Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Egy kizárt trappista - St. Bernardus Abt. 12.

Kortyondi bloggertársam már jó ideje duruzsolt a fülembe, hogy kóstoljam meg a St. Bernardus Abt-ot, de valahogy mindig elmaradt, azonban legutóbb, mikor összeakadtunk Gergőnél a Csakajósörben, nem volt menekvés, egyszerűen a szatyromba tette a többi sör mellé (ne aggódj Gergő, kifizettük...). Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon nem ellenkeztem.stbernardinusIMG_6990.JPG

Mielőtt a helyre kis flaskát kibontanám álljon azért itt egy kis történeti áttekintés. A francia földről Flandriába, Watou falucskába menekült trappista szerzetesek majd 200 éve St. Sixtus néven kolostort alapítottak. A II. világháború után átadtak egy eredeti receptet és a licencet is egy, a kolostor falain kívül lévő főzdének, a szerzetesek, csak szigorúan a saját fogyasztásukra főztek sört. A sört Sixtus néven hozták forgalomba, és egészen 1992-ig itt főzték a trappista szerzetesek eladásra szánt sörét. Ám akkor visszavették a főzdétől a jogot, és azóta St. Bernardus néven főzik a sört a kolostor falain kívül. Úgy mellékesen a kolostor, Westvleteren néven főzi azóta a sört, amiről minden Ratebeer-t látott ember tudja, hogy a belga sörök non plus ultráinak tartják. Azért a kívül rekedt főzetek sem utolsóak, valahogy olyan viszonyban állhatnak a trappista sörökkel, mint más kirekesztett italok az autentikus insider darabokkal. Erről rögtön bevillant Hrabal: Őfelsége pincére voltam c. zseniális művéből egy idézet:

"...és Zdeněk előadást tartott neki arról, hogy miért hívják a legjobb konyakot Armagnacnak és nem konyaknak, mert hogy az Armagnac, az brandy, mivel konyak csak azon a vidéken található, amit Cognacnak hívnak,úgyhogy hiába van Cognac határától két kilométernyire a legjobb konyak, azt már nem szabad konyaknak nevezni, csak brandynek..."

Hát valahogy ilyesformán állunk, pedig itt nem is 2 kilométer a távolság, épp csak az utca túloldalára kell átmenni. És akkor most már végre nézzük azt a jóllakottan mosolygó szerzeteses palackot. A sör összetevőinél - a minőségi maláta, a saját termesztésű komló, és a saját élesztőtörzs, meg a belgáknál szokásos kandiscukor után - semmi okosság, csak az importőr jól megviccelt, biztos összekeverte a magyar Löwenbräu-jal. A sokat ekézett kukorica is az összetevők között szerepel, ami azért több belga apátsági receptúra része, de ezen kívül az aszkorbinsav is felbukkan. Erre azért egy kicsit furcsán felvonja az emberfia a szemöldökét. Ebből is látszik, hogy az adalékanyagok még önmagukban nem rontják le egy sör minőségét.

Kitöltve szép gesztenyeszín ital csurran kelyhünkbe, paplanos őzbarna habja viszonylag gyorsan elillan. Nem csoda, 10% alkoholnál nem nagyon van ez másképp, marad a vékony fátyol a felszínen. A jellegzetes élesztős,  "belgás" illatot várná az ember, de az kitöltéskor csak a háttérben lapul. Friss málnaillat csapta meg az orrom, mely keveredett egy fanyar kovászos élesztőillattal, majd előbukkant egy csokilikőrös, kávésan pörkölt aroma. Olajosan nehezen jár körbe a pohárban. Megkóstolva elsőre alig jelzés értékű szénsavasságot érzünk, egy picit sem szúrós, hanem valami elképesztő karamelles, cappuccinos krémesség tombol az ínyünkön.Ízében is megjelenik a tejeskávés vonal, melybe egy kevés melanoidines pörköltség vegyül, és társul hozzá egy határozott alkoholos, de nem bántó likőrösség. Ahogy melegszik, úgy bújnak elő a gyümölcsök a mélyről. Szilva, meggy, narancslikőr, barackpálinka. Ahogy tovább melegszik jönnek a whiskys, diós, enyhén füstös malátás ízek, jelentkezik a komló szárazsága és újra Cointreu és Kijafa, a dán cseresznyelikőr, amibe egy kevés finomra őrölt héj és mag is bele van keverve. És végül újra kis ágyas szilvapálinka. Gyümölcsorgia a köbön, de a legszebb mégis az a földöntúli krémesség, ahogy az ember a szájában megjáratja a sört, és a szájpadlásától a nyelvcsapjáig elterül a habos, ragacsos ízbomba, utánozhatatlan koncentrációban, mégis légies könnyedséggel. Csak nagyon kevés sör adja ezt így vissza. És ugye hogy már el is feledtük az aszkorbinsavat meg a kukoricát

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr415018532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.01.17. 19:38:16

ebben a sörben nincs antioxidáns, se kukorica. Az csak a magyar cimke baromsága, valószínűleg elb.szták;-)csak víz, maláta, komló, élesztő és cukor szerepel az összetevők között. A cukor szerintem kandiscukor, méghozzá a palackos erjesztéshez, nem mint pótanyag;-)

Kortyondiak 2013.01.17. 21:23:16

Én összekóstoltam a Rochefort-al, nekem egyértelműen az Abt tettszett jobban!

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.17. 21:51:27

@armando_otchoa: én is erősen csodálkoztam, minek egy 10%-os sört stabilizálni, de a főzde oldalán semmi nem volt erről, akkor bedőltem. - ki is javíjjuk...
@Kortyondiak: hát tarthatunk egyszer egy hármas kóstolót Westvleteren, Bernardus, Rochefort!

Kortyondiak 2013.01.17. 22:11:17

@pif: Semmi jónak nem vagyok ellene!

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.01.17. 22:36:32

Az összekóstoláshoz felajánlok egy palack Westvleterent, kíváncsi vagyok erre a versenyre. Öt éve van nálam;-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.17. 23:16:00

@armando_otchoa: @Kortyondiak: akkor nincs más hátra, mint előre. Van Rochefort 10-esed is, úgyhogy akkor kitalálunk egy közös időt. (talán a holnap is ok, de még egyeztessünk...

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.17. 23:16:31

@armando_otchoa: ja, és köszönjük előre is a búvárkommandó nevében...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.01.17. 23:29:07

a holnapi nap mán nem jó, na meg erre komolyabban időt kell szánni, nem valami munka melletti izé kell legyen;-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.18. 06:55:39

@armando_otchoa: nem jó nekem sem. De valószínű nem fognak a cuccok megromlani... :) Kitaláljuk.

Bud Taste 2013.01.18. 07:28:47

@Kortyondiak: @pif: @armando_otchoa: Ez nem lenne túl objektív összehasonlítás. A Rochfort 10 és az Abt sokkal jobb sörök, mint egy 1 évnél fiatalabb Westvleteren ami még nagyon nyers, nekem az ihatatlan kategória. Inkább friss Westivel teszteljétek, meg fogtok döbbenni!

Gérard Duchemin 2013.01.18. 08:25:26

@pif: De baromi jó lenne egy ilyenben részt venni...

Kortyondiak 2013.01.18. 08:40:50

@armando_otchoa: @pif: Várom az időpontot, lehet nem is alszom addig :))

Kortyondiak 2013.01.18. 08:43:42

@Bud Taste: Vagy én nem értek valamit, vagy ellent mondasz önmagadnak ? Kérnék egy kis pontosítást!Köszönöm.

Bud Taste 2013.01.18. 08:54:51

@Kortyondiak: A több évig érlelt Westvleterent nem fair összehasonlítani a fiatal sörökkel, amik nem értek évekig a palackban. A fiatal (1 évnél fiatalabb) Westvleterennek pedig olyan nyers, éretlen íze van, hogy alulmarad a vele egyidős R10-essel és a St.12-sel szemben.
Almát almával célszerű összehasonlítani.
Boros hasonlattal élve a primér aromákat a tercierekkel összehasonlítani elég nagy fokú inkompetenciáról árulkodik.

Bud Taste 2013.01.18. 08:56:54

@Bud Taste: Bocs, az aromák mellett természetesen ez az ízjegyekre is vonatkozik.

Kortyondiak 2013.01.18. 09:00:21

@Bud Taste: Köszönöm. Maga a szöveg volt félre érthető.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.18. 09:15:03

@Bud Taste: @Kortyondiak: Tehát köllene szerezni vagy 2 kallódó Abt-ot és Rochefort, vagy bevállaljuk az erős torzítást. Én azért vállalnám ennek ódiumát.
@Gérard Duchemin: Welcome! Megbeszéljük.

Gérard Duchemin 2013.01.18. 10:51:10

@pif: Köszi. OFF: Számod el tudnád küldeni? A régi telefonomnak annyi.

Ogreface 2013.01.18. 13:54:34

Erről jut eszembe, milyen régen ittam már egy jó korsó melanoidint! ;)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.21. 09:53:23

@Ogreface: Értem én a tréfát! :))))
Micsinájjak, ha ezt ígyen hívják. Bár még kezdő vagyok, de próbálkozom ujj-gyakorolni...

armando_otchoa · http://www.csakajosor.hu 2013.01.21. 21:07:41

@Bud Taste: jelenleg sajnos csak egy ötévesem van. Majd legközelebb egy fiatalabb darabbal próbálkozom...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.01.22. 13:33:49

OFF: Armagnac vs. Cognac ügyben annyit hozzátennék, hogy a két vidék elég messze van egymástól, lévén Cognac Bordeaux-tól északra, Armagnac meg kb. Gascogne szívében (Bordeaux-tól délre, Toulouse-tól keletre) található.

És az Armagnac semmivel se rosszabb híresebb társánál, sőt! ON

Bud Taste 2013.01.23. 11:43:01

@armando_otchoa: Ajánlok egy üzletet.
Adok az 5 évesért két fiatalabbat, egyet összekóstolhattok, a másik megmarad neked.
Így a kóstolótok is objektívebb lesz, és megmarad egy Westid újabb 5 évre:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.01.30. 21:27:14

@promontor: abszolúte, de a Hrabal-t nem akartam kihagyni, kedvenc könyvem...
Amúgy ő is inkább az Armagnac-ot dícséri

alehunter 2013.02.12. 22:32:16

@Bud Taste: én mondjuk az egyikre vevő lennék, illetve cserélném bármi nálunk kaphatóból egy hektora :)

Bud Taste 2013.02.13. 07:49:17

@alehunter: miért hol laksz?
100 liter sör még Ukrajnában is komoly érték!

alehunter 2013.02.13. 10:28:15

@Bud Taste: :) költői túlzásnak szántam, de azért az ajánlat lényege tényleg áll :)

Bud Taste 2013.02.13. 10:59:46

@alehunter: OK ha akarod eladok egy Westvleteren 12-t és egy Westvleteren 6-t 8000 Ft-ért. Ez egy hektóliter (80 Ft/liter) kisüzemi-kézműves jó magyar sörnek felel meg:)önköltségi áron! Természetesen ez az ár a jövedéki adót mégnem tartalmazza:)

alehunter 2013.02.13. 22:47:41

@Bud Taste: du írtam üzenetet. majd ha időd engedi mindenképp egyeztessünk :)

Bud Taste 2013.02.14. 13:53:55

@alehunter: Már írtam két privát üzenetet a telefonszámommal az elmúlt 2 nap folyamán, többet nem tudok tenni ezügyben :)

alehunter 2013.02.14. 15:02:08

@Bud Taste: nem értem az egészet, de nem látom őket sehol :(
még a mailcímemen sem az értesítőt. :(
lehetne egy olyan kérésem, hogy elküldenéd az emailcímemre?
Köszönöm előre is a megértésed!

Bud Taste 2013.02.14. 17:13:24

@alehunter:
Sajnos már direktben is elküldtem a saját e-mailemről, nem tudom mi lehet a gond. Ha ismered Pif számát, Ő meg tudná adni az enyémet.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2013.02.14. 19:06:58

@alehunter: A Beer Gastronomy-s Facebook oldalon küldd-el a privát üzenetet v. a mobilodat és forwardolom, ha ez megoldás

alehunter 2013.02.14. 21:27:37

@Bud Taste: @pif: közben a mailcímemre megjött a szám, köszönöm azért a segítséget :)

alehunter 2013.02.16. 22:28:47

@Bud Taste: kösz még egyszer a sörökért. a Blondot meg is kóstoltam, egyszerűen remek. a 12-esre nem visz rá a lélek, hogy kibontsam, el kell tenni valami alkalomra :)

Bud Taste 2013.02.17. 15:53:56

@alehunter: Szívesen, egészségedre! Én a helyedben 1 évre ottfelejteném valami jó helyen, ahol nincs túl nagy hőmérséklet ingadozás, mondjuk pincében, vagy a spájz egy csendes pontján:)

alehunter 2013.02.17. 22:28:25

@Bud Taste: sötét, hűvös helyen pihen, de nem lesz túl könnyű huzamosabb időre 'ottfelejtenem' :)

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (61) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (33) balkezes (6) baltika (1) balti porter (2) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (3) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (53) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (18) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (57) csíki (9) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (37) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (10) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (8) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (13) horizont (25) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (71) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (13) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (272) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (28) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (49) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (20) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (313) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (3) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (40) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (7) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (6) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (24) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (35) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (35) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (4) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása