Szombaton, április 28-án rendezi meg az Első Magyar Házi Sörfőző Egyesület a házi sörfőzők első magyarországi versenyét. Azóta, hogy tavalyi őszi Főzdefeszten bejelentették az illetékesek a jövedéki adótörvény módosítását, a sörforradalmárok önkéntesei már legálisan is főzhetnek maguknak sört pincében vagy hétvégi házban, malátából vagy sűrítményből, lábosban vagy kis üstben. januárban végre teljesen kitörhetett a mozgalom az illegalitásból, és elérkezett ez a - hagyományteremtő céllal rendezett - megmérettetés is a házi sörfőzők számára.
A versenyt a szervezők igyekeznek a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően megrendezni. Az 1985-ben alapított Beer Judge Certification Program által lefektetett szabályok és besorolások szerint folyó versenyre 6 kategóriába sorolva közel 50 házi főzet kerül megmérettetésre a szakmai zsűri által. A sörfőző egyesület tagjai mellett, sörszakírók, sörbloggerek - Sörbúvárok is - és kisüzemi sörfőzők is vannak a zsűriben.
A versenynevezés egyik fontos feltétele, hogy csak olyan nevezhet, aki nem főz kereskedelmi forgalomba kerülő sört. Így biztosan csak és kizárólag lelkes amatőrök főzeteit fogjuk kóstolni. Viszont ezekből a lelkes amatőrökből alakulhat ki - ahogy az USA-ban a 70-es, 80-as években számos példa mutatja - egy olyan feltörekvő sörfőző generáció, akik a holnap Grabancát, Fekete Bárányát főzhetik meg, és robbanhatnak be a köztudatba, mint ahogy azt az elmúlt két évben több kis és közepes főzde tette. Nagyon drukkolunk minden versenyzőnek és persze beszámolunk a tapasztalatokról és az eredményekről. És, hogy - zárásként - egy "klasszikust" ferdítsek: Hajrá Magyarország, HAJRÁ SÖR!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.