A Főzdefeszten beszélgettünk a kézműves sörről...
A bejegyzés trackback címe:
https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr274784324
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Bud Taste 2012.09.19. 12:25:30
Szerintem az első kérdések amiket tisztázni kell a kézműves sörrel kapcsolatban:
1. Lehet-e kézműves a sör, ha nem kézműves sörfőzde főzi?
2. Lehet-e kézműves egy sörfőzde, ha nem csak kézműves söröket főz?
3. Kézműves-e a sörfőzde csak attól, hogy megfelel az American Brewers' Association feltételeinek (kicsi, független, tradícionális alapanyagokkal és metódussal dolgozik)?
Hozzám ebben a kérdésben Lőrincz Gyuri Ars poeticaja áll a legközelebb: "Törekszünk a jónak gyakorlására"
1. Lehet-e kézműves a sör, ha nem kézműves sörfőzde főzi?
2. Lehet-e kézműves egy sörfőzde, ha nem csak kézműves söröket főz?
3. Kézműves-e a sörfőzde csak attól, hogy megfelel az American Brewers' Association feltételeinek (kicsi, független, tradícionális alapanyagokkal és metódussal dolgozik)?
Hozzám ebben a kérdésben Lőrincz Gyuri Ars poeticaja áll a legközelebb: "Törekszünk a jónak gyakorlására"
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.20. 22:10:19
@Bud Taste: Én itt megpróbáltam összeszedni. Ámúgy ez a borászoknál is nagyon bonyi kérdéskör.
sorbuvar.blog.hu/2012/09/04/arany_aszok_jobban_csusztat_avagy_nehany_gondolat_a_kezmuves_sorokrol
sorbuvar.blog.hu/2012/09/04/arany_aszok_jobban_csusztat_avagy_nehany_gondolat_a_kezmuves_sorokrol
Bud Taste 2012.09.21. 10:03:33
@pif: A gondolatokkal egyetértek, ezért is merültek fel bennem olyan kérdések, amiket a bejegyzésed nem válaszol meg. Sajnos a három kérdésemre a saját válaszom 3x nem, de örömmel venném, ha valaki meggyőzne az ellenkezőjéről...
A kérdéskör szerintem nem annyira bonyolult, mint amennyire kínos.
Gyuri megfogalmazása azért tetszik nekem, mert a mai magyar valóságban a "törekvés a jóra" az, amit egy őszinte ember még fel tud vállalni anélkül, hogy jelentős versenyhátrányba kerülne a "kevésbé őszintékkel" szemben.
A kérdéskör szerintem nem annyira bonyolult, mint amennyire kínos.
Gyuri megfogalmazása azért tetszik nekem, mert a mai magyar valóságban a "törekvés a jóra" az, amit egy őszinte ember még fel tud vállalni anélkül, hogy jelentős versenyhátrányba kerülne a "kevésbé őszintékkel" szemben.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.09.21. 21:59:33
@Bud Taste: Mindenesetre frappáns megfogalmazás. Én a másodikra már nem válaszolnék ilyen egyértelmű nemmel. Szerintem összeegyeztethető. Borászatok csinálnak külön brandet a spec termékeikhez, ezt simán átveheti egy sörfőzde is, csak legyen egyértelmű a különbség a két gyártási mechanizmus és a megjelenés között.
A harmadik: sajnos nem lehet mindent belesulykolni headline-os címkékbe. Vélhetően 6 millió barelles termelésnél a kézművességnek már nyoma sincs. De, hogy újra a boros analógiákhoz forduljak: pl. a Gere v. a Bock (hogy tényleg csak a legnagyobbakat vegyem) - olcsó(bb) borai sem saját termésű szőlőből készülnek, ott max a technológia és a palack a pincéé. Nem is veszek szívesen ilyeneket.
Talán ott fogható meg ez a kézművesség, hogy a főzést, amellett, hogy minőségiek az alapanyagok, egy eredeti, önálló és kreatív (recept, főzés, erjesztés, palackozás) módon végzi a főzőmester, és még olyan mennyiségben, amit ő, vagy a közvetlenül betanított környezete fizikailag is átlát. Ám a kisördög itt is visszakérdez, hiszen ha ki van dolgozva egy főzési eljárás, és egyszerre 100 üstben főzik meg ugyanazt a kézműves finomságot, szakasztott ugyanúgy, akkor attól, hogy sok van belőle kézműves marad-e a termék. A Picasso kalandjai film egy jelenete jut erről eszembe, amikor az idős Picasso unottan tányérokra pingál köröket és békegalambokat... Nem tudok igazságot tenni, azaz inkább a kis mennyiség felé hajlok lélekben
A harmadik: sajnos nem lehet mindent belesulykolni headline-os címkékbe. Vélhetően 6 millió barelles termelésnél a kézművességnek már nyoma sincs. De, hogy újra a boros analógiákhoz forduljak: pl. a Gere v. a Bock (hogy tényleg csak a legnagyobbakat vegyem) - olcsó(bb) borai sem saját termésű szőlőből készülnek, ott max a technológia és a palack a pincéé. Nem is veszek szívesen ilyeneket.
Talán ott fogható meg ez a kézművesség, hogy a főzést, amellett, hogy minőségiek az alapanyagok, egy eredeti, önálló és kreatív (recept, főzés, erjesztés, palackozás) módon végzi a főzőmester, és még olyan mennyiségben, amit ő, vagy a közvetlenül betanított környezete fizikailag is átlát. Ám a kisördög itt is visszakérdez, hiszen ha ki van dolgozva egy főzési eljárás, és egyszerre 100 üstben főzik meg ugyanazt a kézműves finomságot, szakasztott ugyanúgy, akkor attól, hogy sok van belőle kézműves marad-e a termék. A Picasso kalandjai film egy jelenete jut erről eszembe, amikor az idős Picasso unottan tányérokra pingál köröket és békegalambokat... Nem tudok igazságot tenni, azaz inkább a kis mennyiség felé hajlok lélekben
Kortyondiak 2012.09.22. 13:25:34
@pif: Egyik kedvenc filmem :))