Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Sörbúvár

Férfiak cukrászdája

ALE-esben - Intermezzo - Farkas a spenótban

Korábban megírt angol ale-körképem második részének kellene itt következnie, de közbeszólt a Sors. A sors megszemélyesítője jelen esetben a Csobánkai Serfőzde tulajdonos-főzőmestere, Majoros Gábor volt, aki egyszer csak beállított hozzám két hasas hordócska sörrel, egy Portással és egy Lupus-szal. így történt, hogy a Marston's további söreinek megírása helyett, jókora virtuális vargabetűt tettem a sörvilágatlaszon.

Azt nem tudom, hogy igaz-e, hogy a Pilisben van Földünk egyik energiaközpontja, abban azonban biztos vagyok, hogy a hazai sörfőzés egyik energiaközpontja az Csobánkán található. A Lupus in Lupulus ugyan a latin grammatika szerint nem tökéletes megnevezés, azonban remekül leírja ezt a markánsan keserű bitter ale-t, amit a név takar. A lágy, gyümölcsös aromákat adó angol komlótörzsek mellé ugyanis Gábor a helyi hegyoldalon termő vadkomlóból is adagolt a sörbe, így az kapott egy jellegzetesen európai, főzelékesen friss és kesernyés ízvilágot is. Nyers, szilaj erő és keserű vadság a szelíd, gyümölcsös  ízek mellé. A sör alap ízvilága és színvilága is nagyon hasonlítana a Pastor-Ale-re, azonban a vadkomló és a hideg komlózás új köntöst ad a sörnek. Mondhatnánk egy farkasbőrbe bújt khm, izé pásztor... (bocs!).

Kóstoláskor a rövid gyümölcsös ízvilág mellé rögtön odasompolyog a vadkomló kesernyés, főzelékes frissessége. Tiszta spenótíz érzik ki ebből, úgyhogy az agyam el is indul és már töröm is a fejem, milyen finomságot lehetne hozzápasszintani ehhez a sörhöz. A vezér-íz, a spenót tehát megtaláltatott, ezek után már csak a finomhangolásra van szükség. Egy tésztaköntösbe bújtatott spenótos ételt dobott ki a kattogó komputer. Milyet? Ez mindjárt kiderül.

Tulajdonképpen készülhetett volna egy kis quiche, azaz franciás lepény is ezekkel a hozzávalókkal, azonban én most a leveles tésztát választottam. Kivajazott formát (őzgerinc pl.) kibéleltem a leveles tészta egyik felével, és beletöltöttem a következő finomságokat: Libazsírban csirkecombokat konfitáltam, majd a kész húst falatkákra daraboltam és bekevertem a spenótba. A spenót annyiban különbözött a hagyományos spenóttól, hogy a fokhagyma mennyiségét minimalizáltam, és a tejszín mellé gorgonzola darabkákat dobáltam bele, így a kék penészes, krémesen lágy sajtdarabkák felolvadtak a forró spenótban, és adtak vasas, főzelékes ízének egy másfajta édes-keserű ízvilágot. Ezt a - közben langyosra hűlt - masszát töltöttem bele a tésztával bélelt formába, majd a tészta maradékával lefedtem és tojássárgájával kentem meg. Villával is megdöfködtem, hogy a gőz eltávozhasson majd sütés közben. 180 fokon kb. 30-35 perc alatt szépen, gusztusos aranysárgára sül, majd a formából kiborítva rögtön fogyasztható. Hidegen is finom, és úgy a szeletelés is jóval könnyebb.

És ha elfogyasztottuk az ebédet, a délutáni alvás előtt még legördül egy pintecske a Good night Porter-ből, hogy még édesebb legyen a sörivó álma, de ez már egy másik ale-fejezet...

A bejegyzés trackback címe:

https://sorbuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr383337510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.11.04. 16:44:39

honnan szereztél ilyen angol pint poharakat?

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.04. 18:20:08

@Mantlesorrow: Skóciából jöttek velem. Sajna a félpintes már eltörött

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.11.08. 09:20:42

"Libazsírban csirkecombokat konfitáltam" - ez iszonyat menő :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.08. 13:04:14

@lilakutyak: jól hangzik, de a világ leegyszerűbb dolga. Persze ez a francia szakszó kicsit fellengzősebb, de ennek nem tudok magyar megfelelőjéről, mint pl a szuvidolásnál az abálás... :)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.08. 13:53:09

@Pável: de csak a bio-, azaz a (Leia)organikus ételeknél...
:o]

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.11.09. 08:54:25

@pif: ismertem a szó jelentését, az Egri Bikavér Fesztiválon futottam bele ilyenbe. Csak nekem úgy tűnt, hogy fontos az alacsony hőfok, cserébe hosszabb idő. Kellemes lehet a zsír hőmérsékletét folyamatosan ellenőrizve elsörözgetni a konyhában, csak nekem ez mostanában nem férne bele. Ezért menő, mert irígykedem:) A zsírban abálás? Vagy azt rosszul tudom, hogy abálni is viszonylag alacsony hőfokon kell? Vagy mindent rosszul tudok esetleg:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.09. 09:50:58

@lilakutyak: Nem is merészeltem ilyet gondolni, h. aki Black Velvet-et kever ne ismerné a "konfitálás"-t.
:o]

Végül is zsírban is lehet abálni asszem.
Én úgy tom az abálás az olyan 80-90 fok környéke. A szuvidálás meg - ha jól emlékezem - 58,x foktól érvényes. Ezen a hőmérsékleten kezdenek megdögleni a mikroorganizmusok a husiban. Aztán már csak eszköz és kísérletezési idő függvénye, hogy ki miből mit hoz ki. A konfitálás az sztem nincs hőmérséklethez kötve

Amúgy azért nem hőmérővel a kezemben álldogáltam a konyhában. Hanem töltögettem serényen a hordócskákból. Szép, és tartalmas délelőtt volt.

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2011.11.10. 08:48:08

@pif: Ezt a zsírban abálást is Egerben mondta egy szakács, amikor megpróbálta elmagyarázni nekem mi az a konfitálás. Lehet, hogy nem hőmérsékletet mondott, hanem csak azt, hogy lassan sül/fő meg a cucc a zsírban.

A konfitálás azért is menő a főzéshez/abáláshoz képest, mert a viz nem olyan drága, hogy kiöntsük, végső esetben alaplének vagy vodkával, citromlével, tabascóval másnaposság elleni koktélnak is jó. De ipari mennyiségű zsír, az már komoly alapanyag:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2011.11.10. 11:45:24

@lilakutyak: A szuvidáláshoz persze tényleg csak víz kell. De míg a konfitálás zsírral egy egyszerű lábosban, fazékban is elvégezhető, a szuvidáláshoz a víz mellé köll egy vákumfóliázó gép meg egy szuvidáló (tképpen egy precíziós merülőforraló nagyfazék méretű vízmedencével.) Ezek egyenként 3-400e Ft-ba kerülnek, amiből azért jó sok bödön zsírt vásárolhatsz...
:o]

Utolsó kommentek

Címkék

2015 (1) 2017 (1) 2018 (1) 2bratanki (1) 3 fonteinen (1) 50/33 (1) 50/46 (1) 50/47 (1) 50/48 (2) 50/49 (1) a (1) AB-Inbev (1) Abdij Averbode (1) áfonya (1) ale (61) alefried (1) álhír (5) alkoholmentes (4) alltech (7) altbier (1) amerika (4) amszterdam (1) andechser (1) Anderson Valley (1) angol (16) apa (5) Apátsági (2) apátsági (3) aréna (1) armandootchoa (3) árpabor (2) asahi (2) aventinus (3) bajor (30) bak (33) balkezes (6) baltika (1) balti porter (2) bamberg (7) bandusz-köleses (1) barleywine (7) barna (4) bécs (6) bécsi ászok (3) beercorner (1) beerfort (2) békésszentandrás (53) belga (42) berlin (1) berlinerweisse (3) bevog (3) bierzauberei (1) bigfoot (3) bio (1) bisztro (1) bitburger (1) bjcp (2) bors (2) borsodi (18) BorsodiBevilaqua (1) boza (1) brett (7) brewdog (2) brewyourmind (3) brno (2) buda (3) budapest (10) budapestbeerweek (4) buli (1) burgenland (1) búza (40) búzasör (21) camba (1) cantillon (1) carlsberg (2) cerna hora (3) chilis (1) cider (3) címke (2) cinkota (1) craftbierfestwien (3) csakajósör (10) csalános (1) csalás (1) csapolás (1) csatorna szigetek (1) cseh (57) csíki (9) csobánka (8) csupor (1) dán (5) dealbreaker (1) debrecen (1) demolen (10) De Ranke (1) diabetikus (1) dimbolab (2) dombóvár (1) dreher (37) Dupont (1) edelweis (1) eggenberg (1) Élesztő (2) életkép (8) ERPÉ-Ludas (1) etyeki (3) fehérnyúl (5) feröer szigetek (1) fesztivál (49) fifty shades of (1) firstbrewery (10) flamand vörös (1) fót (14) főzdebusz (1) főzdefeszt (32) frank (1) fullers (1) füstölt sör (12) Fűtőház (4) gasztro (5) gasztrotop (1) gerilla (3) gluténmentes (1) goldenblog (1) gólem (8) gose (2) gösser (1) grabanc (9) greensheep (1) grimbergen (1) grodziskie (4) Gueuze (3) guinness (4) gyárlátogatás (1) gyertyános (2) gyógysör (1) gyömbér (1) győrzámoly (1) gyümölcsös (8) hacker-pschorr (2) hal (1) harapunk (4) házisör (32) hbh (1) hedon (2) heineken (22) hekkelberg (1) hermelin (1) hoegarden (2) hofmann (1) hofstetten (2) hofstettner (2) holland (12) homebrewer (3) hopfanatic-kisstamás (23) hopláger (1) hoptop (10) hordó (13) horizont (25) horvát (3) hrabal (4) hrabal100 (5) hübris (5) hunyadi (1) hutyánzoli (1) Huyghe (1) il capriccio (1) ipa (71) írók (2) Jandrain-Jandrenouille (1) japán (1) jégbak (1) k (1) kabinet (2) kaiser (1) kaltenecker (5) kapucinus (2) karácsony (13) kecsekmétisörmesterek (2) kelemen ottó (7) keserű méz (1) kézm (1) kissler (2) kisüzemi (272) kőbánya (8) kocsma (2) koktél (1) kollab (3) kölsch (3) komló (28) konrad (1) korzika (1) kősör (1) kóstolás (1) kozel (10) kraft (49) kraken (2) kroisbrewery (2) krombacher (1) kukorica (1) kulmbach (1) kulmbacher (1) láger (20) lager (11) lambic (6) lammsbräu (1) lapirata (1) la chouffe (1) legenda (18) lengyel (5) lexo (1) lichtenhainer (1) liechtenstein (1) limomádé (2) Lindemans (1) lipcse (1) löwolf (1) luxemburg (1) madscientist (20) mad scientist (3) magy (1) magyar (313) málta (1) maltman (1) man sziget (1) marino (1) marionett (1) márkanév (1) märzen (9) mecénás (1) meggyes (3) memminger (2) merlin (1) mexikói (1) mézsör (2) michael jackson (2) mikkeller (2) miskolc (1) Monyó (42) münchen (4) neipa (1) nelson sauvin (1) német (40) newengland (2) nitrogén (1) nógrád (1) norvég (2) novapaka (1) Nøgne Ø (1) oedipus (1) ogre (4) oktoberfest (5) olasz (3) orosz (3) országsörtesztje (1) osterbräu (1) osztrák (15) oysterstout (1) palóc (3) paracelsus (1) párkány (2) pécs (1) pécsisör (5) pelicon (2) permon (1) pils (12) pilseni (7) pivo (2) Plzeň (1) porter (21) pozsony (2) prága (7) primator (3) purkmistr (1) pyraser (3) quadrupel (2) radler (3) rage (1) rebaktibor (1) reczerser (5) régi idők sörei (1) reketye (6) rétság (1) rigó (1) rízmajer (26) rodenbach grand cru (1) román (3) rotburger (3) róthzoli (11) rozs (2) rozsnyó (1) sahti (1) saison (12) samuel smiths (1) san (1) scheyern (2) schlenkerla (6) schneider (4) schwarzbier (2) sernevelde (2) sierranevada (1) skót (2) soltvadkert (1) soproni (24) Sör (1) söralátét (2) sörfesztivál (60) sörforradalom (16) sörfőzés (4) sörgasztro (2) sörgyár (4) sörjövedék (1) sörkoktél (10) sörkönyv (2) sörkorcsolya (37) sörkultúra (17) sörmitöbb (2) sörmúzeum (2) sörnyitó (1) sörökamöszjövödréből (4) söröpohár (1) sörösapp (1) sörösdoboz (1) söröző (9) sörpiac (10) sörrally (1) sörsajt (1) sörspecialista (6) sörszörp (1) sörtörténet (35) sörturista (5) sörturizmus (3) sörvacsora (8) sörvers (1) sörverseny (30) sour (6) spontán erjesztés (2) staropramen (5) stgeorgen (1) stout (35) strong (2) stubnaágoston (1) suarez (1) svéd (2) svijany (1) synthesisbrewlab (1) szakbolt (1) szalon (1) szarsör (6) székely (2) szerb (2) szlovák (6) szlovákia (2) szlovénia (7) szüretlen (2) tabán (1) takácspéter (14) tank (1) tankönyv (1) távoli galaxis (1) teve (1) thehumanfish (2) thomasmenner1701 (2) thornbridge (1) Tibeer (6) tívíszerep (1) tökmag (3) tomiesjef (1) tomm (1) To Øl (2) trappista (3) treehouse (2) tréfa (4) tripel (3) tudomány (1) tuffbuzz (2) tumblr (1) turbacci (1) ugarbrewery (2) uradalmi (1) usa (3) USA (4) utassyrolli (1) v4 (1) vágott (2) valentins (1) vandálbrewing (1) vaskakas (1) vasököl (1) vélemény (1) vintage (1) vizir (1) vonat (1) webáruház (1) weihenstephaner (3) weltenburger (2) wernesgrüner (1) wheat (1) witbier (4) worldbeerawards (1) yeastside (2) zatec (1) zentus (2) zipsbrew (13) zirc (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása