fishről először az 1516 BC Imperial IPA-jával kapcsolatban hallottam. A főzde a Postojnai Cseppkőbarlangban is élő barlangi gőtéről kapta a nevét, melyet népiesen emberhalnak is neveznek. A Human Fish FB oldalán található számon megkerestük a főzőmestert, aki készséggel invitált minket a főzdébe. Nincs is szebb dolog, mint egy napsütéses síelés után egy izgalmas sörkaland. Ljubljanából rövid autózás után érkeztünk meg Vrhnikaba, ahová a főzde a közelmúltban Slovenj Gradecből áttelepült. Egy megüresedett, majd százéves tej- és sajtüzembe lépünk és a fehér csempék között - meglepetésre - magyar berendezésekkel találjuk magunkat szembe. A tiszafüredi székhelyű Jägerből származó üstök és erjesztőtartályok kis kerülővel érkeztek meg Szlovéniába, hogy a szokásos keserű lágerek helyett izgalmas ale-eket főzzön bennük az új tulajdonos. Matthew éppen egy szlovén borász-home brewerrel beszélget, amikor belépünk, és az asztalon ott csücsül pár üveg kézműves bor, és egy Weihenstephaner Vitus is. Mi azonban nem ezért jöttünk, így nemsokára a szlovén első helyezettet kortyolgatjuk.

photo21.JPGM: - Ez a főzet nyers még egy kicsit, de 1-2 héten belül kész lesz. Jelenleg 17 szlovén pubnak szállítunk a sörből.

SB: - Hogy kezdtél el pont Szlovéniában sört főzni?

M: - A feleségem a ljubljanai angol iskolában tanít, és amikor pár éve idejöttünk, Szlovéniában nem volt sehol kézműves sör. Az ország délnyugati felében a fővárosi Union az északkeleti felében a Lasko volt mindenhol csapon. (ez aztán ismerős innen Magyarországról is, csak a nagy hármas söreivel - megjegyzés tőlem) Az emberek még abszolút nem voltak nyitottak arra, hogy a sörök másmilyenek is lehetnek, nem csak keserű lágerek. Hogy összeszedjem a pénzt a főzdére, először belga söröket hoztam be az országba, aztán ahogy a házi termelésű élelmiszereknek elkezdett divatja lenni, úgy lett a sör irányában is egyre több nyitott fogyasztó. Sokan csodálkoztak, hogy egy sörnek gyümölcsös illata és más, izgalmas ízei is lehetnek, és nem csak egész hidegen lehet inni. Azóta főleg fővárosi pubokban már folyamatosan csapon tartják a söreimet.

SB: - Ahogy benéztünk, láttuk a magyar berendezést az ablakon át. Hogyhogy, honnan?photo4.JPG

M: - Ez egy nagyjából húszéves felszerelés, egy magyarországi HBH-főzdétől vásároltam. Erre volt keret. Az épületet azt bérlem, de a berendezés az enyém, amikor átköltöztünk ide, Ljubljana közelébe, hoztam az egészet magammal. Jelenleg 1200 literes főzőüstök vannak, szeretném idővel 1500 literesekre cserélni, mert néha kevés a sör, amit a puboknak szállítani tudok, és idő kell, amíg egy főzet leerjed. Ez a Pale Ale, amit most kóstolunk, kicsit zöldalmás, kell még neki idő. Nézzük meg az IPA-t is. Először az érettebbet. 4 féle malátával, háromféle komlóval és amerikai élesztővel készül. Én úgy szeretem, ha a komoly keserű mellé marad egy kellemes kekszes malátás, maradék cukorban gazdag ízvilág.

photo10.JPGSB: - Nagyon jellegzetes a Cascade szúrós illata, gondolom ez a hidegkomlózás miatt van?

M: - Igen, nézzük meg az egyhetes IPA-t tartályból, az még sokkal nyersebb.

photo3.JPGSB: - Valóban, ez még sokkal zöldségesebb, és nem olyan gyümölcsös, kell még neki idő. Látom, hogy néhány tartályban a hőmérséklet nem 14-16 fokra van beállítva, lágert is főzöl?

M: - Nem, abban tároljuk a kész sört, csak - mosolyog - a helyi fináncok, akik még sohasem láttak ale-t, azt gondolják, hogy 4 fok fölött már minden sör rögtön megromlik.

SB: - Ez ismerős. Magyarországon már több, mint egy éve legális a házi sörfőzés, de sok homebrewer nem jelenti be, mert fél, hogy a kiérkező pénzügyőrök a hozzá nem értés miatt csak belekötnek egy csomó dologba. Mik a terveid a közeljövőben?

M. - Jelenleg ez a főzde nekem, és egy segítőnek ad munkát. Itt a főzde mögötti szabad területen szeretnék kialakítani egy kis sörkertet, ahol természetesen a saját sörömet fogom felszolgálni. Idén tavasztól pedig hetente rendezünk egy kis házi piacot ugyanitt, ahol az én söröm mellett ismerős gazdák háztáji termékeit, zöldséget-gyümölcsöt lehet majd kapni. Szeretnék még egy palackozót, és nemcsak KEG-ben, hanem palackozva is árulnám a Human Fish söröket. Most még csak a tartályból házi módszerekkel palackozunk le minimális mennyiségben, főleg bemutató mintának. Múltkor csináltunk egy Cidert is.

photo9.JPGSB: - Cider?!

M: - Igen, egy angol haverom Devonshire-ben él, hozott rendes cider-almát, abból csináltuk csak úgy magunknak. Az itteni almák túl sok napot kapnak, nem jók Cidernek. Ez persze nem olyan cukros lötty, mint a Somersby, hanem rendesen érlelt és 8 körüli az alkoholja is...

SB: - Tervezed-e, hogy külföldön, például Magyarországon is áruld a söreidet?

M: - Tavaly voltam Zágrábban látogatóban egy sörfőző versenyen, ahová vittem egy hordó Pale Ale-t. Nagyon szerették. Hallottam már a budapesti Főzdefesztről is, arra mindenképp szeretnék elmenni, ha meg sikerül, akkor vinnék sört is. Persze, ha palackozva lesznek, akkor egyszerűbb lesz sok minden...

SB: - Köszönjük a söröket, és várunk szeretettel Téged és persze a söreidet Budapesten!

(a fotókat a szerző és Máthé László készítette)

photo2.JPG

photo6.JPG



                                

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr505067056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bud Taste 2013.02.12. 17:40:01

Hát hallod ez az írás is megérdemelne 190 kommentet, de úgy sose éred el, ha a konkurencia hozzászólásait szaporítod:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.12. 22:58:32

:) Megkóstoltam a Dunakanyart, írok majd üzenetet. Tegnap megittuk a HF Cidert is, nagyon rendben volt.

Bud Taste 2013.02.13. 10:43:29

@pif: HF Cidert? Bocs nem tudom mi az.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.16. 01:06:48

@Bud Taste: a posztban is emlegetett Cider, mert adott egy üveggel belőle. Nem egy Somersby, hanem egy nagyon szép majdnem 8%-os darab. HF - Human Fish

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása