Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Occsóér' jót 1.

A magunkfajta sörbloggerről sokszor az járja, hogy felhőb@szó sznobként csak drága különlegességeket fogyaszt eltartott kisujjal egy csiszolt tulipánpohárból, aztán ibolyaillatot, animalitást és füstízt kiált a világba. És - valljuk be nagyon őszintén  - ebben azért néha van valami. Azért a felsőbbrendűnek tűnő itészkedés mellett mi is iszunk lágert, pilzenit és 500 Ft-nál olcsóbb söröket, max. nem írjuk meg ide, ellentétben mondjuk a Komlókutató kollégával, aki sokszor vesz górcső alá, majd halált megvető bátorsággal önti le gigáján a legbizarrabb sörnek látszó folyadékokat.

augsteinerbuzaIMG_5950_2.JPG

Amikor frissen tanultam görkorcsolyázni, egy idő után akaratlanul is azt sasoltam a várost járva, hol van jó kis sima járdafelület, ahol nagy sebességgel gurulhatok föl-le. Manapság - családapaként ugyanis az én reszortom a bevásárlás - már a szuper-, hiper- és egyéb marketek polcai között valami megmagyarázhatatlan felsőbb fluidum (nevezzük Erőnek?) titkos benső parancsára hogyhogynem mindig a sörös polcok között találom magam, hátha leárazták a Staroprament, vagy esetleg bekerült valami ismeretlen darab Európa jobbik, sörösebb fertályáról. Persze ha valami nagyon olcsó, az azért felettébb gyanús, de a 150-250 Ft-os pénztárca-lélektani együttható szerint igenis lehet kellemesen fogyasztható, ámde diszkont darabokat találni, ha az ember nyitott szemmel jár, és elég bátor a kísérletezéshez. Arra gondoltam, talán így adhatok a nyájas olvasóknak olyan tippeket, amikre nem is gondolnának elsőre. Ebből még egy rendszer nélküli sorozat is kerekedhet, mert mindig van új a nap alatt és a korsó mélyén.

Első ilyen darabunk félig szükségből került a kosaramba. Balatoni nyaralásunk félidején, a sok olimpiai közvetítés miatt erősen megfogyatkozott az otthonról vitt sörkészlet, így kénytelen voltam a helyi Penny Market egységben valami rendes sör után nézni. A Heineken - bár fogyasztható - túl drága volt, és cseppet sem csábító, az álnémet darabokat meg nem kell bemutatni. Ipari végtermék mindegyik, akár a tescos virsli. Nyár és meleg lévén akadt meg a szemem az Augsteiner búzasörén. Kicsit félve tettem a kosaramba, mert a Borsodi Búza után nem reméltem túl sok jót, de bátraké a szerencse. Az összetevők (búza- és árpamaláta, víz, komlókivonat és élesztő) látszatra rendben vannak. Pektin nincs benne és ez biztató, úgyhogy be a hűtőbe, ki a pohárba...

augsteinerbuzaIMG_5951.JPG

Szép narancsos, szalmás, élesztőtől opálos búzasör kerül a poharunkba, a habja is egészen rendben van, bár lehetne picit tartósabb. Illatában enyhe cukros élesztősség, ananász és kevés cukrozott citrushéj keveredik. Ízében a legnagyobb versenytársnál, a sok helyen kapható, hasonló áru (199-250 Ft) Valentins Weissbiernél sokkal jobb. Nincs benne az élesztőnek az az enyhén szappanos, kovászízű karaktere, hanem (konzerv)ananászos, enyhén citrusos és némileg malátás. Rendkívül kellemes frissítő még ebben a szép őszben is, és - bár nem egy Schneider - ár-érték arányban nagyon jó. A multiknál kapható versenytársak közül az Edelweiss-szal ízben is, az Erdingerrel meg árban veszi fel a versenyt. A HB búzájánál, és a Löwen Weisse-nél - szerintem - egyértelműen jobb minden fronton, a Borsodi (szégyen-)Búza meg természetesen a közelébe se jöhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr634851657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.10.16. 20:51:18

Őszinte örömmel olvastam, hogy szerinted a Heineken - bár fogyasztható - túl drága...

stikasz_1 2012.10.17. 00:56:49

Nem kell aggódni, szerintem a közbeszédnek nem tárgya, hogy a sörrel foglalkozó bloggerek mennyire sznobok...:)

vasziljevics 2012.10.17. 07:52:34

a Heineken egy hype. messze nem ér annyit (soha nem is ért), amennyiért árulják.

a búzát meg nem szeretem, úgyhogy csak ennyit akartam mondani :)

KolompárRómeó 2012.10.17. 08:27:04

Hát igen, a magyar nép gazdag, diszkontban 150-250 között keresi az "olcsó" sört. Eközben a legatyásodott, elszegényedett németnél 1.69 EUR egy sixpack, legyen az LIDL, Aldi, vagy Penny. Ez 280-as árfolyamon is 80 HUF alatt van. És határozottan jók.

samugy63 (törölt) 2012.10.17. 08:43:04

@KolompárRómeó: Nos igen, a német sörfogyasztás egészen más szinten van. Mind árban, mind minőségben.
De a magyar vásárló is hülye, persze az "ajánló bloggerek" is tehetnek róla. Az Aldi vagy a Lidl kínálatában 150-200 forintért nagyszerű eredeti német és osztrák sörök vannak, a Pilsner és a Staropramen szinte mindig kapható leértékelve 200 forintért.
Ezzel szemben vannak a sörnek nevezett sznobságok, amikből jó, ha kupicányit iszik az ember mert olyan erősek (meg idiótán drágák, ki a f.... t érdekel egy liternyi mennyiségben fogyasztható italból a házikézművesmittudomén ezerforintos, ami egyébként semmivel nem jobb egy eredeti Budweisernél, ami most speciel éppen 200-ért kapható akcióban)

Ja, és ne feledjük, hogy sikerült szinte az összes nagy márkát liszenszizálva lepusztítani. Míg Münchenmben a HB egy kiváló olcsó nedű, addig a hazai változat egy ihatatlan mosogatólé. (Hasonlóan az összes többi magyarhoz, de rá kéne jönni, hogy a recept mit sem ér megfelelő alapanyag nélkül)

Egy szó mint száz, hazai sörkultúra dettó borkultúra, ihatatlan olcsóság vs. drága sznobság, de szerencsére azért nem kell sokat kutakodni, hogy a magamfajta sörivó is jó nedűt találjon.

Az persze még mindig dühít, hogy 2x annyiért, mint a szegény Németországban. :(

csárli hárper 2012.10.17. 08:45:26

most vettem Münchenben egy Duff 6-os csomagot(3,49) Edeka áruházban. Finom!
már értem Homer Simpson miért ezt vedeli :)

rambo13 2012.10.17. 09:09:27

Na igen, ezért nem jó index címlapra kerülni :)
de itt valóban van nagy igazság abban, amit egyesek írnak...szüleim kint voltak az oktoberfesten és hoztak haza üveges H-P és Paulaner marzen-t és mikor megtudtam, h mennyiért vették, nem értettem, h miért nem több rekesznyivel hoztak...
a cím alapján gondoltam, h szóba fog jönni a valentins, ezt jóapám is nagy szeretettel szokta vásárolni, így néha én is hozzájutok,sztem a legnagyobb baj vele, h iszonyatosan szór a minősége, van, h kifejezetten kellemes, de van h nagyon szar...
azért ez a hab, ahogy írod is, elég minimál, kicsit rombolja a búza élményt...

Roan 2012.10.17. 09:33:33

@KolompárRómeó: Hasonló a helyzet a cseheknél is, de hozzáteszem, valószínűleg mindkét országban kisebb a jövedéki adó, mint nálunk. Ami egyébként jövőre megint emelkedni fog...

GiaMarie 2012.10.17. 09:44:26

Ezek szerint kripli vagyok,de nekem a Borsodi Búza a kedvenc búzasöröm.Nincsen az a mellékíze,ami a legtöbb búzasörnek (régen azt hittem,a citromkarika miatt van,de nem) hogy mintha nem öblítették volna ki a poharam a mosogatás után,mielőtt beletöltötték.Nem szappaníz,hanem kimondottan mosogatószer íz...
De lehet,az a titok,hogy meg

GiaMarie 2012.10.17. 09:44:59

...győződésemmel ellentétben nem is szeretem a búzasört,a borsodit meg pont azért,mert nem hasonlít rá?

GiaMarie 2012.10.17. 09:47:19

@csárli hárper: A Duff tényleg létezik? :O
Csak egy kérdésem maradt: mi volt előbb,a Duff sör,vagy a Simpson család?
(a lét nagy kérdései :D )

Homo Homini Lupus 2012.10.17. 10:11:09

Ott a probléma, hogy a Heinekent fogyaszthatónak írja. Az valóban igaz, hogy drága, de hogy jó lenne, azt kétlem.

egyinges 2012.10.17. 10:23:58

Lidl vagy Aldi Perlenbacher valahol 150-200 Ft között van, a Magyar élemzőnyt leveri (gondolok itt Dreher, Soproni, stb..). Szerintem a sörfőzést meg kellene hagyni a Cseheknek és Németeknek, esetleg még a Brit birodalom is beszállhat. Hozzáteszem, hogy kiváló söröket ittam nyáron Lengyelországban (világos és porter).

A magyar sörökben engem egy dolog nagyon idegesít: mi a kókadt lókolbászért raknak bele kukoricadarát? A komló, sörárpa, élesztő, víz összetevők pontosan elegendő anyagok ahhoz, hogy a világ legkiválóbb söreit elkészíthessék. (Szerintem valamilyen költségcsökkentő oka lehet)

Elijah_Baley 2012.10.17. 10:27:19

monnyuk a valentinsből van üveges az aldiban, és az elég jó, a mindenütt kapható dobozossal mintha nem is lenne rokon.
a hájnekken meg annak fényében drága, h a csapból ugyanaz az íz jön, csak az alkoholtartalma alacsonyabb.

hunter84 2012.10.17. 10:32:23

Alapvetés, hogy olyan sört kell keresni, amit nem nálunk gyártottak, csak itt is forgalmazzák.

Ami import sör Németországból, Ausztriából, Csehországból, Hollandiából, Belgiumból, Angliából, azok többsége finomabb a jobb alapanyagoknak (főleg a víznek) köszönhetően.

Nézzétek meg pl. a Kozelt, vagy a HB-t, amit itt gyártanak az két rakás szar, míg az eredeti helyükön nagyon finom, olcsó, minőségi sörök.

A sznobériával - vagy hogy nevezi az író - nem értek egyet, igenis finomak a kézműves sörök (még a magyarok is, nem is akármennyire) - de az ilyen sörök kóstolásánál engem az zavar, hogy nem említik meg, hol kapható. Mi a szarért nem? Menőzik vele az író, hogy mit kóstolt, te meg nézzél, hogy mégis hol a faszban lehet megvenni.

Mára ennyi. :)

gregibroki 2012.10.17. 10:38:05

@De gustibusaut bene, aut nihil: szerintem sem rossz az üveges és nagyon sokan keverik a dobozossal; néha én is veszek az valentinst aldiban; de nem rossz a Bergsteiner sem, vagy a Lidlben a Perlenbacher, a Kühles Blondes pedig osztrák ottakringer

amúgy meglátva a képet, már azt hittem Augustinert ajánlgat az író olcsó sörként, fel is visítottam, de aztán látom Augsteiner :)

Eclect 2012.10.17. 10:40:37

...akkor mégis kerek a világ, hogy más szerint sem jó sör a Heineken! Ha baráti körben megyek kikapcsolódni, mindig kapom a megjegyzéseket, hogy milyen igénytelen vagyok a Dreher Bak-al (jó, nem mestermű, de nekem kifejezetten ízlik) és a Staropramennel, ráadásul még a Heineken sem ízlik nekem. Állítólag azért nem ízlik, mert "nem vagyok képes befogadni a Heineken intelligens életérzését". :D Nem tudom, van-e összefüggés, de mindannyiuk (a Heinekenes ismerőseim közül) Starbucksba jár és U2-t hallgat.

hunter84 2012.10.17. 10:43:16

@Eclect: Megnyugodhatsz, a hiba nem benned van! ;)

gregibroki 2012.10.17. 11:00:37

@Eclect: az itthoni ihatatlan, egyszer egy házi vak sörteszten azt hittem, hogy Borsodival van dolgom, mert egyszerűen valami szörnyszülött volt a "nedű"...
a holland azért valamennyivel jobb

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.10.17. 11:02:39

@rambo13: :o] Troll még egy sem volt, mindenki a sör miatt kattintott. A Valentins-t én kétszer (több hét külöbséggel) kóstoltam üveges formában, de mindkétszer ugyanaz a szappanos-élesztős ízvilága volt, citrusosságnak a nyoma se.

@hunter84: Nem tirkoljuk. Folyamatosan benne vannak a beszerzőhelyek a posztokban. De a Sörgasztronómiai Egyesület oldalán is találsz tippeket, www.masor.hu illetve a Komlókutatónál külön link is van hozzá: komlo.blog.hu/2011/03/18/sorboltok
@Eclect: A Heineken nem jó, megnyugodhatsz. Igazi unalmas egyenláger. Egyetlen erénye, hogy legalább nem kukoricás. A reklámjai viszont valóban messze a legjobbak, de az életérzés önmagában nem finom. A Dreher Bak meg talán az egyetlen jó nagyüzemi magyar gyártású sör.

EzVan:) 2012.10.17. 11:37:25

@pif: még 1 szavazat a heineken tucatócska minősége mellett... ennél még a dreher is jobb.

Elijah_Baley 2012.10.17. 11:52:51

@EzVan:): hát, ha kérdés h zölddréher vagy hájnekken, akkor inkább az utóbbi, mert az egyik izomból szar, a másik csak semmilyen :)

csárli hárper 2012.10.17. 13:14:18

@GiaMarie: létezik és finom, először benzinkúton láttam a németeknél, rögtön lecsaptam rá! szerintem a sorozat alapján kapta ezt a nevet, de bejött

Bud Taste 2012.10.17. 14:31:58

@csárli hárper: Eschweger Klosterbrauerei főzi a németeknél, már 6 országban főznek és árulnak sört Duff név alatt legtöbb országban már pereskedik velük a filmgyár...

Bud Taste 2012.10.17. 14:41:01

@pif: kattintásért kurválkodó korifeusok :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.10.17. 15:33:32

@Bud Taste: :o]
Én lepődtem meg a legjobban reggel, amikor ismeretlen kommentelők jelentek meg, akkor sejtettem, hogy vmi ilyesmi miatt keveredtek errefelé.
@EzVan:): @De gustibusaut bene, aut nihil: Egyet értek, a Dreher egyszerűen botrányosan gyenge. Ezt a pocsék kukoricás "minőséget" ilyen drágán szégyen árulni. A Heineken egy igazi egyenláger, keserű, szénsavas és kész, se íze se bűze.

eMJe 2012.10.17. 15:34:50

lehet fikázni, szerintem nem rossz a hejnekem :D inkább, mint a soproni-borsodi kettős:D

rowi 2012.11.25. 19:50:08

a sorozatba javasolnám a lassan kimúló (s)matchekben hozzáférhető Zahringer sört. van belőle lager és fekete is. ugyanitt meg lehet próbálkozni a Durlacher Hof nevű búzával is

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.11.26. 19:47:43

@rowi: köszi, megpróbálok rá sort keríteni, de eddig még nem is hallottam ezekről, mert Match-be nem nagyon járok

exodusAttack 2012.11.27. 21:09:45

@pif: Zähringer van a Tescóban is, ha jól emlékszem schwarzbier meg búza is, de az egyik tuti. Nem kóstoltam, de nem lehet valami nagy szám...

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása