A hosszú hallgatást egy fontos hírrel töröm meg. Január végén bezár a Kacsa utcában a honi német sörbarátok zarándokhelye, a Sörspecialista. De ne csüggedjünk, mert csak azért zár be, hogy a közeli Ganz utcában, a Király fürdő mellett új környezetben, kínálatában immár csapolt sörökkel újra hódítson. Én részemről már előre várom, hogy valami jóféle csapolt sört kortyolgathassak egy tavaszi délutánon az árnyas fák tövében a Víziváros szívében... Ja, és lesz nyitóparti is, február 4-én szombaton, úgyhogy mindenki kapja elő a noteszét és jegyezze föl a dátumot.
Persze már önmagában ez a hír is megérne egy posztot, de, - hogy valami személyesebb tartalom is kerüljön ide - a Sörspecialista felkért, hogy az alkalomra készítsek valamilyen sörfalatkát a Mönchshof Schwarzbierhez. Rövid ötletelés után el is készült a prototípus, melyet ezennel be is mutatnék a nagyérdeműnek, és a tervek szerint február 4-én a helyszínen is megkóstolható lesz a sör mellé. És lesz még sok más is...
Mielőtt a tárgyra térünk egy kis bevezető a Mönchshof márkáról. Ezt is a kulmbachi sörfőzde jegyzi, mint az EKU 28-at vagy a Kulmbacher Eisbockot, ami kategóriájában az elsők között van. A Schwarzbier, mint sörfajta a 14. század végén, német területen, Thüringiában kerül először említésre. A DDR időkben a legtöbbet pont Magyarországra exportálták belőle. Legismertebb képviselője a Köstritzer. Jellegzetes pörkölt malátás, száraz, enyhén vizes ízvilágú sörökről van szó. A Mönchshof Schwarzbiernek van még egy utánozhatatlan földes aromája, ami érdekessé és egyedivé teszi.
A földes ízvilághoz mindjárt valami gomba jutott eszembe, a fekete sör száraz, pörkölt ízeit pedig zsíros, krémes sajttal és dióval lehet összepárosítani. Egy kenyérre kenhető könnyű falatkát kellene ebből összegyúrni, ami azért mutat is valahogy, nemcsak egy kence a kenyéren. Lágy natúr krémsajtot és kékpenészes sajtot 2:1 arányban krémes állagúra törtem, és elterítettem folpackon. Barna csiperkegombát kevés olívaolajon megpirítottam, enyhén sóztam és botmixerrel pépesítettem. Ezt a gombapépet terítettem el a sajtkrém közepén, majd a folpackban roláddá formáztam és szorosan belecsavarva a mélyhűtőbe tettem. Fél óra dermesztés után darált dióval hintettem, és visszatettem további 1 órára a mélyhűtőbe, hogy összeálljon és lehessen szeletelni. A dió és a kék penészes sajt ízei remek összhangban állnak a sör pörkölt aromáival, a gomba meg nagyszerűen kiegészíti a földes ízvilágot. A külcsín és a fotó kedvéért a mintadarabot meghintettem még egy kevés durvára reszelt narancshéjjal, és legnagyobb meglepetésemre pikánsan feldobta az amúgy is harmonikus párosítást. Remélem, ízleni fog minden sörbarátnak, aki ott lesz a nyitópartin...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2012.01.25. 20:47:03
Azt azért szerényen megjegyezném, hogy a NDK-ból importált Köstritzer teljesen más karakterű, egy kifejezetten malátás barna sör volt!
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.01.26. 09:23:42
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2012.01.26. 18:15:50
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.01.26. 18:51:52
:o]