Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Hímestojás - sörből (Krasličák)

Ma - Zöldcsütörtök napján - akadt egy kis szabadidőm, és felkerestem a Pivo Wesselényi utcai egységét, ahol tegnap este óta többek között egy igazi húsvéti szezonális darab van csapon. No, de kezdjük az elején! Ma biztosan én voltam az első vendég a Pivoban, 14:00-kor már az ajtóban álltam, de ez nem szegte a kedvemet. Annál is inkább, mert jó volt látni, ahogy az első sört csapolják, szépen - ahogy egy igazi sörözőhöz illik - kiengedik elébb a csőből az állott sört, és csak aztán kapom meg a hordóból a frisset. A Velen búzasörével kezdtem a napot. Nem rossz, de a bajor búzák citrusos frissességét sajnos meg sem közelíti, azért a bolti átlagnál, és persze főleg a Borsodi (Szégyen)búzához képest messze jobb, kellemesen fel is frissített a tavaszi melegben.

Következett a Janaček sörgyár Patriot fantázianevű barnája, amihez már egy Hermelint is rendeltem. A sör egy közepesen pörkölt ízekbe hajló hagyományos cseh barna, inkább enyhe malátaédesség érződik rajta, nem tudom, hogy gyárilag tesznek-e bele a cseh földön szokásos szacharózt. A háttérben kovászos ízek mellett melanoidines aromákkal és enyhe komlókeserű-séggel zárul az ízvilág. A Hermelin kellemesen pikánsan csípős az olajos páctól és egy kevés káposzta is érkezett hozzá, nekem jobban bejött volna valami félbarna kenyérrel, de csak átlagos fehér kenyér volt a kis kosárban...

A végére hagytam a jihlavai sörgyár címben is említett húsvéti különlegességét, mely tulajdonképpen egy vágott, vagy másképpen rigo(letto). Fantázianeve Krasličák, ami - a Pivoban leírtak szerint - egy szójáték, a hímes tojás kraslice szóból, amely szépség (krása) szót foglalja magába. Ez az alak van átrakva egy nemlétező hímnemű formába, így egy férfias húsvéti (sör)tojásról van szó. A világhálón fellelhető képeken és szövegeken még egy - számomra teljesen ismeretlen - cseh húsvéti népszokásról is szó esik, melyekben a cseh férfiak húsvéthétfőn valamiféle ostorkával bíbelődnek. Cseh szakértőktől epedve várom a részletes etnográfusi kommentet. Ahogy utánanéztem, cseh földön ez nem egyedi, több gyár is elkészíti ezt a sörpárost. Amúgy a sör felerészben hagyományos 4,4%-os világost tartalmaz, melyet vörös szőlővel színeztek rezes vörösre, a másik fele egy export világosnak megfelelő 6%-os sör, amelyet titokzatos összetételű zöld füvekkel festenek meg. A csípős Hermelin után is tisztán és markánsan érződött a szőlő enyhén szőlőmagos aromája, a zöld részből pedig egy friss kelkáposztás, főzelékes, de inkább édeskés, káposztaleveles zöldségíz érződött ki. Csalánra és valamilyen fűszernövényre, esetleg friss, zsenge spenótra gyanakszom, de a valóság az továbbra is titok marad. A szőlős ízesítés haloványan a Simcoe komlóval készített Camba sörökre emlékeztetett és a zöld sörrel együtt rendkívül kellemes páros volt, és még a színek is viszonylag szépen elváltak egymástól, szebb is lett, mint az internetről levadászott, reklámmal körített darab.

Remek tavaszi harapnivalót, szakértő (és sörértő) kiszolgálást és finom söröket kaptam az új Pivoban. Persze egy prágai vagy krumlovi sörözéssel nem ért fel, de itt a keleti végeken szomjú vágyakozás helyett végre jót inni is lehet a finom cseh sörökből. Békés Húsvétot és finom söröket a sonkához mindenkinek!

(a záróképet a pivni.info fotógalériájából schmitteltem a többi a telefonommal készült)

 

Duchemin képei a Krasličákról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr284365814

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.06. 10:33:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gérard Duchemin 2012.04.06. 10:40:06

Brutálisan jól néz ki ez a piros-zöld csíkos darab. Ma megyek, és kipróbálom.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.04.06. 20:44:46

@Gérard Duchemin: Tedd hozzá a képeidet, ha tudod, ha nem, akkor töltsd fel valahova és linkeld lécci...

Gérard Duchemin 2012.04.08. 17:25:53

@pif: Ma este mindenképp felteszem, eddig kicsit túl eseménydús volt a húsvét. :-)

narmer 2012.04.09. 08:57:14

Ja, kb egy hónapig lesz nyitva.A Wesselényinek ezen a részén ennyire kalibrálódik az üzletek életben maradása.Az előtt lévő pizzás még ennyit sem ért meg.Köszönhető a Wesslényi feelingjének ( szemben a hajléktalanok gyülekezője van) és az önkormányzat üzletbarát politikájának.

Gérard Duchemin 2012.04.09. 16:43:39

@narmer: Ez tuti évekig nyitva lesz, fogadok egy jófajta sörben.

Trouble 2012.04.09. 20:55:26

@Gérard Duchemin: Én is fogadok rá!
Sikerülnie kell!

narmer 2012.04.10. 08:58:23

@Gérard Duchemin: Hja, a vágyak és a Wesselényi utca zabi része az Almássy térrel súlyosbítva két különböző dolog.

Gérard Duchemin 2012.04.10. 10:53:57

@narmer: Nem a vágyak beszéltek belőlem hanem a pivo ismerete. Oda nem kifejezetten a környékről járnak, hanem a város más részeiről a sörkedvelők.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.04.10. 13:54:34

@Árpa Jankó: Köszi! Hasonlóképpen így utólag is! És még egy sört!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.04.12. 10:13:37

A reklámfotón fordított a sorrend. Egy haverom is volt valamelyik egységben, neki nem is tudták annyira szépen elválasztani a rétegeket.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.04.13. 10:42:36

@lilakutyak: Igen, én is néztem. Pedig az viszonylag egyértelmű, hogy egy 6% alkoholos oldat sűrűbb, tehát azt érdemes alulra tenni és rá a 4,4%-ost

IPAfai Pap 2012.04.13. 13:46:22

@lilakutyak: Mármint sztem így a helyes, ahogy a pohárba került. Azon a reklámképen, - amit egyébként a Pivo is csak letöltött és kinyomtatott - vélhetően mások az alkotó söröknek az arányai.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.04.16. 09:58:19

@pif: Ez azért nem ilyen egyértelmű. Sörnél talán jó tipp alkohol alapján próbálkozni, mert a magasabb alkoholtartalmú vélhetően testesebb, azaz sűrűbb. Vélhetően. De általánosságban ez nem igaz, egy 20-25%-os likőrre a cukortartalma miatt lényegesen egyszerűbb ráerőltetni egy 40%-os vodkát, rumot, ilyesmit. De ez sem mindig igaz, mert egy 38-40%-os sambuca esetén már dőlhet az elv, az elég cukros, elég sűrű, hiába 40-es, aljas módon bekúszhat egy mezei likőr alá.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.04.16. 10:27:21

@lilakutyak: Részben jogos, mert az alkoholos oldat sűrűségét nem csak az alkoholtartalom, de a benne oldott egyéb anyagok is meghatározzák. Azonban egy sörnél általánosságban az alkoholfok és a benne oldott cukor aránya - feltéve, hogy nincs hozzáadott cukor - közelítőleg egyenesen arányosak egymással.

Gérard Duchemin 2012.04.18. 12:31:02

Ha valamely sörben több az alkohol, akkor az vagy nehezebb, vagy könnyebb a kisebb alkoholtartalmúnál, de általános szabály nincs rá. Miért is? Azért, mert az alkohol kisebb sűrűségűvé teszi, de ha a magasabb alkoholtartalom több cukor és/vagy szárazanyag tartalommal is párosul, akkor fordított is lehet a sorrend. Tehát alapvetően 3 fő komponens a meghatározó (alkohol, víz, cukor), de az alkohol a víznél könnyebb, a cukor pedig nehezebb.

Gérard Duchemin 2012.04.18. 12:32:26

@pif: "egy sörnél általánosságban az alkoholfok és a benne oldott cukor aránya - feltéve, hogy nincs hozzáadott cukor - közelítőleg egyenesen arányosak egymással."

Kivéve ha szárazra erjed, és eltűnik a cukor a balfenéken. Mint pl. a pöröly esetében, mely ugyan édes ízű az alkoholtól, de szárazra erjedt.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (22) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) USA (4) usa (3) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása