Tavaly már megtapasztaltuk, hogy a füstölt sör mennyire passzol a sült tök ízeihez. Mivel idén is beköszöntött az ősz, és itt van a sütőtök szezonja, és az angolszász kultúra még a Halloween-t is a nyakunkba zúdította, itt az ideje, hogy újabb tökös ételt készítsünk.
A hűvös őszben egy jó meleg, gazdag krémleves és egy telt aromájú, fűszeres füstölt malátával készült bambergi Märzen-bier remekül esik. Ha meg olyan szép napsütés van, mint amilyen ma volt, még kellemesebb, mert a teraszon ülve is elfogyaszthatjuk.
És a recept. Végy néhány üveg Aecht Schlenkerla Märzent a Sörspecialistánál a Kacsa utcában. Hazatérve tedd a söröket a hűtőbe, vagy a pincébe (6-7. lépcső...) Kb. 40-50 dkg sütőtököt kisebb gerezdekre fölvágunk, és megtűzzük egy kis zsírszalonnával, hogy zaftosabb legyen. Bedobjuk a sütőbe, és 180 fokon kb. fél órát sütjük. A megpuhult tök magházát eltávolítjuk, és kivájjuk a héjából. Sütés közben 2 krumplit sós vízben puhára főzünk, majd meghámozzuk, és ez is repül a turmixerbe a tök mellé. Ízlés szerint sózzuk, majd nyakon öntjük egy kevés húslével és 2 deci tejszínnel. (Ne főzőtejszínnel, ha lehet, mert egytől egyig mind csapnivaló. Legjobb talán a békebeli zacskós 2,5 decis habtejszín, az még krémessé is tesz, nem csak fehérít a levesen...) Az egészet krémesre turmixoljuk majd felmelegítjük. Közben a sütéshez használt szalonnával kevés füstölt sonkát (én most mangalicát használtam, de jó bármilyen jó minőségű sertéssonka) és egy másik serpenyőben tökmagot vagy szotyit pirítunk. A kész levest tálkákba merjük és ízlés szerint teszünk bele szalonnát, sonkát, magvakat, és díszítjük egy kevés tökmagolajjal és tejfellel.
A - nem túl - hideg füstölt sörrel együtt igazi laktató finom csemege. A sonka és a szalonna remekül passzol a sör füstösségéhez, az édes, tejszínesen krémes tök a komlós keserűvel remek ellentét-párt alkot és a magvak enyhe pörkölt íze a gazdag malátával harmonizál. Evvel a kísérővel talán többen meg tudnak barátkozni evvel az első kóstolásra furcsa, de annál finomabb sörrel...
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.