Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) ale (57) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (2) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (32) balkezes (6) baltika (1) balti porter (1) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (3) bécs (6) bécsi ászok (3) beerfort (2) békésszentandrás (47) belga (40) berlin (1) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (11) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (6) brewdog (2) brewyourmind (1) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (39) búzasör (16) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (9) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (55) csíki (6) csobánka (8) csupor (1) dán (5) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (30) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (8) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (7) gose (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) győrzámoly (1) hacker-pschorr (1) hal (1) harapunk (4) házisör (30) hbh (1) hedon (2) heineken (13) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (1) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (2) hopfanatic-kisstamás (23) hoptop (8) hordó (9) horizont (22) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (62) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (11) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (245) kőbánya (7) kocsma (2) koktél (1) kollab (1) kölsch (3) komló (22) korzika (1) kősör (1) kozel (10) kraft (41) kraken (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (18) lambic (6) lammsbräu (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) luxemburg (1) madscientist (15) mad scientist (2) magy (1) magyar (275) málta (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (7) mecénás (1) meggyes (2) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (1) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (32) münchen (3) nelson sauvin (1) német (36) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (3) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (3) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (6) pivo (2) Plzeň (1) porter (18) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (5) rétság (1) rigó (1) rízmajer (25) rodenbach grand cru (1) román (2) rotburger (3) róthzoli (10) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) skót (2) soltvadkert (1) soproni (13) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (14) sörfőzés (3) sörgasztro (1) sörgyár (2) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (16) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (8) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (28) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (28) sour (4) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (34) strong (2) suarez (1) svéd (2) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (13) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (1) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (3) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (1) zipsbrew (12) zirc (2) Címkefelhő

Kitörési kísérletek - Camba Nelson Weisse

2012.12.07. 08:18 :: IPAfai Pap

A közelmúltban sörös berkekben sok szó esett arról, hogy a németek a sörtisztasági törvénnyel (ami valójában az agyonmarketingelt 1516-os Reinheitsgebottal helyett egy sokkal prózaibb 1952-es jövedéki adótörvény) gúzsba kötik magukat, és a szárnyra kapott sörforradalom elrobog a német sörök mellett. Véleményem szerint - előbb-utóbb - a piaci nyomásnak és versenynek engedve a németek is lépni fognak ebben a kérdésben, de hogy mikor és hogyan az még homályosan sem sejlik fel előttünk.

cambanelsonweisseIMG_6802.JPGAzonban német földön sem merevedett meg teljesen a sörfőzés és a hagyományos Lager-Búza-Bak fősodor mellett innovatív kis főzdék és komoly tradícióval rendelkező nagyok is belekóstoltak a németeknél eddig soha nem látott modern dolgokba. Ha már nem tehetnek a malátán, komlón és élesztőn kívül mást a főzővízbe, legalább újfajta hozzávalókat kerestek, hogy felkavarják az állóvizet. Az egyik ilyen irány a bio és a történelmi alapanyagok használata. Klasszikus példa erre a Riedenburger Emmerbier-je, a középkorban oly elterjedt tönkebúza adagolásával készített izgalmas búzasör. A másik irány amerikai befolyással és a házi illetve kisüzemi sörfőzés elterjedésével hozható kapcsolatba. Történt, hogy a Brooklyn Brewery főzőmestere, Garett Oliver összedugta a fejét a Schneider-főzde főzőmesterével és egy klasszik világos búzabakba belecsempészték az újvilági komlót. Az eredmény a frenetikusan jó TAP 5, a Meine Hopfenweisse.

A fiatalos lendülettel és innovációval megáldott Camba Bavaria főzde is ebben az irányban tapogatódzik, és több újvilági komlóval bolondított búzasört főztek az utóbbi időben. A Conatus Weisse, vagy Camba Nelson Weisse-t új-zélandi nemesítésű Nelson Sauvin komlóval főzik, és ellentétben a Schneider TAP X-es Nelson Sauvin-jével (7,3%) ez egy átlagos erősségű világos szűretlen búza. Viszont a komló ezen is olyat lendít, hogy a könnyű friss citrusosság mellett a különleges ízek lúdbörző izgalmat okoznak a kóstolóknak. Színre a sör hozza a kötelezőt, az aperolos beütésű, opálos búzasörös (méz)sárgát, a szép telt habot. Illatában azonban a citrusosság mellett rögtön előre nyomakodik egy muskotályos szőlőaroma, trópusi gyümölcsökkel, ananásszal és kivivel karöltve. Nagy, de nem szúrós, hanem elegáns buborékok játszanak ínyünkkel, ahol újra megjelenik ízlelés közben is az enyhe aperolos ízvilág. Igaz, hogy a Hopfenweissenél könnyebb sör, de cseppet sem testetlen, mert - a komló miatt - egy kellemes olajos textúrája is van a sörnek. Ahogy melegszik, úgy bomlik ki a - főzde által is emlegetett - Sauvignon-Blanc-os elegáns száraz ízvilág.cambaweisseIMG_6802.JPG

Készítettem is hozzá egy könnyű salátát, megpróbáltam a sör illat- és ízrétegeivel a párhuzamokat megtalálni. Friss kecske-gomolyát, nem csípős pepperoncinibe töltött krémsajtot egy könnyű (majonézes, vörösborecetes, eperszirupos, tökmagolajos) dresszinggel bolondított tölgyfalevél-salátaágyra tettem és meglocsoltam még egy kis repceolajjal, amiben előzőleg a peppeoncinik csücsültek. A tökmag- és a repceolaj a sör olajosságával volt jó barátságban, a malátaédességhez a majonéz és az édeskés eperszirup, a citrusossághoz a vörösborecet passzolt. A friss, enyhén komlós szárazságot és a testet jól kiegészítették a krémes, lágy sajtok, valamint sós ízvilágukkal remek kontrasztot is adtak ehhez a száraz, elegáns, de a komlózás miatt mégis egzotikus búzasörhöz. Jó étvágyat, és persze egészségünkre!

13 komment

Címkék: német búza bajor sörkorcsolya camba

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr334950711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2012.12.07. 13:53:09

Garrett!

amúgy nagyon jól néz ki..
a NS egy nagyon érdekes, izgalmas komló még nem döntöttem el, h szeretem-e :)

Bud Taste 2012.12.07. 14:02:31

Oliver Garrett a Brooklyn Brewery-t erősíti mert Steve Hindy elcsábította őt 16 éve:).
Amúgy van szép magyar Nelson Sauvin-os búzasör Magyarországról is, a neve Weihenstephaner Nelson Sauvin, mivel a Mester weihenstephani búzasör élesztővel főzte.
Az alkoholja ~7,4, tehát a Schneiderhez hasonlít csak szebb a színe:)

rambo13 2012.12.07. 14:08:50

@Bud Taste: bővebbet lehet tudni?
mmint nem Garrettről, róla sokat tudok, hanem az általad említett sörről :)

Bud Taste 2012.12.07. 14:13:15

@rambo13: A Mester nem jogosított fel arra, hogy bővebbet írjak róla, talán kérdezd meg Őt:)...
Lehet, hogy versenyre szánja, ezért nem akarom lelőni a poént...

Bud Taste 2012.12.07. 14:35:47

@rambo13: Nem akarok titokzatoskodni, de ha blogger lennék, akkor sem írhatnék róla felelősen, mivel még érnie kell, nincs letisztulva a palackban sem teljesen, illetve nem mernék véleményt mondani egy sörről anélkül, hogy legalább 4x nem kóstoltam különböző fázisaiban...
Annyit mondok, hogy a címkéjén helyesírási hiba van:) és a Messire dizájnja emlékeztet az alábbi címkére:
www.google.hu/imgres?num=10&hl=hu&tbo=d&biw=910&bih=444&tbm=isch&tbnid=QZQ9P1d0pMmOFM:&imgrefurl=http://www.606v2.com/t16933p200-alcohol-thread&docid=lfDNzKzFLX3YhM&imgurl=http://i46.servimg.com/u/f46/16/96/37/55/photo10.jpg&w=800&h=1071&ei=0e3BUMerH83mtQavrIHADQ&zoom=1&iact=hc&vpx=54&vpy=61&dur=959&hovh=260&hovw=194&tx=80&ty=164&sig=109798621130303178273&page=4&tbnh=146&tbnw=98&start=48&ndsp=20&ved=1t:429,r:56,s:0,i:257

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.12.07. 15:27:58

@Bud Taste: jól hangzik a magyar Nelsonos búza. Remélem, szépen megérik!

rambo13 2012.12.07. 15:56:49

@pif: de még mindig Gareth maradt Garrett helyett :)

Bud Taste 2012.12.07. 15:56:53

@pif: OK, de Garreth nincs javítva:)
A sörből pedig kaphatsz egy üveggel, ha megígéred, hogy 2 hétig nem bontod ki:)

Bud Taste 2012.12.07. 15:58:33

@rambo13: már megint megelőztél;)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.12.08. 07:05:31

@rambo13: Remélem, az Oliver-t már nem csak nem csesztem el... :o]
@Bud Taste: Hűha! Nagyon köszi! Remek karácsonyi élmény lesz, az kb két hét. Írj a facebookon privát üzenetet, hol tudunk találkozni. (Beer Gastronomy)

rambo13 2012.12.08. 10:09:05

mármint a Bud által linkelt a dizájnról