Másfél hónapja blogunk kapott egy megkeresést, nem kóstolnánk-e meg és mondanánk véleményt a Carlsberg csoport egyik termékéről a Somersby almás és körtés Cidereiről. Mielőtt belevágnánk, kezdjük a kályhától, mert kicsiny hazánkban vélhetőleg nem csak azt nem tudja az utcán szembejövő átlagember, mi az az IPA, de kérdően felhúzza a szemöldökét a Cider (szájder) hallatán is.
Pedig tulajdonképpen egyszerű, általában szénsavas pezsgésű almabor szerűségről van szó, amit főleg a brit szigeteken, de francia földön is (cidre) kedvel a jónép. Persze a Cider se nem bor se nem sör. A körtés változat Nagy-Britanniában Perry néven ismert, de az 1990-es évek óta, főleg a kommersz, tömegtermelésű kategóriás perryket a közérthetőség kedvéért Pear Cidernek kezdték hívni. Bővebben az elkészítésről és egyéb érdekességekről itt és emitt olvashatunk.
Első találkozásom a Cider-rel 20 éve Skóciában, Stirling és Perth között egy kis út széli pubban történt. A megszokott Tartan Bitterem helyett valami megmagyarázhatatlan kíváncsiság okán a Scrumpy Jack márkájú Cidert kértem a csapostól. Hát mit mondjak, a jó kis félbarna Bitter helyett volt meglepetés. Ez a savanykás almás fröccs-szerű ital, először nem jött be, de ez betudható annak, hogy sör helyett kértem. Hőségben tényleg kellemes, fanyar üdítő, mivel arrafelé szőlő nem nagyon van, lehetne a neve akár brit fröccs.
A Somersby almás és körtés Cider-e nem egy kézműves darab. Kábé úgy viszonyul egy minőségi Ciderhez, mint a Borsodi Világos a Csobánkai Fekete Bárányhoz. Nincsenek benne nagy extrák, van benne kálium szorbát (E202) tartósítószerként, egy kis karamell színezék (E150c), de más különösebb ipari rontás nem található a palackban. Ám hasonlóan a Gösser Naturzitrone-hoz ez is egy finom üdítő nagy melegben. És az átlag fogyasztónak - valljuk be őszintén - pont ez a legfontosabb. A fahordóban érlelt, pezsgőspalackban a boltokba kerülő, aranyáru, minőségi Ciderekkel meg foglalkozzék csak a magamfajta starf..ker sörblogger.
Mivel semmiképp sem aposztrofálhatjuk a Somersbyt unikális italkülönlegességnek, vélhetően nem járunk messze az igazságtól, hogy a Carlsberg valamiféle partiitalnak szánja a közép-európai portfóliójában. Finom, bejön a fiataloknak, sőt az oly finnyás lányoknak is. Van benne alkohol (4,5%), de olyan ügyesen el van rejtve az édeskés ízek mögött, hogy egy ifjú Barbie-jelölt simán kettőt-hármat felhörpint a barinőkkel, és csak utána veszi észre, hogy "döccenve mén a mondatfüzér", környezete meg legyintve konstatálja, hogy az egy időegységre eső vihogások száma exponenciálisan emelkedett...
Hogy azért kicsit egy magasabb fogyasztási kultúra felé is elforduljunk, a Somersby Cidereket remek koktélalapanyagnak is felfoghatjuk. Ahogy ízlelgettem, el is indult a fantáziám, és kis gondolkodás és próbálkozás után az alábbi két koktélt kevertem, ami nagyon bejött a - persze nem reprezentatív tömeget képviselő - családtagoknak. (A fantázianeveket természetesen levédettem.)
Somersby Fusion
1 dl Somersby Pear Cider
1 öntet (kb. 5 ml) Unicum Next
1/2 kicsi mandarin kifacsart leve
A Pear Cidert koktélospohárba jégkockákra töltjük és óvatosan a tetejére öntjük az Unikum Nextet, majd ráfacsarjuk a mandarinlevet.
Somersby Troika
1 dl Somersby Apple Cider
0,5 dl tonic
0,2 cl vodka
1/2 lime kifacsart leve
Collins pohárba jégre töltjük a vodkát és a limejuicet, majd felöntjük a tonickal és az Apple Ciderrel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.27. 16:18:17
Kortyondiak 2011.12.27. 18:00:33
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.27. 18:24:34
:o]
Serkoptató 2011.12.27. 19:36:56
Készítettek-e a múltban almaléből erjesztett alkoholos italt, vagy csak addig, amíg lepárolták és pálinkát csináltak belőle?
Mindez azért foglalkoztat, mert nem tudom, van-e ennek az italnak szabatos magyar neve?
Ugyanis a cider nem almabor és pláne nem almasör.
Tehát hogy mondják magyarul a cidert?
Felőlem lehet cider is, de ne nevezzük se sörnek, se bornak! A bor szőlőből készül, a sör gabonából.
Ez a Somersby egyébként borzasztóan gyenge eresztés. Kb. olyan, mint egy igazi cider megcukrozva és szódával felhígítva.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.27. 19:55:38
Almabor mindig is volt, de az nem szénsavas.
Az az igazság, hogy kis hazánkban túl jó alma terem, hogy cider-t készítsünk belőle. Vagy éretlenül kéne leszedni...
Amúgy - attól eltekintve, hogy cider-nek valóban gyenge - koktélalapanyagnak teljesen használható. Mint a kóla, magában azt sem iszom, de Cuba Libre-nek azért elfogy párszor.
Serkoptató 2011.12.27. 20:46:34
Cider pedig van teljesen buborékmentes is, mégsem almabor...
Szóval nem kötözködni akarok, csak az ellen tiltakozok, hogy egy italra, aminek nincs megfelelő magyar neve (vagy elfelejtettük) egy hamis elnevezést húzzunk, csak azért, mert magyarítani akarjuk
Maradjon akkor inkább simán cider, az legalább egyértelmű.
A telefonnal is egészen jól megbarátkoztunk, és már nemigen akarja senki sem távbeszélőnek nevezni, pedig az még fedi is a valóságot.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.27. 21:17:33
Lásd a Perry és a Pear Cider analógiát az angol kultúrában, ahol pedig a perry-nek még múltja is van...
Amúgy nekem semmi bajom a cider elnevezéssel, de ezzel az erővel lehetne cidre is. De ha itt tartunk lehetne somersby is, az orosz ceruza (karandas - Caran d'Ache) analógiára, lásd még zsilett-penge, shell-kút stb.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.27. 21:19:17
Serkoptató 2011.12.27. 21:53:51
Cidre akár lehetne is, de somersby nemigen, hisz nem ők találták fel a xeroxot.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.28. 16:14:48
2011.12.29. 19:22:43
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.29. 21:53:42
exodusAttack 2011.12.30. 10:04:33
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.30. 15:29:26
www.ratebeer.com/beer/westons-vintage-cider/36898/
a British Store árulja
britishstore.hu/index.php?productID=773
Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.12.30. 16:37:52
www.sercsecs.cz/index.php/soerkatalogus/kuelfoeldi-soeroek/775-aspall-dry-english-draft-cider
CSK
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.01.03. 09:53:56
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.01.05. 10:28:23
:o]
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.01.05. 12:46:37
A Zwacknak meg van a Fütyülős Limonádé sorozata, ők még a koffeint is bevetették az intenzívebb mérgezési tünetek érdekében. Kíváncsi vagyok a 4in1 kávé mikor jön ki beépített konyak ízű szeszes itallal, amire csak a forró víz kell.
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.01.05. 13:29:18
exodusAttack 2012.01.05. 21:24:18
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.01.06. 10:16:46
Viszont az alapján, amit a metálkoncertről írtál: Ausztriában ezentúl hivatalosan nem vagyok metálos, radlert az igyon koncerten aki a budiban akarja tölteni az idejét, pogó közben töményet kell kiizzadni! :)
pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.01.06. 11:55:07
Amúgy valóban egy premix világban élünk, Mindent készre, nehogy gondolkodni kelljen...
Beer Ninja 2012.10.02. 13:55:25
Amúgy pedig szép magyar nevén almaborok ezek, ha a sörösök nem tudnák, a friss bor is pezseg kissé (az alma is, szőlő is), csak ez túl van szénsavasítva. Ennyi.
Még egy kis múltja is van az almabornak nálunk, Egerben és Pakson tömegtermelték a kommunizmus alatt.
Gérard Duchemin 2012.10.03. 08:26:26
Gérard Duchemin 2012.10.03. 08:28:00
Mindig ez a szeszkazánoskodás ;-)
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.03. 09:21:56
altera 2012.10.03. 12:23:27
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.04. 09:24:51
exodusAttack 2012.10.06. 09:19:52
lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.08. 09:17:09
És most már nem offolom tovább a szálat.