Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

Cidri - Somersby Apple Cider és Pear Cider

Másfél hónapja blogunk kapott egy megkeresést, nem kóstolnánk-e meg és mondanánk véleményt a Carlsberg csoport egyik termékéről a Somersby almás és körtés Cidereiről. Mielőtt belevágnánk, kezdjük a kályhától, mert kicsiny hazánkban vélhetőleg nem csak azt nem tudja az utcán szembejövő átlagember, mi az az IPA, de kérdően felhúzza a szemöldökét a Cider (szájder) hallatán is.

Pedig tulajdonképpen egyszerű, általában szénsavas pezsgésű almabor szerűségről  van szó, amit főleg a brit szigeteken, de francia földön is (cidre) kedvel a jónép. Persze a Cider se nem bor se nem sör. A körtés változat Nagy-Britanniában Perry néven ismert, de az 1990-es évek óta, főleg a kommersz, tömegtermelésű kategóriás perryket a közérthetőség kedvéért Pear Cidernek kezdték hívni. Bővebben az elkészítésről és egyéb érdekességekről itt és emitt olvashatunk.

Első találkozásom a Cider-rel 20 éve Skóciában, Stirling és Perth között egy kis út széli pubban történt. A megszokott Tartan Bitterem helyett valami megmagyarázhatatlan kíváncsiság okán a Scrumpy Jack márkájú Cidert kértem a csapostól. Hát mit mondjak, a jó kis félbarna Bitter helyett volt meglepetés. Ez a savanykás almás fröccs-szerű ital, először nem jött be, de ez betudható annak, hogy sör helyett kértem. Hőségben tényleg kellemes, fanyar üdítő, mivel arrafelé szőlő nem nagyon van, lehetne a neve akár brit fröccs.

A Somersby almás és körtés Cider-e nem egy kézműves darab. Kábé úgy viszonyul egy minőségi Ciderhez, mint a Borsodi Világos a Csobánkai Fekete Bárányhoz. Nincsenek benne nagy extrák, van benne kálium szorbát (E202) tartósítószerként, egy kis karamell színezék (E150c), de más különösebb ipari rontás nem található a palackban. Ám hasonlóan a Gösser Naturzitrone-hoz ez is egy finom üdítő nagy melegben. És az átlag fogyasztónak - valljuk be őszintén - pont ez a legfontosabb. A fahordóban érlelt, pezsgőspalackban a boltokba kerülő, aranyáru, minőségi Ciderekkel meg foglalkozzék csak a magamfajta starf..ker sörblogger.

Mivel semmiképp sem aposztrofálhatjuk a Somersbyt unikális italkülönlegességnek, vélhetően nem járunk messze az igazságtól, hogy a Carlsberg valamiféle partiitalnak szánja a közép-európai portfóliójában. Finom, bejön a fiataloknak, sőt az oly finnyás lányoknak is. Van benne alkohol (4,5%), de olyan ügyesen el van rejtve az édeskés ízek mögött, hogy egy ifjú Barbie-jelölt simán kettőt-hármat felhörpint a barinőkkel, és csak utána veszi észre, hogy "döccenve mén a mondatfüzér", környezete meg legyintve konstatálja, hogy az egy időegységre eső vihogások száma exponenciálisan emelkedett...

Hogy azért kicsit egy magasabb fogyasztási kultúra felé is elforduljunk, a Somersby Cidereket remek koktélalapanyagnak is felfoghatjuk. Ahogy ízlelgettem, el is indult a fantáziám, és kis gondolkodás és próbálkozás után az alábbi két koktélt kevertem, ami nagyon bejött a - persze nem reprezentatív tömeget képviselő - családtagoknak. (A fantázianeveket természetesen levédettem.)

Somersby Fusion 

1 dl Somersby Pear Cider

1 öntet (kb. 5 ml) Unicum Next

1/2 kicsi mandarin kifacsart leve

A Pear Cidert koktélospohárba jégkockákra töltjük és óvatosan a tetejére öntjük az Unikum Nextet, majd ráfacsarjuk a mandarinlevet.

Somersby Troika

1 dl Somersby Apple Cider

0,5 dl tonic

0,2 cl vodka

1/2 lime kifacsart leve

Collins pohárba jégre töltjük a vodkát és a limejuicet, majd felöntjük a tonickal és az Apple Ciderrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr73489514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.27. 16:18:17

@Pável: Evőkanalat tarts a pohár fölé, és a domború felére töltsd rá az Unikumot, hogy ne keveredjen össze. És keves(ebb)et használj belőle, meg lehet, hogy ahhoz jobb lenne narancslé, mert az Unikum Next citrusos ízvilágát a narancs jobban megtámogatja

Kortyondiak 2011.12.27. 18:00:33

@pif: Isten vagy!És roppant diplomatikus is. :))

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.27. 18:24:34

@Kortyondiak: igen vidám somersby-koktélos ajicsomagolás folyt idén nálunk.
:o]

Serkoptató 2011.12.27. 19:36:56

Bár az ember igen leleményes, s ha nagyon meg van szorulva, még akár a lábtörlőből is készít valamiféle alkoholos italt, nem tudom, Magyarországon milyen történelmi múltja van a cidernek.
Készítettek-e a múltban almaléből erjesztett alkoholos italt, vagy csak addig, amíg lepárolták és pálinkát csináltak belőle?
Mindez azért foglalkoztat, mert nem tudom, van-e ennek az italnak szabatos magyar neve?
Ugyanis a cider nem almabor és pláne nem almasör.
Tehát hogy mondják magyarul a cidert?
Felőlem lehet cider is, de ne nevezzük se sörnek, se bornak! A bor szőlőből készül, a sör gabonából.
Ez a Somersby egyébként borzasztóan gyenge eresztés. Kb. olyan, mint egy igazi cider megcukrozva és szódával felhígítva.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.27. 19:55:38

@Serkoptató: leginkább az alma-murci illene rá, ha az osztrák Most-ból indulnánk ki.
Almabor mindig is volt, de az nem szénsavas.

Az az igazság, hogy kis hazánkban túl jó alma terem, hogy cider-t készítsünk belőle. Vagy éretlenül kéne leszedni...

Amúgy - attól eltekintve, hogy cider-nek valóban gyenge - koktélalapanyagnak teljesen használható. Mint a kóla, magában azt sem iszom, de Cuba Libre-nek azért elfogy párszor.

Serkoptató 2011.12.27. 20:46:34

@pif: ... hát a murci az az erjedésben levő must, vagyis a még nem kiforrt bor.
Cider pedig van teljesen buborékmentes is, mégsem almabor...
Szóval nem kötözködni akarok, csak az ellen tiltakozok, hogy egy italra, aminek nincs megfelelő magyar neve (vagy elfelejtettük) egy hamis elnevezést húzzunk, csak azért, mert magyarítani akarjuk
Maradjon akkor inkább simán cider, az legalább egyértelmű.

A telefonnal is egészen jól megbarátkoztunk, és már nemigen akarja senki sem távbeszélőnek nevezni, pedig az még fedi is a valóságot.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.27. 21:17:33

@Serkoptató: Ebben a kárpát-medencei kultúrkörben ennek valóban nincs megfelelője, de pont a gyökértelensége miatt keres általában az ember vmi ismeretlenre, újra egy rá legjobban hasonlító elnevezést.
Lásd a Perry és a Pear Cider analógiát az angol kultúrában, ahol pedig a perry-nek még múltja is van...
Amúgy nekem semmi bajom a cider elnevezéssel, de ezzel az erővel lehetne cidre is. De ha itt tartunk lehetne somersby is, az orosz ceruza (karandas - Caran d'Ache) analógiára, lásd még zsilett-penge, shell-kút stb.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.27. 21:19:17

@pif: sorry a Caran D'ache-ról most olvasom, hogy az a másik irányban történt. Legyen akkor rojál = zongora

Serkoptató 2011.12.27. 21:53:51

@pif: Már a Pear Cider is egy marketingből fakadó pongyolaság.
Cidre akár lehetne is, de somersby nemigen, hisz nem ők találták fel a xeroxot.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.28. 16:14:48

@Serkoptató: asszem ezt kiveséztük - kijavítottam egy picit a szöveget.

2011.12.29. 19:22:43

véleményem szerint pedig azokat a cidereket lehetne almabornak nevezni magyarul, amelyek gyümölcstartalma 100% vagy közelít ahhoz... ez a Somersby a maga 15% gyümölcstartalmával inkább egy tablettás/kannás cidernek mondható el, semmiképp sem almabornak, de emiatt igazán cidernek sem nevezném... inkább olyan RTD cider, vagy cider-breezer, de talán a legjobb a tablettás cider elnevezés :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.12.29. 21:53:42

@GStarRaw: egyetértek pre-mix partiital, a breezer-hez nagyon közel áll, szerintem a célcsoport is...

exodusAttack 2011.12.30. 10:04:33

Már régóta filózom azon, hogy kipróbálom valamelyik cidert. A Tescókban Westons, Bulmers meg Magners szokott lenni, ha jól rémlik (van még Olde English, de a neten nézelődve ez kb. a kannás kategória lehet :D). Ezek közül érdemes valamelyiket kipróbálni, már tényleg "normális" cidernek tekinthetők?

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.12.30. 16:37:52

Szevasztok. Nemrég abban a nagyszerű élményben volt részünk, hogy sikerült csapolt almás cidert tesztelni az egyik új prágai sörözőben. Íme a beszámoló és egy fotó:

www.sercsecs.cz/index.php/soerkatalogus/kuelfoeldi-soeroek/775-aspall-dry-english-draft-cider

CSK

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.01.03. 09:53:56

Az nextes koktél marha jól hangzik. Eszembe juttatja azt a szart, amit én Tereskova Unicum, sör, rum, kevert című dala alapján csináltam: Aranyásóra rétegezve 1:1:1 Unicum-rum-kevert keverék. Örülök, hogy eggyel jobb alapanyagokból nem is olyan hülyeség ez, mégha a cider nem is nagyon sör :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.01.05. 10:28:23

@lilakutyak: főleg ez a cider, ez télleg a Bacardi Breezer ellenfele, csak nálunk még a bodzás nincs benn. De a briteknél a "legdinamikusabban fejlődő" szegmense az alkoholos italoknak. Mint az ízesített sör a magyar piacon. Hiába premix italoké a jövő. Gyorsan meg is keresem a Zwackot, csináljon egy két keverést és palackozza...
:o]

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.01.05. 12:46:37

@pif: pedig a Breezert is mennyire rühellem, azt csak fesztiválokon ittam másnaposság ellen, ha a sör meg a kóla se csúszott:)

A Zwacknak meg van a Fütyülős Limonádé sorozata, ők még a koffeint is bevetették az intenzívebb mérgezési tünetek érdekében. Kíváncsi vagyok a 4in1 kávé mikor jön ki beépített konyak ízű szeszes itallal, amire csak a forró víz kell.

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.01.05. 13:29:18

@lilakutyak: Ez vicces - Nescafe 4in1 Irish Coffee Old Schmugglerrel... :o]

exodusAttack 2012.01.05. 21:24:18

@pif: Én azt nem értem, hogyhogy nem árulnak még dobozos VBK-t. Amúgy most voltam Bécsben egy metalkoncerten karácsony előtt nem sokkal, ott nagyon vették a különféle sörös mixeket, az Almdudler + sör is elég menő (erről a kombóról eddig még nem hallottam). Én ezt nem tudom megérteni, egy jó pilset el nem rontanék egy üdítővel, egy random édeskés jellegtelen lager helyett meg inkább betolok egy kólát.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.01.06. 10:16:46

@exodusAttack: pedig a Puntigamer Almradlere régi motoros. Én tévedésből vettem meg: kék Almdudler, höhö. Csak később derült ki számomra, hogy sör van benne.

Viszont az alapján, amit a metálkoncertről írtál: Ausztriában ezentúl hivatalosan nem vagyok metálos, radlert az igyon koncerten aki a budiban akarja tölteni az idejét, pogó közben töményet kell kiizzadni! :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2012.01.06. 11:55:07

@exodusAttack: Az Almradler régi osztrák ital, de ott a németeknél a Diesel (kóla+pils) a Neger (kóla + búzasör) vagy a Russe (búzasörből Radler) és még sorolhatnánk. Náluk ez a nemzeti kultúra része, hogy a sörből indul ki az ital...
Amúgy valóban egy premix világban élünk, Mindent készre, nehogy gondolkodni kelljen...

Beer Ninja 2012.10.02. 13:55:25

A Somersby ciderek a legalja a cidernek. Édes löttyök, kb. mint borban a Dankó vagy az Édes Álom... :D Ha szörpöt akarnék hígítatlanul inni, az is jobban esne ennél.

Amúgy pedig szép magyar nevén almaborok ezek, ha a sörösök nem tudnák, a friss bor is pezseg kissé (az alma is, szőlő is), csak ez túl van szénsavasítva. Ennyi.

Még egy kis múltja is van az almabornak nálunk, Egerben és Pakson tömegtermelték a kommunizmus alatt.

Gérard Duchemin 2012.10.03. 08:26:26

@dr. dodó: igazad van, ezek ipari löttyök. Pedig léteznek igazi ciderek, és cidre-ek, de azokhoz a La-Manche partjára kell menni, vagy az English channel-hez, ha úgy jobban tetszik.

Gérard Duchemin 2012.10.03. 08:28:00

@lilakutyak: "pogó közben töményet kell kiizzadni! :)"
Mindig ez a szeszkazánoskodás ;-)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.03. 09:21:56

@Gérard Duchemin: Te pogóztál már életedben? Az nem csak fárasztó, de alapvetően tartozik hozzá egy rendesebb adag fájdalom is, amit hagyományosan alkohollal igyekeznek a buli közben a percepción kívülre helyezni. Aki ezt radlerrel próbálja elérni, annak vagy iszonyat magas a fájdalomküszöbe, vagy iszonyat alacsony az alkohol-toleranciája, vagy annyit vedel, hogy az idő nagyobbik részét a megszerzéssel, a bevitellel és a salakanyag eltávolításával kell töltenie. A magasabb fájdalomküszöb ritka. Az alacsony alkohol-tolerancia a fentiek miatt csak rövid ideig működhet, rendszeres pogózóknál ez szépen felfejlődik, így marad a tömény... vagy az illegális segédeszközök, de arról tudni sem akarunk:)

altera 2012.10.03. 12:23:27

@lilakutyak: értemkérlek :-) Amúgy hány esztendős vagy? Olyan fiatalosnak tűnsz. ;-)

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.04. 09:24:51

@altera: 36 éves lettem én... De amióta gyerekeim vannak, már csak fejben pogózom, miközben félrészegen óvom az álmukat (mondjuk egyenletes horkolással :))

exodusAttack 2012.10.06. 09:19:52

@lilakutyak: Logikusan hangzik, ennek ellenére a metalosok általában sört isznak, ld. Tankard.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.10.08. 09:17:09

@exodusAttack: hát, az én mintám nem reprezentatív, de akikkel én pogóztam, azok bármit megittak, abból jó sokat, de a sör inkább csak a tőkesúly volt, a rendes bebaszcsi a töménytől jött, de ínséges időkben egy-két ampulla kannásbor is megtette.

És most már nem offolom tovább a szálat.

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (62) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) apátsági (3) Apátsági (2) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) arthurbdumpling (1) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (34) balkezes (7) baltika (1) balti porter (4) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (4) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (56) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (21) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (3) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (4) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (59) csíki (10) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (39) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Einbock (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (6) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (11) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (5) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (10) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (14) horizont (26) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (72) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (14) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (279) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (29) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (50) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) lager (11) láger (22) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) Luther (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (321) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (5) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (42) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) pannonhalma (1) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (8) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (8) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (4) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) Reformáció (1) régi idők sörei (1) reketye (7) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (25) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (3) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörlottó (1) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (39) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (2) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (6) stgeorgen (1) stout (37) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (5) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása